Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر یکی از مراکز نوآوری حوزه فضایی با تاکید بر اینکه امروزه جذابیت ماهواره‌های مدار ژئو کاسته شده است، گفت: منظومه ماهوراه زمینه نوینی است که بیشتر کشورها به آن وارد شدند و از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۹ تعداد ۱۷۳۱ پرتاب ماهوراه کوچک در دنیا صورت گرفت که نام ایران نیز در این فهرست قرار دارد.

به گزارش ایسنا، دکتر کیوان کوکبیان در وبینار "بررسی فناوری در حوزه‌ ماهواره‌ها" با طرح این سوال که علت نیاز ما به ماهواره‌ها چیست، گفت: از زمانی که پروژه‌های فضایی از حالت آکادمیک خارج و وارد کسب و کارها شد چنین سوالاتی مطرح شد و این در حالی است که از سال ۱۹۵۰ گام به گام بر بلوغ فناوری‌های فضا افزوده شد و هرچه سطح این فناوری ارتقا یافت موضوع تجاری سازی و صنعتی سازی آنها نمود بیشتری پیدا کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی آینده فضایی را شامل بخش‌های اکتشافات فضایی و صنایع فضایی دانست و اظهار کرد: مدار فضایی، صنعت فضایی محسوب می‌شود از این رو کشورها در تلاش هستند تا با ارتقا فناوری‌های این حوزه به سمت تجاری سازی حرکت کنند.

کوکبیان ادامه داد: چرخه فضایی از ایستگاه‌های پرتاب شروع می‌شود و تا ماهواره‌برها، سامانه‌های انتقال مداری، ماهواره‌ها، ایستگاه‌های فضایی و تحلیل داده‌ها ادامه دارد.

مدیر مرکز نوآوری کیهان خاطر نشان کرد: در دهه ۸۰ میلادی کشورها به سمت خصوص سازی در حوزه ماهواره و تحلیل تصاویر رفتند و از آن زمان اجازه داده شد تا بخش خصوصی و دانشگاه‌ها در زمینه طراحی و ساخت ماهواره وارد شوند.

وی با تاکید بر اینکه این حرکت در ایران با تاخیر پنج تا ۱۰ ساله آغاز شد و یادآور شد: همانطور که در دنیا بخش خصوصی در طراحی و پرتاب ماهواره وارد شده‌اند در آینده فناوری فضایی ایران نیز بخش خصوصی در این حوزه وارد خواهند شد.

کوکبیان با اشاره به حضور استارتاپ‌ها در حوزه فضایی از سال ۲۰۱۹ خاطر نشان کرد: رشد حضور استارتاپ ها در این حوزه به اندازه ای زیاد بود که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ در آمریکا و سایر کشورها تعداد دریافت کنندگان سرمایه روند افزایشی داشته است و در ادامه این فعالیت شرکت های VC حجم مالی زیادی را وارد حوزه فضایی کردند.

این فعال حوزه فناوری های فضایی، با بیان اینکه شرکت‌های VC تا پنج سال آینده منتظر بازگشت سرمایه‌های خود هستند، اظهار کرد: در صورتی که پروژه های این استارتاپ‌ها موفقیت آمیز باشد شرکت‌های VC رغبت زیادی به سرمایه گذاری‌های بیشتر در این زمینه خواهند شد و در غیر این صورت سرمایه گذاری‌های آنها محدود خواهد شد.

کوکبیان منظومه‌های ماهواره‌ای را از مهمترین زمینه‌های فعالیت شرکت‌ها در این حوزه دانست و در این باره توضیح داد: منظومه‌های ماهواره‌ای تحت سیستم مشترکی کار می کنند و با یکدیگر در ارتباط هستند و این ماهواره‌ها در مدارهای لئو و مئو قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه این منظومه ها همچنین امکان پوشش سراسری در مدار لئو را فراهم می کنند، اضافه کرد: در آینده منظومه ماهواره‌ای حرف اول را در صنعت فضایی خواهد زد و از جذابیت مدار ژئو کاسته خواهد شد.

کوکبیان اینترنت اشیا، شبکه مخابراتی فضا پایه، اینترنت جهانی، پایش آنلاین زمین و سامانه‌های هشدار سریع را از کاربردهای منظومه ماهواره‌ای نام برد و یادآور شد: این ماهواره‌ها جزو ماهواره‌های کوچک (Small Sats) و با زون بین ۱۰ تا ۶۰۰ کیلوگرم هستند. هرچه وزن ماهوراه افزایش می‌یابد محدودیت مداری آن افزایش خواهد یافت. امروزه ماهواره‌های بزرگ و سنگین برای حوزه‌های خاص و نظامی کاربرد دارند.

وی خاطر نشان کرد: از سال ۲۰۱۹ بالغ از ۷۰ درصد پرتاب‌ها از نوع  Small Sats بوده است و از سال ۲۰۱۲ هیچ ماهوراه کوچکی بدون تعریف ماموریت خاص طراحی نشد و این امر در توسعه کسب و کارهای این نوع ماهواره‌ها موثر بوده است. این امر موجب شد از سال ۲۰۱۹ حجم عمده‌ای از ماهواره های کوچک پرتاب شده با ماموریت‌‎های فضایی باشد.

مدیر مرکز نوآوری حوزه فضایی با بیان اینکه ایران در زمینه طراحی و ساخت ماهواره به بلوغ فناوری رسیده است، یادآور شد: بر این اساس لازم است ماهواره‌هایی که در دست ساخت قرار دارند دارای یک ماموریت باشند.

وی با تاکید بر اینکه از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۹ تعداد ۱۷۳۱ پرتاب ماهوراه کوچک در دنیا صورت گرفت که نام ایران نیز در این فهرست قرار دارد، گفت: از جمله مزیت‌های ایران برای حرکت به سمت ساخت ماهوراه‌های کوچک دسترسی به بازار اقتصادی بزرگ کشورهای اسلامی و منطقه‌ای، مواجهه با بازار رو به رشد مخابرات ماهواره‌ای و بازار بزرگ اینترنت اشیا است . ایران سالانه مبالغ هنگفتی برای خرید تصاویر ماهواره‌ای صرف می‌کند که این زمینه می‌تواند یکی از مزیت‌های ایران برای ساخت این نوع ماهواره‌ها باشد.

کوکبیان توانایی ایران در ساخت و پرتاب ماهواره‌های کوچک را از دیگر قابلیت‌های کشور در این زمینه نام برد و افزود: ولی از سوی دیگر حضور شرکت‌های بزرگ غربی در منظومه ماهواره‌ای و جا ماندن ما از مسابقه بزرگ اولین اینترنت فضا از جمله تهدیدات ما در این زمینه به شمار می رود.

به گفته وی عدم توانایی کشور در لانچ تعداد بالا برای ماهواره‌ها از دیگر محدودیت‌های کشور در حوزه منظومه ماهواره‌ای به شمار می‌رود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: منظومه ماهواره ای حوزه فضایی ماهواره ها شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۹۷۴۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فو فایتر؛ چشم پنتاگون در مدار زمین برای ردیابی موشک‌ها!/ عکس

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، آژانس توسعه فضایی (Space Development Agency) آمریکا به تازگی اعلام کرد که شرکت میلنیوم اسپیس سیستمز (Millennium Space Systems) قرار است ماهواره های دفاع موشکی پروژه فو فایتر ( FOO Fighter ) را توسعه دهد. طی قراردادی به ارزش 414 میلیون دلار، میلنیوم اسپیس سیستمز هشت ماهواره برای ارائه "کنترل آتش" سامانه دفاع موشکی زمینی را ارائه خواهد کرد.

براساس گزرش عصرایران، به طور کلی، کنترل آتش شامل فناوری های مختلفی مانند رادار یا حسگرهای دیگر، کامپیوترها و تسلیحات را در یک سامانه منسجم ترکیب می کند که توانایی شناسایی تهدیدات و اهداف را فراهم کرده و سپس سلاح ها یا دیگر اقدامات متقابل را به سمت آنها هدایت می کند.

تحویل فو فایتر تا سال 2027

میلنیوم اسپیس سیستمز که در مالکیت شرکت بوئینگ قرار دارد باید این ماهواره ها را تا سه ماهه اول سال 2027 تحویل دهد. این پروژه با نام کامل Fire-Control On Orbit-Support-To-The-War Fighter یا به اختصار فو فایتر بخش مهمی از زنجیره کشتار دفاع موشکی پنتاگون را تشکیل خواهد داد.

نمونه اولیه مجموعه ماهواره های فو فایتر دارای دوربین های الکترواپتیکال و فروسرخ برای ارائه گزینه های جدید کنترل آتش است.

حسگرهای کنترل آتش، آنهایی هستند که قادر به ردیابی اهداف با دقت بالا و ارائه مختصات دقیق برای جنگنده ها یا سامانه تسلیحاتی روی زمین - در این مورد، رهگیرهای دفاع موشکی - هستند.

این ماهواره ها به شناسایی، هشدار و ردیابی دقیق تهدیدات موشکی پیشرفته، از جمله سامانه های موشکی ابرصوت کمک خواهند کرد. هدف نهایی افزایش قابلیت های جهانی کنترل آتش است.

ماهواره های فو فایتر با افزایش برد تشخیص موشک های ابرصوت ارتفاع پایین، در مقایسه با موشک های بالستیک قاره پیما، زمان هشدار را برای شناسایی و پاسخ به تهدیدات ابرصوت افزایش می دهند.

در شرایطی که در اصل شبیه به مجموعه لایه ردیابی (Tracking Layer) است، اما ماهواره های فو فایتر مجزا هستند. مجموعه لایه ردیابی فقط برای نظارت بر موشک های ابرصوت با قابلیت مانور بالا بهینه شده است.

به گفته درک تورنیر، مدیر آژانس توسعه فضایی، برنامه فو فایتر نمایشی عملیاتی از تلاش های کنترل آتش ارائه می کند که جدا از تلاش های جاری هشدار/ردیابی موشک و دفاع موشکی ما، اما مکمل آنها است.

ماهواره هایی برای افزایش قابلیت های دفاع موشکی

اگرچه جزئیات این پروژه بیشتر محرمانه باقی مانده است، درک تورنیر در جریان اجلاس نیروی هوایی 2023 فاش کرد که ماهواره های فو فایتر برای نظارت بر چند تهدید نامشخص که مجموعه لایه ردیابی در حال حاضر به آنها رسیدگی نمی کند، توسعه می یابد.

تورنیر به این نکته نیز اشاره داشت که در صورت موفقیت آمیز بودن آزمایش، فناوری حسگر کنترل آتش در ترانش 3 (Tranche 3) و ترانش 4 (Tranche 4) مجموعه لایه ردیابی، ماهواره هایی که قرار نیست به ترتیب تا سال 2028 و 2030 پرتاب شوند، گنجانده می شود.

به گفته جیسون کیم، مدیرعامل میلنیوم اسپیس سیستمز، پروژه فو فایتر برای مقابله با تهدیدات پیشرفته طراحی شده است. این یک ماموریت حیاتی است که به محافظت از آمریکا و متحدان این کشور در برابر تهدیدات پیشرفته کمک خواهد کرد.

آژانس توسعه فضایی در درخواست اولیه خود قصد داشت توسعه ماهواره های فو فایتر را به بیش از یک توسعه دهنده ارائه کند. با این وجود، این طرح تغییر کرده و میلنیوم اسپیس سیستمز به عنوان تنها توسعه دهنده این پروژه انتخاب شده است.

به گفته آژانس توسعه فضایی، این مرکز پیشنهادهای دریافت شده پس از فراخوان را ارزیابی کرده و تشخیص داد که انتخاب یک توسعه دهنده بهترین گزینه ممکن است.

227227

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902889

دیگر خبرها

  • ارتباط بلوتوثی با فضا برقرار شد
  • جذابیت گوهر سنگ خراسان جنوبی برای هیئت های خارجی نمایشگاه اکسپو
  • «بویینگ» و «ناسا» فضاپیمایی جدید پرتاب خواهند کرد
  • فو فایتر؛ چشم پنتاگون در مدار زمین برای ردیابی موشک‌ها!/ عکس
  • ایستگاه‌های زمینی؛ کلید توسعه فضایی ایران
  • نخستین فضاپیمای سرنشین‌دار بوئینگ به مدار می‌رود
  • پاکسازی زباله‌های فضایی با کمک فناوری ژاپنی
  • اولین ارتباط بلوتوثی فضایی برقرار شد
  • موشک با سوخت موم شمع به مدار رفت
  • غول جدید ماهواره‌ای به رقابت با ایلان ماسک می‌رود