Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@10:34:47 GMT

کیفیت زندگی شهری را چه کسی تعیین می‌کند؟

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۹۰۵۶۰

کیفیت زندگی شهری را چه کسی تعیین می‌کند؟

هر سال اخبار جدیدی از انتخاب با کیفیت‌ترین شهرهای جهان برای زندگی منتشر می‌شود اما آیا معیارهایی که شاخص زیست‌پذیری جهانی واحد اطلاعات اکونومیست برای انتخاب شهرهای برتر در نظر می‌گیرد با خواسته‌های مردم از یک شهر با کیفیت هم‌خوانی دارد؟

به گزارش سرویس ترجمه، از آن‌جا که جمعیت شهرنشینان از مرز ۵۰ درصد گذشته است و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۰ دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر دیگر به شهرهای سراسر جهان مهاجرت کنند، بنابراین نقش طراحی شهری برای بهبود کیفیت زندگی پررنگ‌تر از قبل می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طراحان و برنامه‌ریزان شهری بر این باورند که هر شهروند یک طراح شهری است که در نوع حمل و نقل رایج در شهر، وضع قوانین جدید برای زمین‌های بازی و پارک‌ها، چگونگی مصرف بودجه شهرداری در زیرساخت‌های حمل و نقل، مدیریت دفع زباله و بازسازی پیاده‌روها نقش مهمی ایفا می‌کند. در واقع، ساکنان یک شهر وقتی که در امور شهری خود را سهیم می‌کنند، می‌خواهند کیفیت زندگی محل سکونت خود را افزایش دهند و به عبارتی شهری زیست‌پذیر ایجاد کنند. اما سوالی که در اینجا مطرح می‌شود اینکه شهر زیست‌پذیر به چه معناست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

در چند دهه اخیر، مراکز شهری ضمن حفظ نسل‌های قدیمی، جوانان و نیروهای کاری تحصیل کرده را بیش از پیش به سمت خود جذب کرده است و از سوی دیگر بیش از نیمی از جمعیت جهان در شهرها زندگی می‌کنند و هر روز بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود. افزایش جمعیت در این مراکز باعث شده شهرها بیش از ۸۰ درصد از تولید جهانی را از آن خود کند و از آنجا که دولت‌ها پایداری، خلاقیت، فرهنگ و استراتژی‌های رشد را بر طراحی آن‌ها اعمال می‌کنند، برنامه‌ریزان شهری دیگر وقتی برای استراحت نخواهند داشت. بخش‌های خصوصی، عمومی و شهری می‌توانند دست در دست هم تلاش کنند ایده‌هایی برای طراحی شهری ارائه دهند که بر کیفیت زندگی ساکنان تمرکز می‌کند.

در قرن حاضر، فضاهای عمومی، پارک‌هایی با کیفیت بالا و دسترسی آسان به حمل و نقل عمومی از عناصر مهم طراحی شهری به شمار می‌رود. زمانی که از نقش خیابان‌ها، میدان‌های عمومی نزدیک به مترو، فضاهای سبز و مکان‌های تفریحی سخن می‌گوئیم در واقع طراحی شهری را به چالش دعوت می‌کنیم. برای نسل‌های جوان شهرنشین فضاهای عمومی از بیشترین اهمیت برخوردار است و در واقع این افراد طراحی شهری را بر مبنای این فضاها مورد ارزیابی قرار می‌دهند. فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها در شهرهایی تجمع می‌کنند که از بیشترین فضای عمومی و فرهنگی برخوردار است. آن‌ها تنها برای یافتن شغل به شهرها نمی‌روند بلکه می‌خواهند در مکان‌هایی با کافه‌ها و رستوران‌های متعدد، مسیرهای بی‌نظیر برای دوچرخه‌سواری و پیاده‌روی و و دسترسی آسان به ایده‌های جدید در تکنولوژی و صنایع خلاق ساکن شوند. از نظر این افراد، شهر زیست‌پذیر شهری است که تمام این ویژگی‌ها را داشته باشد.

در چند دهه قبل، معماران و طراحان شهری استدلال می‌کردند که ساختمان‌های فرهنگی بزرگ و چند بعدی مانند محرک‌هایی برای افزایش نشاط فرهنگی و پیشرفت منطقه عمل می‌کند و منجر به سرمایه‌گذاری بیشتر در مکان‌های عمومی می‌شود. این عقیده هنوز هم در کشورهای در حال توسعه و حتی سرزمین‌های اروپای شرقی و مرکز وجود دارد. با این حال، طراحان در بسیاری از نقاط جهان بر فضاهای عمومی، قابلیت پیاده‌روی، خودروهای بدون راننده، افزایش تنوع وسایل حمل و نقل عمومی نظیر خودروها و دوچرخه‌های اشتراکی یا سایر ویژگی‌های اقتصادی تمرکز کرده‌اند تا شهرهایی زیست‌پذیر ایجاد کنند.

آن‌چه که عیان است اینکه با قاطعیت نمی‌توان گفت که شهر زیست‌پذیر چه ویژگی‌هایی دارد چرا که زیست‌پذیری شهری در ذهن طراحان و حتی افراد مختلف مفاهیم متفاوتی را در بر می‌گیرد. هر شخص به نوبه خود خواسته‌هایی از یک شهر دارد که برآورده کردن آن‌ها کیفیت بالای زندگی شهری را در باور او شکل می‌دهد.

کد خبر 424390

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهر زیست پذیر کیفیت زندگی شهرنشینی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق کیفیت زندگی طراحی شهری زیست پذیر حمل و نقل ویژگی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۹۰۵۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به‌دنبال تحقق «اصفهان من، شهر زندگی» هستیم

عضو هئیت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: تا پایان دوره ششم شورای اسلامی شهر اصفهان به‌دنبال تحقق چهار مسئله شهری از جمله فاز نخست خط دو متروی اصفهان، افتتاح بخشی از رینگ چهارم و پیشگیری از تولید آلاینده‌های هوا هستیم تا بتوانیم به معنای واقعی شعار « اصفهان من، شهر زندگی» را محقق کنیم.

احمد شریعتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با تبریک فرارسیدن روز شوراها اظهار کرد: در حال حاضر اولویت نخست من در شورا توجه به مسائل مدیریت شهری و تلاش برای رفع مشکلات زیست‌محیطی شهر است.

وی با بیان اینکه به عنوان منتخبان مردم در شورا و خادمان آن‌ها در مدیریت شهری باید پاسخگوی مشکلات شهروندان باشیم، افزود: بی‌شک جاری بودن آب در زاینده‌رود تأثیر بسزایی در طراوت هوای شهر اصفهان دارد، بنابراین از هیچ تلاشی برای جریان دائمی آب در این رود فروگذار نیستیم.

عضو هئیت رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: تا پایان دوره ششم شورای اسلامی شهر اصفهان به‌دنبال تحقق چهار مسئله شهری از جمله فاز نخست خط دو متروی اصفهان، افتتاح بخشی از رینگ چهارم و پیشگیری از تولید آلاینده‌های هوا هستیم تا بتوانیم به معنای واقعی شعار «اصفهان من، شهر زندگی» را محقق کنیم.

شریعتی گفت: با توجه فرصت باقی مانده از زمان فعالیت مدیریت شهری ششم، دغدغه ما جمع‌بندی پروژه‌های شاخص در شهر اصفهان است که باید روند تکمیل آن‌ها تسریع شود؛ اولین موضوع در مورد اتمام فاز نخست خط دو متروی اصفهان است تا هرچه سریع‌تر مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

وی ادامه داد: توجه به مسائل زیست‌محیطی از جمله حفظ نگهداری فضای سبز شهر اصفهان، همچنین پیشگیری از تولید آلاینده‌های هوا از دیگر اولویت‌های من در شورای اسلامی شهر است.

کد خبر 747942

دیگر خبرها

  • منافع شخصی دلیل عدم عمل به قانون در شهرداری ها / استمرار کاهش کیفیت زندگی در کلانشهرها و شهرها /نتایج وخیم عدم مشارکت در انتخابات شوراها
  • ساز و کار عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل چگونه است؟
  • تعیین تکلیف رینگ شهری یزد بعد از ۲۵ سال
  • طرح پیشنهادی تعیین وضعیت اراضی پادگان جی به کمیسیون ماده پنج ارسال شد
  • کیفیت و بی‌توجهی: دست اندازی در جاده پیشرفت راهسازی ایران
  • ممانعت شورای شهر از قطع درختان
  • تاثیر هنر در حفاظت از محیط زیست
  • در جست‌وجوی مزاج معتدل
  • به‌دنبال تحقق «اصفهان من، شهر زندگی» هستیم
  • آذربایجان شرقی مشکل تامین اتوبوس و حمل و نقل عمومی دارد