Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزارت نفت به جای پاسخگویی درباره عملکرد ضعیف خود در بازار گاز ترکیه، همچنان تلاش می‌کند که با بی‌اهمیت نشان دادن تحولات اخیر، بر موضوع تزلزل جایگاه گاز ایران در بازار ترکیه و حتی خطر حذف از این بازار سرپوش بگذارد. به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اخیرا بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) در گزارشی از تمرکز ایالات متحده آمریکا بر تحریم صادرات گاز ایران به کشور‌های منطقه از جمله ترکیه خبر داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این راستا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۰ ترامپ و اردوغان با هدف افزایش سطح تجاری دو کشور به سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار در دهه آینده درباره گزینه صادرات LNG آمریکا به ترکیه مذاکره کرد‌ه‌اند. در نتیجه درصورت رسیدن به توافق، احتمال جایگزینی LNG آمریکا به جای گاز ایران در بازار ترکیه کاملا محتمل است.

شایان ذکر است در سال‌های اخیر و با توجه به افزایش ظرفیت پایانه‌های واردات LNG در این کشور، سیاست ترکیه در بازار گاز به سمت عقد قرارداد‌های بلندمدت برای صادرات LNG متمرکز شده است. در نتیجه با توجه به فشار‌های آمریکا به ترکیه برای کاهش واردات گاز از ایران و همچنین مذاکرات اردوغان و ترامپ برای انعقاد قرارداد بلندمدت LNG، در صورت تداوم انفعال وزارت نفت در این حوزه، امکان تزلزل نقش ایران در بازار ترکیه و حتی حذف گاز ایران از این بازار وجود دارد.
*تناقض‌گویی وزارت نفتی‌ها درباره تعلل ترکیه در تعمیر خط لوله صادرات گاز
در این بین انفجار خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه و تعلل شرکت بوتاش در تعمیر این خط لوله، یکی از نشانه‌های آشکار مبنی بر تزلزل جایگاه گاز ایران در بازار ترکیه است، زیرا در حال حاضر این کشور بدون نیاز به گاز ایران منابع انرژی موردنیاز خود را از طرق مختلف تامین می‌کند.

با این حال وزارت نفت به جای پاسخگویی درباره عملکرد ضعیف خود در بازار صادراتی گاز از جمله بازار ترکیه، همچنان تلاش می‌کند که با بی‌اهمیت نشان دادن تحولات اخیر، بر موضوع تزلزل جایگاه گاز ایران در بازار ترکیه و حتی خطر حذف از این بازار سرپوش بگذارد. در این بین تلاش برای توجیه بی‌تدبیری‌های وزارت نفت کار را به جایی رسانده که بین جوابیه‌های روابط عمومی وزارت نفت در پاسخ به انتقادات خبرگزاری فارس با مواضع وزیر نفت درباره روند تعمیر خط لوله صادرات گاز به ترکیه تناقض‌های جدی وجود دارد.

در این راستا روابط عمومی وزارت نفت در جوابیه به گزارش خبرگزاری فارس با عنوان «در سایه انفعال وزارت نفت، LNG آمریکا جایگزین گاز ایران در بازار ترکیه می‌شود» با اشاره به پیگیری‌های ترکیه برای تعمیر خط لوله صادرات گاز، وقفه ایجاد شده را کاملا طبیعی دانسته و عنوان کرده است: «در بدو حادثه طرف ترکیه‌ای کار سفارش‌گذاری کالا و تجهیزات مورد نیاز جهت ترمیم بخش آسیب‌دیده خط لوله را به شرکت‌های ایتالیایی اعلام کرد که به دلیل مضایق ناشی از قرنطینه کرونا و کند شدن فرآیند تامین این تجهیزات از این کشور، این سفارش به شرکت‌های چینی ارجاع شده است که با تامین این تجهیزات، عملیات تعمیر خط لوله در کشور ترکیه ظرف چند هفته آینده انجام خواهد شد و نگرانی از بابت برداشت گاز صادراتی ایران وجود ندارد».

با این وجود، بیژن زنگنه وزیر نفت در برنامه رادیویی «رهیافت» رادیو اقتصاد با گلایه از اهمال‌کاری ترکیه در تعمیر خط لوله، انجام تعمیرات لازم را عملیاتی چند روزه دانست و گفت: «به دلیل انفجاری که در اوایل سال در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه اتفاق افتاد؛ صادرات گاز ما به این کشور قطع شد و اگر چه ترمیم این خط لوله بیشتر از چند روز طول نمی‌کشد، اما هنوز طرف ترک این خط لوله را ترمیم نکرده است».

وزیر نفت در ادامه با اشاره به پیشنهاد ایران برای ترمیم این خط لوله و عدم استقبال ترک‌ها از این پیشنهاد اظهار داشت: «بنده نمی‌دانم به چه دلیلی این ترمیم به تاخیر افتاده است و حتی ما اعلام آمادگی کردیم که حاضر هستیم این خط لوله را برای آن‌ها ترمیم کنیم، ولی ترک‌ها از این پیشنهاد استقبال نکردند».

جدای از تناقض‌گویی‌های وزارت نفت در ماجرای تعمیر لوله صادرات گاز ایران به ترکیه، سوال اساسی این است که در سال‌هایی که ترکیه برای قطع وابستگی و حتی حذف ایران از بازار گاز خود برنامه‌ریزی می‌کرد و اکنون نیز بدون نیاز به گاز ایران انرژی موردنیاز خود را تامین می‌کند؛ وزارت نفت چه اقداماتی را برای حفظ و توسعه این بازار انجام داده است؟ درحالیکه در موارد مشابه قبلی که خط لوله صادرات گاز به ترکیه دچار آسیب می‌شد شاهد بودیم که اصرار برای تعمیر خط لوله و تداوم صادرات گاز از طرف کشور ترکیه پیگیری میشد نه ایران.
*دست برتر ترکیه در انعقاد قرارداد واردات گاز ایران به شرط دریافت تخفیف و امتیازات ویژه
در این راستا محمدامین راد کارشناس بازار گاز در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به غفلت وزارت نفت از بازار گاز ترکیه و اقدامات این کشور گفت: «در گذشته ترکیه قرارداد بلند­مدت برای خرید ال. ان. جی نداشت و به صورت تک محموله‌­ای ال. ان. جی را خریداری می‌کرد. اما اکنون با ایجاد ظرفیت ذخیره‌­سازی به سمت عقد قرارداد‌های بلندمدت رفته است. در اینجا کشور‌هایی مانند آمریکا نیز می‌­توانند در فروش ال. ان. جی به ترکیه نقش‌آفرینی کنند».

وی در ادامه با اشاره به آینده صادرات گاز ایران به ترکیه عنوان کرد: «متاسفانه اهمال‌کاری وزارت نفت کار را به جایی رسانده که در موضوع صادرات گاز به ترکیه برخلاف گذشته دیگر ایران دست برتر را ندارد و الان ترکیه دست برتر را داشته و می‌تواند روی تداوم یا قطع واردات گاز از ایران و حتی مسائل قیمتی تعیین تکلیف کند به گونه‌ای اگر روی بحث قیمت گاز صادراتی دست بگذارد احتمالا مجبور شویم که شروط ترکیه را بپذیریم و تخفیف‌های جدی دهیم. به علاوه، تا قبل از این با توجه به بندی که در قرارداد فروش گاز ایران به ترکیه وجود داشت، این کشور نمی‌­توانست گاز خریداری شده را مجددا صادر کند. اما این کشور اکنون به این سمت رفته است که این بند را حذف کند و لذا بتواند مازاد گاز خریداری شده از روسیه، ایران و آذربایجان را مجدد صادر کند؛ بنابراین شاید واردات گاز از ایران قطع نشود، اما دیگر ترکیه وابسته به گاز کشورمان نخواهد بود و صرفا از آن به عنوان ابزار دیپلماسی استفاده می­‌کند».

این کارشناس بازار گاز اظهار داشت: «عدم تمایل اخیر آنکارا برای تعمیر خط لوله واردات گاز از ایران هم موید این مساله است. در حالی که در دوره قبل پس از مشکلی که برای خط لوله رخ داد، مقامات ایران تحت فشار قرار گرفتند تا آن را سریع تعمیر کنند. اما در این دوره همانطور که وزیر نفت گفت ترکیه در تعمیر خط لوله تعلل می‌­کند و کاری که چند روزه انجام می‌شود را معلوم نیست چند ماهه می‌خواهد انجام دهد؛ زیرا گزینه‌­های جذاب ال. ان. جی پیدا کرده است؛ بنابراین گاز ایران اگر هم ادامه یابد، صرفا برای صادرات مجدد است».

در مجموع، به نظر می‌رسد با توجه به تمرکز آمریکا بر حذف گاز ایران از بازار منطقه و مذاکرات ترامپ با اردوغان برای جایگزینی LNG آمریکا به جای گاز ایران در بازار ترکیه و همچنین با توجه به بی‌تفاوتی وزارت نفت نسبت به بازار گاز، ادامه روند فعلی به نفع ایران نخواهد بود. در نتیجه با توجه به شرایط پیش آمده حذف ایران از بازار ترکیه یا اعطای تخفیفات و امتیازات گوناگون به ترکیه برای تداوم صادرات به این کشور بسیار محتمل است. در این صورت وزارت نفت باید پاسخگوی عملکرد ضعیف خود در ۸ سال گذشته باشد؛ زیرا غفلت این وزارتخانه اکنون ایران را در جایگاهی قرار داده که شاید برای حفظ و احیای مجدد بازار گاز منطقه بسیار دیر شده باشد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: صادرات گاز ایران به ترکیه گاز ایران در بازار ترکیه ایران در بازار ترکیه ترکیه در تعمیر خط لوله واردات گاز از ایران خط لوله صادرات گاز وزارت نفت خط لوله بازار گاز LNG آمریکا وزیر نفت دست برتر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۲۵۳۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دست باز مستاجران در عقد قرارداد اجاره / با سامانه خودنویس، دیگر نیازی به مراجعه به مشاورین امکان نیست

زمان اوج نقل و انتقالات مردم در حوزه مسکن در حال فرا رسیدن است، از همین رو بازار عقد قرارداد اجاره نیز قطعا داغ خواهد شد اما امسال تفاوتی اساسی با سال‌های قبل دارد و دیگر برخی نمی‌توانند با انحصارشان جیب مالک و مستاجر را خالی کنند. با رونمایی از سامانه خودنویس، امسال مستاجران به جای مجبور شدن به استفاده از بنگاه های املاک یا واسطه گران، اکنون می توانند عقد قرارداد اجاره ملک را مستقیماً با احراز هویت مستاجر و مالک از طریق پلت فرم خودنویس به سرانجام برسانند.

معرفی سامانه خودنویس این پتانسیل را دارد که با افزایش تعداد معاملات اجاره مسکن و کاهش نفوذ واسطه ها، بر بازار اجاره بها تأثیر چشمگیری داشته باشد. این سیستم با ارائه روشی مقرون به صرفه تر و کارآمدتر برای اجاره ملک، افراد بیشتری را تشویق می کند تا وارد بازار اجاره شوند و مکانی برای زندگی پیدا کنند. علاوه بر این، سامانه خودنویس این پتانسیل را دارد که با کنترل بیشتر بر روند اجاره، زمین بازی را برای مستاجرین یکسان کند. مستاجرین به جای اتکا به کارگزاران املاک و واسطه گران برای یافتن ملک، اکنون می توانند امور را به دست خود بگیرند و قرارداد اجاره را نیز به صورت رایگان ثبت کنند.

اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار قدس درمورد سامانه خودنویس، گفت: با سامانه خودنویس دیگر نیازی به مراجعه به مشاورین امکان و ‌دفاتر نیست. اگر طرفین به قرارداد نهایی دست یابند؛ با احراز هویت به ثبت قرارداد خواهد خواهند پرداخت و دیگر نیازی به واسطه‌گران برای عقد قرارداد اجاره نیست و به همین ترتیب مراجعه به دفاتر اسناد به حداقل می رسد.

وی اظهار کرد: قیمت سازی که دفاتر ‌و مشاورین املاک، سایت هاو آگهی ها انجام می دهند با این سامانه از بین می رود.  قیمتی که از این طریق  بیرون‌می آید حالت روانی مثبتی برای طرفین ایجاد می کنند چون احتمال دارد  مالکی خودش راضی باشد که با قیمت کمتری ملکش را اجاره بدهد ولی وقتی که ملک را در مشاورین املاک‌ اگهی می کند آنها قیمت بالا پیشنهاد می دهند و مالک هم می پذیرد.

وی بیان کرد: چون در این سامانه همه چیز ثبت می شود در داداگاه اثبات همه موارد راحت است زمان و اطلاعات است و آن طرفی که مقصر است نمی تواند ادعای دیگری کند.

وی خاطر نشان کرد:  ما تکمیل تر این سامانه را در قانون ساماندهی بازار مسکن و اجاره آوردیم. 

شاکری خاطر نشان کرد: باید این سامانه به تمام معاملات مسکن توسعه یابد و حتی برای خرید و فروش باشد. ابراز هویت متعاملین و  رضایت و سوابق متعاملین را باید بیاوریم و قدرتمندش کنیم.

دیگر خبرها

  • لایحه «امنیت شغلی» قانونی مضاعف و غیرکارشناسی
  • دست باز مستاجران در عقد قرارداد اجاره / با سامانه خودنویس، دیگر نیازی به مراجعه به مشاورین امکان نیست
  • با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است
  • عبور از تحریم‌های نفتی و رکوردشکنی فروش نفت خام
  • خبر خوش برای کارگران/ شکل قراردادهای موقت تغییر می‌کند؟
  • تناقض عجیب در پذیرش دانشجویان خارجی و کیفیت دانشگاههای ترکیه
  • ترکیه: ۱۵ تروریست در شمال عراق از پای درآمدند
  • بانک مرکزی:۹۱ درصد از متقاضیان مسکن قرارداد امضا کردند
  • سخنگوی وزارت خارجه : معاهده حقابه ایران و افغانستان در حال اجراست
  • سه روش راحت برای تعمیر لامپ LED به سبک مکزیکی (فیلم)