Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-07@11:42:04 GMT

تسلیـحات محله افسران عـالی‌رتبـه ارتـش

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۳۰۱۰۱

تسلیـحات محله افسران عـالی‌رتبـه ارتـش

همشهری آنلاین_ سارا جعفرزاده:  به گفته اهالی، قدمت این محله بیش از ۴۰ سال است. یعنی آن زمان که خبری از ساخت‌وساز در آن حوالی نبود و فقط یک ساختمان نیمه‌کاره برای شهرداری در این محدوده وجود داشت. در سال‌های اولیه شکل‌گیری محله تسلیحات، به دلیل وجود موتورآب خیلی‌ها دوست داشتند در این محدوده سکونت داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از جاذبه‌های قدیمی این محله می‌توان به حمام‌های کسری و مرمر اشاره کرد. در حال حاضر این محله ۲۵۲ کیلومترمربع مساحت و تعداد ۱۸۵۰۵ نفر جمعیت دارد .

درجه‌داران تسلیحات نخستین ساکنان خانه‌های سازمانی 

با ورود به محله تسلیحات خانه‌های سازمانی در سمت چپ میدان تسلیحات دیده می‌شود که زمانی برای خود روزگاری و برو بیایی داشته است. آن زمان میدان تسلیحات فعلی نمادی نداشت و فقط به‌صورت یک میدان خالی بود والبته خاکی. نخستین ساکنان خانه‌های سازمانی این محله، درجه‌داران و کارمندان عالی‌رتبه و ارشد ارتش بودند. «باقر ربیعی» دبیر شورایاری محله تسلیحات که در این محله متولد شده، در این‌باره می‌گوید: «درآن زمان مرکز تسلیحات ارتش در خیابان پاسداران قرار داشت و ارتش تصمیم به ساخت خانه‌های سازمانی برای کارکنان خود گرفت و در نهایت این محله به‌عنوان محل ساخت این خانه‌های سازمانی برای این افراد در نظر گرفته شد. بیشتر ساکنان این خانه‌ها درجه‌داران رتبه بالای ارتش بودند که هنوز هم تعدادی از آنها در این محله حضور دارند. این خانه‌های سازمانی با ۱۲ بلوک در سمت چپ میدان تسلیحات قرار گرفته و حضور کارمندان تسلیحات باعث شد محله به این نام شناخته شود حتی بوستانی هم به نام تسلیحات در محله نامگذاری شده است. »

نجاری و رنگکاری، مشاغل فراموش شده محله 

اوضاع کسب و کار در گذشته معمولاً به این شکل بود که عده‌ای زیادی از ساکنان یک محله به یک شغل واحد مشغول بودند. دلیل آن شاید رابطه خویشاوندی اهالی و تعصب خاطر نسبت به ادامه شغل پدران و اجداد بود. ربیعی با اشاره به تعداد زیاد مغازه‌های نجاری و رنگکاری در محله تسلیحات ادامه می‌دهد: ‌«پدرم از سال ۴۰ در محله تسلیحات سکونت داشته و بعدها به ۱۰ متری شبکه برق که این روزها به نام شهید «پوری محمد» نامگذاری شده نقل مکان کرده است. اهالی، این خیابان را به دلیل اینکه یک پست برق در ابتدای کوچه قرار داشت با نام ۱۰ متری شبکه برق می‌شناختند. البته هنوز هم عده‌ای این معبر را به همان نام می‌شناسند. » او با اشاره به فعالیت مغازه‌های نجاری و رنگکاری توضیح می‌دهد: «پدرم به شغل نجاری در میدان تسلیحات مشغول بود. آن زمان تعداد زیاد مغازه نجاری و رنگکاری در این محله وجود داشت اما در حال حاضر هیچ خبری از واحدهای نجاری و رنگکاری به دلیل اینکه مشاغل مزاحم شناخته می‌شوند، نیست. »

کلنگ مساجد را آیت‌الله شاهرودی و مرحوم کافی به زمین زدند 

در محله تسلیحات ۳ مسجد وجود دارد که هرکدام همچون نگینی در این بخش از شهر می‌درخشند. ربیعی به تاریخچه مساجد محله اشاره می‌کند و می‌گوید: «قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین مسجد محله، «مسجدجامع فاطمیه» است که قدمت آن به سال ۱۳۴۰ باز می‌گردد و در غرب محله قرار دارد. همچنین مساجد باب‌الحوائج(ع) و امام حسین(ع) در سال ۱۳۴۵ ساخته شده‌اند که در جنوب و شرق محله قرار دارند. » او با اشاره به کلنگ‌زنی مسجدجامع فاطمیه توسط یکی از شخصیت‌های سیاسی و مذهبی می‌افزاید: ‌«مسجدجامع فاطمیه از آن جهت برای اهالی مهم است که کلنگ ساخت آن توسط مرحوم آیت‌الله شاهرودی به زمین زده شد و همچنین مرحوم «حاج احمد کافی» کلنگ ساخت مسجد امام حسین(ع) را بر زمین زده است. » در کنار این مساجد، ۱۲ حسینیه توسط طایفه‌های مختلف از جمله اراکی‌ها و سبزواری در این محله فعال است و در ایام سوگواری به‌ویژه ماه محرم حال و هوای متفاوتی به این محله می‌دهد. »‌

حمام‌های مرمر و کسری 

در گذشته کمتر محله‌ای وجود داشت که حمام عمومی نداشته باشد. هرچند با گسترش شهرنشینی دیگر خبری از حمام‌های قدیمی نیست اما وجود ۲ حمام قدیمی در محله تسلیحات هنوز هم جالب توجه است.  
یکی از این حمام‌ها که قدمت بالایی هم دارد، حمام مفید یا همان حمام مرمر است که در جنوب محله قرار دارد و به دلیل مشکلاتی که بعد از غیرفعال شدن برای اهالی ایجاد کرده بود، در حال حاضر تخریب شده است. اما حمام کسری در محله همچنان فعال است و در ابتدای خیابان گلستان قرار دارد.  

وجود موتورآب دلیلی برای سکونتم شد

«علی ربیعی» یکی از ساکنان قدیمی محله که از سال ۳۸ در این محله زندگی می‌کند، اکنون ۸۰ سال دارد و درباره تاریخچه این محله می‌گوید: ‌«تمام خیابان‌های این محله خاکی بود و خبری از شکل و شمایل فعلی نبود. یادم می‌آید نخستین خیابانی که در این محله آسفالت شد، خیابان جمشیدی بود. حدود سال ۱۳۴۴ هم مجسمه‌ای در مرکز محله جانمایی شد. » او علت ساکن شدن در این محله را این‌گونه عنوان می‌کند. ‌«قبل از اینکه در محله تسلیحات ساکن شوم، زمینی را در محله مجیدیه قولنامه کرده بودم اما به دلیل اینکه در محله تسلیحات موتورآب وجود داشت از خرید خانه در مجیدیه صرف‌نظر کردم. آن زمان تهران آب لوله‌کشی نداشت و در نهایت تصمیم گرفتم به محله تسلیحات بیایم. » درباره موتورآب در محله، «محمد خبازی» یکی از ساکنان قدیمی هم خاطرات شنیدنی دارد و می‌گوید: ‌«قدیم‌ها جوی بزرگی از وسط محله رد می‌شد و موتورآب مستقر در بالای میدان اصلی محله به این جوی آب راه داشت و در نهایت آب موتور به آب‌انبار خانه‌ها می‌رسید. اهالی محله هم از آب آب‌انبار ماه‌ها استفاده می‌کردند. » 

جشن‌های مذهبی محله تسلیحات زبانزد است

«سید اصغر میرترابی» شورایار محله تسلیحات و یکی از کاسبان محله، حدود ۳۰ سال است که در این محله ساکن است و یکی از مزیت‌های این محله را فعالیت هیئت‌های مذهبی می‌داند و می‌گوید: «یکی از مزیت‌های این محله فعالیت هیئت‌های مذهبی است. جشن‌هایی که توسط این هیئت‌ها در اعیاد مذهبی برگزار می‌شود زبانزد همه اهالی منطقه ۸ است و از تمام نقاط منطقه و حتی پایتخت در ایام مختلف در این محله حضور پیدا می‌کنند. این محله از همان قدیم‌الایام پیشینه مذهبی قوی دارد و سکونت و حضور مداحان معروف در این محله گواه این موضوع است. »

کد خبر 519458 برچسب‌ها محله همشهری محله منطقه ۸ شهرداری دفاع - ارتش جمهوری اسلامی پایتخت

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: محله همشهری محله منطقه ۸ شهرداری دفاع ارتش جمهوری اسلامی پایتخت خانه های سازمانی محله تسلیحات میدان تسلیحات خانه ها حمام ها آن زمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۳۰۱۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلایی که سر امامزاده ابراهیم(ع) افتاد ؛ هر خانه کمتر از ۱۰ دقیقه دچار حریق شد

به گزارش پارس نیوز ، به گفته فرماندار شفت؛ تاکنون 5 مورد آتش‌سوزی در منطقه در سال‌های ۱۳۷۵، ۱۳۷۸، ۱۳۹۲، ۱۳۹۶ و ۱۴۰۳ صورت گرفته ولی اینبار با وجود شرایط خاص منطقه و داشتن یک ماشین آتش‌نشانی ۲۵۰۰ لیتری و ایستگاه پمپاژ آب آتش‌نشانی، شهرک در آتش سوخت.

 

مهدی نقدی اظهار کرد: آتش سوزی اینبار بسیار متفاوت بود و شدت زیادی داشت؛ تا جایی که نزدیک شدن به صحنه و اطفای حریق غیر ممکن بود.

وی با بیان اینکه پروژه گازرسانی به روستای امامزاده ابراهیم در دست اقدام است و به محوطه حرم رسیده است، ادامه داد: مردم از کپسول گاز استفاده می‌کنند و در این حادثه آتش‌سوزی با خطرهای ناشی از انفجار مواجه بودیم که کار را برای مردم و آتش‌نشانان و امدادگران سخت می‌کرد.

نقدی با بیان اینکه آتش‌نشانان از شفت و احمدسرگوراب و نصیرمحله و شهرک صنعتی شفت و رشت و فومن برای کمک آمدند، گفت: سازه‌ها چوبی بودند و سرعت آتش را افزایش دادند، البته یک دیوار به طرف حرم امامزاده و یک ساختمان بتنی از گسترش آتش تا رسیدن آتش‌نشانان جلوگیری کرد، اگر آنها نبودند، بازار کامل می‌سوخت.

وی با اشاره به مصوبه شورای تامین شهرستان شفت درباره عدم الزام احداث سازه‌های چوبی، تاکید کرد: چون این روستا به شهرک چوبی معروف است، فقط نمای ساختمان‌ها می‌تواند طرح چوب باشد.

فرماندار شفت با قدردانی از جمعیت هلال احمر برای اسکان خانوارهای خسارت‌دیده، بیان کرد: اداره‌های آب و برق و بنیاد مسکن و صمت پای کارند. اکنون نیازمند برقراری روشنایی معابر و آواربرداری و کمک‌های بلاعوض هستیم.

خلیل بهروزی فر نماینده مردم نیز درباره ابعاد آتش‌سوزی امامزاده ابراهیم شهرستان شفت اظهار کرد: آتش‌سوزی محله امام‌زاده ابراهیم شامگاه چهارشنبه اتفاق افتاده و شروع آن هم از یک نانوایی در شهرک امام‌زاده ابراهیم بوده است و متأسفانه به دلیل وزش باد حریق به ساختمان‌های دو طرف نانوایی سرایت کرده و به جهت اینکه بافت این محله غالباً سنتی و خانه‌ها و ساختمان‌ها به طبقات از چوب ساخته شده و این چوب‌ها خشک بوده؛ آتش‌سوزی به سرعت گسترش پیدا کرده و شاید هر خانه کمتر از ۱۰ دقیقه دچار حریق شده و در آتش سوخته است.

وی با اشاره به اینکه محله امام‌زاده ابراهیم شفت بافت تجاری و مسکونی دارد، افزود: معمولاً طبقه هم کف خانه‌ها، مغازه و فروشگاه بوده و طبقات بالای آن مسکونی و محل سکونت خود اهالی بوده یا به عنوان مهمان‌پذیر برای پذیرش زائر و مسافر استفاده می‌شده است که به علت سرعت حریق و وسعت دامنه آتش‌سوزی، مردم فقط توانسته‌اند جان خود و خانواده و فرزندانشان را نجات دهند؛ از این جهت خوشبختانه تلفات جانی نداشتیم اما از آنجا که مردم فرصت خارج کردن هیچ چیزی از خانه‌ها و فروشگاه‌های خود پیدا نکردند، خسارات بسیار سنگینی بر مردم وارد شده است.

بهروزی فر در مجلس با اشاره به خسارت کامل آتش‌سوزی به منازل و اسباب و وسایل زندگی مردم و هم اجناس فروشگاه‌های آنان اضافه کرد: تقریباً می‌توان گفت به هر خانه و خانواده حداقل ۱۰ میلیارد تومان خسارت وارد شده است. درآمد مردم این محله به واسطه همین کسب و کاری بود که آنجا و از طریق رفت و آمدهای مسافران، گردشگران، زائران و …داشتند و متأسفانه الان منبع درآمد دیگری ندارند.

نماینده مردم فومن و شفت در مجلس در ادامه از تشکیل ستاد بحران در شهرستان شفت خبر داد و گفت: در جریان این جلسه تصمیماتی گرفته شده اما با استاندار گیلان در تماس هستیم تا حتماً امروز به اتفاق وی و مدیران کل مربوطه استان بازدیدی از محل آتش‌سوزی داشته باشیم تا تصمیم دقیق‌تر و جدی‌تری اتخاذ شود.

بهروزی‌فر ضمن تأکید بر لزوم توجه دستگاه‌های دولتی به مردم آسیب دیده، تصریح کرد: بزرگ‌ترین و شاید تنها کمک دولت این است که باید تسهیلاتی به مردم ارائه دهد تا حداقل بخشی از مشکلات آنان را حل کند اگر این تسهیلات داده نشود یا دیر اقدام شود، مردم آسیب شدیدتری می‌بینند، زیرا الان در شرایطی هستند که دیگر هیچ توان مالی ندارند که خودشان مجدد شروع به ساختن زندگی‌شان کنند. عملاً تمام زندگی شصت یا هفتاد ساله‌شان در چند دقیقه سوخته و الان حتی جای زندگی ندارند؛ بنابراین هر اقدامی هم که قرار است انجام شود، باید خیلی سریع شروع شود.

نماینده مردم فومن و شفت در مجلس با اشاره به اینکه این چندمین بار است که آتش‌سوزی در شهرک امام‌زاده ابراهیم شهرستان شفت اتفاق می‌افتد، تأکید کرد: تجربه نشان داده که در آنجا ماشین آتش‌نشانی برای اطفا حریق و مانور مناسب نیست، یعنی هر چند تا ماشین آتش‌نشانی هم داشته باشیم، امکان خاموش کردن این آتش نیست. چنان که در آتش سوزی در عرض چند دقیقه دو طرف محل با آتش بسته شد و عملاً آتش‌نشانی نمی‌توانست خود را به آتش برساند و به دلیل وزش باد سرعت پیشروی حریق بسیار بالا بود.

بهروزی‌فر در پایان تأکید کرد: تنها راه نجات محله امام‌زاده ابراهیم شفت از تکرار این آتش‌سوزی این است که شیرهای آتش‌نشانی در کل محله به صورت شبکه‌ای ایجاد شود تا در چنین مواردی بلافاصله بتوان از آن در نقطه ابتدایی آتش‌سوزی استفاده و آتش را خاموش کنند تا به جای دیگری سرایت نکند.

دیگر خبرها

  • هفتمین نشست مقامات عالی‌رتبه خزر برگزار شد
  • انفجار بنزین در حمام صاحب خانه را راهی بیمارستان کرد
  • چند شهید و مجروح پس از آغاز حمله اشغالگران به رفح
  • رزمایش اتمی روسیه با «تسلیحات غیر راهبردی»
  • فیلم| لحظه بمباران خانه‌ای در محله الصبره در غزه
  • کشتارهای جدید اشغالگران در غزه با هدف قرار دادن ۱۱ خانه در رفح و یک مدرسه آنروا
  • اراده کمیته محرومیت‌زدایی شورای اسلامی شیراز برای رفع فقر
  • سفر مهم بارزانی به تهران پس از ۳سال
  • بارزانی به تهران سفر می‌کند
  • بلایی که سر امامزاده ابراهیم(ع) افتاد ؛ هر خانه کمتر از ۱۰ دقیقه دچار حریق شد