Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@17:44:31 GMT

کسی از پارچه‌های فاخر ایرانی خبر دارد؟

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۱۳۲۸۰

کسی از پارچه‌های فاخر ایرانی خبر دارد؟

سابقه تولید پارچه فاخر در ایران به عنوان اولین کشور صاحب این هنر به دوران اشکانی بر گردد و اگرچه از دوران هخامنشی پارچه های زیادی برایمان به جا نمانده با توجه به تکاملی بودن این هنر صنعت می توان ادعا کرد هخامنشی نسبت با سایر مهارت های بجای مانده، در پارچه بافی نیز کم نداشت و از زمان اشکانی نخ های گلابتون (نخ هایی که از طلای خالص درست می‌شوند) در پارچه ها استفاده می شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این هنر در دوران ساسانی آنقدر رواج پیدا کرد که رونق تجاری کشور وابسته به فروش پارچه های نفیس ابریشمینی بود که به شرق دور یعنی امپراطوری چین به عنوان تولید کننده ابریشم و غرب دور صادر می‌شد.
در دوران صفوی به خصوص شاه عباس  به حدی این هنر رونق پیدا کرد که فقط در اصفهان هشتصد نفر در گارگاه شاهی کار می کردند و تجارت این پارچه به میزانی گسترده بود که در مقاطعی شاه عباس دستور داد در ایران فروخته نشود و فقط صادر شود. 

بخش زیادی از مخارج حکومت از فروش زربفت و پارچه های نفیس صفوی بود از جمله هزینه سپاه صفوی که مقابل عثمانی ها ایستاده و به نوعی تداعی کننده نفت امروز ماست. در دوران صفوی در بیشتر شهرهای ایران؛ از جمله یزد، کاشان، اصفهان که محور اصلی حکومت بود و شهرهایی چون ری، اردبیل، رشت، نیشابور، گرگان، خراسان بافت پارچه رونق داشت.

علی نعیمایی کارشناس بافت پارچه‌های سنتی و دارای نشان درجه یک هنری در رشته زری‌بافی و مخمل‌بافی درگفت وگو باخبرنگار ایرنا گفت: صنعت نساجی در ایران سابقه طولانی دارد. پیش از انقلاب صنعتی، ایرانیان در تولید پارچه های فاخر که علمی کاملا پیچیده است صاحب سبک بودند. در دوره هایی صادرات این پارچه های نفیس بخشی از درآمدهای کشور را تامین می کرد. اما این روزها به دلیل نبود حمایت در حال فراموشی است.

 ایرانیان از دوره هخامنشی پارچه های گران‌بها تولید می‌کردند که امروز کمتر از آنها به باقی مانده است؛ اما پارچه های نفیسی از دوره ساسانی در ایران و دیگر موزه های مطرح جهان به یادگار مانده است.

نعیمایی گفت: در گذشته پادشاهانی همچون شاه عباس حمایت های زیادی از این صنعت می‌کردند و سبب می‌شد این افراد پارچه خاص که تنها متعلق به خودشان بود را به تن کنند. تکنیک بافت و مواد برای بافت این پارچه‌ها متفاوت بوده است که از آن جمله می توان به بافت با نخ‌های فلزی همچون طلا (زربافت) و نقره اشاره کرد. همچنین برخی از پارچه‌ها با نخ ابریشم بافته می‌شد.

این کارشناس افزود: اکنون کارگاه‌های بسیار محدودی در ایران پارچه‌های فاخر تولید می‌کنند، بیشتر تولیدات آنها آرشیو و نگهداری می‌شوند و بازار جدی برای این محصولات وجود ندارد.

وی آگاه نبودن مردم از ارزش این پارچه‌ها را از دلیل فراموشی این صنعت دانست و گفت: امروزه تعداد زیادی از افراد در ایران متمول هستند و کمتر از شاهان زندگی نمی‌کنند، ماشین‌های تک و خاص دارند و لباس‌هایی با نشان‌های تجاری (برند) گران قیمت می پوشند ولی از وجود این کالای نفیس بی خبرند.

نعیمایی یکی از کاربری های این پارچه ها را  استفاده از آنها روی مقبره امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) نام برد و افزود: پارچه زربفتی که در حال حاضر روی سنگ مقبره امام رضا (ع) قرار دارد توسط مرحوم محمود محمودی، قربان ریوندی و مرحوم محمد سلیمیان بافته شده است و غلام قربانی، روح الله دهقانی و من به‌عنوان کمک بافنده در کنارشان فعالیت کردیم. این پارچه‌ها به دلیل آنکه ناب هستند و ارزش بسیاری دارند در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می‌شوند.

این پارچه های فاخر از نخ طلا و ابریشم بافته می‌شود و نکته مهم در آن همان زر است، ولی ارزش آن فقط به خاطر نخ طلا نیست بلکه به دلیل پیچیدگی بافت پارچه است، چون نقش پارچه در آن بافته می‌شود و چاپ وجود ندارد بافت آن با دستگاه‌های بزرگ ۵-۶ متری انجام می‌شود که حتما باید در کارگاه بزرگ قرار بگیرند. حتی بافت یک قطعه کوچک هم با همین دستگاه بزرگ ممکن است.

پیچیدگی این دستگاه و شیوه بافت دشوار آن نشان می‌دهد تمدن ساسانی آنقدر قوی بوده که توانسته کاری را انجام دهد که در کشورهای دیگر مشابه نداشته است. در آن دوره پارچه ایران به اندازه معماری و ادبیات اهمیت داشته اما بعد از قاجار ناگهان این صنعت از بین رفت. این پارچه از نظر فنی گنجی است که نظیر ندارد و همه مستشرقین با احترام با آن برخورد می‌کنند.

پارچه فاخر یک پارچه بصری است و ممکن است پوشش راحتی نباشد، اما ارزش بصری دارد. طراحان لباس می‌توانند با یک قطعه از این پارچه که تا سال ها برای افراد باقی می‌ماند لباس های ارزشمندی تولید کنند. بیشتر مشتریان پارچه زربفت کسانی هستند که با این کار آشنا شده و بافت آن را دیده اند و عظمت آن را متوجه شده‌اند. کسی که مراحل کار را می‌بیند با افتخار آن را می‌خرد.

برچسب‌ها پرسش از خبر وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: پرسش از خبر وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی میراث فرهنگی پرسش از خبر وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی میراث فرهنگی پارچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۱۳۲۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه سینک آشپزخانه را بدون مواد شوینده شیمیایی تمیز و درخشان کنیم؟

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نمناک، در سینک آشپزخانه ظرف ها, میوه ها و بسیار چیزهای دیگر شسته میشوند, پس باید اول سینک آشپزخانه را تمیز و ضدعفونی کنیم.آیا باقیمانده غذاهایتان باعث کثیف شدن سینک ظرفشویی می شود؟! ته مانده غذاها، سس ها و نوشیدنی ها در اطراف سینک آشپزخانه، باعث کثیف و کدر شدن آن خواهد شد. اگر می شد دوباره سینکتان مثل روز اولش نو می شد چقدر عالی بود، نه؟ خب، با تمام گزینه های تمیزکاری موجود در این مطلب چنین اتفاقی شدنی خواهد بود. امروز آن ها را امتحان کنید و از تمیز کردن سینک آشپزخانه شگفت زده شوید و لذت ببرید.

۱. استفاده از مسواک برای تمیز کردن سینک آشپزخانه :
مسواک کردن با یک مسواک قدیمی ارزشش را دارد. هیچ چیزی مثل مسواک نمی تواند شیر ظرفشویی شما را کاملاً تمیز کند. از آن ها برای دسترسی پیدا کردن به کوچک ترین شکاف ها و لبه ها در اطراف سینک و شیر استفاده کنید. آن ها دوده، لکه های آهک و هر کثیفی دیگری را که ممکن است در سینک پنهان شده باشند را پاک می کنند و از بین می برند.

۲. از بین بردن لکه های آهک با لیمو:
زمانی که به لکه های آهکی متراکم نزدیک می شوید، به خصوص در اطراف شیر آشپزخانه، ممکن است برخی مواد شوینده کافی نباشد. به نظر خیلی به تلاش نیاز دارد، درست است؟

اما با لیمو به راحتی میسر خواهد شد. ویژگی های اسیدی لیمو آن را پاک کننده خوب و طبیعی برای لکه های آهک می سازد.

طریقه استفاده از لیمو برای تمیز کردن سینک آشپزخانه:
یک عدد لیمو را نصف کنید، آن را روی شیر بکشید و این کار را در قسمت هایی که آهک رسوب کرده است، چندین بار بیشتر تکرار کنید و محکم تر بکشید، بگذارید دو ساعت بماند.

آبکشی کنید و در نهایت حتما خشک کنید. شما شگفت زده خواهید شد از اینکه این راه حل طبیعی چقدر می تواند قدرتمند و فوق العاده باشد.

۳. از یک پارچه میکروفایبری برای درخشش وتمیز کردن سینک آشپزخانه استفاده کنید:
اگر می خواهید یک تکه نهایی را به آشپزخانه کاملاً تمیز خود اضافه کنید، یک پارچه میکروفایبر بهترین دوست شما خواهد بود. این بافت منحصر به فرد وقتی به سطوح براق می رسد، بی نظیر است. از پارچه میکروفایبری تمیز و خشک در حرکات دایره ای کوچک استفاده کنید، تا آشپزخانه شما بعد از تمیز کردنتان برق بزند.

۴. سینک خود را پس از هر استفاده پاک و خشک کنید:
بهترین ترفند تمیز کردن آشپزخانه، ساده ترین و بدیهی ترین چیز است - هرگز اجازه ندهید در وهله اول خیلی بد و کثیف شود که بخواهید به از بین بردن لکه های خیلی سخت و عمیق فکر کنید.

از برس آشپزخانه و اسفنج برای تمیز کردن سریع، اما کامل سینک بعد از هر بار، استفاده کنید، که واقعاً به جلوگیری از انباشته شدن آهک و دوده گیری کمک خواهد کرد.

۵. از سفید کننده و جرمگیر برای تمیز کردن سینک آشپزخانه استفاده نکنید :
زیرا پس از خشک شدن، لکه های تیره ایجاد می شود و سینک را کدر و مات می کند، این لکه های تیره براحتی از بین نمیروند و حتی ممکن است برای همیشه باقی بمانند.

۶. اجازه ندهید که محصولات تمیز کننده روی سطح سینک بمانند:
هر کدام از تمیز کننده های آشپزخانه را که ترجیح می دهید از آن استفاده کنید، اسپری کنید، سپس بگذارید تا حداقل ۲ دقیقه بمانند، اما بیشتر ماندن آن ها بیشتر باعث لک خواهد شد و کار شما را سخت تر می کند.

۷.برای تمیز کردن سینک آشپزخانه از سرکه سفید استفاده کنید:
اگر روی سینکتان لکه و رسوب وجود دارد، یک پارچه تمیز را در سرکه سفید بخیسانید، روی سینک بکشید تا کاملا تمیز شود و لکه ها از بین بروند. همچنین میتوانید نمک و جوش شیرین را با مقداری آب ترکیب کنید و سینک را با این ترکیب شستشو دهید، تا لکه ها از بین بروند.

شیر آلات با مایع کفی به آسانی تمیز می شود، در صورت باقی ماندن رد انگشت یا لکه های آب، از پارچه آغشته به سرکه سفید استفاده کنید. سرکه علاوه بر تمیزکاری، ضدعفونی کننده هم می باشد.

با پیازی که جوانه زده باید چه کرد؟ | روش‌هایی کاربردی برای جلوگیری از جوانه زدن سیر و پیاز

طرز تهیه پودر تمیز کننده عالی برای تمیز کردن سینک آشپزخانه:
بخش بعدی در این قسمت معرفی روشی برای ساخت تمیزکننده سینک با مواد طبیعی و بدون عوارض برای سلامتی است.

مواد لازم:

۱/۲ فنجان جوش شیرین
۱/۲ فنجان بوراکس
۱/۲ فنجان نمک دریایی
۱۵ قطره روغن گیاهی گریپ فروت (یا روغن گیاهی انتخابی شما، مانند لیمو یا درخت چای)
۱ عدد سرپوش با سوراخ، مانند:یک شیشه ماسون، یا یک شیشه پنیر پارمزان.
تنها زمانی که به پودر نیاز است از این در استفاده کنید. تمام عناصر فوق را با یکدیگر ترکیب کنید و درون ظرف بریزید و اسپری کنید، مابقی آن را می توانید درون ظرف در دارتان نگهداری کنید و دفعه بعد مجددا استفاده نمایید. اینکونه ترکیب شما آماده خواهد بود و می توانید سینک ظرفشویی‌تان را به راحتی تمیز کنید و شاهد براق شدن آن باشید.

چگونگی تهیه یک تمیز کننده طبیعی در منزل:
برای داشتن یک تمیز کننده چند منظوره، که می تواند جرم ها را از بین ببرد و واقعاً خوب کار کند، توصیه می شود که خودتان آن را بسازید. تمیز کننده سینکی که خودتان می توانید درستش کنید، تنها به سه چیز نیاز دارد:

جوش شیرین
نمک
جا شکری
در پاک کردن رد آهک، لکه های ناشی از چای و قهوه شگفت انگیز است و باعث برق انداختن سینک می شود.

کد خبر 847356 برچسب‌ها مهارت‌ها فوت‌ و فن خبر مهم

دیگر خبرها

  • شناسایی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار سقف لرزان در بافت‌های فرسوده
  • چگونه سینک آشپزخانه را بدون مواد شوینده شیمیایی تمیز و درخشان کنیم؟
  • راه‌اندازی فاز دوم کارخانه فولاد بافت مصداق«جهش تولید با مشارکت مردم» است
  • آفریقا، اقیانوس فرصت‌ها برای تجار و بازرگانان ایرانی/ضرورت صادرات برای تحقق جهش تولید
  • خرید ساک دستی ۵۰ عددی آماده
  • ارزش صادرات فرش ماشینی به ۲۸۰ میلیون دلار رسید
  • آفریقا، اقیانوس فرصت‌ها برای تجار و بازگانان ایرانی/ضرورت صادرات برای تحقق جهش تولید
  • جایگاه ایران را در عرصه نبرد فرهنگی و اقتصادی تثبیت کنیم/ مسئولان از تولید ملی حمایت کنند
  • کاهش هزینه‌های غربالگری سرطان پستان با دستگاه ایران‌ساخت
  • آیا کیفیت داروهای ایرانی با خارجی یکسان است؟/ چرایی مشکلات تهیه داروی خارجی برای برخی از بیماران