Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،کاش می‌دانستیم که با مانایی سرزمین مان چه می‌کنیم؟! با جنگل‌ها، رودخانه‌ها و تالاب‌هایی که زندگی و استمرار ایران و ایرانی در گرو پایداری آنهاست و ما منفعلانه از کنار آن‌ها در قبال معامله‌ها، بدهکاری‌ها و غفلت‌ها چه آسان می‌گذریم! عملکرد برخی نهاد‌ها در قبال زاگرس آتش به جان، نشان داد گستره‌های آبی و جنگلی چقدر تنها و بی‌حمایت‌اند! و یا مسئولان بودجه‌ریزی مملکت تا چه اندازه برای حفظ سرمایه‌های طبیعی که بر پایه آن‌ها پایداری سرزمین معنا پیدا میکند احساس مسئولیت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



فارغ از همه کوتاهی‌ها، سازمان‌های متولی پهنه‌های آبی و سبز سرزمین ما آنقدر در برابر سازمان‌های فربه، نحیف‌اند که قدرت رویارویی و استقامت برای حفاظت از میراث طبیعی را ندارند. چه آنکه اگر اینگونه نبود زاینده رود خشک نمی‌شد، تالاب گاوخونی فراموش نمی‌شد و آن سوتر مادر آب‌های شیرین سرزمین، زاگرس در کمبود امکانات و تجهیزاتی، چون بالگرد آبپاش و نبود یاری مسئولان نمی‌سوخت!

حقیقت تلخی است که امروز و در این شرایط در روز محیط زیست باید گفت میراث طبیعی سرزمین‌مان را برخلاف همه شعار‌هایی که می‌دهیم در زمره آخرین اولویت‌های مملکت قرار داده ایم. صنعت، ساخت و ساز، کشاورزی، گردشگری همه این‌ها باید بر گرده قامت شکسته میراث طبیعی بنیان شوند، میراثی که ضامن حیات ما و ضامن همین صنایع‌اند، اما ما با گسترش ناپایدار در اندیشه انتفاع امروزیم بی آنکه تصویر روشنی از فردا‌ها و فردا‌ها داشته باشیم.

جالب اینجاست که در عیان و آشکارا کشاورزی را بر جنگل و رودخانه اولویت می‌بخشیم؛ نه فقط کشاورزی، که گردشگری را، صنعت را و اگر بشود و دستی از غیب یاری کند کمر به نابودی آن‌ها هم می‌بندیم تا موانع را از پیش پا برداریم و هموارتر به سوی اقتصاد ناپایدار بتازیم.

راه دور نرویم، همین جا در اصفهان زاینده رود بار‌ها می‌میرد و زنده می‌شود؛ زاینده رود با همه زیستمندانش و گاوخونی با همه شهرت جهانی‌اش در کنوانسیون رامسر چوب کشاورزی و صنعت را می‌خورند. ما به زاینده رود، به گاوخونی و زاگرسی که می‌زاید، نان می‌دهد؛ آب می‌دهد و زندگی می‌آفریند بدهکار هستیم. زاگرسی که آنسوتر در بند معیشت وابسته به چرای دام و کشاورزی ویران و خشک می‌شود تا طعمه آتشی شود که هیچ کس را یارای خاموشی آن نیست؛ جنگلی که بی پناه است و بر سرسوخته‌های جنگل‌های بلوط آن معامله می‌کنند.

ما به زاینده رود و به زاگرس بدهکار هستیم و با این وجود هنوز هم طلبکار آنهاییم! چون دغدغه‌شان را نداریم؛ اگر داشتیم سازمان جنگل‌ها و مراتع به وزارت دفاع بدهکار نبود تا محیط زیستی‌ها و محیط بانان و مردمی که بر سوخته‌های زاگرس زجه می‌زنند با دستان خالی به جنگ آتش بروند.

از همه سو عرصه را بر داشته‌های طبیعی تنگ کرده‌ایم و حالا دست به دامان منابع آب زیر زمینی و برداشت‌های فزاینده آنها، شهر‌ها و تمدن‌های‌مان را هم در خطر نابودی و ویرانی قرار داده ایم. اصفهان با یادمان‌ها و عرصه‌های تاریخی بیشمار در معرض خطر جدی فرونشست است، خطری که تاوان چنگ بردن به منابع آبی روان در سر و بن زمین است و حالا این زمین است که می‌خواهد اصفهان را ببلعد.

حقیقت این است که در سال‌های گذشته بارگذاری‌های خارج از توان رودخانه زاینده رود طرح‌های انتقال آب را علم کرد. تا جایی که این طرح‌ها و آورد آب و به نوعی دخالت در طبیعت و زیست زاینده رود بلای جان اصفهان، حوزه زاینده رود و حوزه گاوخونی شد. بلایی که با افزایش جمعیت و کمبود آب حاصل از آورد طبیعی و طرح‌های انتقال آب با خطر فرونشست زمین و گرد و خاک ناشی از خشک شدن تالاب گاوخونی ابعادش را نشان می‌دهد.

توسعه نامتوازن مصرف آب و کمبود ۸۵۰ میلیون مترمکعبی آب، موجب شده تا اصفهان در استفاده از آب‌های زیرزمینی و تجدید ناپذیر با فرونشست زمین مواجه شود. در کنار صنعت، توسعه کشاورزی در بالادست حوضه زاینده رود و سبقت‌های ناجوانمردانه در بهره کشی از زاینده رود موجب شده است حق‌آبه زاینده رود و تالاب گاوخونی بر گلوی توسعه‌های ناپایدار ریخته شود.

معامله بر سر الماس درخشان اصفهان

محمد درویش رییس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو معتقد است که طبیعت در مقابل زیاده خواهی‌های ما سیلی محکم تری می‌زند و طرح‌های انتقال آب بیشتر از آنکه درمانی برای زاینده رود و گاوخونی بوده باشند عامل فروپاشی اصفهان اند: در کلاه قاضی زمین فرو می‌رود و این نشان دهنده این است که اصفهان به مرز ورشکستگی اکولوژیکی رسیده است.

این کارشناس محیط زیست گفت: در اصفهان سالیانه به طور متوسط تا بیست سانتی متر فرونشت زمین رخ می‌دهد. بسیاری از گزارش‌ها می‌گویند کوره شماره یک ذوب آهن در اثر فرونشست زمین از حیزانتفاع خارج می‌شود.

او افزود: این فرونشست سبب می‌شود ابنیه‌های تاریخی در اثر زلزله‌هایی به مراتب کمتر از پنج ریشتر نابود شوند. چه کسی می‌خواهد این مسئولیت را بر عهده بگیرد؟!

درویش گریزی به سی و سه پل و خواجو زد، ترک‌های سی و سه پل را می‌توان دید! آب روان همیشه باید کنار سی و سه پل و خواجو باشد تا ساروج‌ها بتوانند کیفیت خودشان را نشان بدهند، اما در واقع ما آن‌ها را محروم کرده ایم و علاوه بر خشک کردن زاینده رود باعث شده‌ایم مهمترین عامل نشاط مردم را از آن‌ها بگیریم.

این کنشگر محیط زیست یادآور شد: نباید الماس درخشان اصفهان را بدهیم و به جایش شکلات بگیریم. طرح‌های انتقال آب چنین بلایی را بر سر اصفهان آورده است.

او یادآور شد: در زمان حاضر بیش از ۲ میلیون جمعیت در اصفهان زندگی می‌کنند و این تراکم جمعیت و انباشتگی بیش از حد صنایع آلاینده سبب شده است تا اصفهان رکورد بیماری ام اس و بیماری‌های گوارشی را به خود اختصاص دهد و چشمه‌های تولید گرد و خاک از سمت دشت سگزی به سمت اصفهان حرکت کند.

کهن‌زاد بوم‌های اصفهان در معرض فرونشست و نابودی

درویش در ادامه افزود: در جنوب اصفهان در منطقه کلاه قاضی زمین فرو رفته است و در شمال آن در مورچه خورت بیابان به شدت رشد کرده است. در غرب در زرین شهر وضعیت به مراتب اسفناک‌تر است و همه کهن زاد‌های ارزشمند اصفهان که همه ایرانیان با آن‌ها خاطره دارند مثل نقش جهان و شیخ لطف الله در معرض فرونشست و نابودی‌اند.

رییس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو یادآور شد: یادمان‌های تاریخی اصفهان صندوق‌های ارزی غیرقابل معامله ایرانیان بوده اند که می‌توانستند پول پایدار تولید کنند؛ اصفهانی که مهمانپذیر درجه یک ایران بوده و به همین دلیل به نصف جهان تبدیل شده است.

درویش گفت: اصفهان می‌توانست با توسعه زیرساخت‌های متناسب با طبیعت گردی و حوزه‌های فرهنگی، علمی و تاریخی مهد گردشگری دنیا باشد، اما اصفهان تبدیل به قطب تولید آهن و فولاد شد، ولی این صنایع را می‌شد در سواحل خلیج فارس و عمان مستقر کرد؛ بنابراین طرح‌های انتقال آب همچنان می‌تواند وضعیت اصفهان را اسفبارتر کند. شهر اصفهان یک ظرفیت زیستی دارد و نمی‌توانیم در این شهر جمعیتی بیشتر از این ظرفیت زیستی را مستقر کنیم.

نسبت به تامین نیاز زیست محیطی تالاب‌ها، آب‌های زیرزمینی و رودخانه‌ها توجه نشد

افزون بر صنعت، اما در سال‌های اخیر تغییر کاربری اراضی پایین دست حوزه زاینده رود و توسعه بی، چون و چرای کشاورزی و باغداری موجب شده است تا عرصه بیش از پیش بر حیات زاینده رود و گاوخونی تنگ شود و عملا آبی به گاوخونی نرسد.

مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست دراین باره گفت: متاسفانه هیچ نظارتی بر کاربری اراضی در کشور وجود ندارد. قانون می‌گوید اگر کشاورزی استخری ایجاد کرد این نشان از تغییر کاربری است، اما دستگاه‌های اجرایی می‌گویند نیرو ندارند و با مردم نمی‌توانند در بیفتند؛ بنابراین استخر ساخته و آبگیری می‌شود؛ درخت کاشته و باغ ایجاد می‌شود و هیچ نظارتی بر جلوگیری از پیشرفت سطوح زیر کشت آبی و تغییر کاربری زمین وجود ندارد، چون دسنگاه‌های اجرایی فکر می‌کنند اگر واردعمل شوند در تقابل با مردم قرار می‌گیرند.

نتیجه، اما این می‌شود که اکنون شاهد آن هستیم و آن تبدیل شدن تالاب‌ها به بخش قابل توجی از ۳۶ میلیون هکتار اراضی کانون گرد و خاک در کشور. تجریشی در ادامه افزود: هیچ کدام از مسئولان نسبت به تامین نیاز زیست محیطی تالاب‌ها، آب‌های زیرزمینی و رودخانه‌ها توجه نکرده اند و به یقین درآینده یکی از بزرگترین چالش‌های کشور این است که بتوانیم جمعیت‌ها را در داخل شهر‌ها مستقر نگه داریم، هوای خوب داشته باشیم و این تا زمانی میسر است که فرونشست نداشته باشیم.

این مسئول محیط زیست کشور معتقد است آمایش غلط ده‌ها ساله این شرایط را برای کشور ایجاد کرده است و نیاز‌های حاصل از این مسیر غلط پیموده شده که منابع طبیعی سرزمین را قربانی کرده است هیچ انتهایی ندارد.

او یادآور شد: شاید بیست سال است که راجع به محیط زیست صحبت کرده باشیم، اما اینکه نیاز آبی محیط زیست کشور را به رسمیت بشناسیم قدمت پنج ساله دارد. شورای عالی آب پنج سال پیش یازده میلیارد مترمکعب از منابع آب‌های تجدید پذیر (نود میلیارد مترمکعب) حق آبه زیست محیطی تعریف کرد. میزانی که حالا با تغییر اقلیم و افزایش دما به ۸۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

تجریشی همچنین افزود: قدمت تقسم بندی و زمان‌بندی آب برای تالاب‌ها به یک سال پیش بر می‌گردد. از زمان عملیاتی شدن قانون تالاب‌ها سه جلسه برگزار شد و معاون اول رییس جمهوری به عنوان دبیر کارگروه ملی تالاب‌ها در حال بررسی و نحوه دادن حق آبه تالاب‌ها هستند تا بتوانند بعد از نهایی کردن ابلاغ و کنترل کنند.

در زمان حاضر از نیاز سالانه ۱۷۶ میلیون مترمکعبی تالاب گاوخونی در سال آبی گذشته، یک چهارم آن تامین شده و ذخیره پشت سد زاینده رود نیز ۶۲۰ میلیون متر مکعب آب است. کمبود آب موجب شده است استان اصفهان در بهره برداری از آب‌های زیرزمینی با خطرات ناشی از فرونشست زمین مواجه باشد.

منبع:ایرنا

انتهای پیام/م

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: زاینده رود فرونشست زمین تغییر کاربری اراضی تالاب گاوخونی طرح های انتقال آب آب های زیرزمینی تالاب گاوخونی فرونشست زمین زاینده رود یادآور شد محیط زیست تالاب ها موجب شده طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۷۸۲۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقال آب دریا به اصفهان روزهای خوشایندی برای زاینده‌رود رقم می‌زند

رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: با انتقال آب دریا به اصفهان، بارگذاری صنعت از آب‌زاینده‌رود و آب‌های سطحی کمتر خواهد شد و اتفاقات خوشایندی برای این رود رقم خواهد خورد.

مجید نادرالاصلی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا ضمن گرامیداشت فرارسیدن روز شوراها اظهار کرد: در قانون اساسی در هفت اصل به موضوع شورا پرداخته شده است و امام راحل نیز به امر شورایی تاکید داشتند، اما با این وجود به شوراها توجه نمی‌شود.

وی با گلایه از کم‌توجهی مدیران کشوری به شوراها افزود: از آن‌ها درخواست داریم به ظرفیت بسیار عظیم شورایی و مشاوره‌ای که صراحت آیات قرآن کریم است، توجه داشته باشند و از آن‌ها در پیشبرد امور کشور استفاده کنند.

رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه شورای ششم نگاه ویژه‌ای به موضوع زاینده‌رود داشته است، اظهار کرد: با همت مسئولان استانی و حمایت مدیران شهری، اتفاقات خوبی در سال‌جاری و سال آینده در راه است و امیدواریم زاینده‌رود، زنده‌رود ابدی شود و نشاط و شادابی برای مردم اصفهان رقم زده شود.

نورصالحی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در خصوص مناطق کم‌برخوردار شهر اصفهان گفت: با یک کار علمی و میدانی مناطق و محلات کم‌برخوردار شناسایی و معضلات و مشکلات این مناطق اعم از گلوگاهی و جزئی احصا شد و بودجه و اعتبار خوبی نیز برای رفع این مشکلات در نظر گرفته شد.

وی با بیان اینکه پیگیری‌های خوبی برای رفع معضلات مناطق کم‌برخوردار صورت گرفته‌است، افزود: در حدود سه سالی که از عمر شورای ششم گذشته است، اتفاقات خوبی در حدود ۶۰ محله کم‌برخوردار رقم خورده است.

رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: نزولات جوی در استان خوب بوده است، اما باید نسبت به این برکت و رحمت خداوندی مدیریت بهینه داشته باشیم.

وی با بیان اینکه اصفهان ظرفیت‌های فوق‌العاده‌ای در ارتباط با منابع آبی به‌ویژه در غرب و جنوب استان دارد، گفت: در این دوره شورای اسلامی شهر نگاه متفاوتی به موضوع استحصال آب‌های سطحی، زیرسطحی و تصفیه کردن پساب آب شده است.

دست صنعت از آب زاینده‌رود و آب‌های زیرسطحی باید کوتاه شود

نادرالاصلی اضافه کرد: امیدواریم تأمین منابع جدید آبی، به اصفهان، زاینده‌رود، آب‌شرب و محیط زیست این استان کمک شایانی کند، البته از ظواهر امر مشخص است که این منابع خیلی زود قابل دسترس خواهد بود.

وی اظهار داشت: در ششمین دوره شورای اسلامی شهر اصفهان تلاش کرده‌ایم گام‌های خوبی در این راستا برداریم و پایه‌ها و ریشه‌های خوبی بر جای گذاشته شود.

رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان افزود: انتقال آب دریا به اصفهان یکی از اقداماتی است که در این دوره به‌طور جدی پیگیری شد و اگر همت مضاعفی صورت گیرد، در نیمه نخست ۱۴۰۳ می‌توان شاهد اجرایی شدن آن باشیم.

وی ادامه داد: همان‌طور که استاندار اصفهان نیز آن را اعلام داشته است، باید متذکر شوم که این آب انتقالی برای تأمین آب شرب، آب کشاورزی و آب محیط زیست نیست و تنها به صنعت اختصاص پیدا خواهد کرد، به‌شرطی که به عامل توسعه بیشتر آن تبدیل نشود.

نادرالاصلی با بیان اینکه دست صنعت از آب زاینده‌رود و آب‌های زیرسطحی باید کوتاه شود، تصریح کرد: اگر انتقال آب دریا به اصفهان صورت گیرد، بارگذاری صنعت از این آب‌ها کمتر و نزدیک به ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب در مصرف آب صرفه‌جویی خواهد شد که این عدد قابل توجه اتفاق خوشایندی برای زاینده‌رود رقم خواهد زد.

کد خبر 747863

دیگر خبرها

  • برای وضعیت زاینده‌رود و آلودگی هوای اصفهان غصه می‌خورم
  • ضرورت ساماندهی پسماندهای پلاستیکی اطراف مجتمع‌های بین‌راهی
  • انتقال آب دریا به اصفهان روزهای خوشایندی برای زاینده‌رود رقم می‌زند
  • پورحمیدی تحت فشار الماس شد!
  • آب تالاب‌های پلدشت ۴۰ درصد افزایش یافت
  • پاکسازی حاشیه و تالاب پیرسلمان
  • برگزاری تور رسانه ای بازدید از تالاب های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه
  • چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان
  • خروش رودخانه چشمه لنگان فریدونشهر
  • بازدید اعضای کمیسیون محیط زیست شورای شهر از مرکز کنترل عملیات شهرداری اصفهان