Web Analytics Made Easy - Statcounter

علی فیروزی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره وضعیت کسب و کارهای اینترنتی در دوران قرنطینه کرونا اظهار داشت: در سبد کسب و کارهای اینترنتی تمام گروه‌ها سود و رشد نداشتند در عین حال که کسب و کارهای حوزه کالاهای زود فروش رشد بیشتری داشتند، کسب و کارهایی مانند سایت‌های فروش اینترنتی خدمات سفر بیشترین آسیب را دیدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین تاکسی‌های اینترنتی هم در دوره‌ای افت قابل توجهی داشتند.

وی افزود: اما در کنار این کسب و کارها، فروشگاه های اینترنتی سود و رشد قابل توجهی داشتند.

رییس مرکز ملی بهبود محیط کسب و کار با تاکید بر اینکه سبک کسب و کارها در دوران کرونا و پس از کرونا تغییر خواهد کرد، گفت: از آنجایی که سبک زندگی مردم تغییر کرده است، کسب و کارها هم راهی جز تغییر و تطابق با محیط جدید را ندارند. بنابراین هر چند برای تغییر سبک کسب و کار نیازی به قوانین خاصی نیست اما کسب و کارها پس از تغییر در شرایط کرونا باید از حمایت از جنس قانون برخوردار شوند.    

فیروزی با اشاره به پیشرفت دولت الکترونیک در دوران کرونا اظهار داشت: معتقدم هر چند شیوع ویروس کرونا به کسب و کارها آسیب وارد کرده اما موجب بهبود محیط کسب و کار هم شده که این‌ها دو مقوله جدا از هم هستند. برای مثال پیش از کرونا گاردی در برابر تمدید خودکار دفترچه‌های تامین اجتماعی وجود داشت یا اینکه مقاومتی در برابر از اقدامات اینترنتی و برخط وجود داشت اما تغییر سبک زندگی در شرایط کرونا باعث روان‌تر شدن برخی از کارها شد که در نهایت به بهبود محیط کسب و کار انجامید.   

وی افزود: در این شرایط پیشرفت اجرای اقدامات دولت اکترونیک بسیار زیاد است و می‌توان به صراحت گفت در همین دوران شیوع ویروس کرونا دولت الکترونیک به اندازه سه سال گذشته پیشرفت داشت.   

رییس مرکز ملی بهبود محیط کسب و کار ادامه داد: برای مثال در همین مدت امکان حذف مراجعه حضوری برای بحث مالیات نقل و انتقالات ملک ایجاد شد و مالیات نقل و انتقالات املاک را برخط کردیم.همچنین در پرونده سلامت و مالیات در حوزه دولت الکترونیک به زودی شاهد اتفاقات خوب خواهیم بود.      

فیروزی با بیان اینکه با مجموعه اقدامات به دنبال این هستیم که مراجعات حضوری مردم را در شرایط کرونا به حداقل برسانیم، اظهار داشت: مهم‌ترین مزیت کرونا بهبود محیط کسب و کار متناسب با شاخص‌های بانک جهانی است.  

وی درباره کاهش هزینه‌ها با استقرار دولت الکترونیک، گفت: اثر دولت الکترونیک بسیار زیاد و گسترده است. برای مثال با برخط‌سازی گواهی ماده 186 سازمان امور مالیاتی بر درگاه ملی مجوزهای کشور، زمان فرایند اجرا از 15 روز به 3.4 روز رسید.

رییس مرکز ملی بهبود محیط کسب و کار ادامه داد: پیش از برخط سازی، از زمان درخواست تا اعلام نتیجه 15 روز زمان می‌برد، در این مدت دو بار نیاز به مراجعه حضوری متقاضی بود، یکبار برای ارایه درخواست و یکبار هم برای دریافت نتیجه اما در حال حاضر افرادی که درخواست مجوز صفنی را از طریق درگاه ملی صدور مجوزها ارایه می‌کنند،‌ در لحظه یک نسخه از آن به سازمان امور مالیاتی ارسال می‌شود.

وی افزود: روزانه حدود 2500 گواهینامه گواهی صادر می‌شود. از آنجایی که برای هر گواهی دو بار رفت و آمد انجام می‌شد با برخط سازی این اقدام  روزانه 5 هزار رفت و آمد حذف شد که اگر هر  رفت و آمد را در تهران 1.5 ساعت در نظر بگیریم، این میزان تردد به 7 هزار و 500 نفر ساعت در تهران می‌رسد.

فیروزی گفت: از سوی دیگر اگر نرخ دستمزد یک  کارگر را هر ساعت 10 هزار تومان  حساب کنیم، فقط با حذف فیزیکی این استعلام، روزانه 750 میلیون تومان صرفه جویی در زمان انجام شده است که این عدد بدون احتساب هزینه ترافیک، محیط زیست و سوخت است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: اقتصاد دولت الکترونیک رشد کسب و کار مالیات بهبود محیط کسب و کار دولت الکترونیک کسب و کارها برخط سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۳۸۲۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخالفت انجمن تجارت الکترونیک با دریافت مالیات بر ارزش افزوده از تاکسی اینترنتی

تین نیوز

انجمن تجارت الکترونیک تهران، در بیانیه ای اعلام کرد که اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خدمات حمل و نقل درون شهری، خلاف قانون است.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، انجمن تجارت الکترونیک تهران در این بیانیه با اشاره به اینکه مدتی پیش سازمان امور مالیاتی کشور اقدام به مطالبه مالیات ستانی از کاربران تاکسی های اینترنتی کرده که با واکنش تعدادی از نمایندگان مبنی بر مخالفت با این اقدام همراه شد، گفته که اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خدمات حمل و نقل درون شهری تصمیمی خلاف قانون است و آثار زیان باری برای کاربران به همراه خواهد داشت.

بر اساس این بیاینه تاکسی های اینترنتی زیرساخت بخش قابل توجهی از سفرهای درون شهری در سراسر کشور را تأمین می کنند و هر شکلی از افزایش دستوری تعرفه های این بخش، آثار تورمی برای مردم به همراه خواهد داشت. علاوه بر این، سرویس های حمل و نقل اشتراکی از بخش های مهم اقتصاد دیجیتال به شمار می آیند و ایجاد هزینه های سربارِ غیرکارشناسی برای کاربران این گروه از استارتاپ ها، بدنه اکوسیستم دیجیتال را نیز نحیف تر می سازد.

انجمن تجارت الکترونیک تهران همچنین از وزیر اقتصاد خواسته تا با توجه به مشکلات این طرح، تدابیر لازم را جهت رفع این مساله در نظر گرفته و جلوی بروز مشکلات مختلف حاصل از این تصمیم را بگیرند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • شارژ رفاه با دورکاری؛ کرونا با زندگی ما چه کرد؟!
  • مخالفت با مالیات ارزش افزوده تاکسی‌های اینترنتی
  • هزینه‌کرد ۵.۵ میلیارد یورویی دولت سیزدهم برای بهبود وضع هوا و کاهش سوختن گازهای مشعل
  • مخالفت انجمن تجارت الکترونیک با دریافت مالیات بر ارزش افزوده از تاکسی اینترنتی
  • ۸ دادگاه علنی برخط در مجتمع قضایی شهید بهشتی برگزار می‌شود
  • کره جنوبی در رزمایش سایبری آمریکا شرکت می‌کند
  • هزینه‌کرد ۵.۵ میلیارد یورویی دولت برای بهبود وضع هوا و کاهش فلر
  • چه کسانی در دوم انتخابات مجلس می‌توانند شرکت کنند؟/ اعتبارنامه منتخبان مجلس و خبرگان رهبری با طراحی جدید ارائه خواهد شد/ همه شعب اخذ رای امکان برخط بودن را دارند و استعلام‌ها به صورت برخط انجام می شود/ از بین ۹۰ نامزد در دور دوم انتخابات مجلس، ۲۵ نفر هم ا
  • تغییر محسوس در وضع اقتصادی و بهبود معیشت مردم ایجاد شود
  • تردد سخت ۲ هزار معلول در شهر چابهار/ فرصت یک ماهه برای متناسب سازی محیط