Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین_ زهرا کریمی:  سالن مطالعه مجهز، خانه فیلم و بیش از ۲۷ هزار عنوان منبع شامل کتاب، لوح فشرده، پایان نامه و مقاله. علاوه بر کتابخانه، انتشارات و بخش آرشیو جامع دیجیتال و تاریخ شفاهی از جمله بخش‌های اداره اسناد، مدارک و کتابخانه است. اینجا تخصصی‌تر از آن است که فکرش را کنید. سری به این کتابخانه زدیم و با «عبدالله قهری» مدیر اداره اسناد و مدارک و کتابخانه انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس درباره ارائه خدمات و نوع فعالیت در بخش آرشیو جامع دیجیتال و تاریخ شفاهی گفت‌وگو کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

راه‌اندازی چنین کتابخانه تخصصی در موزه انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس چقدر ضرورت داشت؟  
از زمانی که موزه در پایتخت شروع به فعالیت کرد ضرورت وجود چنین کتابخانه تخصصی برای دسترسی آسان پژوهشگران این حوزه احساس شد و از سال ۱۳۹۱ کتابخانه همزمان با موزه مورد بهره‌برداری قرار گرفت. وجود کتابخانه‌های تخصصی در همه کشورها مرسوم است که می‌تواند کمک شایانی به پژوهشگران موزه‌های مرتبط کند. تجمع منابع در مکانی مشخص بدون شک می‌تواند برای پژوهشگران مفید باشد. این کتابخانه تخصصی طی این سال‌ها با فعالیت‌های فرهنگی که در حوزه‌های انقلاب اسلامی، دفاع‌مقدس و مقاومت دارد توانسته به اهداف مهمی دست یابد و اکنون حلقه ارتباطی خوبی با گروه‌های علاقه‌مند به این حوزه‌ها داریم.  

عبدالله قهری/ مدیر اداره اسناد کتابخانه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس


با توجه به شروع فعالیت بخش تاریخ شفاهی در مجموعه آیا نقش مؤثری در دستیابی به اهداف داشته است؟  
امروزه در تمام دنیا نقش تاریخ شفاهی بر کسی پوشیده نیست؛ به‌ویژه کشورهایی که اتفاقات مهمی در آنها رخ داده و جمع‌آوری این تاریخ شفاهی بسیار مهم و ارزشمند است و برای انتقال وقایع مهم یک ضرورت وجود دارد. خوشبختانه در این بخش با همکاری رزمندگان و پیشکسوتان دفاع مقدس، تاریخ شفاهی دفاع‌مقدس و خاطرات آنان را مرور می‌کنیم و این اسناد تاریخی ضمن انتشار در آرشیو جامع دیجیتال محفوظ باقی می‌ماند. بخش تاریخ شفاهی یکی از فعالیت‌های خیلی مؤثر در اداره اسناد، مدارک و کتابخانه است. تاکنون به همت و تلاش بسیاری از عزیزان و با حضور پیشکسوتان دفاع‌مقدس و در قالب کارگروه‌های ضبط تاریخ شفاهی در موزه انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس انجام شده است و کماکان فعالیت این بخش ادامه دارد. با همکاری پیشکسوتان، رزمندگان و نویسندگان موفق شده‌ایم در ابتدای سال گذشته کتاب‌های «مهندسی خاکی»، «هندسه رزم» و «جنگ آب» از مجموعه تاریخ شفاهی مهندسی رزمی دفاع‌مقدس و کتاب «خیبری‌ها» (خاطرات آزاده سرافراز حسین نوری مقدم) را که محصول تاریخ شفاهی مجموعه است منتشر کنیم. همچنین توانسته‌ایم کتاب «انقلاب رو به جلو» که روایت سید مرتضی نبوی از ۲۰ سال تاریخ انقلاب اسلامی است به کوشش و تدوین دکتر جواد کامور بخشایش توسط انتشارات موزه انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس را منتشر کنیم. سال گذشته ۱۴ عنوان کتاب از تاریخ شفاهی ضبط و در موزه تدوین شد که آماده چاپ و انتشار است و به‌زودی در اختیار مخاطبان قرار می‌گیرد. طی این سال‌ها در آرشیو جامع دیجیتال بالغ بر ۳۱ ترابایت سند، فیلم، صوت و عکس جمع‌آوری شده است.  
بنابراین فعالیت این مجموعه تنها مختص کتابخانه تخصصی درباره انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس نیست!  
کتابخانه موزه به تنهایی مجموعه‌ای است که در آن فعالیت‌های فرهنگی به‌صورت جدی در حوزه انقلاب اسلامی، دفاع‌مقدس و مقاومت انجام می‌شود. علاوه بر فعالیت در حوزه کتابخانه‌ای، انتشارات، آرشیو جامع دیجیتال و تدوین تاریخ شفاهی برگزاری مجموعه کارگاه‌های رمان‌نویسی مقدماتی و پیشرفته برای پرورش نویسندگان جوان در حوزه انقلاب اسلامی، دفاع‌مقدس و مقاومت، خانه فیلم با بیش از هزار عنوان فیلم داستانی، سریال و مستند در حوزه انقلاب اسلامی، دفاع‌مقدس و مقاومت، تولید و انتشار کتاب صوتی، برگزاری برنامه‌های قصه‌گویی برای کودکان و نوجوانان، برگزاری مسابقات داستان‌نویسی و تولید پادکست نیز در اداره اسناد، مدارک و کتابخانه موزه انجام می‌شود. در قالب کتاب صوتی بالغ بر ۷۰ عنوان کتاب با مجوز ناشران برای روشندلان تولید شده و در کتابخانه قابل دسترسی است و ۳۰ عنوان در حوزه تاریخ شفاهی، شعر و رمان نیز برای عموم علاقه‌مندان منتشر شده است. کتابخانه دیجیتال و اپلیکیشن کتابخانه دیجیتال یکی دیگر از فعالیت‌های کتابخانه است. حضور فعال و مستمر در شبکه‌های اجتماعی با تولید محتواهای مرتبط و معرفی کتاب در دسترس‌ترین منبع برای مخاطبان به شمار می‌آیند. همچنین مخاطبان این مجموعه به سهولت می‌توانند با مراجعه به نشانی lib.iranhdm.ir منبع مورد نظر خود را جست وجو کرده و ضمن تماس با همکاران کتابدار ما نسبت به دریافت کتاب مورد نظر خود با پیک در تهران و پست در شهرستان‌ها اقدام کنند.  

«جواد کامور بخشایش» نویسنده/ برای نسل امروز باید فکرهای جدید داشت

قفسه‌های این کتابخانه پر است از اسم نویسندگانی که آثارشان در اینجا دیده می‌شود و در میان آن چند هزار نفر نویسنده، چشممان به کتاب «زندان موفل» می‌افتد؛ کتابی شناخته شده که به قلم «جواد کامور بخشایش» نوشته شده است. آثار دیگری از او در قفسه‌ها وجود دارد؛ مانند کتاب «شیخ شریف»، «جای امن گلوله» و کتاب «انقلاب روبه‌جلو» که سال گذشته در همین کتابخانه رونمایی شد. او درباره رویکرد جدید این کتابخانه تخصصی می‌گوید: «زندگی مدام در حال تغییر و پیشرفت است. در همین دهه‌های اخیر سبک‌های متفاوتی از زندگی را تجربه کرده‌ایم که متفاوت با زمان‌هایی است که عکس و فیلم‌هایشان را می‌بینیم. تکنولوژی در زندگی ما نقش بسزایی دارد و نمی‌توانیم تأثیر آن را نادیده بگیریم. بنابراین با این تغییراتی که ماشین‌ها در زندگی ما دارند باید مجموعه‌های فرهنگی نیز با آنها در یک مسیر قرار بگیرند و همه محصولاتشان را با شیوه‌های روز به مخاطبان ارائه بدهند. گاهی شرایط به گونه‌ای می‌شود که فرصت مطالعه کتاب ۵۰۰ صفحه‌ای را نداریم و با ساخت کلیپ، کتاب صوتی و پادکست‌های چند دقیقه‌ای می‌توانیم کتابی را بخوانیم و این رویکرد جدید کتابخانه انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس بدون شک قدمی تأثیرگذار در پیشرفت کار پژوهشگران و نویسندگان خواهد بود و چه بسا لازم است برای نسل امروز فکرهای جدید و به روز داشت.  

«شهریار عباسی» نویسنده و پژوهشگر/ کتاب‌های صوتی تکمیل‌کننده کتاب‌های کاغذی باشد

قریب به ۱۲ کتاب به نویسندگی «شهریار عباسی» در کتابخانه تخصصی موزه دفاع‌مقدس وجود دارد. او یکی از مدرسانی است که سال‌های گذشته کارگاه رمان‌نویسی دفاع‌مقدس را در کتابخانه انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس برگزار کرده و با ۱۲ هنرجو توانسته است حدود ۸ رمان را به نتیجه خوبی برساند. عباسی با همه تجربه‌هایی که در این کتابخانه و در حوزه نویسندگی موضوعات انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس دارد درباره فعالیت‌های فرهنگی این کتابخانه می‌گوید: «این کتابخانه برای نویسندگانی مثل من بهترین و کارآمدترین مجموعه به شمار می‌آید. به هر حال در ایران با توجه به جنگ‌ها و انقلاب‌هایی که در دوران متفاوت تجربه کرده است چنین کتابخانه‌ای هم یک نیاز جدی تلقی می‌شود. انگلیس، روسیه، فرانسه و آمریکا هم مانند کشور ما جنگ‌های بزرگ زیاد داشته‌اند و آن کشورها هم کتابخانه‌هایی با محتوای جنگ، ایثار و یاد خاطرات دارند. این کتابخانه هم برای رسیدن به اهدافی که دارد قدم در حوزه تولیدات صوتی گذاشته است و هیچ‌وقت منکر اثرات مثبت آن نخواهم شد اما نباید از انتشارات کتاب‌های کاغذی صرفنظر کنیم و به‌طور محض به تولیدات جدید بپردازیم. کتاب صوتی باید تکمیل‌کننده کتاب‌های کاغذی موجود در بازار باشند و اگر فعالیتی در این حوزه انجام می‌شود باید ارزان و راحت در اختیار افراد جامعه قرار بگیرد.  

کد خبر 515354 برچسب‌ها محله همشهری آنلاین همشهری محله دفاع مقدس کتابخانه، کتابخوانی، کتابداری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: محله همشهری آنلاین همشهری محله دفاع مقدس کتابخانه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس دفاع مقدس و مقاومت مدارک و کتابخانه کتابخانه تخصصی تاریخ شفاهی اداره اسناد کتاب صوتی کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۱۸۱۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهیدان در حقیقت شناسنامه واقعی ملت ایران هستند/ هر کس در جبهه می‌جنگید عباس انقلاب بود

معاون هماهنگ کننده سازمان بسیج مستضعفین کشور گفت: ما ۱۸۸ هزار شهید را تقدیم اسلام کردیم تا اجازه ندهیم دست بیگانه به سرزمین و دامان پاک ناموس ایرانی برسد.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو؛ سردار حسین معروفی معاون هماهنگ کننده سازمان بسیج مستضعفین کشور در یادواره شهدای روستای عیش‌آباد رفسنجان از توابع استان کرمان که در مسجد شهید سلیمانی این روستا با حضور پیکر مطهر یک شهید گمنام برگزار شد؛ گفت: یادواره‌ها و اجلاسیه‌های شهدا مراسم ختم نیست این برنامه‌ها فتوحات نظام اسلامی است.
وی افزود: شهیدان با تقدیم جانشان به حقیقت دین خدا و اسلام اهل بیت (ع) حقیقت بخشیدند، شهدا متعلق به یک خانواده نیستند متعلق به همه ایران اسلامی و ملت بزرگ ایران هستند.
او بیان کرد: شهیدان در حقیقت شناسنامه واقعی ملت ایران هستند هر کس بخواهد ملت بزرگ ایران را بشناسد بایستی به ۱۸۰ هزار قهرمانی که در کوره آتش هشت سال از حقیقت دین از انقلاب و ناموس دفاع کردند رجوع کند و این عقبه بزرگ را ملاحظه کند و تاریخ بزرگ ایران را ورق بزند.
فرمانده سپاه ثارالله با بیان اینکه شهیدان تربیت شده مکتب عاشورا هستند، یادآور شد: حقیقت شهدا هستند نه آن چیزی که دشمن در فضای مجازی به جوانان القا می‌کند؛ شهیدان به هیچکس بدهکار نیستند ما‌هایی که ماندیم بدهکار هستیم و نمی‌دانیم عاقبت بخیر می‌شویم یا نه.
وی خاطرنشان کرد: یادوراه شهدا باید در وجود ما نهادینه شود و از این شهیدان الگو بگیریم؛ چیزی که در جبهه شهیدان را پیروز کرد استحکام درونی جبهه اسلام بود.
سردار معروفی عنوان کرد: اولین مولفه‌ای که باعث پیروزی نبرد دفاع مقدس شد ایمان واقعی و توکل حقیقی بود؛ شهیدان وعده الهی را باور داشتند و این مهم در جبهه ملموس و نهادینه بود.
وی گفت: بصیرت دومین مولفه در دوران دفاع مقدس بود هر کس در جبهه می‌جنگید عباس انقلاب بود، بصیرت از ایمان واقعی است. صبر و بردباری رزمندگان سومین مولفه بود که در جبهه موج می‌زد.
معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین ولایت باوری و ولایت پذیری سومین مولفه دوران دفاع مقدس عنوان کرد و گفت: ولایت باوری رمز پیروزی دوران دفاع مقدس بود رزمندگان با میل واقعی، حجت و منظومه فکری امام راحل کار انجام می‌دادند.
وی صداقت در جبهه را از دیگر مولفه‌های دوران دفاع مقدس دانست و افزود: اخلاص در عمل در دوران دفاع مقدس موج می‌زد و این را می‌شود از دیگر مولفه‌های مهم جنگ دفاع مقدس عنوان کرد.
سردار معروفی با تاکید براینکه فرهنگ حاکم بر دفاع مقدس فرهنگ عاشورا بود، گفت: مکتب شهید حاج قاسم در حقیقت بیانگر این است که ما ملت شهادتیم ما ملت امام حسین (ع) هستیم و تفکر امام حسینی داریم و زیر بار ظلم نخواهیم رفت و با تحریم زمین گیر نخواهیم شد.
وی بیان کرد: در دفاع مقدس خروجی بسیاری داریم، هزاران مولفه‌های بزرگ و شرف به خاطر شجاعت در دفاع مقدس برای ما به ارمغان آمده است ناموس پرستی یکی از این مولفه هاست.
معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین عنوان کرد: ما شهیدان زیادی تقدیم اسلام کردیم تا اجازه ندهیم دست بیگانه به سرزمین و دامان پاک ناموس ایرانی برسد.
او ادامه داد: ناموس پرستی را از گودال پر افتخار عاشورا یاد گرفتیم، همین برایمان کافی است که غیرت ما غیرت عاشوراست.
سردار معروفی با اشاره به موضوع وعده صادق و مسائل غزه و اسرائیل گفت: امروز به واسطه طوفان الاقصی هیمنه اسرائیل کودک کش درهم شکسته شده و وجدان‌های ملل دنیا بیدار شده است دنیا حرکت کرد ه و وجدان‌های بیدار زنده شده است.
وی تاکی کرد: به واسطه مظلومیت مقتدر مردم غزه جنبش‌هایی در دنیا به راه افتاده است و وعده‌های الهی را مشاهده می‌کنیم.

دیگر خبرها

  • «سروان شوذب مشکینی» زیر تیغ نقد
  • کتاب‌هایی که اگر فیلم شوند، پرفروش می‌شوند
  • حضور نشر سرو با بیش از ۱۱۳ عنوان اثر در نمایشگاه کتاب تهران
  • ساخت ۱۸۰۰ مسکن محرومین در استان مرکزی
  • روایت زندگی تنها شهید فرانسوی دفاع مقدس در نمایشگاه کتاب
  • ساخت ۱۸۰۰ واحد مسکونی برای محرومان استان مرکزی
  • کنگره شهدای مرکزی به یک جریان عظیم فرهنگی در کشور تبدیل شده است
  • افتتاح فاز نخست موزه دفاع‌ مقدس زنجان
  • فاز نخست موزه دفاع‌ مقدس زنجان افتتاح می‌شود
  • شهیدان در حقیقت شناسنامه واقعی ملت ایران هستند/ هر کس در جبهه می‌جنگید عباس انقلاب بود