Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرآنلاین از خراسان رضوی :کرونا در طول چند ماه اخیر سبب تعطیلی برخی از صنوف شده که خسارت‌هایی را برای آنها به همراه داشته است.یکی از صنوفی که در این ایام به دستور ستاد ملی کرونا تعطیل شد اتوبوس‌های بین‌شهری بود که برای جلوگیری از مسافرت‌ها این تصمیم گرفته شده و در این مدت رانندگان و صاحبان اتوبوس‌ها ضررهای زیادی کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای بررسی مشکلات این قشر به سراغ برخی از رانندگان و اتوبوس‌داران گنابادی رفته‌ایم.یکی از صاحبان اتوبوس که در خط گناباد به تهران کار می‌کند در گناباد اظهار داشت: عدم تحرک اتوبوس‌ها مشکلات مختلفی را به‌ وجود می‌آورد، با توجه به تورم موجود هزینه تعمیر و بازسازی مجدد هر اتوبوس بسیار گران است و این موضوع برای اتوبوس‌داران مشکلاتی را ایجاد کرده است.وی ادامه داد: هزینه بیمه خودرو، راننده و شاگرد بسیار زیاد است و در زمانی که ماشین خوابیده بوده علاوه بر هزینه‌های زندگی شخصی باید این هزینه‌ها را نیز پرداخت کنیم.راننده یکی از مسیرهای بین‌شهری نیز در گناباد اظهار داشت: سفرها بسیار کم شده و با اینکه شرایط نسبت به چند هفته پیش فرق کرده اما رفت ‌و آمد مسافران بسیار کم است. وی ادامه داد: تعداد سرویس‌های ما به نصف کاهش پیدا کرده و در برخی روزها هیچ سرویسی در بعضی مسیرها انجام نمی‌شد. یکی دیگر از رانندگان اتوبوس گفت: تا زمانی که وضعیت جامعه به حالت عادی برنگردد شرایط ما هم عادی نمی‌شود. بخش مهمی از مسافران بین‌شهری را در گناباد دانشجویان تشکیل می‌دهند که این روزها به‌دلیل تعطیلی دانشگاه‌ها ترددی ندارند.وی ادامه داد: این وضعیت روی درآمد رانندگان بین‌شهری تأثیر زیادی می‌گذارد و ما منبع درآمد دیگری که نداریم و اگر اتوبوس بخوابد ما هم بیکار هستیم هیچ نهادی هم از ما دفاع نمی‌کند.

بیش از یک میلیارد تومان خسارت

اصغر حیدرزاده رئیس انجمن صنفی کارفرمایان شرکت‌های مسافربری شهرستان‌های گناباد اظهار داشت: از نیمه‌های اسفندماه سال گذشته تا اواخر فروردین‌ماه اتوبوس‌های گناباد خوابیده بودند و نتوانستند فعالیتی داشته باشند.

وی ادامه داد: به‌دلیل کرونا از زمانی که حرکت اتوبوس‌ها نیز شروع شده میزان مسافرت‌ها کاهش یافته و در شرایط فعلی برخی اتوبوس‌ها در مسیرها کامل نمی‌شوند.

رئیس انجمن صنفی کارفرمایان شرکت‌های مسافربری شهرستان‌های گناباد تصریح کرد: در موضوع کرونا ما کمک کردیم اما متاسفانه کسی کمکی به ما نکرد، زمانی که گفتند اتوبوس‌ها فعالیت نکنند اطاعت کردیم و کلی خسارت به ما خورد و قرار بود جبران شود ولی حالا هیچ خبری نیست.

حیدرزاده با انتقاد از برخی مسئولان که رانندگان اتوبوس را از یاد برده‌اند بیان داشت: در این مدت رانندگان اتوبوس بیکار بوده‌اند و چون خود ماشین‌ها هم کار نمی‌کردند درآمدی نداشتند که حقوق‌ها پرداخت شود و در این مدت بارها درخواست کردیم سبد معیشتی به رانندگان تعلق گیرد.

وی افزود: حقوق دریافتی رانندگان بسیار پایین است و در حال حاضر یک رانند فعال به‌طور متوسط ۲ میلیون تومان دریافتی دارد که با این هزینه‌ها زندگی وی اداره نمی‌شود.

رئیس انجمن صنفی کارفرمایان شرکت‌های مسافربری شهرستان‌های گناباد گفت: برآورد ما نشان می‌دهد اتوبوس‌داران و رانندگان گنابادی در ایام کرونا بیش از یک میلیارد تومان خسارات خورده‌اند و برخی از شرکت‌های مسافربری در حال ورشکستگی هستند.

حیدرزاده خاطرنشان کرد: فقط در پایانه مسافربری گناباد ۴۰ دستگاه اتوبوس فعالیت می‌کنند و حدود ۲۰۰ نفر در این حوزه فعالیت دارند که اگر به موقع رسیدگی لازم صورت نگیرد در زندگی خود دچار مشکلات جدی خواهند شد.

وی افزود: ما چیز رایگانی نمی‌خواهیم فقط کمکی لازم داریم تا از این مرحله عبور کنیم به‌عنوان مثال پیشنهاد داده‌ام به هر راننده یک وام ۵ میلیون تومانی قرض‌الحسنه و به هر شرکت ۲۰ میلیون تومان تسهیلات داده شود.

48

کد خبر 1395420

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: استان خراسان رضوی شرکت های مسافربری اتوبوس ها بین شهری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۶۸۴۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصادفات نیازمند کروکی/ آنچه رانندگان باید بدانند

تین نیوز

رییس پلیس راهنمایی و رانندگی البرز با تشریح اصول کروکی در مواقع حوادث رانندگی از رانندگان خواست برای جلوگیری از انسداد مسیر و ترافیک بلافاصله از زاوایای مختلف محل تصادفات خساراتی بدون جرحی و فوتی(به استثنای تصادف رخ به رخ ) عکس بگیرند و خودرو را به حاشیه جاده انتقال دهند.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، سرهنگ حمداله رحمتی پور اظهارکرد: یکی از وظایف پلیس در هنگام وقوع حوادث رانندگی ترسیم کروکی تصادف و تنظیم یک گزارش دقیق و مصور از صحنه تصادف است که در آن اطلاعاتی همچون تاریخ، ساعت، مکان، زمان و سایر جزئیات حادثه شرح داده می شود.

وی اضافه کرد: اطلاعات ثبت شده در کروکی حاوی ساعت و محل وقوع، آثار به جای مانده در صحنه تصادف، تعیین مقصر و علت تامه تصادفات و تعیین علل احتمالی ناشی از مشکلات ایمنی در جاده ها و خودروها است ضمن آنکه نحوه عمل کردن تجهیزات ایمنی خودروها از قبیل کیسه هوا، ترمز و امثال آن نیز از سوی افسر کارشناس تصادفات در گزارش مربوطه درج خواهد شد.

رحمتی پور از رانندگان خواست در صورت بروز تصادفات خسارتی و به جهت پیشگیری از تداخل در جریان ترافیک ضمن تهیه عکس از زوایای مختلف بلافاصله وسایل نقلیه را به حاشیه مسیر منتقل نمایند و در تصادفات منجر به جرح و فوت از تغییر محل خودروها تا حضور افسر کارشناس تصادفات خودداری نمایند مگر آنکه مسیر تردد مسدود شده و امکان تردد خودروها مقدور نباشد.

تصادفات نیازمند کروکی

رییس پلیس راهور البرز بیان کرد: تصادف رخ به رخ، تصادفات منجر به جرح و فوت و تصادفاتی که هرگاه یکی از طرفین یا سرنشینان مجروح یا فوت شوند و یا یکی از طرفین به نظر کارشناس اعتراض داشته و درخواست ترسیم کروکی نماید می بایست کروکی ترسیم شود.

وی به برخی دیگر از تصادفات نیازمند کروکی اشاره کرد و یادآورشد: چنانچه یکی از خودروهای طرفین تصادف،خودروی نظامی باشد، تصادف مابین چندین وسیله نقلیه رخ داده باشد، علت تامه تصادف حرکت با دنده عقب باشد، یکی از طرفین حادثه تصادف فاقد بیمه نامه شخص ثالت باشد دراین صورت کروکی لازم است.

رحمتی پور افزود: درصورتی میزان خسارت وارده بیش از میزان تعهد بیمه نامه شخص مقصر باشد می بایست کروکی غیر سازشی ترسیم شود.همچنین تصادفات عبور از چراغ قرمز و زمانی که برخورد با شی ثابت مانند تیرچراغ برق، جدول، گاردریل و امثال آن باشد نیاز به تصویر وضعیت برخورد است از دیگر موارد نیازمند کروکی است .

اطلاعات کروکی تصادف

رییس پلیس راهور البرز گفت: کروکی یک سند معتبر و موثق است که وضعیت تصادف را شرح می دهد. در صورت وقوع تصادفات رانندگی، شرکت های بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه به این مدرک مهم برای پرداخت خسارت به بیمه گذار احتیاج دارد. همچنین پیگیری برخی حوادث نیز مستلزم تهیه و ضبط کروکی تصادفات است.

وی یادآور شد: در تصادفات خسارتی که میزان خسارت کمتر از حداقل تعهد مالی بیمه شخص ثالث باشد و طرفین تصادف در خصوص علت تامه اختلاف نظر نداشته باشند، رانندگان دارای گواهینامه بوده و هر ۲ خودرو دارای بیمه نامه شخص ثالث معتبر باشند می توانند بدون نیاز به کروکی به اتفاق یکدیگر به شرکت بیمه طرف مقصر جهت دریافت خسارت مراجعه کنند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • سیلاب بخش‌ مرکزی گناباد را فرا گرفت
  • گره اندر گره
  • افزایش۲۰ درصدی تعداد افراد در طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن
  • روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند
  • تصادفات نیازمند کروکی/ آنچه رانندگان باید بدانند
  • چه کسانی می‌توانند در دور دوم انتخابات مجلس در مشهد و کلات شرکت کنند؟
  • ترمینال و پایانه‌های مسافربری تبریز کجا هستند؟
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی تهران
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی
  • تصویب نصب هزار پنل خورشیدی برای تولید برق سبز در خراسان رضوی