Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@10:46:54 GMT

شناسایی و کنترل ملخ زبرا در استان البرز

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۹۸۸۳۹

شناسایی و کنترل ملخ زبرا در استان البرز

حامد فرضی روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: به دنبال گزارش های مردمی مبنی بر هجوم ملخ ها به مراتع استان به ویژه مناطق دروان و نوجان بررسی لازم برای  شناسایی این آفت توسط بخش گیاه پزشکی انجام شد که طبق بررسی ها مشخص شد که همه ملخ ها از یک گونه و آفت سنواتی و بومی استان هستند.

وی اظهار داشت: در این بررسی ها نرخ تراکم این ملخ نسبت به سالهای گذشته پایین تر برآورد شد، اما با این حال  اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز اقدام برای کنترل غیر شیمیایی آفت مذکور در مراتع استان  اجرایی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرضی ادامه داد: نام علمی این ملخ Uvarovistia zebra  است که با توجه به سوابق موجود یکی از ملخ های بومی استان البرز است و هم اکنون در بخش هایی از مراتع دروان، نوجان، آدران وگوراب  گزارش شده است که در اسرع وقت اقدام به کنترل این ملخ در مناطق مذکور شد.

طبق بررسی های انجام شده هیچ نوع ملخ جدیدی در مراتع استان به ویژه در پلاکهای یادشده شناسایی نشده است.

وی در مورد بیولوژی و رفتار این حشره عنوان کرد: ملخ زبرا در دامنه های جنوبی رشته کوه البرز، در ارتفاع ۸۰۰تا ۲۵۰۰ متر پراکنده است و در پلاک های نساء، گچسر در شهرستان کرج از استان البرز و دماوند از استان تهران به صورت Sympatric (مشترک) با ملخ بی بال البرزی Polysarcus elbursianus  زندگی می کنند.

این حشره نیمه مهاجر بوده و از مراتع پایین دست تغذیه نموده و برای تخم ریزی به ارتفاعات می رود.

در برخی از سال ها که تراکم جمعیت این ملخ بالا می رود  و در مسیر خود از تمام گیاهان مرتعی،جنگلی، زراعی و باغی تغذیه و به مزارع ، باغات و سبزی کاری های دامنه رشته کوه البرز خسارت هایی را وارد می کنند. رفتار همنوع خواری در این حشره دیده شده است. این ملخ پلی فاژ یا چند چیز خوار بوده و بیش از ۴۰ گونه گیاهی مورد حمله و تغذیه  قرار می دهد اما به تغذیه از گیاه فرولاFerula sp.  علاقه بیشتری نشان می دهد.

 مدیرکل منابع طیبعی و آبخیزداری استان البرز اضافه کرد: ملخ زبرا اواخر شهریور ماه تخم های خود را به صورت  تک تک و کنار هم زیر بوته های انواع گون، درمنه، کلاه میر حسن، چوبک و بروموس و به صورت تدریجی در عمق ۸ الی ۲۰ میلی متری خاک قرار می دهد.

تخم ریزی، در ارتفاع بالای ۲۵۰۰ متر انجام می شود. هر حشره ۶۰ الی ۷۰ تخم می گذارد. در هفته دوم فروردین تخم ها تفریخ شده و پوره سن یک به صورت دسته ای روی بوته ها مشاهده شده است . این ملخ پنج سن پورگی دارد و اواسط خرداد ماه تبدیل به حشره کامل می شود.

دوره رشد پورگی ۴۰ الی ۶۰ روز است. حشرات کامل تا اواسط مرداد ماه در طبیعت مشاهده شده و ملخ ها اواسط مرداد برای تخمری زی به ارتفاعات ۲۵۰۰ متری باز می شوند.

فرضی در خصوص کنترل این حشره نیز گفت: تا زمانی که خسارت به حد آستانه زیان اقتصادی نرسد عملیات کنترل علیه یک آفت آغاز نمی شود. بر اساس برآوردهای صورت گرفته با توجه به پوشش گیاهی مراتع و نرم جمعیت پوره ها و حشرات کامل ملخ می توان گفت این ملخ ها دربالاترین نرم خود نیز که در سال گذشته به تعداد ۱۵ عدد در متر مربع گزارش شد برای  مراتع خسارت زا نبوده اند.

زیرا طبق دستورالعمل کنترل ملخ صادره از سوی سازمان حفظ نباتات نرم  ۲۵ الی ۴۸ عدد حشره بالغ در متر مربع  درجه "شدید" تلقی می شود که باید بر علیه آن اقدام کرد.

وی همچنین افزود: ملخ زبرا جزء آفات عمومی کشور بوده و کنترل جمعیت آن در مواقعی که به شاخص "شدید" می رسد طبق دستورالعملهای سازمان حفظ نباتات بر عهده این سازمان می باشد؛ اما در سایر مواقع در صورت خسارت زا بودن، کنترل آن در عرصه های جنگلکاری شده بر عهده منابع طبیعی است .

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزدای استان البرز در خصوص روش کنترل این حشره افزود: زمانی که جمعیت یک  حشره به حد بحران می رسد سطح زیان اقتصادی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد که در این صورت چاره ای جز اقدام به کنترل شیمیایی حشره نیست و با توجه به ممنوعیت کنترل آفات مراتع به روشهای شیمیایی، تنها روشهای مکانیکی و فیزیکی باقی می مانند که فقط می تواند مقداری از خسارت حشره را کاهش دهند اما نمی توانند حشره را به طور کامل مهار کنند.

با این حال عامل بیولوژیک Green Muscle که از فراورده قارچ بیماری زای Metarhizium anisopliae  در فرمولاسیون های روغنی در کنترل این ملخ عملکرد خوبی داشته است اما به علت افزایش فشار تحریمها تهیه آن به سختی امکان پذیر است.

فرضی در خصوص اقدامات انجام شده نیز عنوان کرد: بعد از رسیدن گزارشات مردمی و بررسی های اولیه صورت گرفته توسط واحد گیاه پزشکی این اداره کل، نوع ملخ شناسایی و  با مشارکت سازمان جهاد کشاورزی استان اقدامات مورد نیاز جهت کنترل آفت در پلاکهای نوجان و دروان صورت گرفت.

بر این اساس اداره کل منابع طبیعی با ایجاد کانال آب روغن در مسیر حرکت ملخ ها، کار گذاشتن تله های تشتکی و تله های نوری در مناطق پرتراکم آفت اقدام به کنترل غیر شیمیایی ملخ در حاشیه مراتع نمود و جهاد کشاورزی با تهیه سموم و انجام مشاورات فنی مورد نیاز بهره برداران اقدام به پشتیبانی کنترل شیمیایی در سطح باغات و مزارع کرد.

برچسب‌ها افت مراتع منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز

منبع: ایرنا

کلیدواژه: افت مراتع منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز افت مراتع منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز استان البرز منابع طبیعی بررسی ها ملخ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۹۸۸۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ممنوعیت چرای دام های مازاد در مراتع استان

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز کردستان، شریفی پور این را هم گفت: ورود هرگونه دام مازاد به مراتع استان ممنوع است.

درمساحت یک میلیون و ۴۰۰ هزارهکتاری مراتع استان سالانه ۶۲۵ هزارتن علوفه تولید می‌شود.

شریفی پور گفت: وجود دام مازاد در مراتع استان فشار مضاعفی بر مراتع وارد می‌کند و تبعات جبران ناپذیری را درکوتاه مدت دارد که از بین رفتن پوشش گیاهی، فرسایش خاکی و ایجاد سیلاب‌ها در بالا دست، از عمده موارد آن است.

وی از مردم خواست در صورت هرگونه شکایات و انتقادات در زمینه استفاده از مراتع با سامانه ۱۵۰۴ تماس بگیرند.

دیگر خبرها

  • برگ متحرک ؛ یکی از خاص ترین موجودات کره زمین را مشاهده می کنید! (عکس)
  • شناسایی باند سارقان حرفه‌ای در هرمزگان
  • عکس ماکرو از حشره اجتماعی با سابقه‌ای 130 میلیون ساله
  • دستگیری دو جستجوگر مسلح گنج در گرمدره
  • ماموریت ویژه دادگستری البرز برای شناسایی مدیران شهری متخلف
  • دستگیری فیشینگ کار حرفه‌ای در کرج
  • درمان بیماری‌های کلیوی با سم این حشره خطرناک
  • فیشینگ کار حرفه ای در کرج در دام پلیس افتاد
  • دستگیری عامل انتشار محتوای نامتعارف در فضای مجازی در رشت
  • ممنوعیت چرای دام های مازاد در مراتع استان