Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@04:30:40 GMT

صنایع تبدیلی کشاورزی ضرورتی مغفول

تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۱۳۸۵۸

صنایع تبدیلی کشاورزی ضرورتی مغفول

خبرگزاری مهر-گروه استان ها: صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی از دیرباز با مشکلات و چالش‌هایی مواجه بوده و تا به امروز نیز مسیری را پیموده است که گویی متولی خاصی برای این صنعت مهم در حوزه مواد غذایی یافت نشده و این طفل کماکان گریزپای است.


زنجان یکی از استان‌هایی است که به لحاظ جغرافیایی در منطقه‌ای واقع شده که دارای تنوع محصولات کشاورزی بوده و در برخی از این انواع محصولات، جزو استان‌های شاخص از جهات مختلف به شمار می‌رود و همین مسئله باعث شده است تا جایگاه متزلزل صنعتی که نیاز امروز حوزه کشاورزی است، بیش از پیش نمایان شده و همگان به تداوم مشکلات صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی واقف باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



روی سخن‌مان صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی است، همان صنعتی که تا چند سال پیش به صورت سنتی و امروز به صورت صنعتی در این عرصه به فعالیت مشغول بوده و به واسطه خروجی محصول‌، از فعالان این عرصه باید به عنوان کسانی که خاک را به نظر کیمیا می‌کنند، یاد کنیم، خاکی که این روزها بر روی سیمای مشکلات‌شان، نقابی از فراموشی کشیده است.

صنایع تبدیلی زنجان؛ پرکار اما بدون حامی

کارشناسان حوزه کشاورزی بر این عقیده‌اند که به دلیل نبود متولی خاص در زمینه صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی، این صنعت در استان زنجان نتوانسته است در حد و اندازه‌های آنچه که استحقاقش را داشته، توسعه پیدا کند و به نظر می‌رسد اظهارنظرهایی که تا به امروز از سوی مسئولان ذی‌ربط در این خصوص بیان شده، بیشتر به ارائه آمار و ارقام بر روی کاغذ اکتفا و در عمل به آن پرداخته نشده است.

باوجود اینکه زنجان جزو استان‌هایی است که توانسته رتبه قابل قبولی را در زمینه فرآوری محصولات کشاورزی از آن خود کند، اما به نظر می‌رسد این آمار نمی‌تواند تسکین دهنده آلام فعالان این عرصه باشد. با اینکه جواد تاراسی، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان اعلام کرده که زنجان پارسال رتبه نخست را در زمینه میزان فرآوری محصولات کشاورزی به خود اختصاص داد اما فعالان این بخش معتقدند هنوز نگاهی که باید به عنوان یک صنعت به این حوزه صورت گیرد، محقق نشده است.

سیر و زیتون؛ برندی با نام «فله»

طارم، یکی از مناطقی است که به دلیل برخورداری از شرایط آب و هوایی خاص، تنوع زیادی در حوزه محصولات کشاورزی داشته همین موضوع باید باعث شود نگاه ویژه‌ای به فعالیت جدی صنایع تبدیلی در این منطقه وجود داشته باشد اما شواهد حاکی از آن است که این صنعت آن‌طور که باید نتوانسته در این شهرستان به‌ویژه در حوزه سیر و زیتون که دو محصول استراتژیک این منطقه به شمار می‌رود، حرف‌ها برای گفتن داشته باشد.اگر قرار باشد به صنایع تبدیلی توجه نشود، مواردی چون ارزش‌افزوده، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، افزایش درآمد بهره‌برداران، بهبود محیط کسب و کار و نیز افزایش ضریب نفوذ فن‌آوری را از دست خواهیم داد

مجتبی اسکندری، مدیر جهادکشاورزی طارم با یادآوری اینکه نیمی از محصول سیر کشور در این شهرستان تولید می‌شود، تصریح می‌کند: اگر قرار باشد به صنایع تبدیلی توجه نشود، مواردی چون ارزش‌افزوده، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، افزایش درآمد بهره‌برداران، بهبود محیط کسب و کار و نیز افزایش ضریب نفوذ فن‌آوری را از دست خواهیم داد و این موضوع نمی‌تواند برای کشاورزی این منطقه خبر خوبی باشد.

مهدی عباسی، رئیس شورای ملی زیتون نیز با بیان اینکه ۳۲ واحد صنعتی و ۱۵۰ واحد سنتی تولید زیتون در استان زنجان در حال فعالیت است، ادامه می‌دهد: با توجه به جایگاهی که زیتون طارم در کشور دارد، از همان ابتدا آماده همکاری با دستگاه‌های اجرایی در خصوص رفع مشکلات واحدهای فرآوری زیتون بوده و هستیم اما مسئولان استان تا به امروز رغبت چندانی برای همراهی از خود نشان نداده‌اند.

شهرک‌های صنعتی؛ حلقه مفقوده صنایع تبدیلی

به گفته کارشناسان حوزه کشاورزی، در حال حاضر بیش از یک میلیون تن فرآوری محصولات کشاورزی در استان زنجان داریم و حدود ۱۷۰ واحد صنایع فرآوری نیز در این منطقه دارای پروانه بهره‌برداری است و در هر منطقه‌ای، هر محصولی که اولویت داشته باشد، سازمان جهادکشاورزی استان زنجان بیشترین صنایع تبدیلی را خواهد داشت.

اما این همه ماجرا نیست؛ چرا که مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهادکشاورزی استان زنجان به موضوع دیگری در خصوص مشکلات صنایع تبدیلی اشاره کرده و آن مشکل را نبود نواحی و شهرک‌های صنعتی دانسته و اظهار می‌کند: اگر شهرک صنعتی زیرساخت‌ها را فراهم کند، صنایع به این سمت هدایت خواهند شد.

بهاره دادلوئی خاطرنشان می‌کند: برای ایجاد یک واحد صنعتی در حوزه فرآوری محصولات کشاورزی حداقل نیاز به ۲۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری است، به همین خاطر نمی‌توان به سرمایه‌گذار این اطمینان را داد که با این میزان سرمایه‌گذاری می‌تواند با وجود محصولی که در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده است، موفق عمل کند.

توجیه اقتصادی؛ پاشنه آشیل صنایع تبدیلی

فعالیت صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی بعد از اخذ مجوزهای لازم از حفاظت محیط زیست و مرکز بهداشت رسمیت پیدا کرده و به عنوان واحد صنعتی شناخته می‌شوند، به همین خاطر این واحدها را نباید در زمره مشاغل خانگی که در این زمینه فعالیت می‌کنند، قرار دهیم.

وقتی مدیرکل دفتر صنایع تبدیلی و تکمیلی وزارت جهادکشاورزی به صراحت بیان می‌کند که ایجاد صنایع تبدیلی نیازمند زمینه‌هایی از جمله توجیه اقتصادی است، لازمه توجیه‌پذیری اقتصادی این قبیل صنایع، وجود محصول قابل توجه، ایجاد زمینه صادرات محصولات و … بوده و این زنجیره، تکمیل‌کننده فعالیت در این بخش خواهد بود.

مهم‌ترین دغدغه مسئولان جهادکشاورزی استان در این عرصه، متوجه سازمان صمت است؛ چرا که انتظار می‌رود زمینه تسهیل‌گری برای واحدهای فرآوری محصولات کشاورزی که از آن‌ها به عنوان واحدهای صنعتی یاد می‌شود، فراهم آید تا سرمایه‌گذاران این عرصه بتوانند با ریسک کمتری در این فرآیند حضور داشته باشند.

صنایع تبدیلی و رقابتی نابرابر با واحدهای سنتی

بی‌تردید هر صنعتی به مرور زمان دستخوش تغییراتی شده و غالباً این تغییرات در راستای استفاده بهینه از ظرفیت‌ها و فناوری‌ها است، لذا نباید انتظار داشته باشیم که بتوان با در پیش گرفتن روش‌های سنتی، عملکرد موفقی در میدان رقابت داشت و امروز به عینه می‌بینیم که با وجود اشرافیت به لزوم ایجاد صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی، واحدهای سنتی هنوز یک گام جلوتر از واحدهای صنعتی عمل می‌کنند.

زمانی وجود بشکه‌های زیتون فله ای به یک چالش جدی در استان زنجان تبدیل شده بود اما نمی‌دانیم چرا این موضوع و دغدغه بدون اینکه احیا و مرتفع شود، از اولویت مسئولان خارج شد و امروز کماکان شاهد عرضه این محصول استراتژیک به صورت فله‌ای هستیم، این در حالی است که واحدهای صنعتی تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی در استان با وجود همه مشکلات ریز و درشت، تلاش می‌کنند تا کسب و کارشان در این جنگ نابرابر راکد نشود.

نباید فراموش کنیم که سلامت مردم در اولویت همه مسائل قرار داشته و خروجی صنایع تبدیلی و فرآوری مجوزدار، همان چیزی است که نیاز امروز انسان را در حوزه سلامت تامین می‌کند

حسینعلی، یکی از چند صد فعال حوزه صنایع تبدیلی در استان است که حال و روز این صنعت در زنجان را خوشایند ندانسته و می‌گوید: برای اینکه بتوانیم یک واحد صنعتی فرآوری محصولات کشاورزی را راه‌اندازی کنیم، باید مجوزهای مختلف اخذ کنیم، این در حالی است که واحدهای سنتی با کم‌ترین دغدغه در این عرصه فعالیت می‌کنند، بدون اینکه پاسخ‌گوی مسائل زیست‌محیطی و بهداشتی باشند.

این شهروند طارمی با تاکید بر اینکه توجه نکردن به ایجاد صنایع تبدیلی باعث به وجود آمدن آفت بزرگی در این حوزه به نام خام‌فروشی شده است، یادآور می‌شود: فارغ از مباحث اشتغال‌زایی و ارزش‌افزوده، نباید فراموش کنیم که سلامت مردم در اولویت همه مسائل قرار داشته و خروجی صنایع تبدیلی و فرآوری مجوزدار، همان چیزی است که نیاز امروز انسان را در حوزه سلامت تامین می‌کند.

صنایع تبدیلی؛ صنعتی که متولی می‌خواهد

وقتی پرونده مشکلات صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی را ورق می‌زنیم، به صفحاتی می‌رسیم که در آن مواردی چون نبود متولی واحد، توجیه‌پذیری اقتصادی، ایجاد کارخانه‌های غذایی متعدد، مغایرت قوانین در حوزه صنایع تبدیلی، جزیره‌ای عمل کردن مسئولان در این عرصه، تامین دیرهنگام نقدینگی و … ذکر شده است.

همه ما کم و بیش به این موضوع اشرافیت داریم که کشاورزی مقوله‌ای است که از اصول و قواعدی پیروی می‌کند و اگر قرار باشد بیش از آنچه که این اصول ایجاب می‌کند، محصولی کاشته شود، بی‌تردید زمان برداشت با مشکلات جدی مواجه خواهیم بود و واحدهای فرآوری جوابگوی محصولات نخواهند بود.

فراموش نکنیم، این دغدغه‌ای نیست که به واسطه پایین بودن ظرفیت صنایع تبدیلی به وجود آمده باشد، به همین خاطر اگر مسئولان بتوانند برنامه‌ریزی‌ها را بر اساس الگوی کشت و توزیع محصولات اتخاذ کنند، این مشکلات به مراتب کمتر شده و صنایع به تبدیل آنچه که باید بپردازند، خواهند پرداخت. دغدغه فعالان این عرصه کماکان جزو مشکلاتی است که خاک می‌خورد، خاکی که به کار کیمیاگران نیز نمی‌آید.

کد خبر 4943972

منبع: مهر

کلیدواژه: جهاد کشاورزی زنجان صنایع تبدیلی کشاورزی ویروس کرونا شیراز بوشهر شهرکرد شیوع کرونا قزوین گرگان آتش سوزی ایلام سالروز ارتحال امام خمینی امام خمینی ره بیرجند آتش سوزی جنگل ها سانحه تصادف صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی جهادکشاورزی استان استان زنجان حوزه کشاورزی واحد صنعتی استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۱۳۸۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد ۲ خوشه صنعتی در حوزه فولاد و پتروشیمی

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی خوزستان گفت: دو خوشه‌ پشتیبانی و تجهیزات صنایع مرتبط با فولاد، پتروشیمی و تجهیزات حفاری به منظور رونق کسب و کار صنایع وابسته به این دو صنعت، در استان ایجاد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خوزستان علی مهدی‌پور _یکشنبه نهم اردیبهشت_ در یک گفت‌وگوی رسانه‌ای اظهار کرد: شکل‌گیری خوشه‌های صنعتی اهمیت زیادی دارد و با ایجاد این خوشه‌های صنعتی چندین واحد صنعتی راکد نیز به چرخه تولید بازگشت.

وی افزود: دو خوشه پشتیبانی و تجهیزات صنایع مرتبط با فولاد، پتروشیمی و تجهیزات حفاری (تأمین و ساخت و تعمیر) به منظور رونق کسب و کار صنایع وابسته به این دو صنعت در استان ایجاد شد، با ایجاد این دو خوشه صنعتی دو قرارداد به مبالغ یک میلیون یورو و ۴۶۰ میلیارد ریال با صنایع بزرگ استان در راستای تولید و تأمین تجهیزات مورد نیاز آن‌ها منعقد شد.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی خاطرنشان کرد: افزایش گردش مالی، توسعه قراردادهای قبلی، سفارش‌گیری از صنایع بزرگ و جلوگیری از خروج سفارش‌ها در استان از مزیت‌های راه‌اندازی این خوشه‌ها است، همچنین راه‌اندازی این خوشه‌ها و شناسایی ظرفیت‌های فنی موجود در استان باید جلب رضایت شرکت‌های بزرگ صنعتی را به همراه داشته است.

مهدی‌پور با اشاره به نقش و جایگاه صنایع کوچک و متوسط، اضافه کرد: این صنایع عامل اصلی رشد و توسعه کارآفرینی و نوآوری است که در رفع بیکاری و محرومیت بسیار اثرگذار است و فرصت‌های جدیدی را برای جذب سرمایه گذار ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه استفاده از خوشه‌های صنعتی در توسعه صنایع کوچک و متوسط یکی از روش‌های مؤثر و کارآمد است، ادامه داد: یک خوشه موفق می‌تواند نیرویی جهت‌دهنده تلقی شود که توسعه یک حوزه صنعتی خاص یا یک اقتصاد منطقه‌ای را در بهترین شکل ممکن به وجود آورد.

کد خبر 748739

دیگر خبرها

  • آشنایی با انواع لیبل زن صنعتی و مدل‌های مختلف آن
  • ایجاد ۲ خوشه صنعتی در حوزه فولاد و پتروشیمی
  • گلستان با ۸۸ درصد تحقق الگوی کشت جزو استان‌های پیش ‌رو است
  • عرضه محصولات صنعت گران قمی در نمایشگاه ایران اکسپو
  • همراه اول حامی برگزاری ششمین رویداد ایران اکسپو
  • محصولات بیش از ۱۳۰ واحد صنعتی در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی
  • حضور صنعت گران قمی در نمایشگاه ایران اکسپو
  • حضور بازرگانان محصولات کشاورزی و شیلات در نمایشگاه ایران اکسپو
  • ایران اکسپو رسما آغاز به کار کرد
  • ایران اکسپو رسما آغاز به کار کرد/ میزبانی از ۲ هزار تاجر خارجی