Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@17:26:17 GMT

تجارت دریایی تهران-کاراکاس، فصل تازه رهایی از تحریم

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۶۰۶۵۹

تجارت دریایی تهران-کاراکاس، فصل تازه رهایی از تحریم

رسانه‌های ونزوئلا و جهان بامداد امروز-یکشنبه- از ورود نخستین شناور حامل سوخت ارسالی ایران به ونزوئلا خبر دادند. صفحه توییتری «آئرونوتیسیاس ونزوئلا» که بر ترددهای هوایی و دریایی در ونزوئلا نظارت می‌کند، در گزارش خبرگزاری «رویترز» هم با استناد به اطلاعات شرکت «رِفِنِتیو ایکان» این ورود را تایید کرد. شبکه خبری «راشاتودی» هم ضمن تایید این ورود از تعقیب محموله بنزین ایران توسط کشتی آمریکایی «آدام جوزف» تا منطقه ویژه اقتصادی ونزوئلا خبر داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«خورخه آره آسا» وزیر خارجه ونزوئلا امروز در حساب کاربری خود در  توییتر نوشت: «امروز ما ثمرات جهان چندقطبی، دیپلماسی بولیواریای مبتنی بر صلح و همکاری جنوب-جنوب را می‌بینیم. ایران و ونزوئلا همواره در مواقع سختی از یکدیگر حمایت کرده‌اند. امروز اولین کشتی حامل بنزین برای مردم ما از راه می رسد.»

پتونیا، فارست، فاکسون و کلاول، هم اسامی ۴ نفتکش دیگری هستند که از بنادر ایران راهی سواحل ونزوئلا، شده‌اند تا بیش از یک و نیم میلیون بشکه بنزین و مشتقات نفتی را به ارزش ۴۲ میلیون یورو به دولت کاراکاس تحویل دهند. ارسال محموله بنزین با توجه به تحریم‌های شدید آمریکا علیه تهران و کاراکاس از ۲۵ اردیبهشت ماه به کانون تازه کشمکش جمهوری اسلامی با آمریکا تبدیل شده و ایران درباره هرگونه اقدام غیرقانونی علیه نفتکش‌های خود هشدار داده است.

یادآوری تبعات ماجراجویی ها  

طی روزهای گذشته و همزمان با نزدیک شدن نفتکش‌های ایرانی به آب‌های ونزوئلا تعداد و شدت واکنش‌ها از سوی ایران و ونزوئلا و هم دیگر کشورها افرایش یافت. حجت الاسلام «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران روز شنبه -سوم خرداد- در تماس با امیر کویت به برخی تحرکات آمریکایی‌ها در منطقه دریای کارائیب اشاره و خاطرنشان کرد: «اگر نفتکش‌های ما در دریای کارائیب یا در هر کجا از جهان از سوی آمریکایی‌ها دچار مشکل شوند متقابلا برای آن‌ها مشکل بوجود خواهد آمد و امیدواریم آمریکایی‌ها دست به خطا نزنند.»

«امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مزاحمت‌ها برای نفتکش‌ها را راهزنی دریایی دانسته و گفته است: «هم آمریکایی‌ها و هم دیگران می‌دانند که ما در واکنش به این موضوع هیچ تردیدی به خود راه نخواهیم داد، اگر مزاحمت‌ها ادامه پیدا کند و تشدید شود حتما پاسخ قاطع و محکمی را خواهند گرفت.»

«محمدجواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران هم ضمن تاکید بر این نکته که آمریکا اجازه ندارد تجارت قانونی را مختل کند، تصریح کرده است: «اگر کشوری بخواهد براساس سیاست‌های غلط خودش تصمیم بگیرد و اقدامی برای اخلال در تجارت قانونی کند حتما با عکس العمل بین المللی روبرو خواهد شد.»

«علی ربیعی» سخنگوی دولت هم در واکنش به اقدام احتمالی آمریکا علیه تانکرهای ایرانی حامل بنزین به ونزوئلا، گفت: خیلی زود است درباره واکنش ایران اظهارنظر کنم اما در صورت ارتکاب چنین اشتباهی همه گزینه‌ها را برای خودمان محفوظ می‌دانیم.»

رویترز به نقل از «ولادیمیر پادرینو» وزیر دفاع ونزوئلا گزارش داده است: «ارتش ونزوئلا به محض ورود نفتکش های ایرانی حامل سوخت به منطقه انحصاری اقتصادی، آنان را اسکورت می‌کند. «نیکولاس مادورو» رییس جمهوری ونزوئلا هم در بحبوحه افزایش تنش‌آفرینی‌های آمریکا علیه کاراکاس و تهران، از حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران قدردانی کرد. «ساموئل مونکادا» نماینده دائم این کشور در سازمان ملل هم در نامه‌ای خطاب به دبیرکل سازمان ملل و رییس شورای امنیت، نسبت به تهدید حمله نظامی آمریکا به نفتکش‌های ایرانی هشدار داد.

«دیمیتری پولیانسکی» معاون نمایندگی دائم روسیه در سازمان ملل متحد هم به واشنگتن هشدار داده که خطرات ناشی از حوادث را هنگام استقرار ناوهای خود در منطقه‌ای که نفتکش‌های ایران در نزدیکی ونزوئلا فعالیت‌های قانونی دارند، کاملا درک کند.

ورود عادی نخستین محموله بنزینی ایران به ونزوئلا دست‌کم تا لحظه تنظیم این گزارش نشان می‌دهد که هشدارهای ایران و ونزوئلا تبعات زیاده خواهی آمریکا را یادآور شده و کاخ سفید تاکنون تمایلی برای پذیرش این تبعات از خود نشان نداده است.

سکوت مرموز کاخ سفید

مقامات آمریکا تاکنون درباره اعزام نفتکش‌های ایرانی اظهارنظر خاص و مشخصی نداشتند هرچند جان بولتون مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید ادعاهای خود را درباره ایران تکرار کرده اما «جاناتان هافمن» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا از برنامه‌های احتمالی آمریکا برای توقیف نفت‌کش‌های ایرانی حامل سوخت در مسیر عزیمت به ونزوئلا اظهار بیاطلاعی کرده است.  

«ژنرال فالر» از فرماندهان نیروی دریایی آمریکا هم در پاسخ به این پرسش که آیا نیروهای مسلح آمریکا از ورود کشتی‌های ایرانی حامل سوخت به بندر ونزوئلا جلوگیری می‌کنند؟ گفته است: «فعلا مجازات‌ها مادورو در زمینه نفت و جنبه‌های دیگر بر فشار اقتصادی متمرکز بوده‌اند و نه فشار نظامی و این راهی است که باید به آن ادامه دهیم.»

واکنش آمریکا به ورود نخستین کشتی حامل سوخت به ونزوئلا مرموز بوده و به نظر می‌رسد پشت چنین سیاستی، یا ماجراجویی توفانی در دریای کارائیب نهفته است یا پرونده جدیدی از سردرگمی‌های کاخ سفید در مقابله با ایران. واقعیت اما آن است که هیچ یک از این گمانه‌زنی‌ها چندان متضمن منافع «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا نیست و تا همین جای کار هم شکستی ملموس در کارزار فشار حداکثری بر ایران ثبت شده است هرچند به‌شکل نامحسوس از سوی آمریکا درباره آن سکوت شود.

اگر کاخ سفید در ادامه ماجراجویی توفانی را انتخاب کند و در ادامه ورود هریک از کشتی‌های ایران به ونزوئلا به هر نحوی و با هر بهانه ای در سواحل این کشور به اقدام نظامی محدود علیه ایران مبادرت کند، عواقب آن محدود نخواهد بود. جمهوری اسلامی پیش از این نشان داده است که از کنار تجاوزهای محدود و نامحدود آمریکا با تساهل و تسامح عبور نکرده و پرچم جمهوری اسلامی و سیگنال روشن نفتکش های اعزامی نشان می‌دهد که ایران در گشوده نگه داشتن مرزهای تجارت خود ترسی از تهدیدات آمریکا ندارد.

بسیاری از کشورهای جهان هم شاید در ظاهر مطیع سیاست های آمریکا باشند اما در باطن اعتقاد دارند که در مناقشه کنونی میان ایران و آمریکا، آنکه بر سر عهد خود نماند کاخ سفید بود و تجارت با همه کشورها حق مشروع ایران است. طرف دیگر تجارت با ایران یعنی ونزوئلا هم در مسیر تامین کاستی‌های سوختی خود نگران هراس‌آفرینی‌های آمریکا نیست. هشتگ‌های تشکر از ایران در فضای مجازی، استقرار سامانه دفاع موشکی و اعزام کاروان نظامی برای اسکورت نفتکش ایرانی از پوچی هژمونی آمریکا دست‌کم در یکی از کشورهای آمریکای جنوبی حکایت دارد. در کنار این اقدامات، مقامات هر دو کشور هم صراحتا درباره واکنش آتی کاخ سفید به تجارت میان دو کشور مستقل هشدار داده‌اند. بر همین اساس تبعات هرگونه اقدام غیرمعمول و خارج از عرف دیپلماتیک آمریکا سنگین‌تر از همیشه پیش بینی می‌شود.

اگر فرض را بر گمانه زنی دوم گذاشته و تصور کنیم آمریکا جز چند بیانیه و اظهارنظر واکنش دیگری به اعزام نفتکش‌های ایرانی نشان نخواهد داد، در این صورت می‌توان از شکست کارزار فشار حداکثری ترامپ به ایران برای فلج کردن اقتصاد ایران از یک سو و عرض اندام ونزوئلا به عنوان بخشی از حیاط خلوت ایالات متحده آمریکا دانست. اگر ۴ نفتکش دیگر به سلامت بار سوخت خود را تحویل ونزوئلا دهد، چرا چنین تجربه‌هایی را درباره دیگر کشورهای مستقل تکرار نکند؟ و اگر ایران بتواند بر اساس گزارش‌های موجود اما تایید نشده برابر فروش سوخت خود به جای دلار، طلا را جایگزین کند سیستم بانکی تحت سلطه آمریکا در محدودیت‌های روز افزون علیه ایران ناکام خواهد ماند.  هردو تصور از شرایط موجود ترامپ را در وضعیت سختی گرفتار خواهد کرد و انتخاب هر یک از دو راه درگیری با ایران یا نادیده گرفتن تجارت نفتی هم توان نظامی و هم دیپلماتیک آمریکا را با چالش‌هایی مواجه می‌کند.

برچسب‌ها سازمان ملل متحد امیر حاتمی شورای عالی امنیت ملی کاراکاس ایالات متحده آمریکا محمد جواد ظریف وزارت دفاع آمریکا علی ربیعی ونزوئلا ترامپ

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان ملل متحد امیر حاتمی شورای عالی امنیت ملی کاراکاس ایالات متحده آمریکا محمد جواد ظریف وزارت دفاع آمریکا علی ربیعی ونزوئلا ترامپ سازمان ملل متحد امیر حاتمی شورای عالی امنیت ملی کاراکاس ایالات متحده آمریکا محمد جواد ظریف وزارت دفاع آمریکا علی ربیعی ونزوئلا ترامپ نفتکش های ایرانی نفتکش های ایران ایرانی حامل جمهوری اسلامی آمریکایی ها سازمان ملل حامل سوخت نفتکش ها کاخ سفید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۶۰۶۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش تازه طلا فروشان با ثبت اطلاعات

همزمان با آغاز مجدد فعالیت سامانه جامع تجارت، بازار طلافروشان به حالت نیمه‌تعطیل درآمد و صنف طلافروشان بار دیگر فعالیت خود را به صورت نیمه رسمی درآوردند. این در حالی است که طی ۱۰ روز اخیر قیمت طلا و سکه در بازار به دلیل کاهش نرخ ارز افت کرده بود؛ اما از روز گذشته شرایط بازار تغییر کرده است؛ به این معنا که در دو روز اخیر قیمت سکه به کانال ۴۲ میلیون تومان و طلا نیز به بیش از ۱۵ میلیون تومان برای هر مثقال بازگشته است.

به گزارش اعتماد، البته در این میان نباید از اثرگذاری دو متغیر مهم طلای جهانی و دلار غافل بود. در همین رابطه امروز اونس طلا تا حدودی گران شد و از سوی دیگر برخی هم ادعا کردند که روند نزولی اسکناس امریکایی متوقف شده و بازار ارز آرایش صعودی به خود گرفته است.

اما به هر حال، بنکداران بزرگ طلا، با انتقاد از فعالیت سامانه جامع تجارت می‌گویند حتی نسبت به اصلاحات مدنظر فعالان بخش طلا نیز اقدامی صورت نگرفته و از هفته گذشته اعلام شد این سامانه بعد از سه ماه بدون هیچ‌گونه تغییراتی آغاز به کار کرده و همین موضوع موجب شده تا طلافروشان واکنش‌هایی داشته باشند.

سامانه جامع تجارت چیست؟

سامانه جامع تجارت سامانه مربوط به ثبت سفارشات کالا و در جهت تسریع امور صادرات و واردات است. این سامانه نوعی رابط بین تجار و بازرگانان با دستگاه‌های ذی‌ربط جهت انجام کار‌های تجاری بین‌المللی و سرعت‌بخشیدن به کار‌های تجاری است.

در بخشی از این سامانه ضوابط اختصاصی گروه کالایی فلزات گرانبها و گوهرسنگ و صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان پیش‌بینی شده که صنف طلافروشان زیر بار ثبت اطلاعات خود در آن نمی‌رود.

بر اساس تبصره چهار ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ثبت معاملات انواع طلا اعم از آب‌شده، شمش، مسکوکات و مصنوعات در سامانه جامع تجارت الزامی در نظر گرفته شد؛ این موضوع در حالی که از سال گذشته مطرح بود، اما از نیمه دوم سال گذشته جدی‌تر و از اواخر آذر ماه به صورت رسمی اعلام شد؛ همچنین تاکید شد که از ابتدای دی ماه، تخلف از ضوابط مذکور، موجب محکومیت به ضبط کالا و پرداخت جریمه برابر ارزش کالا خواهد شد.

قانون ثبت مشخصات و اطلاعات خریدار و فروشنده در سامانه جامع تجارت (ذیل تبصره ۴ ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق ارز)، از سال گذشته لازم‌الاجرا شده، اما به دلایل مختلف که نیازمند آموزش‌های لازم بود تا دوم آبان ماه امسال نیز به تعویق افتاد؛ براین اساس بایستی واحد‌های صنفی در سامانه جامع تجارت ثبت‌نام و اطلاعات معاملات خود در هر حوزه و تمام مشخصات خرید و فروش، خریدار، فروشنده و سرمایه اولیه فروشنده را ثبت می‌کردند.

اواسط دیماه سال قبل بود که مسوولان وزارت صمت و سازمان امور مالیاتی برای اجرایی شدن این قانون سه ماه زمان در نظر گرفتند تا دو سامانه جامع تجارت و مودیان با هم مرتبط شوند، زمان سه ماهه سپری شد، اوایل فروردین امسال هم این قانون از طریق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای اجرا به وزارت صمت ابلاغ شد. باوجود همه اینها، اما هنوز ابهاماتی در اجرای این ضوابط برای صنف طلافروشان وجود دارد و به همین دلیل از ورود به این سامانه خودداری می‌کنند.

صنف طلا و جواهر کشور با تکیه بر آنچه «ابهامات سامانه جامع تجارت» می‌خوانند، می‌گویند چرا بایستی سرمایه خود را در این سامانه ثبت و اطلاع‌رسانی کنند؟ بنابراین آنگونه که گفته می‌شود ۷۰ درصد از فعالان این صنف هنوز وارد این سامانه نشده‌اند. حالا با وجود به تعویق افتادن سه ماهه برای اجرای ثبت معاملات طلا در سامانه جامع تجارت هنوز فعالان این صنف معتقدند که اجرای این امر، به‌نفع صنعت نخواهد بود و در صورت اجرایی شدن از این صنف و صنعت کناره‌گیری خواهند کرد.

سازمان مالیاتی: طلافروشان مالیات کمی می‌دهند

طلافروشان مدعی هستند که ثبت سرمایه آن‌ها در سامانه جامع تجارت برای این صنف به چالش تبدیل شده، اما سخنگوی سازمان امور مالیاتی می‌گوید: میانگین مالیات ابرازی طلا فروش‌ها در سال قبل نه میلیون و ششصد هزار تومان یعنی ۸۰۰ هزار تومان در ماه بوده است.

مهدی موحدی، سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور در این باره در یک برنامه تلویزیونی در پاسخ به این سوال که «الان مالیاتی که طلافروشان دارند پرداخت می‌کنند، میزان مالیات پرداختی صنف طلافروشان به‌طور متوسط ماهانه چقدر است؟» عنوان کرد که «میانگین مالیات ابرازی طلافروش‌ها به میزان نه میلیون و ششصد هزار تومان برای سال گذشته و برای یک سال بوده. یعنی تقریبا ماهی هشتصد هزار تومان. در حالی که میانگین مالیات پرداختی کارمندان در سال گذشته بیش از ده میلیون تومان بوده است.»

موحدی در پاسخ به ابهامات موجود صنف طلافروشان نیز گفت: «ما تعاملات بسیار خوبی با صنف طلا داشتیم و حداقل از دو سمت دوستان ما در صنف طلا می‌توانستند صورت‌حساب‌های خودشان را ارسال بکنند اگر در سامانه جامع تجارت بیایند و صورت‌حساب الکترونیک خودشان را ثبت بکنند، این صورت‌حساب الکترونیک به واسطه وب سرویسی که بین سامانه جامع تجارت و سازمان امور مالیاتی برقرار است، به سامانه مودیان قابلیت انتقال را پیدا می‌کند، پس بنابراین می‌توانند فقط صرفا در سامانه جامع تجارت اگر در قالب صورت‌حساب می‌زنند صورت‌حسابشان را صادر بکنند.»

حق دولت است بداند دو میلیارد دلار طلای وارداتی کجا رفت

محمد مهدی برادران، معاون وزیر صمت نیز در این برنامه تلویزیونی عنوان کرد: «کسانی آمدند در سامانه جامع ثبت کردند، حالا یک کسی ممکن است به دارایی حساسیت دارد مثلا در پرداخت مالیات معذوریت‌هایی دارد حتی آن هم تکلیف قانونی باید انجام بدهد، خب یک کارمند مالیات می‌دهد، یک واحد صنفی طلافروشی هم باید مالیات بدهد، ما الان بیش از سیزده تُن فروش بین فعالین صنف طلا داشتیم در همین سامانه جامع، در همین سامانه جامع بیش از هشتصد و چهار هزار قطعه سکه مبادله شده.»

او افزوده است: «از ابتدای سال ۱۴۰۲ نزدیک دو میلیارد دلار طلا وارد شده. این حق دولت است که بداند این دو میلیارد دلار کجا دارد می‌چرخد؟ اگر کسی می‌خواهد بگوید که من نمی‌خواهم فاکتوری دست مشتری بدهم که میزان نگین طلا را از اصل طلا جدا کند، اجرت طلا را از اصل طلا جدا کند، اولین کسی که باید با این فرد برخورد کند خود اتحادیه است. طبق قانون بازرسی اتحادیه باید باشد، این‌ها باید بروند این را شفاف کنند.»

چرا باید سرمایه‌مان را ثبت کنیم؟

اما طلافروشان پاسخ دیگری به سازمان مالیاتی می‌دهند. در همین برنامه تلویزیونی نادر بذرافشان رییس اتحادیه طلافروشان تهران در پاسخ به اینکه «چه ابهامی در این زمینه وجود دارد»، گفته است: «اصلا بحث سامانه یک مورد است: ثبت سرمایه! همکاران ما می‌گویند ما برای چی باید سرمایه‌ای که چند نسل گشته و الان به ما رسیده و تا خانواده ما در کنار این دارند، استفاده می‌کنند، چرا باید در این سامانه ثبت کنیم؟ مشکل دیگر امنیت این سامانه است. این یک موضوع است و مهم‌ترین مساله این است که شفاف‌سازی و اعتمادسازی نسبت به این مساله نشده است.»

او افزوده است: «بعد از این مشکلات، دی ماه سال گذشته در کمیسیون اقتصادی مجلس با روسای اتحادیه‌ها حضور پیدا کردیم. در این جلسه آقای پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی و آقای برادران بودند که اصلا شرایط اجرای این سامانه بررسی شود. روش اجرا اینطوری نبوده، چرا باید برای ۹۵ درصد صنف طلا و جواهر که تکالیف مالیاتی و صنفی‌شان را انجام می‌دهند، برای یک درصد قاچاق که دارد می‌شود، تلاطم و التهاب به وجود بیاورند؟»

دیگر خبرها

  • کره شمالی تازه‌ترین تحریم‌ها علیه تهران را غیرقانونی و غیرانسانی خواند
  • واکنش کره شمالی به تازه‌ترین تحریم‌ها علیه تهران
  • چالش تازه طلا فروشان با ثبت اطلاعات
  • جزایر ایرانی به سمت مسکونی شدن خواهند رفت
  • سفیر ازبکستان: از داروسازان ایرانی استقبال می‌کنیم
  • عرضه جهانیِ تولید ایرانی علیه تحریم‌ها
  • سردار تنگسیری: اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد
  • وزیر فرهنگ: در خلیج فارس همه منابع غنی انرژی را داریم
  • «گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!
  • فرمانده ارشد سپاه : اسم خلیج فارس را با کسی قسمت نمی کنیم/ اگر نفتکشی از ایران ببرید جبران خواهیم کرد