Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-05-03@03:06:11 GMT

موزه به مثابه سند احراز هويت

تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۵۰۷۰۳

از جمله چالش‌هاي متفكران و نظريه‌پردازان حوزه علوم انساني تعريف واژه فرهنگ است. اين مفهوم تصويري عمومي و پركاربرد نزد طبقات مختلف اجتماعي است و معمولا اموري نظام‌مند و باقاعده در رفتار را تداعي و پايبندي افراد به هنجارها و اطلاع و رفتار بر مبناي ارزش‌ها را رفتار فرهنگي قلمداد مي‌كند. از ديدگاه علوم نظري اما مساله بيش از اين كنكاش شده و از مناظر گوناگون تعاريف متفاوتي از فرهنگ ارايه مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 از نظر متفكراني همچون ماتئو آرنولد شاعر و اديب انگليسي فرهنگ يك دستگاه پيچيده نشانه‌اي است، يك نظام پيچيده دلالت كه از طريق رمزگان‌هاي اصلي و ثانويه دروني‌شده‌اش گستره‌هاي معنايي را مي‌آفريند و امكان مبادله معنا را فراهم مي‌كند و در واقع در بر‌گيرنده كل رفتارهاي معنادار انسان و رمزگان‌هايي است كه به آن رفتارها ارزش مي‌بخشد و آنها را قابل درك مي‌كند. موزه‌ها گنجينه‌اي از كنش اين نظام معنادار در طول تاريخ هستند. علاوه بر آن شيوه‌هاي گردآوري و نمايش آثار خود تحت‌تاثير شبكه‌اي از دلالت‌هاي ضمني در رمزگان فرهنگي و اجتماعي است. چنانچه در شناخت و واكاوي هويت به عنوان امري فرهنگي اين نظام مدنظر باشد، شاكله بنيان هويتي افراد و ملل مجموعه‌اي از معاني است كه در نظام رمزگان فرهنگي شناخته، تثبيت و معرفي مي‌شود. 
خاصيت پويايي فرهنگ به گونه‌اي است كه دايما در حال توليد يا بازتوليد ارزش‌ها است از اين رو بدان ميزان كه قدمت تاريخي ممكن است مولفه‌اي ممتاز به شمار‌ آيد، وقايع و نمود معاصر فرهنگي در شناسه هويتي افراد و اقوام نيز عاملي تعيين‌كننده است. 
در توضيح مطلب فوق نمونه‌هاي اشياي باستاني، بازمانده‌هاي كهن معماري و مجموعه ميراث ناملموس نقش نمود اصالت و قدمت گروهي از مردمان در يك سرزمين هستند و همچون برگه هويتي مستند و مستدل تعلق مكاني در گستره زماني را اثبات مي‌كنند و همچنين در رشته پيوندي كه طيف گسترده و متنوع موزه‌ها را شامل مي‌شود موزه‌هاي مرتبط با هنر و تاريخ معاصر بازگو‌كننده نگرش و تشخص فعلي جوامع است.
 بهترين راه درك هر جامعه براي ناظر بيروني رجوع به موزه‌هاي آنان است زيرا در موزه‌ها آنچه مربوط به پيشينه و تاريخ يك جامعه است در زمينه توقع آن جامعه از خود يا تصوير دلخواهش به نمايش درمي‌آيد. موزه‌ها از معدود سازمان‌هايي هستند كه هر ساله در چارچوب يك شعار متحد در سراسر دنيا همگام عمل مي‌كنند كه اين خود وجه اعتبار اين ساختار را موكد مي‌سازد. شعار سال 2020 كميته جهاني (موزه‌ها براي برابري: تنوع و جهان‌شمولي) تلاش مي‌‌كند با گسترده كردن موضوعات و توزيع فرصت‌ها به تقويت بنيان موزه‌ها كمك كند. 
در مدت اخير با ظهور پديده تهديدآميز ويروس كرونا، اتخاذ راهكار ارايه خدمات مستمر از سوي موزه‌ها بيش از ديگر نهادهاي فرهنگي و هنري به چشم آمد. اين فعاليت‌ها كه بدون پيش‌بيني قبلي و با ظهور ناگهاني بيماري در سريع‌ترين زمان با استفاده از هرگونه امكانات در دست از جمله فضاي مجازي به ‌وقوع پيوست گوياي اين مساله هستند كه در هر شرايطي توجه و حفظ هويت از مهم‌ترين امور است. 
البته دور از نظر نيست كه موزه‌ها خود دلالت بر هويت يك جامعه دارند و همان‌گونه كه نام خانوادگي افراد در يك يا چند كلمه محدود بستگي فرد با گروهي بزرگ را نشان مي‌دهد، هر اثر موزه‌اي در جايگاه گزاره‌اي است كه دلالت بر گستره وسيعي از عناوين دارد و همان‌گونه كه تنوع و گستردگي گزاره‌ها در اوراق هويتي منتج به شناخت عميق‌تر از هر فرد مي‌‌شود، تنوع و گستردگي عناوين و تعداد موزه‌هاي هر جامعه تصويري روشن‌تر از كيستي آن ايجاد مي‌كند. هفته ميراث فرهنگي و روز جهاني موزه تذكره‌اي در اهميت جايگاه دلالت‌هاي هويتي بشريت است. موزه‌دار و پژوهشگر هنر  

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: موزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۵۰۷۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیت‌الله جنتی: معلمان مجاهدان عرصه علم و فرهنگ هستند

آیت‌الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در ابتدای جلسه امروز (چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳) این شورا ضمن گرامیداشت روز معلم و سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری (ره) اظهار داشت: برای معلمان عزیز که مجاهدان عرصه علمی و فرهنگ هستند، آرزوی توفیق دارم.

وی سپس در خصوص شهید مطهری اظهار داشت: در کنار آثار شهید مطهری که حقیقتا سرمایه فرهنگی و علمی جامعه ماست، باید سیره علمی اثرگذار ایشان نیز تبیین شود.

دبیر شورای نگهبان افزود: ویژگی ممتاز شهید مطهری (ره) نیازشناسی علمی و فرهنگی جامعه بود و، چون حرکت خود را براساس این نیازشناسی دقیق ساماندهی کرد در بیداری جامعه نقش تاثیرگذار داشت.

وی با بیان اینکه شهید مطهری معلم طراز انقلاب اسلامی بود، عنوان کرد: محتوای آثار شهید مطهری سرمایه‌ای عظیم برای مقابله با شبهات دشمنان امت اسلام است.

آیت‌الله جنتی همچنین تاکید کرد که معلمی از نگاه معارف اسلامی یک شغل نیست، بلکه یک مجاهدت است و هرچه این مجاهدت کامل‌تر انجام شود، جامعه سعادتمندتر خواهد شد.

امام صادق (ع)؛ جهادگر بزرگ فرهنگی

دبیر شورای نگهبان در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به در پیش بودن سالروز شهادت امام صادق (ع) و عرض تسلیت بدین مناسبت، بیان داشت: ایشان در روزگاری که جهان اسلام با نفوذ افکار بیگانگان و همچنین تحریف معارف اسلامی مواجه بود، با تعیین درست اولویت‌ها، دست به جهاد بزرگ فرهنگی زدند.

وی بیان کرد: ثمرات ارزشمند آن جهاد بزرگ فرهنگی از سرمایه‌های ماندگار امت اسلام است.

آیت‌الله جنتی این نکته را هم یادآور شد که امام صادق (ع) همزمان با تدریس و تربیت شاگردان، نظام و ساختار آموزشی جامعی طراحی کردند که قابلیت الگوبرداری در همه زمان‌ها دارد و هرچه نظام آموزش و پرورش ما به این نظام آموزشی نزدیک‌تر شود، توفیقات بیشتری کسب خواهد کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس

دیگر خبرها

  • پسورد Password و حقایق جالب آن
  • هویت ۹۹ درصد رأی دهندگان به صورت الکترونیکی احراز شد
  • پسورد و حقایق جالب آن
  • آیت‌الله جنتی: معلمان، مجاهدان عرصه علم و فرهنگ هستند
  • معلمی از نگاه معارف اسلامی یک شغل نیست، بلکه یک مجاهدت است
  • دیوار و شیپور نباشند باید پشت شیشه آگهی زد
  • آیت‌الله جنتی: معلمان مجاهدان عرصه علم و فرهنگ هستند
  • «معلمان» مجاهدان عرصه علم و فرهنگ هستند
  • شناسایی صفحات جعلی توسط احراز هویت + فیلم
  • «بی حجابی» گره‌ای که با دست باز می‌شود