Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-03@22:29:12 GMT

چرا بیماری‌ها روی زنان و مردان تاثیر متفاوتی دارد؟

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۴۲۱۷۶

چرا بیماری‌ها روی زنان و مردان تاثیر متفاوتی دارد؟

نحوه بیان پروتئین‌ها توسط یک ژن در مردان موجب خطر بیشتر برای ابتلا به اسکیزوفرنی می‌شود و در زنان احتمال ابتلا به لوپوس را افزایش می‌دهد. نتیجه این مطالعه که علت تاثیر متفاوت بیماری‌ها در زنان و مردان را نشان می‌دهد در ادامه بخوانید.

به گزارش نیو اطلس، یک مطالعه جدید در مورد فعالیت وابسته به جنسیت یک ژن خاص تحقیق کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ژنی که با خطر ابتلا به لوپوس و سندرم شوگرن که از بیماری‌های خود ایمنی هستند و اسکیزوفرنی مرتبط است.

این تحقیق نشان می‌دهد که جنسیت یک فرد می‌تواند به طور مستقیم اثرات تنوع ژنتیکی را تقویت کند و بینش تازه‌ای از نحوه بروز برخی از بیماری‌ها در زنان و مردان با نرخ‌های مختلف ارائه می‌دهد.

"استیون مک کارول"، نویسنده ارشد این تحقیق جدید می‌گوید: همه ما بیماری‌هایی را می‌شناسیم که زنان یا مردان، بیشتر به آنها مبتلا می‌شوند، اما ما هیچ تصوری از چرایی این موضوع نداشتیم. این مطالعه هیجان‌انگیز است، زیرا یکی از اولین یافته‌های ما در زمینه زیست‌شناسی این موضوع است.
این تحقیق جدید بر روی ژنی به نام "C۴" تمرکز دارد.
این ژن، پروتئینی را که به عنوان "مؤلفه مکمل ۴" شناخته شده است، بیان می‌کند که بدن از آن برای برچسب زدن به قطعات سلولی غیرضروری برای از بین رفتن توسط سلول‌های ایمنی بدن استفاده می‌کند.

پیش از این مشخص شده بود که متغیرهای موجود در ژن C۴ مهمترین عامل خطر ابتلا به اسکیزوفرنی هستند، اما C۴ در عین حال می‌تواند از بدن در برابر سایر بیماری‌ها مانند لوپوس و سندرم شوگرن محافظت کند.
لوپوس منتشر یا لوپوس اریتماتوس سیستمیک (Systemic Lupus Erythematosus) در پزشکی با علامت اختصاری SLE گونه‌ای از انواع بیماری‌های خود ایمنی است که در آن سیستم دفاعی بدن، علیه ارگان‌ها و بافت‌های پیوندی خودی عمل کرده و به‌آن‌ها آسیب می‌رساند. زنان در مقابل این بیماری ۱۰ ‌برابر بیشتر از مردان آسیب‌پذیرند. این بیماری اغلب پوست و چندین اندام داخلی را درگیر می‌کند و با وجود اتوآنتی‌بادی در خون همراه است.
سیر بالینی لوپوس شامل دوره‌های فعالیت و بهبود است. لوپوس (Lupus) در زبان لاتین به معنی گرگ و اریتما (Erythema) در زبان یونانی به معنی سرخی است. این نام به‌خاطر شکل لکه سرخ بر پوست است که شبیه جای گازگرفتگی گرگ است.

نشانگان(سندرم) شوگرن (Sjögrens syndrome) نوعی اختلال التهابی مزمن و وابسته به دستگاه ایمنی است که با اختلال در عملکرد غدد برون‌ریز (غدد اگزوکرین) و سایر تظاهرات سیستمیک مشخص می‌شود. این سندروم به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود.

"مک کارول" می‌گوید: انواع ژن C۴ با آسیب پذیری کم و زیاد در سیستم‌های مختلف اندام وجود دارد.

این مطالعه نشان می‌دهد که افرادی که نسخه‌های بیشتری از ژن C۴ دارند، نسبت به افرادی دارای کمترین مقادیر از این ژن هستند، بیشتر از ۱۶ برابر احتمال ابتلا به سندرم شوگرن و هفت برابر احتمال ابتلا به لوپوس کمتری دارند. از طرف دیگر، افرادی که بیشترین ژن C۴ را داشتند، ۱.۶ برابر بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به اسکیزوفرنی هستند.

این مشاهدات یک یافته کافی و قانع کننده بود و باعث شناخت از منشاء بیماری خودایمنی لوپوس و اسکیزوفرنی شد. اما مرحله بعدی این تحقیق درباره تفاوت‌های جنسیتی در فعالیت C۴ بود.

این تحقیق نشان داد زنان و مردان با وجود این که پروفایل ژنتیکی کاملاً مشابهی دارند، می‌توانند حجم متفاوتی از پروتئین C۴ را نشان دهند. این بدان معنی است که به نظر می‌رسد مردان در مقایسه با زنان، دارای مقادیر بیشتری از بیان پروتئین C۴ هستند.

ردیابی این داده‌ها بر روی تفاوت‌های جنسیتی در میزان بروز بیماری‌ها نشان می‌دهد که این تفاوت در فعالیت C۴ ممکن است توضیح دهد که چرا مردان بیشتر به اسکیزوفرنی مبتلا می‌شوند، در حالی که زنان بر اثر بیان این ژن، بیشتر به بیماری لوپوس یا سندرم شوگرن مبتلا می‌شوند.

این مطالعه موجب سوالات بی پاسخ زیادی شده است. به عنوان مثال، در حال حاضر دقیقاً مشخص نیست که چگونه مردان و زنان که دارای پروفایل ژنتیکی مشابهی هستند، حجم‌های مختلفی از این پروتئین را بیان می‌کنند؟ آیا بین زن و مرد تفاوت بیولوژیکی وجود دارد که باعث می‌شود ژن‌های مشابه پروتئین‌ها را در حجم‌های مختلف بیان کنند؟ همچنین مشخص نیست که این تفاوت جنسیتی خاص در افراد دو جنسیتی چگونه بروز می‌کند.

"مک کارول" می‌گوید: نتیجه فوری و گوشزد مطالعه ما این است که جنسیت باید هنگام انجام آزمایشات پزشکی بالینی برای داروهای جدید مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: به عنوان مثال، محققان باید اطمینان حاصل کنند که داروهایی که C۴ را تحت تاثیر قرار می‌دهند، ناخواسته خطر ابتلا به بیماری‌های خودایمنی را افزایش ندهند. دانشمندان همچنین باید این احتمال را در نظر بگیرند که چنین داروهایی ممکن است در بیماران مرد و زن اثرات مختلفی داشته باشد.

این مطالعه جدید در مجله Nature منتشر شده است./ ایسنا 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: زنان و مردان نشان می دهد بیماری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۴۲۱۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک سوم افراد جامعه ابتلا به مشکلات بی‌اختیاری ادرار را تجربه می‌کنند

مدیر گروه اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه یک سوم افراد جامعه ابتلا به مشکلات بی اختیاری ادرار را تجربه می کنند، گفت: بیماری های کلیه و مجاری ادراری و سرطان پروستات از بیماریهای شایع اورولوژی هستند و یک‌سوم افراد جامعه در طول زندگی شواهدی از بی اختیاری ادرار را تجربه می کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، «محمدرضا نوروزی» در حاشیه برگزاری بیست و هفتمین کنگره سالیانه اورولوژی در دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه سرطان دستگاه ادراری و تناسلی جز کشنده ترین سرطان ها است و جمعیت زیادی را تحت پوشش قرار می دهد، افزود: علل مختلفی باعث بروز چنین عارضه‌ای می‌شود که علل فیزیولوژیک ناشی از سن یکی از عوامل مهم است، زیرا با افزایش سن، عضلات انسان ضعیف می‌شود

وی همچنین از زایمان‌های مکرر به عنوان یکی دیگر از عوامل ایجادکننده بی‌اختیاری ادرار در زنان نام برد و گفت: برای مدیریت بی‌اختیاری ادرار باید به افراد آموزش دهیم تا زندگی خوبی را سپری کنند.

نوروزی ادامه‌داد: زنان بعد از یائسگی بیشتر دچار بی اختیاری ادرار می شوند، زیرا با افزایش سن کنترل عضلات و توانایی در کنترل ادرار ضعیف تر می شود و اگر ورزش های لازم را در بعد از زایمان انجام ندهند بیشتر دچار بی‌اختیاری ادرار می شوند.

وی تصریح کرد: برای درمان این بیماری بر اساس تشخیص پزشک، گفتار درمانی، فیزیوتراپی و تقویت عضلات لگن، جراحی و ابزار های مختلف انجام می شود.

رئیس بیست و هفتمین کنگره سالیانه اورولوژی با اشاره به اهمیت آگاهی بخشی درباره اهمیت بی‌اختیاری ادرار از طریق همکاری با جامعه پزشکی برای استفاده از پوشینه تا درمان قطعی بیماری، گفت: اورولوژی رشته‌ای است که مردم در بیماری‌های آن گرفتار هستند و باید نسبت به اشتراک گذاری دانش میان متخصصان و آگاهی بخشی به بیماران به طرق مختلف اقدام شود.

وی از سرطان پروستات به عنوان یکی از شایع ترین بیماری‌های مردان یاد کرد و گفت: این بیماری دومین سرطان شایع در مردان است و بیماران هزینه زیادی را در طول درمان پرداخت می کنند.

نوروزی تاکید کرد: نگاه درمانی به‌منظور ایجاد امنیت خاطر برای کسانی که دچار بیماری شده اند بسیار ضروری است، زیرا بیماری های سرطان نیاز به درمان های پیچیده دارد و بیمار را از نظر جسمی و هزینه های درمانی ناتوان خواهد کرد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: اکنون همه جوامع نگاه پیشگیرانه به سلامت را در برنامه های کلان بهداشتی خود لحاظ کرده اند و ما نیز در این کنگره در این زمینه برنامه های پیشگیرانه ای را ارائه خواهیم داد.

در این مراسم، «طلا سپهرنیا» از مدیران یک شرکت تولیدی نیز گفت: در حال حاضر سن بی اختیاری ادراری به ۴۹ سال رسیده و با توجه به رسیدن بیماران به درمان قطعی، استفاده از پوشینه می تواند مشکلات آنها را در جامعه برطرف کند.

وی اظهار داشت: پوشینه در واقع لباس زیر بهداشتی یک‌بار مصرف بوده و می تواند به شرم زدایی بیمار دچار بی اختیاری ادرار در جامعه کمک کند.

«محمد علی زرگر» رییس انجمن اورولوژی ایران نیز گفت: این کنگره با هدف ارتقای دانش پزشکان و ارائه تازه های علمی رشته اورولوژی ۱۲ تا ۱۵ اردیبهشت برگزار و محورهای مورد نظر شامل ناباروری و اختلالات جنسی، اورولوژی اطفال، زنان لاپاراسکوپی و غیره است.

وی بیان‌داشت: این کنگره برای اورولوژیست ها دارای ۲۰ امتیاز بازآموزی بوده و نمایشگاه تجهیزات پزشکی و دارویی نیز در حاشیه کنگره برگزار است.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: مثانه بیش فعال دارید ؟ روش‌های سریع برای درمان را بدانید چرا همیشه احساس می کنم نیاز به دفع ادرار دارم؟ سرطان سومین عامل مرگ ایرانی ها

دیگر خبرها

  • چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟
  • خواص قهوه + تاثیر بر لاغری و عوارض مصرف بیش از حد
  • سالانه بین هزار تا دو هزار نفر به سالک مبتلا می‌شوند
  • بیماریی که سالانه بین هزار تا دو هزار نفر به آن مبتلا می‌شوند
  • یک سوم افراد جامعه ابتلا به مشکلات بی‌اختیاری ادرار را تجربه می‌کنند
  • این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است
  • گنجی که فقط کچل‌ها دارند
  • ثبت فوت مردان ‌در استان زنجان بیشتر از زنان بوده است‌
  • وقتی که قولنج خبر از ابتلا به سرطان می‌دهد
  • 56 راز سلامت مردان که حتما باید بدانید