Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-28@19:03:03 GMT

شاه‌بیت در امان ماندن در مقابل سیلاب چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۷۰۸۲۲

در طول دو ماه اول سال ۹۹ چندین سیلاب با حجم تخریب بسیار بالا گزارش شده است. حجم  بسیار بالایی از بودجه دولت، در ارتباط با مشکلات برآمده از سیلاب و تخریب‌ها هزینه شده است. برای ریشه یابی سیلاب و خسارت‌های ناشی از آن باید یک گام به عقب بازگردیم و به نحوه مدیریت کلان نگاهی بیاندازیم.

علل مستقیم سیلاب ها شامل ۱- تغییر کاربری اراضی (تبدیل اراضی مرتعی، جنگلی و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. به نواحی مسکونی) ۲- تخریب پوشش گیاهی ۳- نبود ضابطه و مقررات مناسب مرتبط با سیل و مدیریت حوضه آبخیز در تاسیسات زیربنایی مانند جاده راه‌آهن، حتی معادن ۴- تجاوز به حریم رودخانه‌ها و کاهش ظرفیت آبگذری رودخانه ها است.

تمام زیان‌ها و خسارت‌های مالی و جانی برآمده از سیلاب به دلایل ۵ گانه زیر است؛

 ۱-  برخی مسئولان اعتقادی به پژوهش ندارند. ۲- موضوع حفاظت از خاک و مدیریت پدیده هایی همچون سیلاب در اولویت مدیران ارشد کشور قرار ندارد ۳- نیاز به پرداخت هزینه و تصمیم گیری های شجاعانه وجود دارد ۴- موضوع مورد بحث چند وزراتخانه‌ای است و متولی خاصی ندارد. ۵- با بسیاری از منافع تضاد دارد.

در محدوده شهری، ساخت‌وساز در حاشیه آبراهه‌ها و رودخانه‌ها یکی از مشکلات اساسی به خطر افتادن جان شهروندان است. از ابتدا نباید ساخت‌وسازی در این منطقه انجام شود و حتی هم اکنون مسکن و ویلاهایی که در این مناطق ساخته شده باید آزاد‌سازی (تخریب ساخت سازه ها) شود. برای این آزاد‌سازی نیاز به منابع مالی است. همچنین درگیری هایی با مردمی که در حاشیه رودخانه‌ها با دریافت مجوز، ساخت‌وساز انجام داده‌اند، به‌وجود خواهد آمد. اما برای حفاظت از جان شهروندان انجام این امور الزامی است.

به شکل کلی باید گفت مشکل مدیریت سیلاب عدم توجه و درک درست مدیران میانی بالا از خطرات سیلاب و در اولویت نبودن آن است. مدیریت سیلاب نیازمند همکاری ارگان‌های مختلف و روحیه همکاری در کشور است.

فرهنگ برخورد صنفی مدیران نیز یکی دیگر از عواملی است که موجب شده، سیلاب به موضوعی چند مجهولی تبدیل شود.

تشدید سیل در سال‌های اخیر علل مختلفی دارد مواردی که بالا بیان شد مباحث مدیریتی کلان بود و عامل دیگر نیز حاکمیتی بودن موضوع است چرا که باید دولت به طور کامل هزینه‌های تحقیق و پژوهش در این ارتباط را پرداخت کند اگر این هزینه ها به موقع پرداخت نشود بعد از تخریب‌ها روستاها و جاده ها بر اثر سیلاب باید به چندین برابر پرداخت شود و باز مشکل بر سرجای خود باقی است.

بهترین راهکار چیست؟

فعالیت های آبخیزداری چند منظوره است. هم سیل را مهار می‌کند، هم فرسایش و رسوب را کاهش می‌دهد و هم باعث افزایش پوشش گیاهی می شود که هزارها منفعت می‌تواند برای طبیعت داشته باشد و از طرفی جاده ها، راه ها و ساختمان ها را از سیلاب حفظ می کند و حیات جامعه را از خطر دور می کند.

آبخیزدار‌ها یک شعار دارند The best function Is no action بهترین کار این است که به طبیعت اجازه بدیم که خودش را احیا کند. آبخیزداری کاملا این رسالت را انجام می‌دهد. وقتی که پوشش گیاهی در بالادست حوضه ازبین رفته باشد با کمترین بارش باران، سیل راه می‌افتد و فاجعه در پائین دست رخ می‌دهد. جاده ها و ساختمان ها تخریب می شوند، پل ها به عنوان مسیر ارتباطی قطع می شوند.

در گام اول در انجام آبخیزاری و کاهش روان آب با عملیات مختلف آبخیزداری باید انجام شود در گام دوم و همزمان با آن مدیریت سیلاب در داخل رودخانه باید انجام شود، مانند انحراف و پخش سیلاب که پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری، بانی این فعالیت بوده و ۳۷ ایستگاه تحقیقاتی برای انجام آن دارد.

*عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: سیل سیلاب خسارت سیل رودخانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۷۰۸۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب سیلاب در گلستان مهار شد

به گزارش جام جم آنلاین از گرگان حمید سلامتی گفت : بیشترین مدیریت این حجم سیلاب ناشی از بارش باران در ۶ و هفتم فروردین ماه سال جاری بود.

وی ادامه داد: سال قبل نیز ۲۰ میلیون و ۲۶۱ هزار و ۸۳۵ مترمکعب مدیریت سیلاب با انجام طرح‌های آبخیزداری در مناطق اولویت‌دار استان صورت گرفت که نقش زیادی در پیشگیری از خسارت بارش‌ها و کنترل و تزریق آب به سفره‌های زیرزمینی منطقه داشت.

به گفته وی مدیریت سیلاب در این سطح به دنبال هفت مورد بارش بود که بیشترین بارش به ترتیب، در 30 آبان با هفت میلیون و ۱۲۸ هزار مترمکعب، ۱۱ اردیبهشت با چهار میلیون و ۷۲۰ هزار و ۵۰۰ مترمکعب و ۱۶ دی ماه با چهار میلیون و ۱۴۰ هزار و ۸۲۵ متر مکعب ثبت شده است.

به اعتقاد کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری در گلستان، پروژه‌های تغذیه مصنوعی آبخوان، تغییر الگوهای مکانی و زمانی بارش و سیلاب ناشی از آن را تبدیل به فرصتی برای مدیریت سیلاب و تغذیه آبخوان در گلستان می‌کند که با افزایش سطح تراز آب زیرزمینی و تقویت آن، روند فزاینده فرونشست زمین کاهش یافته و از بروز خسارت به تاسیسات و زیرساخت‌ها جلوگیری خواهد شد.

گلستان با مساحت بیش از ۲ میلیون هکتار دارای اقلیم معتدل مدیترانه‌ای و سطحی معادل یک میلیون و ۳۳۵ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی مشتمل بر ۴۵۲ هزار هکتار جنگل، ۸۶۲ هزار هکتار مرتع و ۲۱ هزار هکتار زمین ساحلی است که حدود ۳۳۰ هزار هکتار از مراتع نوار مرزی این استان به دلیل خشکسالی‌ سال‌های اخیر، پایین بودن نزولات جوی و نزدیکی به بیابان‌ قره قوم ترکمنستان و ضعف پوشش گیاهی در معرض بیابانی شدن شدید قرار دارد.

گلستان از شمال با کشور ترکمنستان، از جنوب با سمنان، از شرق با خراسان شمالی و از غرب با مازندران همسایه است.

دیگر خبرها

  • وقوع سالانه ۱۴ تا ۱۵ هزار زلزله در سطح کشور
  • بسکتبال NBA | دوراهی لیکرز، زنده ماندن یا حذف تحقیرآمیز؟
  • ۴۲ درصد سد‌های استان گلستان آبگیری شد
  • یک میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب سیلاب در گلستان مهار شد
  • خسارت ۸۸۳ میلیاردی سیلاب در شهرستان کلاله
  • مدیریت پسماندها خیلی از مشکلات محیط زیست را برطرف می‌کند
  • ماندن یا رفتن ژاوی هیچ ربطی به من ندارد!
  • سیلاب ۸۸۳ میلیارد ریال به کلاله خسارت زد
  • واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی
  • گواردیولا: منچسترسیتی و آرسنال از وضعیت لیورپول در امان نیستند