Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-29@22:32:46 GMT

زندگی در مقابل مرگ

تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۷۳۷۶۵

زندگی در مقابل مرگ

اردیبهشت را باید ماه خوشبختی دانست چرا که این ماه به‌نام چهار چهره شاخص یعنی سعدی، عطار، فردوسی و خیام گره خورده و امروز هم که روز خیام حکیم و دانشمند و ستاره‌‌شناس و شاعر بزرگ است. شهرت جهانی خیام شاعر را البته باید وامدار ترجمه خوب و درجه یک فیتزجرالد بدانیم.

در خود کشور ما خیام تا همین 150 سال اخیر هم به‌عنوان شاعر شناخته شده و مشهور نبود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جایی می‌خواندم که در زمان قاجار گروهی از ارادتمندان خیام از انگلیس به ایران می‌آیند تا مقبره او را زیارت کنند. می‌روند پیش ناصرالدین شاه و موضوع را مطرح می‌کنند. ناصرالدین شاه به آنها می‌گوید ما در همین دربار خودمان شاعرانی بهتر از خیام داریم؛ چرا نمی‌روید با آنها دیدار کنید؟
نباید فراموش کنیم که خیام در حوزه ریاضی، دانشمند خبره‌ای بود و کتاب ارزشمندش به‌نام «رساله فی البراهین علی مسائل الجبر و المقابله» که همچنان در سراسر دنیا و به زبان‌های مختلف ترجمه می‌شود و به‌عنوان یک منبع مهم در حوزه ریاضی قابل مراجعه‌‌ است یا کتاب «رساله فی شرح ما اشکل من مصادرات اقلیدس» که به فارسی نیز ترجمه شد و آقای ارانی مقدمه‌ای مبسوط بر آن نوشت. با این همه باز هم به این نکته باید تأکید کرد که چربش خیام در جهان در قامت و به‌عنوان شاعر، مدیون جرالد است و نمی‌توان این مسأله را مقدم بر وجه علمی او دانست. حکیمی که او را همه چیزدان خطاب می‌کنند و در فلسفه و نجوم و پزشکی نیز در دربار سلجوقیان چهره‌ای شاخص و مورد وثوق بود و رصدخانه ملکشاهی را تأسیس کرد و به اصلاح تقویم همت گمارد. تفکری که خیام در نگاه خود دارد برگرفته از تفکر ابن‌سیناست که از او به‌عنوان استاد خود یاد می‌کند و می‌گوید «تا بدانجا رسید دانش من که بدانم همی که نادانم.» خیام در شعرش با وجود دانایی، خود را به نادانی می‌زند و این پرسشگری او فضیلتی است. شاید برخی بپرسند بین فلسفه شعر خیام و علم‌اش چه ارتباطی می‌توان قائل شد. خیام حکیم است و این واژه حکیم گستردگی دارد و این آدم دانشمند و حکیم، ذوق شاعرانه‌ای هم داشت و گاهی شعر می‌نوشت و چنین آدم با دانشی بی‌شک، علمش نیز بر شعرش تأثیرگذار خواهد بود. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که تا زمان حیاتش، کسی او را به‌عنوان شاعر نمی‌شناخت بلکه بیشتر او را حکیم و دانشمند می‌دانستند و شاید این خواست خودش بود. نوع نگاهی که خیام در شعر داشت، با نوع نگاه مردم و نگرش آن زمان جامعه وجود داشت، در تعارض بود و شاید به همین دلیل بود که خیام این جرأت را به خود نمی‌داد که شعرش را منتشر کند و از این موضوع پرهیز داشت و در نهایت کسی مثل نجم‌الدین رازی که دشمن خیام بود و او را آدم نادانی می‌دانست اول بار در کتاب «مرصاد العباد» شعرهایی از خیام را می‌آورد و باعث می‌شود وجه شاعرانه خیام هم شناخته شود.
خیام، در عرصه‌های علم چنان آگاهی داشت که قطعاً در شکل‌گیری نگاه و جهان‌بینی شاعرانه‌اش هم تأثیر داشت. کسی مثل خیام جهان‌بینی و نگاه بزرگ و زیبایی دارد. خیام در شعرش، می‌گوید خوش باش اما این دم‌غنیمت شمردن به این معنی ولنگاری نیست بلکه او در مواجهه با مرگ، به زندگی ارزش می‌گذارد و آن را مهم نشان می‌دهد و او جامعه رخوت‌زده و خموده دوران خود را به چنین پویایی دعوت می‌کند تا از رکود و خمودگی بیرون بیاید. خیام آرزو داشت که همه مردم دلیل آمدن و رفتن‌شان به این جهان را بدانند و به این نکته برسند که چرا آمده‌ایم و در این فرصت چه باید کنیم.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۷۳۷۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازداشت مامور قلابی مسلح در بزرگراه حکیم

سرکلانتر دوم پلیس پیشگیری پایتخت از دستگیری یک مامور قلابی با یک قبضه کلت کمری خبر داد.

به گزارش مشرق، سرهنگ حسین مافی در تشریح جزئیات این خبر گفت: روز گذشته ماموران گشت کلانتری ۱۳۹ مرزداران درحین گشت‌زنی در محدوده بزرگراه شهید حکیم تهران بودند که به یک دستگاه موتورسیکلت آپاچی که درحال پرسه زنی بود مشکوک شده و رفتار آن را تحت نظر قرار دادند. همزمان پلاک موتورسیکلت نیز مورد استعلام قرار گرفت.

وی با بیان اینکه پس از استعلام پلاک موتورسیکلت مشخص شد که موتورسیکلت دارای سابقه سرقت است، گفت:‌در همین راستا عوامل انتظامی سریعا وارد عمل شدند و موتورسیکلت را متوقف کردند. در این حین راکب موتورسیکلت خود را نظامی و از پرسنل یکی از ارگان‌های نظامی معرفی کرد اما بررسی‌های به‌عمل آمده نشان داد که این فرد سابقه عضویت در هیچ یک از ارگان‌های نظامی را ندارد.

سرکلانتر دوم پلیس پیشگیری پایتخت با اشاره به بازرسی از کوله پشتی همراه متهم، گفت: ماموران در جریان بازرسی از کوله پشتی این فرد یک قبضه سلاح کلت کمری به‌همراه دو خشاب، ۲۶ فشنگ جنگی و یک دستگاه بیسیم را کشف و ضبط کردند.

مافی ادامه داد: متهم به همراه موتورسیکلت و اسلحه کشف شده به کلانتری منتقل شد و تحقیقات بیشتر برای کشف جرائم احتمالی متهم همچنان ادامه دارد.

وی به مردم توصیه کرد که در صورت مواجه شدن با افراد نظامی، حتما درخواست مشاهده کارت شناسایی و حکم ماموریت کرده و در صورت مشاهده هرگونه موارد مشکوک، سریعا موضوع را به پلیس ۱۱۰ گزارش کنند.

منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • تصویربرداری ۹۵ درصد از اراضی کل کشور توسط ماهواره پارس
  • دختر شاعر فلسطینی مانند پدرش کشته شد
  • چند خبر کوتاه از شهرستان های سبزوار و سرخس
  • شایعه عجیب درباره «شهریار»؛ با عالم غیب در ارتباط است!
  • قاتل پرسپولیس «بزرگ» بود؛ دیوانه وارترین شب زندگی شروین
  • تجلیل از ۵۰ شاعر و شاعره محله دستگرد در «گنج‌های پنهان»
  • بازداشت مامور قلابی مسلح در بزرگراه حکیم
  • استقبال شاعر «سلام فرمانده» از غزل رهبر انقلاب
  • شاعر سلام فرمانده به استقبال غزل رهبر انقلاب رفت
  • خشونت علیه زنان در خانه / زنان چه کنند؟