Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیأت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: کتاب «نظام اخلاق قرآن»، ضمن آسیب‌شناسی و نقد و بررسی تمام کتاب‌هایی که در موضوع اخلاق قرآنی نوشته شده است، ساختار و نظامی جدید از آموزه‌های اخلاقی قرآن را ارائه داده است که این کتاب را ازسایر آثار مشابه متمایز می‌سازد.

حجت‌الاسلام حسن سراج زاده امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اصفهان با بیان آنکه در آخرین اثر مکتوب خود با عنوان «نظام اخلاق قرآن»، افزون بر ارائه روشی برای شناخت آیات اخلاقی قرآن، به طراحی نظام اخلاقی قرآن پرداخته است، اظهار داشت: باوجود این نظام، مدیریت و اصلاح معضلات اخلاقی فرد و جامعه ممکن می‌شود و می‌توانیم پاسخ‌گویی قرآن به مسائل مختلف اخلاقی را افزایش دهیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عضو هیأت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: همان‌طور که می‌دانید، قرآن به موضوعات مختلفی از جمله مباحث فقهی، اعتقادی، اخلاقی، تربیتی و موارد دیگر پرداخته است، از مهم‌ترین بحث‌ها در قرآن، مسائل اخلاقی است که آیات بسیاری به این موضوع اختصاص دارد.

راهی به‌سوی شناخت آیات اخلاقی قرآن

وی تصریح کرد: چگونگی شناخت آیات اخلاقی قرآن و تمایز آیات اخلاقی از آیات اعتقادی و فقهی، یکی از نیازهای جدی در حوزه مباحث روش‌شناسی است که در این کتاب به آن توجه ویژه شده است، پس از شناخت آیات اخلاقی قرآن، این آیات باید در یک نظام‌واره‌ای علمی، سامان یابد تا بتوان از این آموزه‌های اخلاقی در زمینه‌های مختلف بهره‌گیری کرد، نظام‌مند کردن آموزه‌های اخلاقی قرآن در یک ساختار علمی و به شیوه‌ای نو، دومین کوششی بوده که در این کتاب انجام یافته است.

سراج‌زاده با اشاره به بخش‌های مختلف کتاب ابراز کرد: بخش اول کتاب که به چگونگی فهم گزاره‌های اخلاقی قرآن اختصاص دارد، به ما کمک می‌کند تا بتوانیم آیات اخلاقی قرآن را از سایر آیات تشخیص داده و اخلاق در قرآن را شناسایی کنیم، در این بخش از کتاب، چهار روش برای فهم گزاره‌های اخلاقی بیان شده است که عناوین این روش‌ها عبارت‌اند از گزاره‌های انشایی، گزاره‌های اِخباری با محمول ارزشی، تصویب و تخطئه‌های الهی و طرفداری و مخالفت‌های الهی.

تبیین 7 مفهوم اخلاقی 

فعال حوزه اخلاق و خانواده در ادامه افزود: با این چهار روش می‌توان گزاره‌های اخلاقی را شناسایی کرد، منظور از گزاره‌های اخلاقی، جملاتی است که از موضوع و محمول تشکیل یافته و محمول آن‌ها هفت مفهوم اخلاقی است، در واقع این هفت مفهوم شامل خوب و بد، باید و نباید، درست و نادرست و وظیفه می‌شود، برای مثال اگر در جمله‌ای عنوان شود که «راست‌گویی خوب است» یا «دروغ‌گویی بد است»، از دو مفهوم خوب و بد که در محمول این دو جمله به کار رفته است می‌فهمیم که این جمله و گزاره، یک جمله و گزاره اخلاقی است.

وی عنوان داشت: در این کتاب توضیح داده شده که با چه شیوه و روشی می‌توان این مفاهیم اخلاقی که در قران به کار رفته‌اند را تشخیص داد و بدین‌وسیله آیات اخلاقی را شناسایی کرد، غیر از بحث چگونگی شناخت گزاره‌های اخلاقی که در این کتاب مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، بحث مهم، سامان‌دهی گزاره‌های اخلاقی در یک نظام واره علمی است که در این بخش، آیات اخلاقی قرآن در قالب یک نظام‌واره علمی و جدید ارائه شده است.

سراج زاده در مورد طراحی نظام اخلاقی قرآن بیان داشت: برای طراحی این نظام، با توجه به ابعاد پنج‌گانه وجود انسان یعنی ابعاد معرفتی، عاطفی، ارادی، رفتاری و صفات و منش و همین‌طور با توجه به وجود چهار نوع رابطه‌ای که برای انسان متصور است یعنی رابطه انسان با خدا، با خویشتن، با انسان‌های دیگر و با جهان پیرامون، هر یک از این ابعاد پنج‌گانه انسان، چهار نوع رابطه با خدا، خود، انسان‌های دیگر و جهان به صورت مثبت یا منفی خواهند داشت که در مجموع یک نظام چهل وجهی برای آیات اخلاقی قرآن را می‌توان ترسیم کرد.

فواید طراحی نظام اخلاقی قرآنی

پژوهشگر حوزه اخلاق اجتماعی خاطرنشان کرد: اگر نظام اخلاقی وجود داشته باشد، می‌توان بهتر از قبل معضلات اخلاقی فرد و جامعه را مدیریت و اصلاح کرد و در واقع می‌توانیم پاسخ‌گویی قرآن به مسائل مختلف اخلاقی را با این نظام سازی، محقق کنیم، وقتی یک نظام سازی شکل بگیرد، می‌توانیم در کنار سایر مکاتبی که دارای نظام اخلاقی هستند، نظام اخلاقی اسلام و قرآن را به دیگران معرفی کنیم تا دیگر مکاتب نیز با نظام اخلاقی اسلام آشنا شوند.

وی تأکید کرد: همچنین با نظام سازی، بیش از پیش می‌توان اولویت‌های اخلاقی قرآن را بررسی و شناسایی کرد، هدف اصلی نظام سازی، معرفی و روزآمد کردن مکتب اخلاق قرآنی است، افزون بر این، ان شاء الله با این کتاب، یکی از خلأهای موجود در زمینه روش‌شناسی اخلاق قرآنی و نظام اخلاقی در مجامع علمی مرتفع خواهد شد.

ویژگی‌های دیگر کتاب

سراج زاده در پایان گفت: از جمله ویژگی‌های کتاب این است که ضمن آسیب‌شناسی و نقد و بررسی تمام کتاب‌هایی که در موضوع اخلاق قرآنی نوشته شده است، ساختار و نظامی جدید از آموزه‌های اخلاقی قرآن را ارائه داده است که این کتاب را از سایر آثار مشابه متمایز می‌سازد.

به گزارش فارس، کتاب «نظام اخلاقی قرآن» اثر حجت‌الاسلام حسن سراج‌زاده، عضو هیأت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در سال 97 انتشار یافته است، همچنین به گفته این نویسنده، سه کتاب دیگر با عناوین «فمینیسم و خانواده»، «طرح واره های آسیب‌زا در روابط همسران» و «پایداری روابط همسران با شناخت تفاوت‌های زنان و مردان» به‌زودی چاپ و منتشر خواهند شد.

انتهای پیام/۶۳۱۰۶/ج۳۰/

منبع: فارس

کلیدواژه: نظام اخلاقی قرآن هفتانه کتاب کتاب خوب معرفی کتاب سراج زاده آموزه های اخلاقی نظام اخلاقی قرآن گزاره های اخلاقی اخلاقی قرآن اخلاقی قرآن اخلاق قرآنی نظام اخلاق اخلاق قرآن سراج زاده نظام سازی یک نظام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۴۲۸۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایمان برای انسان مؤمن امنیت به ارمغان می‌آورد

به گزارش خبرگزاری مهر، آیت‌الله رضا رمضانی در سلسله جلسات انسان اخلاقی در دعای مکارم الاخلاق امام سجاد (ع) با عنوان «قرار معنوی» که در مسجد آفخرا رشت برگزار شد، اظهار کرد: نگاه ما نسبت به صحیفه سجادیه باید یک نگاه تربیتی باشد.

نماینده مردم گیلان در مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه صحیفه سجادیه یک دستگاه تربیتی است، تصریح کرد: وقتی اسلام را مورد مطالعه قرار می‌دهیم می‌بینیم که می‌خواهد انسان را یک انسان اخلاقی تربیت کند.

وی با بیان اینکه انسان اخلاقی به معنای این است که با همگان ارتباطی معنادار و مبنایی دارد، افزود: اخلاقی که در دین مورد تاکید قرار گرفته به تمام ساحت زندگی انسان توجه می‌کند.

آیت‌الله رمضانی با تاکید بر اینکه انسان باید خود را تربیت کند و بردبار و خوش اخلاق باشد، اضافه کرد: ایمان برای انسان مؤمن امنیت به ارمغان می‌آورد و در جامعه یک زندگی مومنانه خواهد داشت.

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت (ع) اضافه کرد: در دعای مکارم الاخلاق از خداوند ایمان از نوع کامل آن را درخواست می‌کنیم زیرا اگر ایمان نباشد زندگی بی‌هدف می‌شود.

وی با اشاره به اینکه انسان اخلاقی در زندگی دارای هدف است و زندگی مومنانه جامعه را امن می‌کند، تصریح کرد: وجود برخی مشکلات در جامعه نشان می‌دهد که ایمان به طور کامل در زندگی برخی‌ها وارد نشده است.

وی با بیان اینکه انسان باید اعمال و رفتار خود را محاسبه کند، تصریح کرد: همه امور زندگی را نباید در این دنیا قرار دهیم و نگاه گذری باید نسبت به این حوزه وجود داشته باشیم.

آیت‌الله رمضانی با تاکید بر اینکه حیات زندگی انسان در آخرت است و آخرت به اراده خود انسان ساخته می‌شود، افزود: دعا فقط برای خواندن نیست بلکه باید با همان هدف، خود را تربیت کنیم.

نماینده مردم گیلان در مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه دعای مکارم الاخلاق دستگاه تربیتی است که انسان در مقام عمل برای امور صالح قرار گرفته است، اظهار کرد: فقر و غنا می‌تواند انسان را به کفر و یا حقیقت ایمان برساند.

کد خبر 6095727

دیگر خبرها

  • پاسخ به شبهه قرآنی تحلیلگر اسرائیلی در توجیه غصب سرزمین فلسطین
  • رئیس پلیس فتا: اینستاگرام بیشترین حجم آلودگی جرایم غیر اخلاقی را دارد
  • اجرای برنامه همخوانی قرآن در بنا‌های تاریخی قزوین
  • اقدامات بی بدیل امام صادق علیه السلام در حفظ و صیانت از روایات
  • رکابزنی مسیر مهریز تا مشهد با شعار ورزش و سلامتی، کتاب و دانایی
  • (ویدئو) فراموش نکنیم که نمی‌توانیم هم اشغالگر باشیم و هم اخلاق مدار
  • ایمان برای انسان مؤمن امنیت به ارمغان می‌آورد
  • انتشارات صهبا از کتاب جدید با نام «حدیث مکارم الاخلاق» رونمایی کرد
  • روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری
  • خراسان رضوی میزبان آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن است