Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-04-29@18:55:34 GMT

توصیه‌های مهم تغذیه برای شیرخواران

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۰۸۰۶۷

توصیه‌های مهم تغذیه برای شیرخواران

رویداد۲۴  بدون‌شك شیر مادر ‌ایده‌آل‌ترین غذا برای کودک شیرخوار است. تركیب شیر مادر از نظر مواد مغذی كاملاً منطبق بر نیاز كودك است. ضمن آنکه دربردارنده عوامل اصلی سیستم ‌ایمنی نظیر ماكروفاژها، لنفوسیت‌ها و آنتی‌بادی‌هایی است كه نوزاد را در برابر عفونت‌های باكتریایی و ویروسی محافظت می‌كند. مشاهده شده است شیرخوارانی كه حداقل 13 هفته با شیرمادر تغذیه می‌شوند كمتر دچار بیماری‌های مجرای گوارشی می‌گردند، و این خاصیت حفاظتی تا زمانی که از شیر مادر استفاده می‌شود ادامه می‌یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مادرانی كه قادر به شیردهی نیستند باید از شیر خشک‌ها استفاده كنند. با اینکه سعی می‌شود ترکیب شیر خشک مانند شیر مادر باشد، اما شیرخشک هرگز خواص‌ ایمنولوژیكی شیر مادر را نخواهد داشت، ضمن آنکه برخلاف شیر مادر ترکیب شیر خشک ثابت است و متناسب با نیاز شیرخوار تغییر نمی‌کند. بنابراین شیرمادر تنها غذای توصیه شده و لازم برای شیرخواران تا 6 ماهگی است.

معرفی به موقع غذاهای جامد به كودك بسیار حائز اهمیت است. تغذیه تكمیلی برای تامین انرژی مورد نیاز كودك وآشنا كردن کودک با بافت و طعم‌های مختلف ضروری است.

رژیم غذایی مادر

مغذی و متنوع بودن رژیم غذایی مادر در دوران شیردهی بسیار مهم است. نیاز كلسیم مادر در ‌این دوران از 700 میلی‌گرم به 1200 میلی‌گرم افزایش می‌یابد. تامین ‌این مقدار کلسیم اضافه برای مادران نوجوانی كه خود هنوز در حال رشد هستند و استخوان‌های آنها همچنان برای رسیدن به ماكزیمم تراكم استخوانی به کلسیم نیاز دارد،از اهمیت بیشتری برخوردار است. شیر، پنیر، ماست و سایر فرآورده‌های لبنی، توفو، حبوبات، دانه كنجد، مغز دانه‌ها، ماهی روغنی كنسرو شده با استخوان و سبزیجات برگی سبز رنگ از منابع غذایی غنی كلسیم هستند. دریافت روزانه 10 میکروگرم ویتامین D به صورت مكمل به جذب بهتر كلسیم و اطمینان از كفایت كلسیم شیرمادر کمک می‌کند. مصرف منظم ماهی روغنی، مغزدانه‌ها و دانه‌ها برای کمک به افزایش سطح اسیدهای چرب شیر مادر و کمک به تكامل صحیح مغزی و بینایی نوزاد ضروری است.

مكمل‌های ویتامینی

چنانچه رژیم غذایی مادر متعادل باشد، نوزاد تمام مواد مغذی مورد نیاز را دریافت خواهد كرد. البته در بسیاری از موارد رژیم غذایی مادر حاوی ویتامین‌ها و املاح ضروری مورد نیاز برای رشد و نمو کودک نیست. در چنین شرایطی دریافت بعضی مکمل‌های غذایی برای كودك شیرخوار تاحداقل پایان 2 سالگی و گاه ترجیحاً تا پایان 5 سالگی توصیه می‌شود.

برای اطمینان نسبت به تامین تمام نیازهای غذایی كودك، مكمل ویتامین A، D و گاهی اوقات ویتامین C از حدود 6 ماهگی به بعد به كودك داده می‌شود. ‌این ویتامین‌ها در حجم‌های كم در قطره‌های فرموله شده مخصوص نوزادان و شیرخواران وجود دارد. غالبا بیشتر شیر خشک‌ها با ‌این ویتامین‌ها و املاح غنی شده‌اند، بنابراین به دریافت مكمل‌های ویتامینی بیشتر نیازی نیست.

(این نکته در مورد بسیاری از شیرخشک‌ها و غذاهای آماده مخصوص کودک که در كشور ما در دسترس هستند صدق نمی‌کند).

شیر خشک

علی‌رغم آنـکه هـــیـچ ترکیبی نمی‌تواند ارزش شیر مادر را برای نوزاد داشته باشد، اما شیرهای فرموله شده جدید می‌توانند جایگزین‌های نسبتا قابل قبولی برای افرادی كه توانایی شیردهی ندارند، باشند. ‌این شیرها غالبا بر پایه شیر گاو تهیه می‌شوند که البته نسبت پروتئین، كربوهیدرات و چربی آنها برای تطابق با مقدار آنها در شیر مادر تغییر داده می‌شوند. امروزه ‌این شیرها حاوی اسیدهای چرب ضروری بلند زنجیری كه برای تكامل مغزی و بینایی نوزاد ضروری‌اند، نیز هستند. این اسیدهای چرب ضروری به‌طور طبیعی در شیرمادرانی كه از روغن‌های گیاهی، مغزدانه‌ها، دانه‌ها، میوه‌ها، سبزی‌ها و ماهی‌های روغنی استفاده می‌كنند، وجود دارد. بیشتر شیرخواران روزانه به 150 میلی‌لیتر شیر به ازای هر كیلوگرم وزن بدن نیاز دارند.

چنانچه دریافت كودك كمتر از‌این مقدار باشد به سوء تغذیه می‌انجامد. به هنگام آماده کردن شیرخشک، دقیقا مطابق دستورالعمل محصول نوشته شده بر روی آن عمل كنید و از كم یا زیاد كردن غلظت شیر جداً خودداری كنید. چنانچه شیر غلیظ تهیه شود به كلیه بچه صدمه می‌رساند و چنانچه غلظت آن كمتر از حد استاندارد باشد، بر رشد بچه اثر منفی می‌گذارد.

انرژی مورد نیاز روزانه

در شش ماه اول، نیاز کودک به انرژی توسط شیر مادر تامین می‌شود. با شروع غذای تکمیلی استفاده از سایر غذاهای جامد به عنوان منابع انرژی بسیار مهم هستند.

شیر سویا

از شیرهایی که بر پایه سویا ساخته می‌شوند، برای كودكان مبتلا به عدم تحمل لاكتوز و کودکانی كه نمی‌توانند شیر گاو را تحمل کنند، استفاده می‌شود. البته استفاده از شیر با پایه سویا باید طبق نظر پزشك یا رژیم‌شناس صورت گیرد.

زمان از شیرگیری

معمولا بین سن 4 تا 6 ماهگی سیستم بدن شیرخوار تكامل لازم برای آشنایی با برخی غذاهای جامد را در كنار شیر پیدا می‌كند.

معرفی به موقع غذاهای جامد به كودك بسیار حائز اهمیت است. تغذیه تكمیلی برای تامین انرژی مورد نیاز كودك وآشنا كردن کودک با بافت و طعم‌های مختلف ضروری است.

بیشتر بخوانید: آیا زمانبندی نوشیدن آب اهمیت دارد؟

تاخیر در شروع غذای تكمیلی پس از شش ماهگی، منجر به عدم دریافت كافی انرژی، پروتئین و بسیاری از ویتامین‌ها و املاح می‌شود.

غذاهای تكميلی

تا پايان 2 سالگي بايد از شير كامل و نه شیرهای كم‌چربي، برای کودک استفاده شود. در شروع استفاده از غذاهاي تكميلي بايد از غذاهای كاملا نرم شده استفاده کرد و از افزودن شكر و نمك خودداري نمود. بافت غذا بايد يكنواخت و فقط كمي‌ غليظ‌تر از شيرمادر باشد تا كودك بتواند با رفلكس مكيدن غذا را از قاشق وارد دهان كند. از حدود 4 ماهگي به بعد كودك مي‌تواند غذا را از قسمت جلوي دهان به قسمت انتهایی دهان برساند و آن را ببلعد. چنانچه والدين كودكي نسبت به غذاي خاصي مانند شيرگاو، گندم و يا تخم مرغ آلرژي دارند هرگز نبايد تا قبل از پايان 6 ماهگي از ‌اين موادغذايي براي كودك استفاده كند. البته استفاده از گندم و شیر گاو بعد از یک سالگی توصیه می‌شود. اگر يك نوع غذاي خاص مورد پذيرش كودك واقع نشد بايد غذاهای ديگری را تهيه كرده و امتحان نمود. چنانچه احساس كرديد كودك به هنگام غذاخوردن مشكل دارد بهتر است وضعيت دهان و زبان او توسط پزشك كنترل شود. (به مادران شيرده توصيه مي‌شود حتما به جداول و راهنماهای تغذیه تكمیلي در پشت كارت رشد کودک خود توجه نمایند. )

نوشيدنی مناسب برای کودکان

علي‌رغم‌ اينكه در بعضی كشورها آب ميوه‌هاي بدون شكر براي کودکان تهيه مي‌شوند اما ‌اين نوشيدني‌ها اسيدي هستند و ممكن است به ميناي دندان تازه جوانه‌زده صدمه بزنند. بنابراین، بدون‌شك آب مناسب‌ترين مايع براي برطرف كردن تشنگي کودکان است.



منبع: سلامت نیوز لینک کوتاه: کپی در کلیپ بورد کپی لینک خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 اخبار سلامت رژیم غذایی رژیم غذایی مادر غذاهای جامد ویتامین ها مورد نیاز شیر مادر دانه ها شیر خشک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۰۸۰۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأمین سلامت افراد مهم‌ترین رکن پیشرفت جامعه‌

 شیوا شبدینی   بیان کرد: آخرین روز سلامت «خانواده، غذای سالم و ورزش همگانی» عنوان یکی از روزهای «هفته سلامت» است، در این نام‌گذاری به طور ویژه اهمیت خانواده به‌عنوان اولین پایگاه آموزشی در زمینه‌های تغذیه سالم و ورزش همگانی پیش از ورود به جامعه موردتوجه قرار گرفته است.

وی افزود: یک خانواده سالم، با ایجاد فرهنگی از آگاهی درباره سلامت، این امکان را به اعضایش می‌دهد که بهترین تصمیم‌ها را در خصوص سلامتی خودشان بگیرند، آموزش‌های مرتبط با تغذیه سالم، مراقبت از بدن و روح و تدابیر پیشگیری از بیماری‌ها، بخشی از این فرهنگ سلامت در خانواده هستند که به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک می‌کنند.

پزشک مرکز سلامت تصریح کرد: باتوجه‌به افزایش چندبرابری چاقی در چند دهه اخیر و به‌تبع آن افزایش کم‌سابقه موارد ابتلا به بیماری‌های مرتبط با آن نظیر کبد چرب و دیابت، تغذیه سالم و ورزش همگانی که از عوامل اصلی پیشگیری از چاقی هستند بیش از گذشته موردتوجه قرار گرفته و بر نقش و اهمیت خانواده و به طور ویژه مادر خانواده به‌عنوان اولین مروج این سبک زندگی سالم تأکید شده است.

وی یادآور شد: تهیه غذای سالم یکی از ارکان اصلی سلامت هر فرد به شمار می‌رود و تصور من بر این است که بانوان نقش اصلی را در این زمینه عهده‌دار هستند. اگر بتوانیم مادران و خانم‌های خانه‌دار را در زمینه تغذیه سالم آموزش دهیم شاید گام بزرگی در این زمینه برداریم، در درجه اول آموزش به خانواده اهمیت دارد و محل دیگری که فرد به آن وارد می‌شود مهدهای کودک و مدارس هستند، پس در مرحله بعد تمرکز اصلی باید روی آموزش در مهدهای کودک و مدارس باشد.

شیوا شبدینی در ادامه تشریح کرد: دیگر مراکزی که می‌توانیم آموزش‌ها را در آن‌ها آغاز کنیم، محل‌های کار و ادارات هستند، بارها دیده شده که غذاهایی که برای کارمندان تهیه و طبخ می‌شود از کیفیت خوبی برخوردار نیستند، اکنون اکثر افراد ناگزیرند غذا را یا در محل کار بخورند یا از طریق رستوران‌های اطراف محل کار خود تهیه کنند. اگر غذاهایی که ادارات، سازمان‌ها و ارگان‌ها برای کارکنان خود در نظر می‌گیرند غذای سلامتی باشد، سلامت کارمندان نیز تضمین می‌شود.

وی اظهار کرد: خیلی‌ها بر این باورند که پیروی از یک رژیم غذایی اصولی و سلامت هزینه‌های زیادی دارد، اما اگر واقعاً کلاه‌خود را قاضی کنیم متوجه می‌شویم که بدن ما در طول هفته‌ها و ماه‌ها چقدر مواد غذایی ناسالم مانند انواع شیرینی‌ها، تنقلات، چیپس و پفک و انواع نوشابه‌های شیرین و آب‌میوه‌های صنعتی دریافت می‌کند، اگر از مصرف این غذاها و تنقلات ناسالم پرهیز کنیم می‌توانیم هزینه‌ای را که پیش‌تر صرف این غذاها می‌کردیم، به تهیه مواد غذایی سالم اختصاص دهیم.

شبدینی خاطرنشان کرد: مورد دیگری که دیده می‌شود کم‌تحرکی است، ساعات خیلی طولانی حضور در ترافیک سنگین شهری باعث می‌شود افراد تحرک کمی داشته باشند، کم‌تحرکی عامل بروز بسیاری از بیماری‌ها از جمله کبد چرب، بیماری‌های قلبی عروقی و مشکلات اسکلتی (استخوانی) است.

وی افزود: اگر بتوانیم در کنار تغذیه سالم حداقل روزانه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان به فعالیت ورزشی اختصاص دهیم و در آخر هفته‌ها به همراه خانواده ورزش‌های خیلی ساده مانند رفتن به پارک‌ها، کوهستان و بازی‌های گروهی را مدنظر قرار دهیم تا حد زیادی از بیماری‌های کبد چرب و دیابت که روند ابتلا به آن‌ها آن با سرعت بسیار بالایی در حال افزایش است، می‌توانیم پیشگیری کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • مادر دیانا به قتل فرزند بیمارش اعتراف کرد
  • چگونه کودکانی قد بلند داشته باشیم؟
  • این ویتامین موجب افزایش قد می‌شود
  • راز قتل دختربچه ۱۱ ساله اصفهانی فاش شد
  • تأمین سلامت افراد مهم‌ترین رکن پیشرفت جامعه‌
  • جایابی بیمارستان مادر و کودک خراسان شمالی اشتباه است
  • فیلم | کلنگ بیمارستان مادر و کودک بجنورد بر زمین خورد
  • کشف و ضبط ۴۶۳ جوجه چکاوک قاچاق در همدان
  • تخصیص ۳۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل طرح تغذیه مصنوعی بندان
  • مرمت بندهای تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون