Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-07@04:15:35 GMT

سالانه ۲۵ سانتی‌متری از دشت مشهد فرونشست می‌کند

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۹۶۴۶۶

سالانه ۲۵ سانتی‌متری از دشت مشهد فرونشست می‌کند

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: در دشت مشهد ۲۵ و در دشت نیشابور ۲۸ سانتی متر در طول هر سال فرونشست داریم.

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد به نقل از اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، محمد علایی در جلسه ویدیو کنفرانس شورای اداری استان که امروز برگزار شد، در رابطه با دستاوردهای طرح همیاران آب استان اظهار کرد: استان ما سرزمین خشک و کم‌آبی محسوب می‌شود و میانگین بارش‌ها نسبت به میانگین بارش جهانی عدد بسیار اندکی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با بیان اینکه در استان با چند مسأله جدی روبه‌رو هستیم که اولین آن بحث کم آبی است، گفت: نکته دوم این است که به علت تغییر آب و هوا میانگین بارش استان در طی سال‌های گذشته کم شده است، خوشبختانه در طی سال‌های ۹۷ ـ  ۹۸ و ۹۸ ـ  ۹۹ سال‌های آبی بسیار پر بارشی داشتیم که در طول سال آبی ۹۷ ـ ۹۸ پرآب‌ترین سال آبی در طی ۵۰ سال اخیر بوده است.

وی ادامه داد: روند کاهش بارندگی‌ها و داده‌های جهانی متناسب با آن نشان می‌دهند که بایستی خود را برای خشکسالی‌ها آماده کنیم، در این شرایط از مجموع ۳۷ محدوده مطالعاتی حدود ۳۴ محدوده با کاهش شدید سطح آب زیرزمینی و بحران آب روبه‌رو هستند، از مجموع منابع  آبی حدود ۹۲ درصد برداشت‌ها از آبخوان‌های زیرزمینی است که ۸۵ درصد آن برای مصارف کشاورزی، ۸ درصد در بخش شرب و بهداشت، ۲ درصد در بخش صنعت و ۴ درصد در حوزه خدمات مصرف می‌کنیم.

علایی با اشاره به سرانه آب تجدیدپذیر خاطرنشان کرد: این سرانه حاصل تقسیم حجم آب تجدیدپذیر بر جمعیت است، اگر سرانه آب تجدیدپذیر از هزار متر کمتر شود وارد حوزه تنش آبی می‌شویم، گفتنی است در سال ۱۳۸۵ سرانه آبی هر خراسانی هزار و ۴۹۱ متر بوده و در سال ۱۳۹۵ این عدد به ۷۸۰ متر رسیده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی تصریح کرد: بر این مبنا در سال‌های گذشته از سال ۱۳۹۲ تا 1398 عمر مفید چاه‌های کشاورزی که باید حدود ۲۵ تا ۳۰ سال باشد به کمتر از پنج سال کاهش پیدا کرده است، همچنین در این فاصله زمانی چاه‌های استان ۱۹۶ کیلومتر کف‌شکنی داده شده و عمیق‌تر شدند، همچنین یک هزار و ۶۶۴ کیلومتر تغییر محل این چاه‌ها بوده است، از دیگر پیامدهای اضافه برداشت از منابع آبی، فرونشست سطح زمین است.

وی تشریح کرد: حد بحرانی فرونشست در جهان برای سطح زمین یک میلی‌متر در سال است، در دشت مشهد ۲۵ سانتی‌متر و در دشت نیشابور ۲۸ سانتی‌متر در طول هر سال فرونشست داریم، در ۳۴ محدوده مطالعاتی فرونشست‌ها بسیار جدی است، از دیگر پیامدهای اضافه برداشت از آبخوان زیرزمینی بحث شور شدن آب است، در واقع هرچه سطح آب کاهش یابد کیفیت آب نامناسب‌تر و میزان شوری آن بیشتر می‌شود.

علایی گفت: در تمام ۳۴ دشت ممنوع استان با پدیده شور شدگی و افزایش شوری آب روبه‌رو هستیم، با این شرایط همیشه این پرسش مطرح بوده که باید چه کاری انجام داد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی افزود: بر این مبنا از سال ۱۳۸۹ بحث‌های فراوانی در دانشگاه فردوسی مشهد مطرح شد که در نهایت با روی کار آمدن آقای رزم حسینی، طرح همیاران آب کلید خورد، مبنای این طرح بر این اساس بود که همه شخصیت‌های حقیقی و حقوقی مؤثر در منابع آب، فرهیختگان دانشگاه‌ها، تشکل‌های کشاورزی و نهادهای قانونی مدنی باید در فرآیند تصمیم‌سازی، تصمیم‌گیری و اجرا و بهره‌برداری مشارکت فعال داشته باشند.

وی با بیان اینکه در  طرح مذکور دو گام مدنظر بوده است، افزود: گام نخست بر این اساس بود که باید تا سال ۱۴۰۵ به کسری مخزن صفر در تمام آبخوان‌ها برسیم، گام دوم این بود که تا سال ۱۴۲۰ به ۷۵ درصد حجم آب تجدیدپذیر دست پیدا کنیم، باید توجه داشت که میانگین جهانی برداشت از حجم آب زیرزمین ۴۰ درصد است حال آنکه در استان ۱۶۰ درصد برداشت داشتیم که امروز به ۱۲۰ درصد برداشت رسیده‌ایم.

علایی با بیان اینکه تلاش داریم با افزایش اعتماد عمومی و سرمایه‌های اجتماعی طرحی در این زمینه تهیه و اجرا کنیم، اظهار کرد: خوشبختانه طرح همیاران آب در روز ۱۶ خرداد ۱۳۹۸ با تایید همه اعضا و با حضور وزیر نیرو رونمایی شد، برای نهادینه شدن و جلوگیری از تغییرات آن در طی زمان، ساختار جامع شورای راهبردی آب شکل گرفت که دانشگاه فردوسی به عنوان دبیرخانه دائمی، مسئول نظارت بر روند اجرای طرح شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی بیان کرد: وظایف ما تا سال ۱۴۰۵ بر این اساس است تا اضافه برداشت ۵۸۹ میلیون متر مکعبی از چاه‌هایی که پروانه آن‌ها حدود ۴۰ سال پیش صادر شده کم می‌شود، گفتنی است در استان حدود ۴ هزار ۳۰۶ حلقه چاه وجود دارد که  ۵۸۹ میلیون و ۷۱۳ هزار و ۷۹۸ متر مکعب از پروانه نخستین که سال‌ها پیش صادر شده اضافه برداشت داشته‌اند، همچنین پر کردن چاه غیرمجاز از وظایف آب منطقه‌ای بوده است.

وی با اشاره به عملکرد سازمان جهاد کشاورزی گفت: این سازمان برای اینکه به معیشت کشاورزان، اقتصاد کشاورزی و تولید آسیبی نرسد تلاش داشته تا با افزایش بهره‎‌وری، سهم کاهش آب را جبران کند، باید گفت آنچه تا امروز در عمل اتفاق افتاده حاصل کار همه اعضای ستاد سازگاری با کم آبی استان است.

علایی با بیان اینکه میزان بارش استان در سال گذشته ۳۰۷ میلی متر بوده است، گفت: در این راستا تعهد ما این بوده که در طی دو سال از مجموع ۴ هزار و ۳۰۶ حلقه چاهی که اضافه برداشت داشته‌اند تلاش کنیم تا ۵۸۹ میلیون مترمکعب آب کمتری برداشت شود، در این راستا رضایت کشاورزان و سازمان جهاد کشاورزی را نیز به‌دست آوریم و توانستیم تا به امروز ۴۰۱ میلیون اضافه برداشت را از مجموع ۲ هزار و ۲۱۲ چاه، کاهش دهیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی تشریح کرد: در سال گذشته با پر کردن چاه‌های غیرمجاز حدود ۶۲ میلیون مترمکعب مصرف آب کاهش یافته و برای نخستین‌بار در کشور نصب کنتورهای هوشمند، ایجاد مرکز پایش و صدور کارت آب انجام شده است، از سویی دیگر توانستیم در این راستا تشکل‌های کشاورزی را پای کار آورده و این دسته از خدمات را به آن‌ها ارائه دهیم.

وی با اشاره به پیامدها و دستاوردهای اقدامات شرکت آب منطقه‌ای استان اظهار کرد: در سال جاری با توجه به اقدامات صورت گرفته نتایجی چون تغییر مخزن کسری استان ایجاد شده است، گفتنی است میانگین درازمدت یک میلیارد و ۵۷ میلیون کسری مخزن در استان بوده و سال گذشته این میانگین به ۵۵۹ میلیون رسیده است، باید توجه داشت روند افت کسری مخزن در استان کاملا مشهود است، این در حالی است که با اقدامات صورت گرفته و میزان بارندگی‌ها چند دشت استان چون دشت گناباد، رشتخوار و مه ولات در حال خارج شدن از ممنوعیت هستند.

علایی خاطرنشان کرد: نکته دیگر بحث تغییر محل و کف‌شکنی چاه‌هاست، خوشبختانه در سال گذشته به دلیل کاهش تغییرات سطح آب توانستیم ۲۴.۶ درصد از تغییر محل چاه‌های کشاورزی و ۲۷.۵ درصد از افزایش عمق آن جلوگیری کنیم که ۲۵۷ میلیارد ریال به کشاورزان کمک کرد، همچنین کشاورزان توانستند در سال گذشته حدود ۳ میلیارد تومان صرفه‌جویی داشته باشند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در رابطه با برق مصرفی ادامه داد: برق مصرفی یک هزار و ۹۶ حلقه چاه در طی سال‌های ۹۶ تا ۹۸ بررسی شده است، گفتنی است بر مبنای داده‌ها در سال ۹۶، ۴۹۱ میلیون کیلووات برق مصرفی چاه‌های کشاورزی بوده که در سال ۹۸ به ۳۶۸ میلیون کیلو وات کاهش پیدا کرده و ۹۱ میلیارد تومان به سود کشاورز بوده است.

وی با بیان اینکه با پر کردن چاه‌های غیرمجاز توانستیم ۶۲ میلیون مترمکعب آب صرفه‌جویی کنیم، گفت: قرار بر این است که ۳۶ میلیون مترمکعب آب از شمال هزار مسجد به مشهد منتقل کنیم، ارزش این طرح حدود ۲ هزار میلیارد تومان است، همچنین برای ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب، شیرین‌سازی و انتقال آن از دریای عمان به استان بیش از ۵ میلیارد دلار هزینه نیاز است، بنابراین باید مدیریت مصرف و طرح انتقال آب از دریای عمان و هزار مسجد در یک فضای منطقی پیش رود.

علایی گفت: خوشبختانه حجم آب ذخیره سدها به یک میلیارد و ۱۹۷ میلیون مترمکعب رسیده که در طول ۲۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده است، همچنین ۷۵ درصد سدها در سال جاری پر شده که در مدت زمان مشابه در سال گذشته ۶۱ درصد بوده است.

انتهای پیام/ 70051

منبع: فارس

کلیدواژه: خراسان رضوی مشهد دشت نیشابور دشت مشهد مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی میلیون مترمکعب آب اضافه برداشت آب تجدیدپذیر سال گذشته میلیون متر سانتی متر حجم آب سال ها چاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۹۶۴۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نحوه تعویض پکینگ برج خنک کننده

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، زمان تعویض پکینگ برج خنک کننده باید به پارامترهای مختلفی توجه کرد تا بالاترین راندمان را به دست آورد. در طول مدت کار کولینگ تاور، قطعاتی از برج از جمله پکینگ نیاز به تعویض پیدا می‌کنند. بنابراین تعویض صحیح و به موقع پکینگ برج خنک کننده از تخریب برج و استهلاک اجزای داخلی برج جلوگیری می‌کند.

پکینگ برج خنک کننده در کولینگ تاورها، سطحی برای ایجاد تماس بین آب و هوا و سطحی برای تبادل انرژی و انتقال حرارت ایجاد می‌کند. با گذشت زمان و به علت تبخیر دائم آب در برج با افزایش غلظت مواد محلول در آب شاهد رسوب گرفتگی در پکینگ برج خنک کننده خواهیم بود؛ اغلب رسوب‌ها از جنس کلسیم و منیزیم هستند.

رسوب گرفتگی در پکینگ برج خنک کننده، می‌تواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد. پکینگ‌هایی که دچار رسوب زیاد شده‌اند؛ نمی‌توانند عملکرد خود را به درستی انجام دهند و در نتیجه راندمان برج خنک کننده به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده و دمای آب خروجی به شدت افزایش پیدا می‌کند.

به طور کلی در طی دوران عمر مفید برج خنک کننده، قطعاتی از برج از جمله پکینگ نیاز به تعویض پیدا می‌کنند؛ تعویض صحیح و به موقع پکینگ برج خنک کننده از تخریب برج و استهلاک اجزای داخلی برج جلوگیری می‌کند. در تعویض پکینگ برج خنک کننده باید جنس و نوع پکینگ مورد توجه قرار گیرد. با توجه به نوع پکینگ روش تعویض پکینگ می‌تواند متفاوت باشد.

انواع پکینگ برج خنک کننده

انواع پکینگ برج خنک کننده به طور کلی شامل سه دسته پکینگ‌های فیلم، پکینگ های اسپلش و چوبی تقسیم می‌شوند که نوع چوبی آن با توجه به آسیب به محیط زیست و تخریب جنگل‌ها توصیه نمی‌شود. پس به طور کلی دو دسته پکینگ فیلم و اسپلش داریم.

پکینگ فیلم براساس نوع مواد تشکیل دهنده آن به دو دسته پکینگ فیلم PVC (Polyvinyl chloride) و پکینگ P (Polypropylene) تقسیم می‌شوند. پکینگ‌های PVC برای دماهای پایین تا ۵۰ درجه سانتی گراد و پکینگ‌های P.P برای دماهای ۵۰ درجه سانتی گراد تا ۸۰ درجه سانتی گراد مناسب است و افزایش دمای آب به بیش از ۸۰ درجه سانتی گراد باعث دفرمگی و از دست دادن استحکام پکینگ می‌شود.

پکینگ‌های فیلم با گام‌های مختلف ۱۲، ۱۴،۱۶، ۱۹، ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر تولید می‌شود که هرچه قدر گام‌ها کمتر باشد، بازده پکینگ بیشتر است. از طرفی نیز این عامل باعث تشکیل سریع‌تر رسوب در پکینگ می‌شود. به طور استاندارد پکینگ‌های فیلم با استاندارد گام ۱۹ توصیه می‌شود که هم بازده خوبی دارند و هم از رسوب آب در پکینگ نسبت به گام‌های کوچک‌تر بهتر است و عملکرد بهتری نیز دارد.

پکینگ‌های فیلم PVC، معمولاً با چسب مخصوص که استحکام خود را تا ۶۰ درجه سانتی گراد حفظ می‌کند به هم متصل می‌شود و پکینگ‌های فیلم P.P با نوعی جوش التراسونیک به یکدیگر متصل می‌شود. پکینگ‌های فیلم در ابعاد استاندارد و در یک بلوک ۳۰×۳۰×۱۲۰ سانتی متر تولید می‌شود. ضخامت پکینگ های فیلم در حدود ۴۰۰ میکرون تا ۵۰۰ و ۶۰۰ میکرون است. از انواع دیگر پکینگ‌های فیلم به دو نوع دیگر پکینگ فیلم جریان متقاطع (Film Cross Flow) و پکینگ فیلم فلوت (Film Flute Fill) را نام برد.

پکینگ های اسپلش در انواع مختلفی وجود دارد و این نوع پکینگ‌ها به دلیل خواصیت توری مانندی که دارند اجازه تشکیل رسوب را نمی‌دهند و به پکینگ‌های ضد رسوب معروف هستند. پکینگ‌های اسپلش از آن جهت که مواد تشکیل دهنده آنها P می‌باشد، مقاوت خوبی تا دمای بالا و در حدود ۸۰ درجه سانتی گراد آب را دارند.

چون توری‌های آن ضخامت بالاتری دارند در مقابل افزودنی‌های مجاز به آب برج خنک کننده و اسید شویی مقاومت بیشتری را نسبت به پکینگ های فیلم دارند. ضخامت پکینگ نت اسپلش (یکی از انواع پکینگ‌های اسپلش) در حدود ۳ میلی متر است. پکینگ‌های نت اسپلش در ابعاد استاندارد ۳۰×۳۰×۱۲۰ قابل تولید هستند.

تعیین نوع پکینگ برج خنک کننده

نحوه‌ی طراحی مهم‌ترین عواملی هستند که در تعیین انواع پکینگ به آنها توجه می‌شود. این فرآیند کیفیت و درجه حرارت آب را نیز تعیین می‌کند. در مناطق که آب دارای املاحی است که احتمال رسوب دارند باید اطمینان حاصل شود که بسته بندی به واسطه این رسوبات مسدود نشده و عملکرد آن را کاهش نمی‌دهد. برای آب‌هایی که آلوده کم و یا متوسط دارند، جریان عمودی، یا متقاطع بزرگ‌تر از جمله گزینه‌هایی است که می‌تواند انتخاب شود. برای آب‌هایی که به شدت آلوده هستند، باید از شبکه یا پاشش مورب استفاده شود. در صورت که پاشش مورب کوچک کار آمد نباشد لازم است که از پاشش های مورب بزرگ‌تری استفاده شود.

پاکسازی و بهسازی پکینگ برج خنک کن

اقدامات لازم جهت پاکسازی و بهسازی پکینگ برج خنک کن و رسوب زدایی آن پیشنهاد می‌گردد. اول هر فصل کاری قبل از اینکه کولینگ تاور راه اندازی شود. ابتدا پکینگ‌ها با فشار بالای آب شست و شو داده شود تا پکینگ‌ها عمر بیشتری را کار کنند و رسوب پکینگ کولینگ تاور که تشکیل شده است، از بین برود و در اضافه کردن ادتیوها و مواد ضد قارچ و جلبک و اسید شویی مقدار مناسب به آب برج اضافه شود.

مراحل تعویض پکینگ برج خنک کننده

مراحل تعویض پکینگ برج خنک کننده و نحوه تعویض پکینگ برج خنک کن به شرح زیر است:

ابتدا باید پمپ‌های برج خنک کننده و فن برج خنک کننده را خاموش کنیم

صافی برج خنک کننده و رسوب گیرها را از مدار خارج نمائیم

آب موجود در تشتک برج خنک کننده را از طریق شیر تخلیه آب خارج کنیم

پکینگ‌های کارکرده را از برج خنک کننده خارج کرده

تمامی ذرات خرد شده پکینگ‌ها وذرات قابل مشاهده را از برج خارج کرده به طوری که داخل برج خنک کننده تمیز شود

پکینگ‌های برج خنک کننده را درون برج خنک کننده جانمایی نمائیم

صافی برج خنک کننده و رسوب گیرها را به مدار برج خنک کننده باز گردانیم

برج خنک کننده را روشن کنیم

پمپ برج خنک کننده را نیز روشن نمائیم

دلایل تعویض پکینگ‌های برج خنک کننده

از دلایل تعویض پکینگ برج خنک کن، ورود آب بی کیفیت با TDS و سختی بالا به داخل دستگاه است. در این مورد می‌توان بوسیله سختی گیر رزینی و فیلترهای تصفیه نظیر شنی و کربنی، زمان تعویض را به تعویق انداخت. بنابراین می‌توان با یک هزینه نسبتاً جزئی، از این اقدام جلوگیری نمود. البته امروزه کاربرد دیونایزر نیز موجب کاهش عمر گرفتگی سطوح خنک کننده یا اصطلاحاً پوشال‌های کولینگ تاور می‌گردد.

PH مناسب آب برج جهت تعویض پکینگ برج خنک کننده

PH مناسب آب برج باید در محدوده ۶.۵ تا ۷.۵ باشد. این محدوده از PH آب بهترین شرایط برای جلوگیری از تشکیل رسوب است. اگرچه برای اضافه کردن محلول‌های اسیدی می‌توان PH آب را تا ۸.۵ نیز افزایش تا متناسب با میزان اسیدی که اضافه می‌شود PH آب برج در محدوده ۶.۵ الی ۷.۵ باشد.

قیمت تعویض پکینگ برج خنک کننده

قیمت پکینگ های برج خنک کننده به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله موارد تأثیرگذار بر قیمت سطح پر کن متریال سازنده آن است. طراحی منحصر به فرد و ابعاد قالب پکینگ، باعث افزایش بهای تمام شده این قطعه به سبب میزان مصرف مواد اولیه می‌شود. درجه کیفی مواد سازنده و درصد خلوص این مواد به همراه ضخامت ورقه‌های سطح پر کن از موارد تأثیرگذار بر هزینه ساخت این محصول است. قیمت تعویض پکینگ برج خنک کننده به پارامترهایی چون ابعاد برج خنک کننده و تعداد بلوک‌های آن و نوع برج خنک کننده (مدور، مکعبی و ابارا بودن) وابسته است.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 6098101

دیگر خبرها

  • نحوه تعویض پکینگ برج خنک کننده
  • استقرار ۵۷ درصد شعب اخذ رای دور دوم انتخابات مشهد در مدارس
  • ۵۷ درصد شعب اخذ رای دور دوم انتخابات مشهد در مدارس مستقر است
  • سمنان در زمره استان‌های کم تورم کشور است
  • سالانه ۱۸۰ هزارتن پنبه مورد نیاز صنعت نساجی کل کشور است
  • ۱۰۶۴ شعبه اخذ رای در دوره دوم انتخابات مشهد و کلات فعال است
  • فرونشست در اصفهان و خوزستان به بیش از ۷تا۱۰ سانتی متر رسید
  • یک مقام مسئول: ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار سقط عمد در ایران انجام می‌شود