Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-29@05:46:35 GMT

کاهش یا سالخوردگی جمعیت؟ مسأله این است

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۲۶۱۹۵

کاهش یا سالخوردگی جمعیت؟ مسأله این است

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران،  این در حالی است که به‌گفته مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری آمار، 14 درصد جمعیت خانوارهای کشور بدون فرزند و 33 درصد تنها دارای یک فرزند هستند. بر اساس آمارهای موجود، نرخ باروری و فرزندآوری، کاهش پیدا کرده و فضای سالخوردگی، به‌عنوان چالشی جدی، آینده ایران را تهدید می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به اعتقاد متخصصان چنانچه پای مشوق‌های لازم و مشارکت مردم به میدان باز نشود، در سال‌های آینده با ایرانی سالخورده مواجه خواهیم شد. جمعیت ایران، در سال ۱۳۰۰ حدود ۱۰ میلیون نفر بود. در آن سال‌ها رشد جمعیت حدود نیم درصد در سال بود، اما به مرور زمان این رشد افزایش پیدا کرد و در سال‌های ۵۵ و ۶۵ (عمدتا در سال های بعد از انقلاب) رشد جمعیت به ۳.۲ درصد رسید که این رقم در جهان رشد زیادی بود و یکی از دلایل آن هم مهاجرت افغان‌ها و عراقی‌ها به کشور بود و در نهایت جمعیت را به حدود ۵۰ میلیون نفر رساند. اما بتدریج با گذر زمان کشور ما با کاهش رشد جمعیت مواجه شد تا جایی که در حال حاضر مردم و مسئولان نگران سالمند شدن جمعیت کشور هستند.

محمد میرزایی، جمعیت شناس با بیان اینکه، بحث کاهش جمعیت مطرح نیست بلکه با سالخوردگی جمعیت که پیامد کاهش باروری است، مواجه هستیم می‌گوید: در قرون و اعصار گذشته سطح باروری و همچنین به همان نسبت سطح مرگ و میر بالا بود. بعد از انقلاب صنعتی، میزان مرگ و میر پایین آمد، به طوری که در اروپا و کشورهای صنعتی رشد جمعیت حالت تصاعدی به خودش گرفت و دولت‌ها به این فکر افتادند که به‌سمت کاهش جمعیت و باروری پیش روند تا از رشد تصاعدی جمعیت خارج شوند. در سال ۱۹۳۰ میزان باروری تحت کنترل کامل درآمد. مسأله‌ای که ما امروز با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم، ۸۰ سال پیش کشورهای پیشرفته با آن رو به رو بودند. آن چه مهم است، این است که روند جمعیتی مسبوق به سابقه است و تابع منحنی لجستیکی است و از یک تعادل به حالت تعادلی دیگر می‌رود.

 به‌گفته استاد دانشگاه تهران، در کشور ما در سال های دهه ۱۳۶۰ برای جلوگیری از رشد انفجاری جمعیت دولت تصمیم به کاهش موالید گرفت و بعد از انقلاب، سیستم جدید تنظیم خانواده را در برنامه‌های خود گنجاند، تا باروری را به حالت تعدیل درآورد. اما بحث بر سر این مسأله است که حرکت به سمت سالمندی نباید نگران‌کننده باشد، سالخوردگی جمعیت، یک مفهوم آماری است، بدین معنا که چنانچه بیش از ۱۵ درصد جمعیت بالای ۶۵ سال داشته باشند، به آن کشور، سالخورده گفته می‌شود. نباید از روند رشد جمعیت امروز ترسید، زیرا همچنان جمعیت ۶۳ درصدی در سنین فعال کشور، می‌توانند در تکاپو باشند. آن چه در این حوزه باید به آن توجه ویژه شود، این است که، قطعاً باید جوانان دهه ۶۰ را توانمند کرد و مسأله ازدواج را برای آنها تسهیل نمود. ما هنوز در وضعیت  پنجره جمعیتی هستیم و کسانی که در معرض ازدواج هستند، آمار بالایی دارند. متولدین دهه ۶۰ در سال ۱۴۳۰ به بالای ۶۵ سال می‌رسند و جمعیت کشور به سالخوردگی می‌رسد. در این حال باید مراقب باشیم که در ورطه رشد منفی جمعیت نیفتیم. چنانچه زنان در طول دوران باروری به میزان ۲.۹ درصد فرزند‌آوری داشته باشند، سطح جانشینی ایجاد می‌شود و از رشد منفی جلوگیری خواهد شد.

پنجره جمعیتی را دریابیم

شهلا کاظمی‌پور نیز با اشاره به اینکه سیاست‌های کنترل موالید از سال ۶۸ شروع شد و با کاهش مرگ و میر، میزان باروری نیز کم شد، به «ایران» می‌گوید: در دهه شصت تقریباً سالی دو میلیون تولد داشتیم. جمعیت کشور در سال ۵۵ به ۳۳ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر و در سال ۶۵ نزدیک به ۵۰ میلیون نفر رسید؛ یعنی در عرض ۱۰ سال ۱۷ میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه شد، اما بعد از آن تعداد تولد‌ها سیر کاهنده پیدا کرد و باروری روز‌به‌روز کمتر شدتا جایی که در سال 98 به کمترین میزان خود رسید. سال گذشته نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ نفر تولد داشتیم که در مقایسه با گذشته رقم پایینی است.

این در حالی است که میزان رشد جمعیت در سال‌های 85-75 به میزان ۱.۶۱ درصد و ۸۵-۹۰ به میزان ۱.۲۹ درصد و 95-90 به ۱.۲۴ رسید. این امر به‌دنبال کاهش باروری و عدم تغییر در میزان مرگ و میر ایجاد شد و سبب شد که سیر رشد جمعیت به سمت کم شدن پیش برود. البته در ۳۰ سال اخیر بر اساس آمارهای موجود تقریباً سالی یک میلیون نفر به جمعیت کشور ما اضافه شده، در سال ۹۵ جمعیت کشور به ۸۰ میلیون نفر رسید و از آن سال تا به امروز تقریباً سالی یک میلیون به جمعیت کشور ما اضافه شده است. تغییرات عمده‌ای را در سال ۹۸ به لحاظ تعداد موالید پایین داشتیم و رقم رشد از سالی یک میلیون نفر در حال حاضر به 800 هزار نفر تولد رسیده است.  به‌گفته این جمعیت شناس، با توجه به اینکه امکانات بهداشتی، میزان مرگ و میر را هم کاهش داده است، پیش‌بینی می‌شود، در سال 1430 رشد جمعیت به صفر رسیده و حتی منفی شود و آنجاست که باید احساس خطر کنیم. نکته‌ای که به‌لحاظ تحولات به‌وجود آمده در ساختار سنی جمعیت ایجاد شده، این است که در دهه ۶۰، میزان ۴۶ درصد جمعیت زیر ۱۵ سال بود و این رقم در حال حاضر به ۲۳ درصد کاهش یافته است. در آن مقطع فقط ۵۰ درصد جمعیت فعال داشتیم اما در سال ۹۵ این رقم به ۷۱ درصد رسید و به اصلاح پنجره جمعیتی ایجاد شد. به سنین ۱۵ تا ۶۴ سال که جمعیت فعال در هر کشوری هستند، پنجره جمعیتی گفته می‌شود. یعنی بیش از دو سوم جمعیت کشور فعال باشد. همه کشورها این مسیر را طی کرده‌اند. کشورهای اروپایی، امریکا، کانادا، ژاپن، سنگاپور و برخی کشورهای دیگر از این مرحله عبور کردند. این مرحله، مرحله‌ای است که بهره دهی بالای اقتصادی و اشتغال تام در پنجره جمعیتی به فرصت طلایی جمعیتی می‌رسد، کشوری مثل چین از پنجره جمعیتی بالاترین بهره را برده و در دهه اخیر به رشد بالای اقتصادی رسیده است. کاظمی‌پور در ادامه اضافه می‌کند: استفاده از سنین فعال در هر کشور معمولاً ۳۵ سال طول می‌کشد و تاکنون حدود ۱۳ سال را از دست داده ایم، این در حالی است که در میان کشورها بالاترین سهم را به لحاظ آمار جمعیتی داشته ایم، اما متأسفانه به اشتغال و بهره دهی بالا نرسیده‌ایم. باید توجه داشته باشیم، جمعیتی که در سن فعالیت هستند، ثابت نمی‌ماند و جمعیتی هستند که سالخورده می‌شوند و ما تنها ۲۲ سال فرصت داریم تا بتوانیم از جمعیت فعال کشور استفاده کنیم. در خوشبینانه‌ترین حالت، می‌توان روی ۳۰ سال حساب کرد. بعد از آن مشکلات، به‌دلیل سالخوردگی جمعیت روز افزون می‌شود و مانند کشور ژاپن ۲۵ درصد جمعیت کشور ما سالخورده می‌شود. لازم است که سیاست‌های بهره‌مندی از اشتغال در برنامه کار دولت قرار گیرد تا در سال‌های آینده که با سالمندی کشور مواجه می‌شویم، دچار مشکلات عمده نگردیم.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: اشتغال رشد اقتصادی جمعیت سالخوردگی پیری جمعیت سالخوردگی جمعیت پنجره جمعیتی جمعیت کشور درصد جمعیت میلیون نفر رشد جمعیت یک میلیون مرگ و میر کشور ما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۲۶۱۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خراسان جنوبی به لحاظ افزایش ولادت چهارمین استان کشور است

مصطفوی مدیر گروه سلامت و جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تعداد موالید خراسان جنوبی که از سال ۱۳۹۵ به بعد هر سال با کاهش قابل توجهی روبه‌رو بود در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ ثابت ماند، اما در سال گذشته نسبت به ۱۴۰۱ حدود ۶ درصد (۳۹۰ مورد) افزایش یافت.

وی افزود9+: شاخص میزان مرگ و میر مادران باردار در خراسان جنوبی نیز سال ۱۴۰۱ معادل ۲۰ در ۱۰۰ هزار تولد زنده بود که سال ۱۴۰۲ به ۶.۵ در ۱۰۰ هزار تولد زنده کاهش پیدا کرد.

مدیر گروه سلامت و جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اضافه کرد: شاخص مرگ مادران باردار در این استان با ارائه مراقبت‌ها و خدمات بهداشتی و درمانی، در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ماقبل کاهش یافت و کاهش میزان مرگ مادران باردار در ۱۰۰ هزار موالید زنده یکی از شاخص‌های توسعه کشور‌ها به‌شمار می‌آید.

وی تاکید کرد: مراقبت‌های قبل از بارداری، حین بارداری و پس از زایمان در حوزه بهداشت، اقدامات سریع و ارزشمند انتقال مادران به مراکز درمانی در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی و مداخلات درمانی مطلوب و موثر به خصوص مادران نیازمند مراقبت ویژه یا افراد دچار بیماری‌های زمینه‌ای در کاهش این آمار موثر بوده است.

مصطفوی گفت: جوانی جمعیت یکی از اولویت‌های استان به شمار می‌رود و لازم است فرهنگسازی و اطلاع رسانی بیشتری در این زمینه صورت گیرد.

وی با بیان اینکه مردم باید با آسیب‌های پیر شدن جمعیت و خانواده‌های تک فرزند یا بدون فرزند آشنا شوند، افزود: بیش از ۹۰ درصد قانون "حمایت از خانواده و جوانی جمعیت" در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اجرا شده و سال گذشته رتبه اول را بین دستگاه‌های اجرایی استان در اجرای قانون کسب کرده است.

حدود ۱۰ درصد از جمعیت خراسان جنوبی بالای ۶۰ سال و سالمند هستند و از این حیث هجدهمین استان سالمند کشور محسوب می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟
  • ۱۰ درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران صادر می‌شود
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است
  • خراسان جنوبی به لحاظ افزایش ولادت چهارمین استان کشور است
  • چین در آفریقا از آمریکا پیشی گرفت
  • واردات ۱۴۸ میلیون دلاری قهوه به کشور
  • زنگ خطر کاهش رشد جمعیت در خوشاب
  • واردات ۱۴۸ میلیون دلاری قهوه به کشور در سال ۱۴۰۲
  • واردات قهوه ۷۵ درصد افزایش یافت
  • یمنی‌ ها کشتی تجاری اسرائیل را هدف قرار دادند