Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-30@16:52:59 GMT

مدیریت آفت سنک بذرخوار کلزا

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۰۵۸۹۸

مدیریت آفت سنک بذرخوار کلزا

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، براساس اعلام موسسه گیاه پزشکی کشور، سنک بذرخوار در سال­ های گذشته در مزارع کلزا به عنوان آفت پایان فصل  فعالیت کرده و حشرات کامل  آن در پایان فصل رشد کلزا و همزمان با رسیدن غلاف ها، دانه ها و حتی پس از برداشت با تراکم بالا در مزارع وجود داشت که  به دلیل جمعیت زیاد، در بعضی مواقع به مزارع و باغ‌های مجاور حمله کرده و باعث خسارت می ­شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال زراعی ۱۳۹۸-۱۳۹۷ به دلیل شرایط اقلیمی، تراکم این آفت به طور چشمگیری افزایش یافت و به صورت میلیونی قبل از مرحله گلدهی در مزارع کلزا مشاهده شد و خسارت آن در مراحل مختلف رشدی گیاه کلزا نظیر گل و غلاف  قابل مشاهده بود.

با توجه به زمان آلودگی بوته، علایم به صورت ضعف و کوتاهی بوته، ریزش گل و غنچه، عدم رشد و کوچک ماندن غلاف‌ها، عدم تشکیل دانه در غلاف، پوک شدن و یا ریز بودن دانه ها مشاهده شد که بسیار شبیه به خسارت شته مومی بود.  

 با توجه به مشاهده آفت سنک بذرخوار از سال ۱۳۸۵ در مزارع کلزا، دستورالعمل مدیریت این آفت توسط موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور تهیه و منتشر  و در سال ۱۳۹۸ نیز به روزرسانی شد، که از طریق سایت موسسه (www.iripp.ir)، سازمان حفظ نباتات و تالار ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی برای عموم قابل دریافت است.

طبق اعلام موسسه گیاه پزشکی، در این راستا کارگروه پایش در سطح ملی و بازدید از مزارع کلزا در استان های خسارت دیده از این آفت تشکیل شد و به منظور مدیریت جمعیت و جلوگیری از خسارت آفت، نیاز به دانستن دقیق زیست شناسی و پایش جمعیت آن است که تاکنون اقداماتی شامل پایش مرتب مزارع کلزا به‌ویژه بعد از گل و همزمان با تشکیل غلاف‌ها برای اطلاع از وجود و انبوهی انجام شد. این پایش در مزرعه نیزشامل رویت و شمارش آفت روی قسمت­ های بالای گیاه، نصب تله های حاوی مواد جلب کننده کیمیا پیام(سمیوکمیکال)، نصب کارت های زرد در ارتفاع ۲۰-۱۵ سانتیرمتری از سطح زمین،استفاده از تله های زمینی بامواد جلب کننده غذایی، بازدید مرتب کف مزرعه و تورزنی حاشیه مزارع به منظور مشاهده اولین حضور آفت  و ردیابی آفت بر روی علف های هرز و یا سایر گیاهان زراعی میزبان است.

 دستورالعمل جهت مدیریت آفت سنک بذرخوار کلزا

۱-برداشت به‌موقع کلزا سبب می‌شود که غذای مناسب برای تکثیر آفت از دسترس آن خارج شود.

۲-افزایش جمعیت سنک بعد از برداشت محصول وابسته به وجود دانه‌های ریزش‌کرده کلزا و نیز دسترسی به بقایای گیاهی کلزا و علف‌های هرز در مزرعه است. بنابراین توصیه می شود، بعد از برداشت محصول، بقایای گیاهی جمع‌آوری و از دسترس سنک خارج شود.

۳- از آنجا که این سنک تخم‌های خود را در خاک و یا بقای گیاهی در سطح خاک قرار می‌دهد و حشرات کامل و پوره‌ها هم در شکاف‌های درون خاک رفت و آمد دارند، به‌هم خوردن این روزنه‌ها و شکاف‌ها باعث مرگ‌ومیر سنک‌ها می‌شود. از این‌رو به‌منظور کاهش جمعیت سنک انجام شخم عمیق بعد ازبرداشت و درصورت امکان آبیاری مزرعه توصیه می‌شود.

۴-در صورت تراکم بالای آفت، محلول‌پاشی مزارع آلوده و نیز مزارع همجوار  برای جلوگیری از صدمه سنک  کلزا با یکی از دو ترکیب کلرپیریفوس ۸/۴۰% امولسیون به نسبت ۵/۱ لیتر در هکتار و مالاتیون ۵۷% امولسیون به نسبت ۲ لیتر در هکتار می توان از خسارت جلوگیری کرد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: کشاورزان بذر کلزا مزارع کلزا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۰۵۸۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات امحاء مزارع آلوده در شرق شیراز آغاز شد

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شیراز از آغاز عملیات اجرایی امحاء مزارع آلوده به فاضلاب خام در شرق کلان شهر شیراز خبر داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز به نقل از روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شیراز، محمد میرزایی در حاشیه عملیات مذکور گفت: از صبح سه شنبه یازدهم اردیبهشت ماه عملیات امحاء مزارع مذکور در سطح 270 هکتار از اراضی منطقه گردخون در حومه کلان شهر شیراز آغاز شده است. 

این مقام مسئول با اذعان به اینکه کار قلع و قمع مزارع گندم و جو آبیاری شده با فاضلاب خام با بکارگیری قریب به 20 دستگاه تراکتور و پنج دستگاه لودر در حال انجام است، تصریح کرد: پیش بینی می‌شود این اقدام در بیش از ده قطعه از مزارع تا پایان روز به اتمام برسد. 

وی با بیان اینکه کار امحاء مزارع به دستور مقام قضایی و نظر شبکه بهداشت و درمان مبنی بر آلودگی مزارع در دستور کار مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شیراز قرار گرفته است، ابراز کرد: این عملیات با مشارکت دستگاه‌های متولی در قالب گشت‌های هم‌پوشان برنامه ریزی و به مرحله اجرا رسیده است. 

میرزایی با تاکید بر اینکه حفظ سلامت عموم جامعه و تولید محصول سالم عاری از هرگونه آلودگی خط قرمز متولیان تولید است، بیان کرد: جهاد کشاورزی همگام با دیگر نهاد‌های ذی مدخل به طور جدی با هرگونه تهدید سلامت مردم مقابله و با سوء استفاده گران به هر شکل ممکن برخورد قانونی خواهد کرد.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شیراز ضمن اطمینان خاطر به مصرف کنندگان محصولات کشاورزی به جهت صیانت از تولید محصول سالم و با کیفیت افزود: صیانت از تولید محصول سالم امری فرا دستگاهی است که نیازمند همکاری تمامی دستگاه است.

انتهای پیام/424/.

دیگر خبرها

  • آغاز برداشت کلزا از مزارع  گيلانغرب
  • عملیات امحای مزارع آلوده در شرق شیراز آغاز شد
  • عملیات امحاء مزارع آلوده در شرق شیراز آغاز شد
  • افزایش دو برابری سطح زیرکشت کلزا در اسدآباد
  • آغاز برداشت کلزا از مزارع مناطق گرمسیر
  • آغاز برداشت کلزا از مزارع کرمانشاه
  • کشت کلزا در ۳۲۷۰ هکتار از اراضی آذربایجان شرقی
  • ۴۰ هزار تن گندم در استان بوشهر برداشت می‌شود
  • برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر
  • پیش‌بینی برداشت ۳۰ هزار تن گندم مازاد از مزارع آبدانان