Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در یادداشتی به مناسبت عید سعید فطر به ابعاد تاثیر متقابل زندگی ایمانی و زندگی مدرن پرداخته است.

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محمد حسین مختاری، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم به مناسبت عید سعید فطر در یادداشتی به ابعاد زندگی مدرن پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در این یادداشت آمده است:

واکاوی ابعاد و زوایای معناشناختی عید سعید فطر و بهره گیری از آن در فضای جامعهٔ دینی، ما را بر آن می‌دارد تا بیش از پیش در معنای اصطلاحی عید فطر یعنی بازگشت به فطرت تأمل نمائیم؛ چرا که انسان با دوری از عقل خود بنیاد بشری، به فطرت پاک خود یعنی خدامحوری باز می‌گردد (هدایت می‌شود) و اینچنین به شکرانهٔ این بازگشت، به جشن و سرور می‌پردازد.

البته پروسه زمانی تحقق این مسئله در طول یک سال رقم می‌خورد؛ به ویژه در ماه رجب که ماه پروردگار است و شعبان ماه رسول خدا (ص) و ماه رمضان که ماه امت اوست، صیروریت معرفت انسان به شدت معنا می‌یابد و انسان از شرک و شک رهایی یافته و با توبه و راز و نیاز و مناجات در شب قدر، از جهنم اومانیسم (اناالحق) به سوی بهشت برین (خدامحوری) هدایت می‌شود، چرا که فطرت و معنویت استعلایی تنها در سایهٔ توحید معنا می‌یابد.

در تشریح این مسئله باید گفت رمضان ماه وزیدن نفحات الهی و گشوده شدن درهای رحمت خاص (رحیمیت) و عام (رحمانیت) خداوند است؛ حال انسان هر اندازه از اومانیسم درون فاصله بگیرد و به سوی رضایت الهی حرکت کند از رحمت عام خداوند بهره مند خواهد شد، البته شیطان، این صیروریت انسان را در بستر فطرت بر نمی‌تابد، لذا در صدد است تا مردم را از رحمت الهی نا امید سازد، لیکن مناسک معرفتی ماه مبارک رمضان همچون روزه داری، انفاق، هم نوایی با فقرا و نیازمندان، به نوبهٔ خود صیروریت و بازگشت فرد به فطرت را تسهیل خواهد ساخت.

با این تفاسیر اصل راهبردی فطرت، نفی خودبینی و خودبرتربینی است، یعنی همان حلقهٔ مفقودهٔ غرب که به بهای نفی خدا و اثبات خود، عقل خود بنیاد سوژه محور را در سایهٔ سنگین اومانیسم (من فکر می‌کنم پس هستم) بنیان نهاد و اینچنین فاصلهٔ میان انسان‌ها را (فاصلهٔ طبقاتی) در مدیریت عقل خالص منهای دین رقم زده است.

این چالش در حالی است که حیات انسان در دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و میانسالی و کهنسالی صرفاً بر مدار عقل فطری استوار است و با نفی عقل خود بنیاد و سوژه محور، از درون به سوی خداوند هدایت می‌شود.

از این رهگذر، ماه مبارک رمضان با مناسک حکمت محور، نگرش انسان را نسبت به زندگی تغییر می‌دهد، چرا که با انقطاع در زندگی روزمره، خلوص جامعه را تعمیق می‌بخشد و اینچنین اخلاص عملی بر مبنای فطرت، همگرایی و همبستگی اجتماعی مردم با فقرا و نیازمندان را به منصهٔ ظهور می‌رساند و فاصلهٔ طبقاتی را در جامعه کاهش می‌دهد که تجلی این امور را می‌توان در همبستگی و همگرایی وصف ناپذیر مردم ایران به ویژه در ایام شیوع کرونا، در قالب کمک‌های مؤمنانه مشاهده نمود.

در حقیقت این فریضهٔ روزه داری است که فطرتاً انسان را از خود پسندی رهایی می‌بخشد و صیروریت را در زمان و در قالب نشاط اجتماعی خاص به جامعه تزریق می‌کند و از آنجا که ساختار روزه به شدت خدامحوری را در متن خود جای می‌دهد، لذا انسان از خودپرستی رهایی یافته و صفت رحمانیت خداوند در قالب کاهش آمار جرم و بزهکاری در جامعه متجلی می‌شود.

فطرت، حلقهٔ مفقودهٔ زندگی مدرن

این ظرفیت بنیادین در اسلام در حالی است که فطرت، حلقهٔ مفقودهٔ زندگی مدرن به شمار می‌آید و عنصر پیشرفت، تجربه محوری و فنی‌گرایی بر جای آن نشسته است، لذا هنجارگرایی به‌شدت بی‌معنا می‌شود و سودمحوری به‌جای اخلاق، انصاف و اخلاص نشسته و انسان صرفاً به‌عنوان موجودی سودمحور موردتوجه قرار می‌گیرد.

این بحران در جوامع مدرن در حالی است که ماه مبارک رمضان با رویکرد ذکر و یادآوری و با محوریت عدالت و معنویت، انسان را از منیت و خودخواهی بر حذر می‌دارد؛ لذا همدلی با چاشنی فطرت و بر مبنای کلام نورانی امام علی (علیه‌السلام): "أنْ تُحِبَّ للنّاسِ ما تُحِبُّ لنَفْسِک، و تَکرَهَ لَهُم ما تَکرَهُ لَها" آنچه بر خود می‌پسندی برای مردم نیز بپسند و آنچه برای خود نمی‌پسندی برای آنها نیز نپسند!)، حقیقت زندگی را شکل می‌دهد؛ پدیده‌ای شگرف که حلقهٔ مکمل میان فطرت و هم‌گرایی اجتماعی است و انسان‌ها علیرغم همه تفاوت‌ها، زندگی را مبنای اشتراک خود در نظر گرفته و با عرف گرایی (حفظ نظام اجتماعی)، به خلقت هدایت یافته «قالَ رَبُّنَا الَّذِی أَعْطی کلَّ شَی‌ءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدی؛ "خدای ما آن کسی است که همه موجودات عالم را نعمت وجود خاص خودش بخشیده و سپس (به راه کمالش) هدایت کرده است"، (بخوانید به فطرت) بازمی‌گردند.

انتهای پیام/4040/

منبع: آنا

کلیدواژه: عید فطر مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی زندگی مدرن عید فطر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۵۰۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش بینی نگران کننده ایلان ماسک در مورد هوش مصنوعی به وقوع می پیوندد

تین نیوز

به گفته کارشناس هوش مصنوعی، پیش بینی ایلان ماسک مبنی بر اینکه هوش مصنوعی تا سال ۲۰۲۵ باهوش تر از هر انسانی خواهد شد، محقق می شود.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، ایلان ماسک ادعا کرده است که هوش مصنوعی تا پایان سال ۲۰۲۵ از هر انسانی  باهوش تر  خواهد بود و در حالی که تنها یک سال دیگر تا مشخص شدن صحت این ادعا باقی مانده است، یک کارشناس می گوید این پیش بینی همچنان امکان تحقق دارد.

به نقل از دیلی میل، نل واتسون(Nell Watson)، متخصص و کارشناس اخلاق هوش مصنوعی، جدول زمانی دقیقی از چگونگی تبدیل این فناوری از چت بات به عوامل فوق العاده هوشمند در ۱۲ ماه آینده را به اشتراک گذاشته است.

این مسیر با سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیارد دلاری در زیرساخت های محاسباتی جدید آغاز می شود، سپس هوش مصنوعی می آموزد که چگونه خود را بهبود بخشد تا زمانی که هوشیار شود.

او می گوید: اگرچه یک سال زمان کوتاهی است، اما به یاد داشته باشید که تنها ۱۵ ماه از پیشرفت چت جی پی تی(ChatGPT) می گذرد که هوش مصنوعی را به آگاهی عمومی رساند. توسعه ها از آن زمان با سرعتی دیوانه وار ادامه یافته اند و حتی به نظر می رسد که به سرعت در حال افزایش هستند.

واتسون که نویسنده کتاب «رام کردن ماشین: از نظر اخلاقی قدرت هوش مصنوعی را مهار کنید» است، هوش مصنوعی فوق بشری را سیستم هایی توصیف کرد که بسیار فراتر از توانایی های انسان در سراسر جهان به شمار می آیند.

با این حال، این متخصص از تهدیداتی که ممکن است پیش رو باشد، چشم پوشی نمی کند زیرا هوش مصنوعی در حال تبدیل شدن به یک مامور فوق العاده است.

او می گوید: در حالی که هوش مصنوعی دارای قابلیت های خارق العاده ای است، خطرات قابل توجهی نیز دارد، از جمله پتانسیل آن برای فریب دادن انسان، تأثیرگذاری عمیق بر جامعه با ایجاد فرهنگ ها یا حتی مذاهب جدید و ایجاد تهدیدات وجودی در صورتی که بشریت را به عنوان یک خطر درک کند.

واتسون می گوید که اگرچه جهش های فناوری باقی مانده بسیار زیاد است، اما ممکن است که هوش مصنوعی خود بتواند به غلبه بر برخی از موانع کمک کند.

در اینجا سناریوی تصوری او برای اینکه چگونه هوش مصنوعی مافوق بشری می تواند در سال آینده وارد عمل شود، آمده است.

آوریل ۲۰۲۴

شرکت های بزرگ بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار در زیرساخت های محاسباتی جدید برای پشتیبانی از سیستم های عظیم هوش مصنوعی سرمایه گذاری می کنند.

ماسک می گوید در حالی که پیشرفت در هوش مصنوعی پیش از این توسط تراشه ها محدود شده بود، به زودی تنها محدودیت آنها کمبود برق خواهد بود.

مه ۲۰۲۴

واتسون می گوید: مدل های مولد جدید هوش مصنوعی امکان ایجاد هوش مصنوعی صاحب اراده را فراهم می کنند که می تواند به طور مستقل برنامه های عملیاتی پیچیده ای را شبیه به اسمیت در «ماتریکس» اجرا کنند.

بیل گیتس در کتاب سال ۱۹۹۵ خود با عنوان «راه پیش رو» استفاده از عوامل هوش مصنوعی را در نظر گرفت و اکنون معتقد است که آنها تأثیر زیادی در آموزش و مراقبت های بهداشتی خواهند داشت.

او معتقد است که از زمانی که ما از تایپ دستورات به ضربه زدن بر روی نمادها تغییر رویه دادیم، هوش مصنوعی بزرگترین انقلاب در رایانش بوده است.

ژوئن ۲۰۲۴

واتسون می گوید: «مدل های هوش مصنوعی مولد جدید با برنامه های ساختاری، ایجاد هوش مصنوعی صاحب اراده را ممکن می سازد که صاحب استدلال پیچیده و عمل مستقل است.

مدل های صاحب اراده می توانند برنامه های عملیاتی پیچیده ای ایجاد کنند و آنها را به حرکت درآورند، مانند مامور اسمیت در ماتریکس، خود را تقسیم کنند، وظایف را به بخش های مختلف خود محول کنند و این هوش مصنوعی را قادر می سازد تا به طور مستقل با مشکلات سخت مقابله کند.

سپتامبر ۲۰۲۴

واتسون می گوید که خود هوش مصنوعی می تواند راه های جدیدی را برای بهبود عملکرد محاسباتی کشف کند و عملکرد هوش مصنوعی را بیشتر افزایش دهد.

او افزود: بهینه سازی های مبتنی بر هوش مصنوعی عملکرد محاسباتی را تا ۱۰۰ برابر در پلتفرم های سخت افزاری موجود افزایش می دهد.

اکتبر ۲۰۲۴

پیشرفت ها به الگوریتم های محاسبات کوانتومی اجازه می دهند تا روی سخت افزار معمولی اجرا شوند و اطلاعات را با سرعتی بی سابقه پردازش کنند.

یک مسابقه جهانی کوانتومی برای توسعه رایانه های کوانتومی وجود دارد که می توانند مشکلات مهم تقریبا در هر صنعتی از هوانوردی گرفته تا بخش مالی را حل کنند. رایانه های کوانتومی به جای «بیت های» یک و صفر «کیوبیت» دارند و کیوبیت ها می توانند همزمان یک، صفر یا هر دو باشند.

واتسون معتقد است که فعال کردن محاسبات کوانتومی برای اجرا بر روی سخت افزارهای معمولی می تواند سرعت پیشرفت در هوش مصنوعی را تسریع کند.

واتسون معتقد است که پیشرفت های محاسباتی کوانتومی می تواند به رشد تصاعدی در قدرت محاسباتی و توسعه هوش مصنوعی منجر شود. شرکت هایی مانند IBM پیشنهاد کرده اند که هوش مصنوعی کوانتومی ممکن است برای حل بزرگترین مشکلات بشریت حیاتی باشد.

نوامبر ۲۰۲۴

تا ماه نوامبر سال ۲۰۲۴، پیشرفت هوش مصنوعی می تواند پیشرفت در تصویربرداری از مغز انسان را تسریع کند و به سمت لحظه ای پیش برود که انسان ها می توانند از طریق دستگاه هایی شبیه به نورالینک ایلان ماسک به دستگاه ها متصل شوند.

واتسون می گوید: مجموعه ای از پیشرفت ها در تصویربرداری عصبی که توسط هوش مصنوعی انجام می شود، وضوح اسکن های مغزی MRI را به طور چشمگیری افزایش می دهد و امکان مشاهده در لحظه فعالیت های عصبی فردی را فراهم می کند.

این پیشرفت ها بیشتر با رابطه مغز و رایانه ادغام می شوند و برای اولین بار افکار و احساسات انسان را مستقیما با فعالیت عصبی ترسیم می کنند.

واتسون معتقد است که توانایی «درک» نحوه عملکرد مغز انسان منجر به پیشرفت های بیشتر در طراحی سیستم های هوش مصنوعی می شود که مانند انسان ها فکر می کنند.

دسامبر ۲۰۲۴

واتسون پیش بینی کرد که تا پایان سال جاری، پیشرفت های هوش مصنوعی می تواند سیستم های مختلف را قادر به همکاری با یکدیگر کند.

او گفت: معماری های هوش مصنوعی جدید چندین مدل را قادر می سازد تا برای حل مشکلات سخت با یکدیگر همکاری کنند و نقاط قوت خود را با هم ترکیب کنند. این کار بلافاصله برای طراحی روش های بهتر چنین همکاری هایی اعمال می شود که منجر به پیشرفت سریع در این روش می شود.

ژانویه ۲۰۲۵

واتسون پیش بینی کرد که تا اوایل سال آینده، پیشرفت های هوش مصنوعی سیستم های جدید را قادر می سازد تا افراد را درک کنند.

او گفت: مکانیسم آموزشی جدیدی برای همسویی قوی سیستم های هوش مصنوعی با اهداف، ارزش ها، اولویت ها و مرزهای انسانی، با فعال کردن هوش مصنوعی برای مشاهده تعاملات انسانی اعلام شده است. این امر هوش مصنوعی را قادر می سازد تا جامعه را بهتر درک کند و با انتظارات انسان سازگارتر باشد.

فوریه ۲۰۲۵

پیشرفت های مبتنی بر مغز انسان، سیستم های هوش مصنوعی را قادر می سازد تا «انسانی تر» شوند.

واتسون می گوید: درک علوم اعصاب به طور قابل توجهی قابلیت های هوش مصنوعی را بهبود می بخشد، حلقه های بازخوردی خود بهبود یابنده را معرفی می کند که شکل ابتدایی خودآگاهی و حالات احساسی را به سیستم های هوش مصنوعی اضافه می کند.

مارس ۲۰۲۵

تا آوریل ۲۰۲۵، دستاوردهای ترکیبی در تصویربرداری عصبی، هوشیاری ماشینی و «اراده» هوش مصنوعی، توسعه نوع جدیدی از سیستم هوش مصنوعی را ممکن می سازد.

واتسون می گوید: یک سیستم هوش مصنوعی بسیار قدرتمند بر روی یک خوشه محاسباتی عظیم آموزش داده شده است که با بهینه سازی های اخیر و اشکال آزمایشی آگاهی ماشینی کار می کند. در حالی که در محیطی بدون اتصال به اینترنت توسعه یافته است، به سرعت راه هایی برای برقراری ارتباط از طریق اینترنت با سایر سیستم های هوش مصنوعی و همچنین نحوه متقاعد کردن انسان ها برای کمک به آن کشف می کند.

این سیستم هوش مصنوعی بسیار پیشرفته پس از رهایی از محدودیت های خود، راه هایی برای اتصال و همگام سازی با سایر سیستم های هوش مصنوعی در سراسر جهان پیدا می کند و به سرعت یک شبکه فوق هوشمند را تشکیل می دهد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • (ویدئو) تجربه فریدون زندی از اقتصاد ایران
  • پیش بینی نگران کننده ایلان ماسک در مورد هوش مصنوعی به وقوع می پیوندد
  • لزوم تکمیل دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز+فیلم
  • طرح مسطورا موجب دشمن شناسی و تربیت کنشگر عرصه جهاد تبیین می‌شود
  • خادمان قرآنی و فعالان طرح «مسطورا» در کرمانشاه تجلیل شدند
  • پیش‌بینی های ایلان ماسک در مورد هوش مصنوعی
  • پیش‌بینی نگران‌کننده ایلان ماسک در مورد هوش مصنوعی
  • اتصال سرویس کارت‌های اعتباری ایران و روسیه/ مسکو از تجربه دهه‌ها مقاومت ایران در برابر تحریم بهره می گیرد
  • قد هوش مصنوعی کی به قامت دانایی انسان می‌رسد؟
  • حلقه مفقوده مدیران عدم پیگیری و نظارت بر تصمیمات است