Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد آنلاین – صدف امیرحسینی؛ حسین مدرس خیابانی، سرپرست وزارت صمت از موافقت بانک مرکزی و وزارتخانه مذکور برای واردات بدون انتقال ارز خبر داده بود اما بانک مرکزی با انتشار توضیحاتی در این خصوص مخالفت خود را با واردات بدون انتقال ارز در صورت مشخص نشدن منشا آن اعلام کرد و با ارائه چهار روش جایگزین برای بازگرداندن ارز، نشان داد که همچنان از موضع خود در مورد این روش واردات عقب‌نشینی نکرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 بانک مرکزی به جهت ساماندهی و شفافیت جریان ارز حاصل از تجارت خارجی کشور و کنترل نرخ ارز معتقد است که باید منشا ارز در روش واردات بدون انتقال ارز مشخص باشد و به رغم اصرار فعالان بخش خصوصی در انجام این روش در جهت ادامه روند تجارت در شرایط تحریمی، بارها با صدور بخشنامه‌های مختلف بر مخالفت خود با این نوع واردات تاکید کرده است؛ این درحالی‌است که به نظر می‌رسد وزارت صمت به جهت مشکلاتی که در تامین مواد اولیه وجود دارد این روش واردات را به عنوان بهترین راهکار برای برون رفت از شرایط فعلی انتخاب کرده است.

بانک مرکزی؛ تحریک تقاضا و نرخ ارز در پی واردات بدون انتقال ارز

در واردات بدون انتقال ارز بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار ارزی، دیگر هیچ گونه نظارت و کنترلی بر انتقال وجوه ارزی نخواهد داشت همین موضوع هم باعث شده تا بانک مرکزی با واردات بدون انتقال ارز مخالفت کند. عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی، گفته که در این روش ارز مورد نیاز از بازار تامین می‌شود و شفافیت کافی ندارد، تقاضا و نرخ ارز را تحریک خواهد کرد.

  بانک مرکزی اعلام کرد که صادرکنندگان می‌توانند به چهار روش ارز خود را وارد چرخه اقتصادی کشور کنند؛ یکی از این روش‌ها عرضه ارز در سامانه نیما بواسطه بانک‌ها و صرافی‌های مجاز است، همچنین صادرکنندگان می‌توانند از محل ارز حاصل از صادرات خود نسبت به تامین نیازهای واردات خود اقدام نمایند.

در روش سوم مورد نظر بانک مرکزی صادرکنندگان می‌توانند بخشی از ارز صادراتی خود را به واردکنندگان دیگر واگذار و ارز خود را در اختیار آن‌ها قرار دهند و در روش آخر اعلام شده که صادرکنندگان می‌توانند بخشی از درآمد صادراتی خود را بصورت اسکناس به کشور وارد و به صرافی‌های مجاز و بانک‌ها بفروشند.

به رغم مخالفت بانک مرکزی با روش واردات بدون انتقال ارز و تاکید بر واردات با ارز متقاضی که منشا آن مشخص است، بیشتر فعالان بخش خصوصی موافق این روش هستند و معتقدند در شرایط تحریمی موجود این روش فرصتی برای ادامه تجارت بین‌المللی است که می‌تواند مانع بحران کمبود مواد اولیه واحد‌های تولیدی شود.

لاهوتی؛ کنترل نرخ ارز با محدود کردن واردات

در این راستا محمد لاهوتی، رییس کنفدراسیون صادرات ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادآنلاین، اظهار کرد: بانک مرکزی موافق واردات با ارز متقاضی است که این کار در گذشته هم برای کالا‌هایی که به صورت برات خریداری می‌شدند، انجام شده است؛ حالا بانک مرکزی هفته گذشته با صدور بخشنامه‌ای اعلام کرد کسانی که خارج از کشور درآمد ارزی دارند و می‌خواهند از محل درآمد ارزی‌شان کالا وارد کشور کنند، باید از روش ارز متقاضی با منشا ارز مشخص استفاده کنند.

لاهوتی ادامه داد: این که کسی خارج از کشور درآمد ارزی داشته باشد اما بعد از واردات نتواند آن را از کشور خارج کند منطقی نیست، ضمن اینکه اغلب کسانی که درآمد خارجی دارند ایرانی مقیم آن کشور بوده و داخل ایران فعالیتی ندارند که بتواند تقاضای واردات از محل مواد اولیه را تامین کند، بنابراین روش مورد نظر بانک مرکزی ناکارآمد بوده و کمتر قابل اجرا است.

این فعال بخش خصوصی درباره تاثیر این روش بر نرخ ارز بیان کرد: اگرچه بانک مرکزی معتقد است که این روش منجر به افزایش تقاضا و نرخ ارز می‌شود، اما به هرحال نرخ ارز تابع تعدادی فاکتور‌ اقتصادی است و مدام افزایش نخواهد یافت و بالاخره متوقف خواهد شد، از طرفی در شرایطی که محدودیت منابع ارزی داریم بانک مرکزی یا باید خودش ارز واحد‌های تولیدی را تامین کند یا اجازه دهد این ارز از طریق واردات بدون مشخص بودن منشا ارز انجام شود.

به گفته لاهوتی، اگرچه ممکن است قیمت دلار با روش واردات بدون انتقال ارز افزایش یابد اما درصورت نپذیرفتن این روش و عدم تامین ارز برای واردات مواد اولیه توسط بانک مرکزی شاهد تعطیلی واحد‌های تولیدی و گسترش معضل بیکاری خواهیم بود.

رییس کنفدراسیون صادرات ایران پیشنهاد کرد: در شرایط امروز اگر تاجری به منابع ارزی دسترسی دارد باید از آن استفاده کند اما بانک مرکزی برای جلوگیری از افزایش نرخ ارز می‌تواند واردات را محدود به مواد اولیه توسط تولیدکننده کند؛ به این ترتیب درحال حاضر که واحدهای تولیدی با کمبود مواد اولیه مواجه هستند موافقت بانک مرکزی با روش واردات بدون انتقال ارز نه تنها منجر به کاهش تقاضا برای ارز در سامانه نیما و بانک مرکزی خواهد شد بلکه می‌تواند ارز بیشتری وارد چرخه اقتصادی کشور کرده و به واحد‌های تولیدی برای رسیدن به جهش تولید کمک کند.

شاکری؛ موافقت بانک مرکزی با واردات بدون انتقال ارز بعید است

مجید شاکری، کارشناس مسائل اقتصادی نیز در واکنش به این طرح، گفت: واردات بدون انتقال ارز یعنی افراد بتوانند از محل ارز فردی خودشان و بدون اینکه از سیستم رسمی ارز خریداری کرده باشند، کالا را وارد و در گمرک اظهار کنند.

وی افزود: معمولا بانک مرکزی با واردات بدون انتقال ارز مخالف است چرا که در این روش ضمن اینکه تسویه به زمان خروج کالا از گمرک موکول می‌شود، کالای وارد شده نیز غیرقابل کنترل شده و تقاضا هم در بازار آزاد بالا می‌رود.

تجربه افزایش نرخ ارز با واردات بدون انتقال ارز در دولت‌های قبل

شاکری در رابطه با دلیل مخالفت بانک مرکزی با این موضوع خاطرنشان کرد: به اعتقاد بانک مرکزی این روش باعث افزایش نرخ ارز می‌شود که البته این گزاره درست است، زیرا آنچه منجر به بحران ارزی در زمان آقای هاشمی رفسنجانی شد تاکید آقای نوربخش بر بازکردن واردات بدون انتقال ارز بود.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: از طرفی با آزادسازی این روش واردات، بستر حساب سرمایه بی‌معنا و ضعیف می‌شود که این یعنی بانک مرکزی چرخش سرمایه در خارج از سیستم بانکی را به رسمیت شناخته است.

به گفته شاکری، وزارت صمت چندین بار به سمت اینکه واردات بدون انتقال ارز آزاد شود حرکت کرده و معمولا این تقاضا برای کالاهای خاص مثل خودرو مطرح شده است اما از آنجا که حجم عرضه و تقاضا در بازار نیما از بهمن ماه پایین آمده، وزارت صمت مجوز آزادسازی این روش از واردات را برای جلوگیری از مشکل کمبود کالا صادر کرده است.

شاکری در ادامه گفت: بعید به نظر می‌رسد بانک مرکزی به دلیل تاکیدی که بر مشخص بودن منشا ارز وارداتی دارد با این شیوه موافقت کند؛ از طرف دیگر به دلیل آنکه بسیاری از تقاضاها پس از ترخیص کالا از گمرک ایجاد می‌شود ادعای موقتی بودن افزایش نرخ ارز بی‌معناست چراکه همچنان این چشم‌انداز وجود دارد که مشکل تقاضا در بازار نیما حل شود؛ از این رو  شاید درحال حاضر موضع بانک مرکزی صحیح‌ باشد اما باید صبر کرد و دید برای نیما چه اتفاقی خواهد افتاد.

رضایی؛ جلوگیری از بحران کمبود مواد اولیه با واردات بدون انتقال ارز

در همین رابطه پرهام رضایی نایب رییس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران نیز به هجوم تقاضا برای خرید ارز از صرافی‌ها در روش واردات بدون انتقال ارز اشاره کرد و گفت: ثبت سفارش به صورت بدون انتقال ارز باعث هجوم متقاضیان به صرافی‌ها که منشا ارز آن‌ها مشخص نیست می‌شود و همین افزایش تقاضا منجر به افزایش نرخ ارز خواهد شد، از این رو بانک مرکزی همیشه تلاش کرده تا این روش واردات را از چرخه خارج کند.

این فعال بخش خصوصی تاکید کرد: با توجه به شرایط فعلی کشور و محدودیت منابع ارزی تصمیم‌گیری وزارت صمت در خصوص آزادسازی این روش واردات اشتباه نیست چراکه باید از همه منابع برای ادامه جریان تجارت استفاده کرد ضمن اینکه این روش باعث می‌شود که با بحران کمبود مواد اولیه مواجه نشویم.

وی در پایان به مشکلات تجار برای مشخص کردن منشا ارز اشاره کرد و گفت: تاکید بانک مرکزی برای مشخص بودن منشا ارز به خاطر جلوگیری از افزایش نرخ و رواج پولشویی و شفافیت این چرخه است اما تجار گاهی در خرید‌های اعتباری ارزی دریافت نمی‌کنند و پروسه دریافت ارز در برخی کالا‌ها طولانی است و به همین دلیل مخالف مشخص شدن منشا ارز هستند.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بانک مرکزی محمد لاهوتی درآمد ارزی مجید شاکری انتقال ارز تامین ارز حسین مدرس خیابانی بازگشت ارز صادراتی روش واردات بدون انتقال ارز واردات بدون انتقال ارز واردات بدون انتقال ارز صادرکنندگان می توانند کمبود مواد اولیه واحد های تولیدی افزایش نرخ ارز روش واردات بانک مرکزی بخش خصوصی وزارت صمت صرافی ها منشا ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۱۷۲۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترافیک در محورهای ارتباطی مازندران سنگین شد

تین نیوز

 رییس پلیس راه مازندران با بیان اینکه تردد وسایل نقلیه از مسیر شمال به جنوب جاده چالوس تا اطلاع بعدی ممنوع است، وضعیت ترافیک در دیگر مبادی ورودی به این استان را در زمان حاضر سنگین اعلام کرد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، سرهنگ یدالله جهان‌تاب وضعیت ترافیک در مسیر جنوب به شمال جاده چالوس حدفاصل پل زنگوله تا سیاه بیشه و محدوده مرزن آباد و همچنین در مسیر جنوب به شمال آزاد راه تهران شمال حد فاصل تونل شماره ۱۲ تا ۱۳ و تونل شماره ۱۷ تا شهرستانک و تونل البزر تا انتهای آزاد راه را نیز سنگین اعلام کرد.

وی با بیان اینکه محورهای چالوس، آزاد راه تهران شمال، هراز و فیروزکوه هم اکنون با بارش باران همراه است، وضعیت ترافیک در مسیر جنوب به شمال جاده هراز حدفاصل پلور تا گزنک و محدوده های وانا، بایجان و سه راهی چلاو را در زمان حاضر سنگین ذکرکرد.

وی اظهار داشت:‌ در مسیر جنوب به شمال جاده فیروزکوه محدوده های گیلاوند و زیرآب نیز ترافیک خودرو در زمان حاضر سنگین گزارش شده است.

رییس پلیس راه مازندران از رانندگان وسیله نقلیه خواست علاوه بر مدیریت سفر و رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، از هرگونه سرعت و سبقت غیرمجاز خودداری کنند تا سفری امن و ایمن را برای خود و دیگران رقم بزنند.

سرهنگ جهان‌تاب، رعایت نکردن حق تقدم، صحبت کردن با تلفن همراه، سرعت و سبقت غیرمجاز، نبستن کمربند ایمنی و حرکت در شانه خاکی را از جمله تخلفات حادثه‌ساز عنوان کرد و گفت: پلیس به‌ شدت با این گونه تخلفات برخورد می‌کند و در صورت ثبت تخلف حادثه ساز، خودروی راننده متخلف ۷۲ ساعت به توقفگاه منتقل و برای گواهینامه راننده متخلف نیز نمره منفی درج خواهد شد.

مرکز کنترل ترافیک پلیس راه مازندران با شماره های ۲۱۸۲۴۴۳۴ و ۲۱۸۲۴۴۲۰ با پیش شماره ۰۱۱ به طور شبانه روز آماده پاسخگویی در خصوص وضعیت راه‌های استان است.

برابر آمار، سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون دستگاه خودرو در محورهای مازندران تردد دارند که ۱۱ درصد از این ترددها در محورهای اصلی و بقیه درون شهری است.

مازندران ۱۰ هزار و ۴۰۰ کیلومتر راه اصلی و فرعی دارد که حدود سه هزار کیلومتر از آن جاده اصلی و بقیه محور روستایی است.

همچنین رییس پلیس راه مازندران از اعمال اجرای طرح محدودیت‌های ترافیکی در محورهای ارتباطی مازندران با هدف تسهیل در تردد خودروها خبر داد.

سرهنگ جهان‌تاب محدودیت‌های ترافیکی در محورهای ارتباطی مازندران را به شرح زیر اعلام کرد:

تردد موتور سیکلت از ساعت ۱۲ ظهر روز چهارشنبه۱۲ اردیبهشت ماه جاری تا ساعت ۶ صبح روز یکشنبه ۱۶ همین ماه از محورهای کرج، چالوس، هراز و فیروزکوه و بالعکس ممنوع است و تنها تردد موتور سیکلت های انتظامی و امدادی برای انجام ماموریت های ضروری در مسیر مجاز جریان ترافیک بلامانع خواهد بود.

وسیله نقلیه سبک:

اعمال محدودیت شمال به جنوب در جاده چالوس

اعمال محدودیت قطعی تردد:

- محدودیت تردد انواع وسایل نقلیه در محور یاد شده از ساعت ۰۸:۳۰ تا ۲۴:۰۰ روزجاری پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ماه جاری به شرح ذیل اعلام می شود:

از ساعت ۰۸:۳۰ از مرزن آباد به سمت تهران مسیر شمال به جنوب انسداد به صورت کامل اعمال می شود.

از ساعت ۱۰:۳۰ ابتدای پل زنگوله (انتهای دهانه شمالی تونل البرز به سمت چالوس) یکطرفه اعمال می شود.

از ساعت ۲۴:۰۰ یکطرفه اتمام یافته و از پل زنگوله تا مرزن آباد مسیر دو طرفه خواهد بود.

پیش بینی اعمال محدودیت در صورت پر حجم بودن ترافیک:

محدودیت تردد انواع وسایل نقلیه در محور یاد شده از ساعت ۱۰:۰۰تا ۲۴:۰۰ روزهای چهارشنبه و جمعه ۱۲ و ۱۴ اردیبهشت ماه جاری به شرح ذیل اعلام می شود:

از ساعت ۱۰:۰۰ از مرزن آباد به سمت تهران مسیر شمال به جنوب انسداد به صورت کامل اعمال خواهد شد.

از ساعت ۱۲:۰۰ از ابتدای پل زنگوله (انتهای دهانه شمالی تونل البرز به سمت چالوس) یکطرفه اعمال می شود.

از ساعت ۲۴:۰۰ یکطرفه اتمام یافته و از پل زنگوله تا مرزن آباد مسیر دو طرفه خواهد بود.

اعمال محدودیت جنوب به شمال

اعمال محدودیت قطعی تردد:

محدودیت تردد انواع وسایل نقلیه در محور یاد شده از ساعت ۰۸:۳۰ تا ۲۴:۰۰ روز شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه جاری به شرح ذیل اعلام می شود:

از ساعت ۰۸:۳۰ از ابتدای آزاد راه تهران شمال اعمال محدودیت تردد به مقصد چالوس انجام می شود.

از ساعت ۰۹:۳۰ از ابتدای پل زنگوله (انتهای دهانه شمالی تونل البرز به سمت چالوس) ممنوعیت اعمال می شود.

از ساعت ۱۱:۳۰ از مرزن آباد به سمت تهران مسیر شمال به جنوب یکطرفه اعمال می شود.

از ساعت ۲۴۰۰ طرح اتمام یافته و از پل زنگوله تا مرزن آباد مسیر دو طرفه خواهد بود.

تبصره: تردد از مسیر جاده قدیم کرج چالوس تا محدوده تونل کندوان برای ساکنان و افراد محلی آزاد بوده، ولی تردد خودروهایی که قصد عزیمت به چالوس در روزهای اعمال محدودیت جنوب به شمال را دارند از ساعت ۰۷:۰۰ از میدان امیرکبیر به سمت چالوس ممنوع است.

پیش بینی اعمال محدودیت در صورت پر حجم بودن ترافیک:

محدودیت تردد انواع وسایل نقلیه در محور یاد شده از ساعت ۱۱:۰۰تا ۲۴:۰۰ روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه جاری به شرح ذیل اعلام می شود:

از ساعت ۱۱:۰۰ از ابتدای آزادراه تهران شمال اعمال محدودیت تردد به مقصد چالوس انجام می شود.

از ساعت ۱۲:۰۰ از ابتدای پل زنگوله (انتهای دهانه شمالی تونل البرز به سمت چالوس) ممنوعیت تردد اعمال خواهد شد.

از ساعت ۱۴:۰۰ از مرزن آباد به سمت تهران مسیر شمال به جنوب یکطرفه اعمال می شود.

از ساعت ۲۴:۰۰ طرح اتمام یافته و از پل زنگوله تا مرزن آباد مسیر دو طرفه خواهد شد.

تبصره: تردد از مسیر جاده قدیم کرج چالوس تا محدوده تونل کندوان برای ساکنان و افراد محلی آزاد بوده، ولی تردد خودروهایی که قصد عزیمت به چالوس در روزهای اعمال محدودیت جنوب به شمال را دارند از ساعت ۰۸:۰۰ از میدان امیرکبیر به سمت چالوس ممنوع می باشد.

وسیله نقلیه سنگین:

محور کندوان: تردد انواع تریلر، کامیون و کامیونت از محور کرج چالوس و بالعکس کماکان ممنوع است.

محور هراز:

در صورت افزایش حجم ترافیک و صلاحدید مامورین پلیس راه محدودیت یکطرفه مقطعی از روز چهارشنبه تا روز شنبه ۱۲ تا ۱۵ اردیبهشت ماه جاری به صورت رفت و برگشت از محدوده پلور تا پلیس راه لاریجان و بالعکس انجام خواهد شد

تردد تمام تریلرها از محور هراز کماکان ممنوع است.

تردد انواع کامیون ها وکامیونت ها به استثنای حاملان مواد سوختی و فاسد شدنی از ساعت ۰۶:۰۰ روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه جاری تا ساعت ۰۲:۰۰ بامداد روز یکشنبه ۱۶ همین ماه از رودهن به آمل و بالعکس ممنوع است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • ترافیک در محور‌های ارتباطی مازندران سنگین شد
  • ترافیک در محورهای ارتباطی مازندران سنگین شد
  • ترافیک سنگین و اجرای محدودیت تردد در آزادراه تهران - شمال
  • راهکار پایان دادن به تقاضای کاذب دلار
  • سمنان|وقتی تحریم‌ باعث کاهش هزینه مواد اولیه یک شرکت می‌شود
  • استفاده از منابع مسدودی آزادشده ارزی کلید خورد
  • سیگنال بانک مرکزی به بازار ارز/ استفاده از منابع مسدودی آزادشده ارزی کلید خورد
  • استفاده از منابع مسدودی آزاد شده ارزی کلید خورد | ارز حج امسال از این طریق به کشور عربستان منتقل شد
  • واکنش بانک مرکزی به اظهارات میرسلیم/ عقل سلیم چه می‌گوید؟