Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-01@18:27:11 GMT

نيازمند نگاه جديد به آثار دفاع مقدس هستيم

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۳۰۷۳۸

نيازمند نگاه جديد به آثار دفاع مقدس هستيم

خبرگزاری آریا- عامری بر لزوم اعمال نگاه جدید به جنگ و تنوع بخشیدن به آثار دفاع مقدس تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری آریا، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس دیروز در مراسم رونمایی از 2 کتاب دفاع مقدس، بر لزوم اعمال نگاه جدید به جنگ و تنوع بخشیدن به آثار دفاع مقدس تاکید کرد.
سردار سرتیپ داوود عامری در این مراسم با تبریک سالروز آزادسازی خرمشهر، گفت: سوم خرداد روز مقاومت و پیروزی ملت بزرگ ایران، روز فتح خرمشهر و روزی است که اساساً هویت مبارزه و دفاع را در مسیر سال‌های دفاع مقدس تغییر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما وقتی صحبت از سال‌های دفاع مقدس و جنگ تحمیلی می‌کنیم، نمی‌توانیم از سوم خرداد به‌راحتی عبور کنیم.
وی بر لزوم برگزاری نشست‌های فرهنگی برای ایجاد هوا و نفس تازه در ادبیات پایداری و دفاع مقدس تاکید کرد و افزود: رمان «ماه دمت گرم» کار بسیار گرم، پسندیده و قابل مطالعه‌ای است. همچنین کتاب «ناخدا نوح» نگاهی به جنگ دارد که کمتر کسی به سراغ آن رفته است.
سردار عامری گفت: ادبیات پایداری، ظرف و بستر انتقال یک اندیشه بزرگ و فرهنگ بزرگ است. ما برای انتقال آرمان‌ها و اندیشه‌هایمان نیازمند ادبیات هستیم، ادبیات فاخر پایداری توانسته این ظرف و بستر را ایجاد کند تا این اندیشه حفظ و آرام آرام به نسل بعد منتقل شود.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس تصریح کرد: نتیجه این انتقال و ترویج، افتخاری است که امروز ما به سربلندی ملت ایران از آن یاد می‌کنیم. ما در نگاه به جنگ در سال‌های اولیه، توجه ویژه به سختی نبرد داشتیم و عملاً جنگ و دفاع مقدس را بیشتر نفس‌ها و حرکت‌های رزمندگانمان تعبیر و تفسیر می‌کردیم، اما مقام معظم رهبری در جمله‌ای می‌فرمایند «همه جنگ را در صحنه جنگ نبینید». فرق دفاع مقدس با جنگ در این است که دفاع مقدس متعلق به همه ملت بزرگ ایران است چرا که همه ملت درگیر این دفاع ارزنده بودند.
سردار عامری تاکید کرد: ما نیازمندیم برگردیم و به جنگ نگاه جدیدی داشته باشیم. تاکنون جنگ را از درون دیده‌ایم و جنگ را با فاتحان و رزمندگان دیده‌ایم؛ خوب است آرام آرام جنگ را از نگاه دیگران نیز ببنیم. یکی از رویکرد‌های ما در سال گذشته این بود که در کنار حفظ نگاه جنگ از درون، دفاع مقدس را از بیرون هم ببنیم؛ لذا آثاری که در سال گذشته رونمایی کردیم، آثاری است که جنگ را از نگاه بیرونی روایت می‌کند.
وی ادامه داد: جنگ فقط حاصل نبرد دو سپاه و لشکر نیست؛ برای پدید آمدن یک نبرد هزاران اتفاق رخ می‌دهد، اساساً امروز ما نیازمندیم هویت‌های علمی و دانشی را تقویت کنیم، اگر به تجربه رزمندگان در سال‌های دفاع مقدس که ابتکارات آن‌ها باعث شد که صحنه دفاع مقدس به نفع جمهوری اسلامی تغییر کند. ما گره‌هایی را به دست رزمندگان افراد خلاق باز کردیم که حتی امروز به‌عنوان افتخارات بزرگ در مجامع علمی دنیا محسوب می‌شوند.
سردار عامری افزود: محاسبات دقیقی که در عملیات والفجر 8 برای عبور از رودخانه دریاگونه اتفاق افتاد، چیزی است که هنوز برای بسیاری از محققان جای سوال دارد. این نشان می‌دهد ما با چه علم و دانشی صحنه جنگ را پیش بردیم، این‌ها نیاز به ثبت و انتقال دارند تا باعث هویت جدید در جنگ شوند.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس گفت: ما جنگ را کمتر در میان مردم روایت کردیم، صحنه خداحافظی رزمندگان با خانواده‌ها و زندگی در شهری؛ چیزی که در رمان «ماه دمت گرم» به بخشی از آن پرداخته شده است. اگر بخواهیم فرهنگ و ارزش‌های دفاع مقدس به زندگی امروزی منتقل شود باید به روایت‌های بیرونی دفاع مقدس توجه کنیم.
سردار عامری تاکید کرد: ما نمی‌توانیم فقط به چاپ کتاب اکتفا کنیم، انتشار معنایی متفاوت از عرضه کتاب دارد. انتشار زمانی رخ می‌دهد که مخاطب کتاب را ببیند، انتخاب کند و آن را خریداری کند و مطالعه و از آن تاثیربگیرد؛ لذا نیازمند تنوع بخشیدن به آثار دفاع مقدس، کیفیت بخشیدن در کنار کمیت هستیم؛ لذا ما سال گذشته در سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس حدود یک هزار و 200 کتاب را در مرحله انتشار قرار دادیم و از این میان، 659 اثر را منتشر کردیم.
وی گفت: در گذشته اکثر آثار ما در حوزه دفاع مقدس متوجه حوزه خاطرات بود، اما تلاش کردیم این تنوع بخشی در آثار رخ دهد و خوشبختانه ضمن پیشرفت 50 درصدی در کمیت، به لحاظ تنوع بخشی نیز شرایط جدیدی را حس می‌کنیم.
سردار عامری افزود: در سال گذشته 19 اثر علمی و پژوهشی را منتشر کردیم که نیاز دانشگاه‌ها بودند. همچنین 66 اثر ملی را که ظرفیت ترجمه داشتند، پارسال منتشر کردیم که برای اولین بار یک کیفیت بسیار خوب را به ما نشان داد تا بتوانیم این ادبیات را به بیرون از ایران منتقل کنیم.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس گفت: امسال و سال گذشته 23 اثر را در مرحله ترجمه قرار دادیم؛ لذا اتفاقات خوبی در این مسیر رخ داده است.
وی افزود: حدود 80 اثر کودک و نوجوان سال گذشته منتشر کردیم و توجه به کتاب‌های صوتی داشتیم تا بتوانیم جلوه‌ای از کتاب‌های صوتی در این عرصه داشته باشیم. همچنین معتقدیم به‌اینکه برای تعمیق ادبیات دفاع مقدس نیازمند توجه به فناوری‌های جدید هستیم؛ لذا باید به عرصه دیجیتال نگاه نو داشته باشیم؛ تبدیل کتاب کاغذی به فایل دیجیتال، مفهوم کتاب دیجیتال نیست لذا ما باید از فناوری‌های نوین برای توسعه این ادبیات بهره بگیرم.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: نیازمند نگاه دفاع مقدس رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس آثار دفاع مقدس دفاع مقدس منتشر کردیم سردار عامری سال گذشته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۳۰۷۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۳ کتاب پرفروش شعر در نمایشگاه کتاب

سال گذشته کتاب‌های زیادی در حوزه شعر منتشر شد و توسط ناشران در نمایشگاه مجازی کتاب تهران عرضه شد. بر طبق آماری که از نمایشگاه مجازی سال گذشته در دست داریم کتاب‌های شعر و کتاب‌های کلاسیک قدیمی به روال دوره‌های قبل، همچنان جزو پرفروش‌ها بودند.در نمایشگاه مجازی سال ۱۴۰۲ «شرح جامع مثنوی معنوی» پرفروش‌ترین کتاب در حوزه ادبیات اعلام شد. «شرح جامع مثنوی معنوی» به قلم کریم زمانی کامل‌ترین و مفصل‌ترین گزارش موجود از مثنوی مولاناست، که هم اکنون جلد نخست آنکه شرح دفتر نخست را دربردارد، در اختیار خوانندگان قرار گرفته است. برخلاف دیگر مفسران ادبیات کهن فارسی، کریم زمانی جزئی‌ترین موارد و نکته‌های هر بیت را مورد بررسی قرار داده است و صرفاً به توضیح بخش‌هایی که از نظر وی دشوار بوده، بسنده نکرده است و با چنین رویکردی باقی قسمت‌ها را رها نکرده است. این کتاب با دانش گسترده لغوی، قرآنی، حدیثی و عرفانی از سایر تفاسیر متمایز می‌شود. از آنجا که نمی‌توان بسیاری از اشعار دشوار مثنوی را بدون توضیح کامل درک کرد، به اعتقاد بسیاری از ادیبان و مفسران، این مجموعه که هم اکنون دفتر اول آن پیش روی مخاطب است، یکی از بهترین آثار در این حوزه محسوب می‌شود.

آثار فاضل نظری نیز از پرفروش‌ترین آثار ادبی نمایشگاه مجازی بود. فاضل نظری شاعر جریان‌ساز ایرانی که همواره بین مخاطبان محبوب بوده آثارش مورد توجه مخاطبان واقع شده است. او به‌عنوان شاعر برگزیده دهه ۱۳۸۰ به انتخاب مردم در هفتمین جشنواره شعر فجر و همچنین پرمخاطب‌ترین شاعر با معرفی بنیاد ادبیات داستانی انتخاب شده است. کتاب «وجود» اثر فاضل نظری از انتشارات سوره مهر عنوان دوم پرفروش‌های این لیست است. کتاب وجود شامل بیش از ۲۰ قطعه شعر از فاضل نظری است که هر یک عنوان مخصوص‌به‌خود را دارند. برخی از این عنوان‌ها شامل «آزمون و خطا»، «سکه صفوی»، «چرخ و فلک»، «تنهایی شلوغ»، «آینده در گذشته»، «بیهوده‌پیمایی» و «زندان زندگان» است.

کتاب «گزیده اشعار» فاضل نظری هم سومین عنوان پرفروش نمایشگاه مجازی بود. این کتاب از چهار مجموعه گریه‌های امپراطور، اقلیت، آنها و ضد تشکیل شده است. «گریه‌های امپراتور» مجموعه شعری از فاضل نظری است که در قالب غزل سروده شده است. روانی زبان، درون‌مایه قوی و گستره دانش واژه گان شاعر، وی را در انتقال مفاهیم نهفته در ذهن و دلش به خوبی یاری کرده است. ردیف‌های زیبا و رندانه غزلیات کتاب مورد توجه است؛ اما آنچه بیش‌تر ناخودآگاه مخاطبان را به سوی اشعار این کتاب می‌کشاند، تأثیرپذیری ابیات، از اشعار قدمایی چون حافظ و سعدی است، که سال‌های سال آشنای ذهن ایرانیان بوده است. نظری در این مجموعه با استفاده از زبانی نرم و ساده توانسته است مضامین سنتی را بازآفرینی کند و طرحی نو در اندازد.

نخستین نکته‌ای که مخاطب در مواجهه با شعر فاضل نظری با آن مواجه می‌شود، سادگی و خوش‌خوانی شعرهای اوست. شعر او بی‌نیاز از هر نوع بازی زبانی یا فرمی است و در واقع شاعر دغدغه زبان یا فرم ندارد. گریه‌های امپراتور در پرونده افتخارات خود عنوان کتاب سال شعر جوان ایران را جای داده است. این مجموعه به همراه دو کتاب «اقلیت» و «آن‌ها» سه گانه فاضل نظری را تشکیل می‌دهد.

همچنین کتاب «ضد» در زمره عناوین پرفروش ادبیات در نمایشگاه کتاب مجازی سال گذشته بود.. «ضد» چهارمین مجموعه شعر فاضل نظری در قالب غزل است. در این کتاب ۵۱ غزل از این شاعر آمده که با دانش واژگانی و درونمایه قوی اشعارش بسیاری را مجذوب کرده است. او در سبک و سیاق از اشعار کلاسیک ایرانی و شاعران سبک هندی پیروی می‌کند، قافیه‌هایش را به‌جا و ردیف‌هایش را رندانه انتخاب می‌کند و با بازآفرینی مفاهیم سنتی، مضامین نو می‌آفریند. سادگی و روانی از ویژگی‌های بارز شعر فاضل نظری در این اثر و سایر کتاب‌هایش است. او دغدغه زبانی ندارد و در پی کشف‌های زبانی نیست.

رتبه هشتم لیست پرفروش‌های ادبیات تعلق به کتاب «آن‌ها» بود. «آن‌ها» سومین مجموعه شعر فاضل نظری بعد از اقلیت و گریه‌های امپراتور است که ۵۱ سروده را در قالب غزل شامل می‌شود و مضامین این اشعار موضوعات عاشقانه و عرفانی و نیز چند شعر آئینی است. از مشخصه‌های ممتاز فاضل نظری مضمون‌سازی بدیع و جذاب است که در این اثر نیز این توانایی خود را به نحو احسن به کار گرفته است.

کتاب «گریه‌های امپراطور» نیز نهمین کتاب پرفروش ادبیات بود. همچنین کتاب «اقلیت» فاضل نظری نیز از پرفروش‌ترین‌های نمایشگاه مجازی ۱۴۰۲ بود. کتاب «اقلیت» مشتمل بر ۳۷ قطعه شعر در قالب‌های نو و غزل از فاضل نظری، شاعر معاصر است. اقلیت یکی از مجموعه‌های متفاوتی است که در چندسال اخیر توانسته جانی به بازار کتاب به‌خصوص در حیطه شعر ببخشد. با بررسی کتاب می‌توان به قدرت چهار عنصر اصلی کتاب یعنی عاطفه، تخیل، زبان و آهنگ پی برد که لازمه جذابیت و زیبایی شعر است.

«بوستان سعدی» چهارمین عنوان پرفروش بود و این نشان از علاقه مخاطبان ایرانی به ادبیات و اشعار کهن ایرانی دارد. همچنین رتبه پنجم را در این لیست دیوان حافظ به خود اختصاص داد.

کتاب «آینه در آینه» در رتبه ششم لیست پرفروش‌های ادبیات در نمایشگاه مجازی قرار گرفت. این کتاب مجموعه شعری است از هوشنگ ابتهاج (ه.الف.سایه) که توسط نشر چشمه منتشر شده است. نکته جالب توجه در این مجموعه این است که گزینش آنها توسط استاد شفیعی کدکنی انجام شده که درباره نحوه گزینش این اشعار گفته است «اگر می‌خواستم این انتخاب را بر محور اصلی شاهکاری او –که در آن اکثریت با غزل هاست- استوار کنم، شاید برای بعضی از گونه‌ها و نمونه‌های دیگر کمتر مجال تجلی حاصل می‌شد. اما در این گزینش، مقصود اصلی، ارائه نموداری از مراحل مختلف خلاقیت هنری او و نمونه‌هایی از تجارب گوناگون وی در عالم شعر و شاعری بوده است.»

دیوان پروین اعتصامی نیز دهمین کتاب پرفروش لیست پرفروش‌های ادبیات در نمایشگاه مجازی سال گذشته بود. آنچه سبب شده امروز پروین اعتصامی را با این نام و نشان بشناسیم، چاپ دیوان اوست که در سال ۱۳۱۴ به همت پدرش انجام شد. چاپ اول دیوان که آراسته به دیباچه شاعر و استاد سخن‌شناس، ملک‌الشعرای بهار است و تحقیق او در تعیین ارزش ادبی و ویژگی‌های سخن سخنگوی بزرگ، شامل ۱۵۰ قصیده و مثنوی در زمان شاعر و با قطعه‌ای در مقدمه از خود او تنظیم شده است. دیوان پروین شامل تمام اشعار سروده شده توسط او نیست، زیرا پروین چند سال پیش از مرگش، قسمتی از اشعارش را که مطابق میلش نبود، سوزاند. مضامین و معانی اشعار پروین، توصیف‌کننده دلبستگی عمیق او به پدر، استعداد و شوق فراوان به آموختن علم و دانش، روحیه ظلم‌ستیزی و مخالفت با ستم و ستمگران و حمایت و ابراز همدلی و همدردی با محرومان و ستم‌دیدگان است.

کتاب «پله پله تا ملاقات خدا» سیزدهمین کتاب این مجموعه پر فروش بود که این امر نشان‌دهنده علاقه خاص ایرانیان به مولانا و شمس و مثنوی است. کتاب «پله پله تا ملاقات خدا» با عنوان فرعی «درباره زندگی‌، اندیشه و سلوک مولانا جلال‌الدین رومی‌» کتابی از عبدالحسین زرین‌کوب نویسنده و محقق برجسته ایرانی به‌ویژه در حوزه ادبیات عرفانی است. این کتاب اولین بار در سال ۱۳۷۱ به زبان فارسی منتشر شد. این کتاب که درباره زندگی و شیوه سلوک مولاناست به‌نوعی یک راهنما از توصیه‌های عملی و بینش‌هایی در مورد چگونگی ایجاد رابطه عمیق‌تر با خدا نیز به شمار می‌رود. این اثر توسط انتشارات علمی منتشر شده و یکی از شناخته‌شده‌ترین آثار عبدالحسین زرین‌کوب است. نویسنده در این کتاب به بررسی و شرح زندگی مولانا از زمان کودکی وی در بلخ تا سفر او به قونیه و ملاقات با شمس تبریزی و در نهایت وفات او پرداخته است. علاوه بر شرح زندگی‌نامه مولانا، زرین‌کوب در این کتاب به بررسی سلوک و عقاید عرفانی مولانا نیز می‌پردازد. این کتاب از جمله کتاب‌های موفق حوزه ادبیات عرفانی است که تا به امروز به چاپ چهل وچهارم رسیده است.

کتاب‌های «اکنون»، «سرمه‌ای»، «رباعیات خیام»، «گزیده اشعار هوشنگ ابتهاج»، «گزیده اشعار حسین منزوی»، «سیاست در شعر نو»، «آیدا در آینه»، «مثنوی معنوی»، «شاهنامه فردوسی» عناوین دیگر لیست پرفروش نمایشگاه مجازی ۱۴۰۲ بوده‌اند.

منبع: خبرگزاری کتاب ایران

دیگر خبرها

  • روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش آموزان
  • روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش اموزان
  • اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری
  • ۱۳ کتاب پرفروش شعر در نمایشگاه کتاب
  • ملت ایران توانایی ایستادگی روی پای خود را دارد
  • درخشش در سومین جشنواره ملی افتخار من
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • سومین جشنواره ملی «افتخار من» به کار خود پایان داد
  • برگزاری آیین نقد کتاب لبخند آفتابی