Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-04-27@06:33:08 GMT

موزه‌ها ابزار مهم تبادل فرهنگی و صلح میان مردم است

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۹۴۳۶۱

به‌ گزارش ایلنا، علی‌اصغر مونسان (وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی) به مناسبت روز جهانی موزه ها و هفته میراث‌فرهنگی پیام ارسال کرد.

در متن این پیام  آمده است:

«با اعلام شورای بین‌المللی موزه‌ها (ایکوم) از سال ۱۹۷۷ همه ساله روز ۱۸ ماه می برابر با 29 اردیبهشت با عنوان روز جهانی موزه به‌منظور دستیابی به اهداف فرهنگی از طریق هماهنگ ساختن اقدامات بین‌المللی و تدوین برنامه همکاری‌های مشترک و دوجانبه بین مردم و موزه‌ها در همه کشورهای عضو جشن گرفته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بزرگداشت این روز در کشورمان به دلیل غنای تاریخی، فرهنگی و تمدنی کهن که در شکل‌گیری تمدن‌های جهانی نیز تأثیرگذار بوده است همزمان با گرامیداشت هفته میراث‌فرهنگی برگزار می‌شود.

میراث‌فرهنگی هر کشور به‌منزله شخصیت وجودی و هویت فرهنگی، اعتقادی و سیاسی، آینه زندگی گذشتگان و سیر حرکت انسان در طول تاریخ بشریت است. بدون شک شناخت و حفظ هویت و روح فرهنگی مردمان هیچ سرزمینی بدون صیانت از میراث‌فرهنگی و آثار باقی‌مانده از قرون گذشته امکان‌پذیر نخواهد بود و هر ملتی همان‌قدر دارای شخصیت، هویت و اصالت ریشه و ارزش تاریخی است، که مستنداتی به‌عنوان میراث‌فرهنگی از خود ارائه کند.

موزه‌ها نخستین بنیادهای اساسی هستند که به‌وسیله آن‌ها میراث ارزشمند ملت‌ها و کشورها از گزند زمانه حفظ و امکان دیدارشان برای مردم فراهم می‌شود.

این مراکز فرهنگی با حفظ و زنده نگه داشتن آثار فرهنگی به جا مانده از تمدن‌ها و پیشینیان ابزاری مهم برای تبادل فرهنگی، غنی‌سازی فرهنگ‌ها، توسعه درک متقابل، همکاری و صلح میان مردم است و به‌عنوان مراکز آموزشی و پژوهشی می‌تواند نقش بسیار مهمی در معرفی تجارب فکری، فرهنگی و هنری، القا و انتقال احساس و بینش و اندیشه ایرانی، هویت ملی، مذهبی و فرهنگی داشته باشد.

امروزه موزه‌ها با نمایش، آزمایش و تمرین روش‌های جدید تفکر و عمل در انتقال جامعه به‌سوی جامعه‌ای پایدار نقش مهمی ایفا کرده و با افزایش گستره فعالیت و با پیشروی به درون جامعه با استفاده از تکنولوژی و شیوه‌های مدرن، مسیر گفتگو و هم‌اندیشی را هموارتر کرده‌اند. افزایش رو به رشد تعداد بازدیدکنندگان موزه‌ها در سراسر کشور نیز حاکی از این تعامل سازنده با اقشار مختلف مردم است.

بررسی آمارها بیانگر آن است که حتی در ایام محدودیت رفت‌وآمد به سبب شیوع بیماری کرونا ارتباط فرهنگ دوستان با مجموعه‌های تاریخی فرهنگی قطع نشد و این وزارتخانه با استفاده از فضای مجازی توانست موزه‌ها را به خانه‌های مردم ببرد.

افزایش چشمگیر تعداد موزه‌های خصوصی به دنبال مطالبات فرهنگی مردم، درخواست نمایندگان مجلس شورای اسلامی با فراهم‌سازی تسهیلات متناسب با اهداف توسعه‌ای و اقتصادی دولت نیز از تحولات دیگر در عرصه مشارکت بخش خصوصی بوده است.

شورای بین‌المللی موزه‌ها با اعلام شعار "موزه‌ها برای برابری: تنوع و فراگیری" در سال 2020 از موزه‌ها می‌خواهد در موزه‌ها و در قالب فعالیت‌های دیجیتالی آنلاین فعالیت‌های خود مرتبط با موضوع "برابری: تنوع و فراگیری "را با "موزه‌ها" به اشتراک بگذارند.

شعار جهانی برابری در به رسمیت شناختن تنوع در عین همه‌شمولی و فراگیر شدن در حقیقت از یک سو به لزوم توجه به جایگاه و نقش موزه‌ها برای تأمین عدالت و مساوات اشاره دارد. در این راه توجه به تنوع و تفاوت‌های ذاتی گروه‌های مختلف نژادی، قومی، زبانی و... از یک سو و فراگیر شدن اعمال مساوات و برابری برای همه از اهمیت بیشتری برخوردار است.

انتخاب این شعار فرصت مناسبی است تا بیش از گذشته به معرفی تنوع فرهنگی سرزمینمان بپردازیم. افزایش روزافزون تعداد موزه‌های کشور بالغ بر 700 موزه، حاکی از توجه بیش از پیش به تنوع فرهنگی و تلاش مضاعف در جهت پژوهش، مستند نگاری، حفاظت و معرفی داشته‌های ارزشمند کشوراست که امیدوارم در سال پیش رو این روند ادامه داشته باشد.

فرارسیدن روز جهانی موزه و هفته میراث‌فرهنگی را به مردم فرهیخته کشورمان به‌ویژه به فعالان عرصه موزه‌داری و میراث‌فرهنگی صمیمانه تبریک و تهنیت می‌گویم و عزت و سربلندی روزافزون ایران اسلامی را آرزومندم.»

منبع: ایلنا

کلیدواژه: جامعه گردشگری و صنایع دستی موزه نمایندگان مجلس شورای اسلامی وزارتخانه میراث فرهنگی موزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۹۴۳۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه چینی خانه شیخ صفی مهمترین مکان برای معرفی هویت ملی

به گزارش خبرنگار مهر، حسن محمدی ادیب ظهر چهارشنبه در اولین کنفرانس بین المللی موزه ها در دانشگاه محقق اردبیلی اظهار کرد: موزه ها موسسه ای غیرانتفاعی برای نشان دادن سیر توسعه یافتگی هستند و در ایران و اردبیل این موزه ها از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند.

وی با اشاره به قدمت موزه و ارتباط آن با تاریخ تمدن بشر خاطرنشان کرد: موزه‌ها در واقع موسسه ای غیرانتفاعی برای نشان دادن سیر توسعه یافتگی هستند و ریشه بسیاری از علوم، صنایع و هنرها همچون ابداع چرخ ارابه، تیر و کمان و کشف آتش که منشا توسعه بوده، از تمدن‌های شرقی نشات گرفته و سپس به غرب راه یافته است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل افزود: نخستین شکل از موزه در هزاره اول قبل از میلاد در بین النهرین متجلی شده است و در دو سده آخر قرن بیستم مکان‌هایی متاثر از اسطوره‌های رومی و یونانی و به عنوان موزه وجود داشته است.

محمدی ادیب تصریح کرد: همزمان با قرن ۱۶ و به روز عصر صفویه در ایران موزه تجلی بیشتری یافته است و احداث مکان‌هایی برای نشان دادن اشیاء تاریخی و نفیس در فرانسه رایج بوده است.

وی به دوره قاجاریه و پهلوی اشاره کرد و افزود: از دوره قاجاریه و پهلوی واژه موزه در ایران رواج یافته و بررسی سابقه موزه در ایران، ما را به عصر صفوی بر می‌گرداند و در دوره شاه عباس، نسخ خطی و تاریخی در موزه ای در اصفهان به نمایش گذاشته شده و شاه عباس با علاقه به اردبیل به عنوان پایتخت فکری و عقیدتی صفویان و زادگاه اجدادش، تصمیم گرفته عمارتی بی نظیر در جوار مرقد نیاکانش به دست مهندسی سرشناس بسازد که همان چینی خانه امروز بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل با اشاره به قدمت تاریخی موزه چینی خانه شیخ صفی الدین اردبیلی گفت: صحبت از موزه در ایران، بدون اشاره به اردبیل حق مطلب را ادا نمی‌کند و موزه چینی خانه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی از قدیم محل نمایش هدایای امپراطوران چین بوده است و آن را به عنوان موزه فرهنگی هنری و قدیمی ترین موزه ایران معرفی می‌کنیم و امیدواریم امانتداری امین برای هویت و میراث فرهنگی کشور باشیم.

کد خبر 6087771

دیگر خبرها

  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • کنفرانس بین‌المللی موزه‌ها در اردبیل برگزار شد+فیلم
  • سعدآباد پر حاشیه
  • سعدآباد پرحاشیه
  • موزه چینی خانه شیخ صفی مهمترین مکان برای معرفی هویت ملی
  • موزه ها گنحینه فاخر علم و هویت ایرانیان هستند
  • هویت ملی در هر حوزه‌ای ثبت جهانی شود
  • تقدیر وزیر میراث فرهنگی از سریال «نون خ»
  • ضرغامی: موزه ملی فرقی با موزه لوور ندارد
  • تشکر از صداوسیما برای سریال «نون‌خ» / موزه ملی فرقی با موزه لوور ندارد