Web Analytics Made Easy - Statcounter

«حیدر العبادی» نخست وزیر پیشین عراق روز جمعه (۲ خرداد) در گفت وگویی به میزبانی اندیشکده چتم هاوس لندن به سووال خبرنگار ایرنا در خصوص دیدگاه وی در مورد رابطه دولت جدید با همسایگان عراق از جمله با جمهوری اسلامی ایران پاسخ داد و گفت: دولت جدید باید با وضعیت موجود خود را منطبق کند. زیرا دونالد ترامپ رهبر کاملاً متفاوتی است و بیشتر یک کاسب است و مانند کاسب‌ها حرف می زند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حال آنکه رئیس جمهوری قبلی آمریکا مانند رهبر یک ابرقدرت جهانی و مسوول رفتار می‌کرد. 

وی از خروج آمریکا از برجام یاد کرد و افزود؛ پس از آن ایرانی‌ها از ما توقع داشتند که در زمینه تحریم‌های ناعادلانه به آنها کمک کنیم و من هم موافقم که این تحریم‌ها ناعادلانه است. 

العبادی افزود: آمریکا اکنون خود را به تدریج از منطقه کنار می‌کشد و منافعی برای خود در منطقه نمی‌بیند. بنابراین دولت جدید باید با این واقعیت روبرو شده و آن را بپذیرد. به گفته وی از ایرانی ها و سایر کشورهای نمی توان توقعی داشت چون آنها مشکلات بزرگ داخلی خودشان را دارند. 

وی عنوان کرد: نظر نهایی من این است که منافع عراق باید در اولویت باشد؛ اما این بدان معنی نیست که باید به ضرر منافع دیگران عمل کنیم. در واقع باید به دنبال منافع مشترک برای همه طرف‌ها بود. وی ایجاد توازن بین منافع عراق و کشورهای منطقه و قدرتهای بزرگ را نکته ای مهم و اساسی برشمرد. 

تصمیم‌های سخت و به موقع موجب نجات عراق می‌شود

نخست وزیر پیشین عراق در ادامه، به عنوان توصیه به دولت جدید در درجه اول خواستار شفافیت کامل و صداقت با مردم شد و در درجه دوم دولت جدید را تشویق کرد که از گرفتن تصمیم‌های دشوار هراس نداشته باشد. به گفته وی این تصمیم های سخت است که اگر به موقع گرفته شوند موجب نجات کشور خواهند بود. 

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به غیرحزبی بودن مصطفی الکاظمی (نخست وزیر جدید) آیا نداشتن حمایت حزبی می‌تواند برای او مشکلاتی پیش بیاورد گفت؛ از دید وی نداشتن وابستگی حزبی می تواند یک امتیاز باشد. به این ترتیب که وی می تواند مستقل‌تر و بی‌طرفانه‌تر عمل کند، و از سوی دیگر به دلیل نوع سیستم انتخاباتی عراق که نظام رای‌گیری نسبی است، احتمال اکثریت یافتن یک حزب به تنهایی خیلی کم بوده و نخست وزیر باید همیشه فراتر از احزاب به مردم توجه کند. 

العبادی از خشونت علیه معترضان عراقی در یکی دو سال گذشته و به ویژه اعتراضات بغداد از اکتبر ۲۰۱۹ به بعد ابراز تاسف کرده و گفت؛ همواره مخالف این نوع برخوردها بوده است به ویژه آنکه این اعتراضات اغلب بدون خشونت بوده‌اند. 

وی خشونت علیه معترضین را خطرناک دانست که موجب جری‌تر و عصبی شدن بیشتر آنها می‌شود. 

نخست وزیر پیشین عراق در زمینه اقتصاد، بهترین استراتژی مقابله با فساد را شفافیت معرفی کرد و دسترسی احزاب و افراد داخل احزاب به بودجه دولت را مورد انتقاد قرار داده و دخالت سیاستمداران در کار نظام قضایی را خطرناک توصیف کرد. 

وی ضمن تاکید مشارکت همه اقوام و گروه‌ها در قدرت که در زبان سیاسی عراق به آن محاصصه می‌گویند گفت؛ این امر نباید مانع انتصاب مقامات بر اساس تخصص و شایستگی شود. 

العبادی در همین رابطه مدعی شد؛ در طول مدت خدمت خود شرط کرده بود که در امور دولت محاصصه را بکار نخواهد بست و بر اساس شایستگی، کارها را پیش خواهد بود. اما به گفته وی احزاب ابتدا موافقت کرده اما بعداً در عمل همه چیز به خانه اول برگشت. 

عراق برای حل مشکلات به مردم متکی باشد

نخست وزیر پیشین عراق در ادامه بحث درباره اقتصاد عراق اظهار داشت؛ هیچ کشوری از خارج به کمک عراق نخواهد آمد و این مردم عراق هستند که باید مشکلات خودشان را حل کنند. وی با این همه حسن رابطه با تمام همسایه ها و قدرت‌های بزرگ را رمز موفقیت دولت جدید برشمرد. 

وی رهایی از وابستگی به درآمد نفت را بسیار مهم و حیاتی برشمرد و عنوان کرد؛ در حالی که درآمدهای نفتی مرتب کم شده و هزینه های دولت افزایش می یابد، دولت جدید حتی نباید یک روز را هم از دست داده و به سرعت به دنبال کاهش هزینه ها، کاهش کارکنان دولت و ایجاد شغل از طریق آموزش فنی و حرفه‌ای برای جوانان باشد. 

العبادی با بیان اینکه عراق نمی‌تواند با وابستگی به نفت به حیات خود ادامه دهد افزود؛ نفت دیگر هرگز به قیمت ۱۰۰ دلار در هر بشکه بازنخواهد گشت و نیاز به آن در حال کاهش است. 

وی پیش‌یبنی کرد که کشورهای ثروتمند بیشتر به سراغ انرژی های پاک رفته و در آینده فقط کشورهای فقیر خریدار نفت باشند. 

نخست وزیر پیشین عراق، در ادامه نکاتی در مورد رابطه بین اربیل و بغداد را مورد توجه قرار داد که پس از همه‌پرسی اقلیم کردستان ضعیف تر شده است. 

وی به دولت جدید سفارش کرد که موضوع اختلاف با اقلیم کردستان را در ثروت نفت خلاصه نکند، چرا که ثروت متعلق به مردم است. البعادی تاکید کرد که اکنون باید پرسید پول نفت (کردستان) کجا می رود؟ آیا توسط افراد کنترل می شود؟ البعادی در این باره توضیح داد؛ تمام این ثروت توسط عده کمی کنترل می شود که هویت آنها آشکار نیست. 

وی افزود؛ بارها از سازمان‌های جهانی و از جمله صندوق بین‌المللی پول درخواست کرده است که با وجود همه حساسیتی که روی موضوع پولشویی دارند به شفاف کردن این موضوع کمک کنند. به گفته او میلیاردها دلار در اقلیم کردستان گم می‌شود و حسابی وجود ندارد. وی متذکر شد؛ حتی معلوم نیست حساب‌ها پیش چه کسی است. 

العبادی درباره بسیح مردمی عراق موسوم به «حشد الشعبی» هم گفت؛ نیروهای داوطلب مردمی قبل از نخست وزیری او و با فتوای آیت الله سیستانی تشکیل شده بودند، اما وی سعی کرده آنها را زیر پوشش نهادهای حکومتی در آورده و به آنها شفافیت و مسوولیت پذیری بدهد. 

وی مسوولیت پذیری را مهم ترین موضوع در قبال نیروهای مردمی توصیف کرد و افزود؛ پس از اضمحلال نیروهای ارتش در برابر داعش و مقاومت گروه های حشد الشعبی، اکنون این گروه‌ها می گویند چه تضمینی هست که اگر ما سلاح‌ها را زمین بگذاریم باز اتفاق مشابهی نیفتد. 

نخست وزیر پیشین عراق راه حل را گفتگوی دولت با این نیروهای دانست و افزود این بسیار کار خطرناکی خواهد بود که از این نیروها استفاده سیاسی شود. 

وی در پاسخ به این سوال که آیا داعش به طور کامل زدوده شده یا نه توضیح داد؛ مهم این است که ما گروه‌هایی که با داعش سمپاتی دارند را حذف کنیم. آنها می توانند به آنچه در سال ۲۰۱۴ بود بازگردند و اگر مراقب نباشیم این پیروزی ممکن است از دست برود. 

برچسب‌ها حیدرالعبادی عراق انگلستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: حیدرالعبادی عراق انگلستان حیدرالعبادی عراق انگلستان نخست وزیر پیشین عراق دولت جدید گروه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۴۳۵۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا سفر «نیچروان بارزانی» به ایران مهم است؟

خبرگزاری مهر، گروه بین‌الملل: سفر نیچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق به تهران، به عنوان یک اتفاق مهم دیپلماتیک در رسانه‌های عربی و کُردی عراق، بازتاب گسترده‌ای یافته است. اخبار و گزارش‌های این رسانه‌ها، از این خبر می‌دهد که تحت هر شرایطی، این جمهوری اسلامی ایران است که به طور مداوم، با هر سه عنصر قومی و مذهبی عراق یعنی اهل تشیع، کردها و اهل سنت، روابط همه جانبه دارد و همواره آماده همکاری و توسعه روابط است.

نیچروان بارزانی در شرایطی به تهران سفر کرده که سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق و هر دو کنسول مستقر در سلیمانیه و اربیل، در چند ماه گذشته، رایزنی‌های گسترده‌ای به عمل آورده‌اند تا بین اقلیم کردستان عراق و دولت مرکزی بغداد، هیچ نوع اختلاف و سوءتفاهم پایداری وجود نداشته باشد و امنیت و ثبات عراق؛ با مشارکت و همکاری همه گروه‌های سیاسی این کشور حل شود.

بارزانی، از زندگی در ایران تا تعامل سیاسی با تهران

نیچروان بارزانی رئیس کنونی اقلیم کردستان عراق، فرزند مرحوم ادریس بارزانی و برادرزاده مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان عراق، مانند بسیاری از سیاستمداران کُرد، به مدت طولانی در ایران زندگی کرده و علاوه بر تسلط کامل بر زبان فارسی، شناخت قابل توجهی از فرهنگ و مختصات و رویکردهای سیاسی جمهوری اسلامی ایران دارد.

نیچروان بارزانی در طول چند سال گذشته و در بزنگاه‌هایی که مشکلات و اختلافاتی بین اقلیم کردستان و دولت مرکزی بغداد به وجود آمده، بارها بر تأثیر مثبت رایزنی مقامات جمهوری اسلامی تأکید کرده و نشان داده که توجه ویژه‌ای به نقش منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران دارد.

از همکاری سیاسی و مبارزاتی تا روابط اقتصادی

بسیاری از رهبران احزاب کُرد عراقی همچون مرحوم جلال طالبانی، رئیس جمهور اسبق عراق و رهبر سابق حزب اتحادیه میهنی کردستان، مرحوم ابراهیم احمد از مؤسسین اتحادیه میهنی، مسعود بارزانی، نوشیروان مصطفی، کوسرت رسول، نیچروان بارزانی و دیگر سران و مقامات اقلیم کردستان، روابط قدیمی و تاریخی با انقلاب اسلامی ایران دارند و در دوران دفاع مقدس نیز، همکاری دوجانبه‌ای با جمهوری اسلامی ایران داشته‌اند. آنان همواره تحت چتر حمایتی تهران بوده‌اند و به جرات می‌توان گفت؛ جمهوری اسلامی ایران، تنها کشور منطقه و جهان است که همواره در شرایط سخت و دشوار در کنار کردهای عراق مانده و صدها هزار نفر از کردهای عراقی در دوران آوارگی و شرایط سخت، در شهرها و روستاهای ایران، در شرایط مطلوب به سر برده‌اند.

ثبات و امنیت، کلید توسعه

پس از سقوط رژیم بعثی صدام و شکل‌گیری اقلیم کردستان عراق؛ جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر همکاری‌ها و حمایت‌های سیاسی، در حوزه‌های علمی – آموزشی، خدمات بهداشتی و پزشکی، صدور خدمات فنی مهندسی و کمک‌های فراوان در حوزه انرژی، یاور و حامی کردهای عراق بوده است.

در یک دهه گذشته، یکی از مسائلی که گهگاه باعث شده مشکلات و وقفه‌هایی در روابط دوجانبه ایران و اقلیم کردستان به وجود آید، مزاحمت‌ها و شرارت‌های ضدامنیتی گروهک‌های ضدانقلاب در مرز ایران و قلیم کردستان بوده است. انتظار می‌رود با سفر نیچروان بارزانی به تهران، میزان تعامل مقامات و فرماندهان محلی با ایران، بیشتر و بیشتر شود و منفذی برای اقدام علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در اقلیم کردستان وجود نداشته باشد.

در صورتی که اقلیم کردستان عراق، در همکای و هماهنگی با بغداد و تهران، نظارت دقیق‌تری بر مزرها داشته باشد و ثبات و امنیت این مناطق به شکل جدی فراهم شود، امکان توسعه روابط اقتصادی بیشتر می‌شود و این اتفاق، به نفع مردم منطقه خواهد شد.

حوزه‌های مهم همکاری علمی و اقتصادی

اقلیم کردستان عراق به عنوان بخشی از کشور عراق، هم اکنون ۴ استان دارد که شامل استان‌های دهوک و اربیل در مرز ترکیه و سلیمانیه و حلبچه در مرز ایران است. این منطقه در سالیان گذشته، در بسیاری از حوزه‌ها، نیازهای اصلی خود را از ایران تأمین کرده و بخش قابل توجهی از مواد غذایی، مواد خام، مصالح ساختمانی و دیگر ملزومات مهم بخش‌های مختلف، با هزینه اندک از ایران تأمین شده است. این در حالی است که مسیرهای زمینی انتقال کالا از ایران به عراق، در بخش داخل ایران و در استان‌های غربی وضعیت خوبی دارد اما در بخشی که در خاک عراق واقع شده، مشکلات فنی بسیاری دارد و در صورتی که مسئولین اقلیم کردستان، اهتمام ویژه‌ای برای حل مشکلات فنی و ترانزیتی خود بورزند، تجارت از مبدا ایران به مقصد اقلیم کردستان، به مراتب آسان‌تر و ارزان‌تر از مسیر طولانی ترکیه است.

استان‌های ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی، به عنوان استان‌های مجاور اقلیم کردستان عراق، دارای امکانات دانشگاهی سهل الوصول و ویژه‌ای برای تحصیل دانشجویان کُرد عراقی است. در حال حاضر، صدها دانشجوی کُرد اقلیم کردستان در این دانشگاه‌ها در حال تحصیل هستند اما با توجه به اشتراکات فرهنگی و آشنایی اغلب کردهای عراق با زبان فارسی و همچنین هزینه پایین تحصیل در ایران، امکان همکاری علمی بین ایران و اقلیم فراهم است و می‌توان از این ظرفیت، استفاده بیشتری به عمل آورد.

یکی دیگر از حوزه‌های مهم، بخش درمان و خدمات بهداشتی و پزشکی است. واقعیت این است که هزینه‌های درمان، اقامت و تردد در ایران، برای بیماران اقلیم کردستان عراق، حتی به نصف هزینه‌های ترکیه و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نمی‌رسد و آنان می‌توانند خدمات پزشکی و درمانی را با کیفیت بالا و هزینه پایین دریافت کنند.

امکان سرمایه گذاری تجار اقلیم کردستان عراق در ایران، یکی دیگر از حوزه های مهمی است که می تواند مورد توجه طرفین قرار بگیرد و برای کارآفرینان و صاحبان سرمایه در دو سوی مرز، سود متقابل فراهم بیاورد. حضور صاحبان سرمایه در بازارچه های مرزی و حتی توجه به پروژه های منتهی به تولید مشترک، می تواند امکان آن را به وجود بیاورد که اقلیم کردستان عراق، شرایط اقتصادی بهتری پیدا کند و روابط دوجانبه به سطح بالاتری برسد.

کد خبر 6098146

دیگر خبرها

  • روابط ایران و اقلیم کردستان عراق دوستانه است
  • پیش‌بینی تجارت ۲۰ میلیارد دلاری با عراق/ احداث شهرک صنعتی مشترک
  • خاندوزی : فصل جدیدی از توسعه اقتصادی ایران و عراق آغاز شد
  • ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی استفاده کنند
  • چرا سفر «نیچروان بارزانی» به ایران مهم است؟
  • به عراق صادرات داریم اما بخاطر مسائل بانکی نمی توانیم پولش را بگیریم!
  • لیتوانی نیرو‌های نظامی مردمی برای حضور در جنگ ایجاد می‌کند
  • یک جنگ سرد جدید؟ جنگ جهانی سوم؟ / چگونه می توانیم در این «عصر سردرگمی» حرکت کنیم؟
  • اسرائیل جرأت نکرد تصاویر آثار حمله ایران را به دنیا نشان دهد | این رژیم بمب اتم هم بخواهد...| بلینکن درباره ارتش اسرائیل به نخست وزیر عراق چه گفت؟
  • به عراق صادرات داریم اما بخاطر مسائل بانکی نمی توانیم پولش را بگیریم