Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@05:21:10 GMT

تخریب و تغییر کاربری؛ بلایِ جان گرمابه‌های شهر

تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۷۰۹۰۸

تخریب و تغییر کاربری؛ بلایِ جان گرمابه‌های شهر

ایسنا/اصفهان مؤلف کتاب «فرهنگ‌وارۀ گرمابه» با تأکید بر اینکه بناهای تاریخی شناسنامۀ یک شهرند، نسبت به تخریب گرمابه‌های اصفهان اظهار تأسف کرد و گفت: اگر گرمابه‌های کم باقیمانده نیز حفظ و مرمت شوند، نباید آن‌ها را به نمایشگاه و سفره‌خانه تبدیل کرد چرا که این شیوه تغییر کاربری، بنا را مسخ می‌کند.

حسین مسجدی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: دربارۀ گرمابه‌های اصفهان اطلاعات محدودی وجود دارد و جز حمام‌هایی مثل خسروآقا و علی‌قلی آقا که صفوی بودند و وقف نامه داشتند و یا بناهایی که در دوره‌ای مرمت‌شده‌اند و این مرمت در جایی ثبت شده، دیگر دادۀ دقیقی دربارۀ آن‌ها پیدا نمی‌کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: شاید در سایه همین بی‌اطلاعی از ارزش و قدمت این گرمابه‌هاست که میراث سنتی ما مثل حمام سفید، حمام شیخ بهایی، حمام جودا و... یکی‌یکی تبدیل به مخروبه می‌شوند و از بین می‌روند.

این اصفهان شناس خاطرنشان کرد: مقایسۀ کاری که کشورهای مجاور مثل ترکیه و سوریه و دوبی با حمام‌های خود کرده‌اند با کاری که ما می‌کنیم، آه از نهاد هر انسانی بلند می‌کند.

وی افزود: در سال ۱۳۷۹ من صفی طولانی از گردشگران داخلی و خارجی را در ترکیه دیدم که پشت در یک حمام مشابه حمام‌های عمومی ایرانی ایستاده بودند و برای ورود هزینۀ هنگفتی را پرداخت می‌کردند که جمع یک هفتۀ آن، معادل درآمدِ یک سالِ موزه‌های ایران بود.

مسجدی با اشاره به اینکه اشتباه فاحش ما تغییر کاربری بناهاست، گفت: ترکیه حمام را به موزه و رستوران تبدیل نمی‌کند بلکه اجازه می‌دهد یک بنا کاربری اصیل خودش را داشته باشد. ما یک مبلغ نجومی را برای مرمت گرمابه‌ها هزینه می‌کنیم بعد هم نمی‌دانیم چه استفاده‌ای از آن داشته باشیم! در نهایت با اختصاص مبلغ هنگفتی دیگر آن را به نمایشگاه عکس و صنایع‌دستی تبدیل می‌کنیم و مجبوریم برای نگهداری از این وسایل و چرخاندن نمایشگاه، چند نگهبان و کارمند هم استخدام کنیم که در درازمدت جز ضرر چیزی به همراه ندارد.

مؤلف کتاب «فرهنگ‌وارۀ گرمابه» با بیان اینکه کاربرد حمام عمومی تنها شست و شوی بدن نبوده و حداقل ۲۰ تا ۳۰ مسئلۀ دیگر که جنبۀ بهداشتی روانی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی داشته در کنار استحمام در آن اتفاق می‌افتاده، تصریح کرد: با تغییر کاربری حمام‌ها تمام این فواید و خرده‌فرهنگ‌های ما هم از بین می‌روند. شاید بگویند سونا و استخر می‌تواند جایگزین حمام عمومی باشد، اما این حرف درست نیست و باید توجه داشت که فضای بهترین استخرها را هم بیش از ۴۵ دقیقه نمی‌شود تحمل کرد.

مسجدی تصریح کرد: ما امروز یکی‌یکی داشته‌هایمان را از دست می‌دهیم و در آینده چراغ به دست دنبال آن می‌گردیم. سال‌هاست درِ حمام «باغ تخت» که دومین باغ غربی چهارباغ صفوی با وسعت ۸۰ جریب در چهارباغ است و زمانی نهر جوی شاه از میان آن می گذشته، به روی عموم بسته‌شده و این نمونه‌ای از بی‌توجهی ما به داشته‌هاست.

این مدرس دانشگاه تأکید کرد که اگر گرمابه‌های باقیماندۀ اصفهان، مرمت و به چرخۀ حمام‌های زنده افزوده شوند، هم باعث جذب مردم و گردشگران داخلی و خارجی می‌شوند و درآمدزایی دارند، هم از فراموش‌شدن فرهنگ گرمابه جلوگیری می‌کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری تغيير كاربري تغییر کاربری گرمابه ها حمام ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۷۰۹۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقابله با تغییر کاربری غیرمجاز ۱۷۵ هکتار از اراضی زراعی چهارباغ

به گزارش خبرگزاری مهر، شاپور صفری با اشاره به اینکه مقابله با تغییر کاربری‌های غیرمجاز در حوزه قضائی چهارباغ در سال جدید با جدیت بیشتری در حال پیگیری است، مطرح کرد: با اعلام جهاد کشاورزی شهرستان مبنی بر تغییر کاربری غیرمجاز به وسعت ۱۷۵ هکتار از اراضی زراعی، اقدامات قانونی برای مقابله در همان مراحل ابتدایی اجرایی شد.

وی با اشاره به اینکه این تغییر کاربری‌ها در روستای «قوهه» بخش مرکزی در حال وقوع بود، افزود: با حضور نماینده دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان، مدیریت جهاد کشاورزی، عوامل نیروی انتظامی، یگان امداد و کلانتری‌های تابعه و با همکاری شهرداری چهارباغ و ادارات خدمات رسان برق و گاز نسبت به اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون مقابله با تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی اقدامات مقتضی انجام شد.

دادستان عمومی و انقلاب چهارباغ ارزش این اراضی که از تغییر کاربری آن جلوگیری شده را حدود ۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و در خصوص ۱۶۰ قطعه اعمال قانون شده خاطرنشان کرد: در این عملیات اقدامات قانونی در خصوص ۱۶۰ مورد دیوارکشی غیرمجاز، ۱۲ مورد ویلا و بنای غیرمجاز در حال ساخت، ۵۰ مورد دپوی مصالح، ۹ مورد استخر و ۴۵ مورد محوطه سازی انجام شد.

کد خبر 6095144

دیگر خبرها

  • جنجال تغییر کاربری ۳۰۰۰ متر از «پارک لاله»، چه از جان مردم می‌خواهند؟
  • قلع و قمع ۵۱ فقره تغییر کاربری در محمودآباد
  • تخریب ساختمان‌ در منطقه جنگلی توسکستان گرگان
  • تخریب دو ساخت غیرمجاز در اسدآباد
  • مقابله با تغییر کاربری غیرمجاز ۱۷۵ هکتار از اراضی زراعی چهارباغ
  • تخریب ۱۲ مورد ساخت وساز غیر مجاز در بوژان نیشابور
  • تداوم تخریب تغییرکاربری‌های غیرمجاز در شهرستان سامان
  • تخریب ۱۲ ویلای غیرمجاز در چهارباغ البرز
  • قلع و قمع ۱۲ مورد ساخت و ساز غیر مجاز در نیشابور
  • ۴۸ بنای غیرمجاز در اراضی کشاورزی سامان تخریب شد