Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-07@14:02:43 GMT

یادداشت|چند پیشنهاد برای بهبود وضعیت فرهنگ و هنر

تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۵۹۹۷۳

یادداشت|چند پیشنهاد برای بهبود وضعیت فرهنگ و هنر

روح‌الله مهرجو، استاد دانشگاه و پژوهشگر امور اجتماعی، در یادداشتی ضمن اشاره به کاستی‌های موجود در حوزه فرهنگ و هنر کشور، پیشنهادهایی برای ارتقای کیفی این حوزه ارائه کرد. ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۷:۲۷ فرهنگی ادبیات و نشر نظرات - اخبار فرهنگی -

خبرگزاری تسنیم، روح‌الله مهرجو*

هنر یکی از ارکان مهم توسعه همه جانبه به حساب می‌آید، زیرا جامعه نیازمند به شهروند دغدغه‌مند دارد و این دغدغه است که هنر را در انواع مختلف خلق می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اصل هنر یکی از ارکان توسعه مفید و یکی از ساختارهایی است که برای  تحقق رشد همه‌جانبه از آن یاد می‌شود. همواره هنر زمانی به اوج خود رسیده که همه ارکان جامعه از جمله اقتصاد، سیاست و علم هم در اوج بودند و منجر به خلق آثاری شایسته که امروز گنجینه‌های بی‌بدیل به حساب می‌آیند، شدند.

هنر کلمه‌ای است که معنای گسترده‌ای را به دنبال دارد و هر روز نیز بر وسعت آن افزوده می‌شود. اگر روزگاری نقاشی، مجسمه‌سازی و سفال‌گری و چند رشته محدود به عنوان هنر شناخته می‌شد، امروز چنان این کلمه وسعت یافته و انسان آن را به حدی رسانده که می‌تواند هر روز صفحه‌ای جدید بر تاریخ هنر بیفزاید.

دنیای مدرن و محیط خشک صنعتی فضایی نبود که انسان تربیت‌یافته عصر کشاورزی یا کوچ‌نشینی بتواند آن را تحمل کند؛ بنابراین برای یافتن آرامش و معنابخشی به محیط پیرامونش، به هنر متوسل شد و به خلق آثاری دست می‌زند که بتواند محیط پیرامون خود را به شکل واقعی‌اش بازآفرینی کند؛ به همین دلیل است که دولت‌ها و سازمان‌های غیر دولتی عمومی چون شهرداری‌ها از هنر با احداث فرهنگسراها در مناطق مختلف شهری حمایت و  فضاهایی را به عنوان گالری‌ها فراهم می‌کنند و به تقویت انجمن‌های هنری می‌پردازند، اما آیا این اتفاقات کافی است؟ شهرداری‌ها با در اختیار گذاشتن یک گالری برای نمایش آثار یک هنرمند توانسته‌اند به ارتقای هنر خدمت کنند؟

پاسخ این سؤال در وهله اول، منفی است. بخش اعظمی از ظرفیت‌هایی که ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها و شهرداری‌ها ایجاد کردند، مغفول مانده است که این امر دلایل مختلفی دارد؛ نخست نداشتن برنامه مشخص در شهرداری‌ها و شوراهای شهر و البته ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در درجه دوم سردرگمی‌هایی که بین کارشناسان وجود دارد. بدون تردید شوراهای شهر و ادارت کل ارشاد باید بتوانند در این حوزه برنامه‌ریزی و به پویایی هنر در شهرها کمک کنند. گاه تنها بر اساس یک سلیقه کارمند، یک هنرمند از اختصاص زمان برای ارائه آثارش در گالری‌ها محروم می‌ماند. در این میان نبود عنصر پاسخگویی نیز مزید بر علت می‌شود که این امور پیش نرود؛ به عبارت دیگر نامه‌نگاری طولانی و اخذ مجوزهای مکرر برخی از افراد را از ادامه راه باز می‌دارد.

اگر چه باید برای این معضل چاره اندیشید، اما نکته مهم این است که چگونه می‌توان استعدادها را شناخت و آن‌ها را پرورش داد؟ در اصل نکته اصلی همین موضوع است که سوق دادن افراد برای برقراری ارتباط با خود و کشف گوهری که خداوند در درون هر انسان قرار است، چگونه باید رخ دهد؟ معضلی که به نظر می‌رسد در این حوزه وجود دارد.

بخشی از بودجه‌های فرهنگی باید به سمتی برود که کلاس‌های رایگان و ارزان قیمت با اساتید برجسته برگزار شود تا امکان ثبت‌نام همه افراد و تمامی اقشار جامعه با هر سطحی از توانایی مالی در آنها فراهم شود.

اگر این اتفاق نیز رخ دهد، نکته مهم دیگر چگونگی اطلاع رسانی به اقشار کم درآمد و مستقر در مناطق کمتر توسعه یافته است که اغلب اولویت اول آن‌ها تأمین معاش است. این دولت و نهادهای عمومی غیر دولتی هستند که باید بتوانند ضریب نفوذ خود را افزایش دهند و با استفاده از ظرفیت‌هایی که در اغلب شهرها و روستاها ایجاد شده است، افراد به ویژه کودکان، نوجوانان و جوانان را برای داشتن زندگی بهتر یاری دهند. این اتفاق نیاز به سرمایه‌گذاری چندانی ندارد، بلکه مدیریت منابع موجود و برنامه‌ریزی لازم می‌تواند بخش عمده‌ای از خلأهای موجود را پر کند. اتفاقی که به نظر می‌رسد، هنوز اراده آن در تصمیم گیران ایجاد نشده است؛ ضمن اینکه نباید فراموش کرد برای اداره این ظرفیت‌ها بهترین کار استفاده از خود جامعه هنری است. بدون تردید این افراد با توجه به رسالتی که برای خود قائل هستند، در این زمینه ورود می‌کنند و شرایط را فراهم خواهند کرد. مسؤولان دولتی، حاکمیتی نیز وظایف کمتری بر دوش داشته و بر امور نظارتی و پشتیبانی تمرکز می‌کنند.

بنابراین می‌توان به این نتیجه مهم دست یافت که فرهنگ و هنر در کشور تنها با یک برنامه‌ریزی مدون و حساب شده که توسط همین خانواده انجام شده باشد و توسط مسئولان حمایت شود، می‌تواند شکوفا شده و ساختارهای مستحکمی را بنا کند. شاید بهتر باشد که مجلس جدید نیز در این حوزه ورود کرده و برای دستگاه‌های فرهنگی به ویژه ادارات کل ارشاد و شهرداری‌ها دستورالعمل‌هایی را با در نظر گرفتن اصل هنر و مقتضیات جامعه ایرانی تدوین کند. بدون تردید این اتفاق می‌تواند بهترین رویداد برای اوقات فراغتی باشد که امروز دغدغه بسیاری از والدین و البته تصمیم‌گیران کلان کشوری است.

امروز اگر چه کارگروه‌های مصوب و قانونی در امور جوانان در استانداری‌ها به ویژه با موضوع اوقات فراغت برگزار می‌شود، اما خروجی که بتواند نیاز جامعه را برطرف کند، از آن دیده نشده است؛ بنابراین یک بازنگری در ماهیت این جلسات و نوع تصمیم‌گیری‌ها نیز در این حوزه لازم و ضروری است. در همین حوزه توجه به هنر می‌تواند راهگشای مسئولان برای تصمیم‌گیری باشد و آنان را در برنامه‌ریزی کمک شایانی کند. امید است که هرچه زودتر شاهد تغییرات شگرفی در این حوزه باشیم.

 آموزش نیاز امروز هنر در کشور استپیشنهاد ایجاد یک تشکل برای دارندگان نشان درجه یک هنری

* استاد دانشگاه و پژوهشگر امور اجتماعی

انتهای پیام/

R1013197/P1439/S4,35/CT1 واژه های کاربردی مرتبط فرهنگ و هنر کتاب و ادبیات

منبع: تسنیم

کلیدواژه: فرهنگ و هنر کتاب و ادبیات فرهنگ و هنر کتاب و ادبیات برنامه ریزی فرهنگ و هنر شهرداری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۵۹۹۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» برگزار می‌شود

کمال اکبری در نشست خبری همایش دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین که در سالن جلسات دانشکده دین و رسانه قم برگزار شد از ارسال ۱۵۳ مقاله به دبیرخانه خبر داد و گفت: از این تعداد ۵۰ مقاله چاپ و در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت.

رئیس دانشکده دین و رسانه افزود: استقبال مراکز علمی از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه قم، پژوهشگاه‌های وابسته به حوزه و دانشگاه و نیز مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه از همایش دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین بسیار عالی بود. نیازمند استفاده از ظرفیت‌های حوزوی و دانشگاهی برای تولیدات صدا و سیما هستیم.

دبیر همایش دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین، محور‌های این همایش را "دین، فرهنگ و نظامات رسانه‌ای"، "دین، جهانی شدن و رسانه‌های نوین"، "دین و زیبایی‌شناسی رسانه‌های نوین"، "زبان دین و زبان رسانه‌های نوین" و "دین دیجیتال و رسانه‌های نوین" اعلام و خاطرنشان کرد: "روش‌شناسی مطالعات دینی و رسانه‌های نوین"، "فرهنگ، حکمرانی و رسانه‌های نوین"، "رسانه، خرده‌فرهنگ‌ها و تفاهم فرهنگی"، "رسانه‌های نوین، خانواده و سبک زندگی"، "هویت دینی، عدالت‌طلبی و رسانه‌های نوین"، "دین و قالب‌های برنامه‌سازی در رسانه‌های نوین" از دیگر محور‌های این همایش است.

اکبری عنوان کرد: "استعاره و تمثیل در رسانه‌های نوین"، "فرصت‌ها و چالش‌های دین در رسانه‌های نوین"، "چالش‌های اخلاقی حضور دین در رسانه‌های نوین"، "چالش‌های حقوقی حضور دین در رسانه‌های نوین"، "هنر‌های رسانه‌ای و عرفی‌سازی دین"، "دین، رسانه‌های نوین و چالش‌های زیست‌محیطی"، "تنظیم‌گری رسانه‌های نوین و حکمرانی فضای مجازی"، "فرهنگ و آینده‌پژوهی رسانه‌های نوین"، "علوم شناختی، دین و رسانه‌های نوین"، "هوش مصنوعی، دین و رسانه‌های نوین"، "رسانه‌های نوین و بازآفرینی انقلاب اسلامی" و "دین و تنوع زیبایی‌شناسی‌های نوظهور" از دیگر محور‌های این همایش ملی است.

رئیس دانشکده دین و رسانه قم گفت: این همایش برای تولید ادبیات علمی و فرهنگی در مبحث رسانه‌های نوین است، بنا به تغییرات ساختاری سازمان صداوسیما در استفاده از فرصت رسانه‌ای و فضای مجازی، پژوهش علمی در این زمینه ضروری است. همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» تلاشی از سوی همه اندیشمندان، اساتید حوزه و دانشگاه برای تولید ادبیات نظری در حوزه رسانه‌های جدید است.

دبیر این همایش تصریح کرد: اولین همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» پس از برگزاری ۱۷ پیش نشست در طول ۶ ماه گذشته و برگزاری ۱۱ نشست علمی، هشتم و نهم خرداد در استان تهران و قم با معرفی مقالات برگزیده برگزار خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تراز آبی دریاچه ارومیه ۱۵ سانتی‌متر افزایش یافت
  • یادداشت: کلوپ لج نکرد، صلاح درخشید
  • رویدادهای فرهنگی برای «خرم‌آباد»
  • اسطوره گزارشگری WWE از بهبود وضعیت سلامتی خود خبر داد
  • بهبود وضعیت بنادر، گمرکات وانبارهای اموال در استان هرمزگان
  • همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» برگزار می‌شود
  • پیشنهاد دائمی شدن قراردادهای موقت مشاغل پنج ساله به کجا رسید؟ | آخرین وضعیت لایحه اصلاح قانون کار برای قراردادهای کاری
  • یادداشت مهرداد خدیر / این مرد طراح لایحه عفاف و حجاب است /او در چه سمت‌هایی مشغول به کار بوده است؟ /آن اقبالی این اقبالی نیست!
  • تحقق هدف گذاری ترانزیتی برنامه هفتم در گرو چیست؟
  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید