Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-06@02:26:38 GMT

انتقام اینترنتی کارمند اخراجی

تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۴۷۴۷۷

انتقام اینترنتی کارمند اخراجی

حوصله هیچ‌کس را نداشت و تا آنجا که می‌توانست سعی می‌کرد با کسی از فامیل‌هایش رودررو نشود. بهاره تازه کارش را از دست داده‌بود و ساعت‌ها در تنهایی خودش به روزهایی فکر می‌کرد که باید در خانه می‌ماند و هیچ درآمدی هم نداشت. 

تنها که می‌شد، مدام به دعوا و مشاجره‌اش با کارفرمایش فکر می‌کرد که او را از کار اخراج کرده‌بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ذهنش با او بگومگو می‌کرد و جوابش را می‌داد. با این‌که می‌دانست کارفرمایش درست می‌گوید، اما بازهم حق را به خودش می‌داد. انتظار داشت کارفرمایش با همین شرایط دوباره از او دعوت به کار کند. روزها به تلفن خیره می‌ماند تا بلکه کارفرمایش تماس بگیرد و دوباره از او دعوت به کار کند. تا صدای تلفن همراهش بلند می‌شد، به سمت آن خیز برمی‌داشت، اما تا شماره را می‌دید، دست و دلش سرد می‌شد. 

بهاره به تنها چیزی که فکر می‌کرد، کارش بود. او به کار و درآمدش احتیاج داشت. دو ماه از اخراجش گذشته بود، اما هنوز تماسی از طرف کارفرمایش با او گرفته‌نشده‌بود. مدام از یکی از دوستانش در مورد شرکت می‌پرسید تا بداند چه‌کسی را به‌جای او آورده‌اند. با این‌که کسی به‌جایش نیامده و میزش هنوز خالی مانده‌بود، اما نمی‌توانست کینه‌ کارفرما را از دلش بیرون‌کند: «او باید با من تماس می‌گرفت.
می‌دانست بیکارم و به درآمد مالی نیاز دارم. شاید اشتباه از من بود و نباید بحث می‌کردم و باید کارم را انجام می‌دادم، اما بهتر بود با من تماس می‌گرفت، ولی وقتی دیدم اهمیتی به بودن یا نبودنم در شرکت نمی‌دهد، تصمیم گرفتم از او انتقام بگیرم.»

بهاره در آتش انتقام می‌سوخت و می‌خواست هر‌طور شده انتقام بیکارشدنش را از او بگیرد. از مدت‌ها پیش کارفرمایش، گروهی در یکی از شبکه‌های مجازی درست کرده بود که در آن، کارمندان مسائل مربوط به شرکت را مطرح و رتق‌وفتق می‌کردند. دخترجوان هم با سوء‌استفاده از این فرصت، شروع به طرح و نشر مطالب و تهمت و افترا علیه او کرده و سپس گروه را به‌سرعت ترک کرد.خیلی طول نکشید که این تهمت‌ها  به گوش کارفرمای بهاره رسید و او را به‌شدت آشفته کرد. کم‌کم تمام کارمندان و حتی خدماتی‌‎ها هم از این تهمت‌‎ها باخبر شدند. کارفرما به‌دنبال گوینده تهمت‌ها بود، اما هر چه گشت نتوانست او را پیدا کند و بنابراین به پلیس فتا رفت و طرح شکایت کرد.    ضمیمه تپش روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: انتقام اینترنتی کارمند اخراجی کرونا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۴۷۴۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کلاهبرداران در کمین سرقت اطلاعات شخصی و بانکی افراد

علی عباسی‌کسانی رئیس پلیس فتا استان کرمانشاه گفت : متأسفانه یکی از مواردی که سبب افزایش کلاهبرداری‌های اینترنتی از شهروندان می‌شود ارسال پیامک‌هایی با موضوعات دریافت سهام عدالت، سامانه سنا و آخرین وضعیت پرداخت یارانه است که موجب کلاهبرداری از افراد می‌شود.

رئیس‌پلیس فتا استان کرمانشاه گفت: با توجه به اینکه مردم همواره به دنبال آخرین اخبار از وضعیت سهام عدالت و یارانه هستند و یا در سامانه سنا عضویت دارند کلاهبرداران با ارسال پیامک‌هایی با موضوعات مختلف بدافزار‌هایی را در قالب پیامک اطلاع‌رسانی ارسال می‌کنند.

کسانی تصریح کرد: این بدافزار‌ها دارای لینک‌های آلوده هستند که اطلاعات شخصی افراد را سرقت و یا آنها را به درگاه‌های بانکی جعلی برای دریافت اطلاعات بانکی هدایت می‌کند و در نهایت حساب شخصی افراد را به سرقت می‌برند.

وی ادامه داد: مردم باید به هویت جعلی این پیام‌ها آگاه باشند تا شاهد کاهش سرقت‌ها و کلاهبرداری‌های اینترنتی در استان کرمانشاه باشیم که یکی از موارد مهم دانستن سواد استفاده از گوشی تلفن‌همراه برای انجام امور بانکی است.

رئیس‌پلیس فتا استان کرمانشاه افزود: یکی از راه‌های پیشگیری از کلاهبرداری‌های اینترنتی توجه به سرشماره پیامک ارسالی است که عمده این شماره‌ها شخصی هستند و دوم قرارگرفتن لینک بدافزار در آنها است و نکته سوم هدایت به درگاه‌های پرداخت بانکی است.

کسانی خاطرنشان کرد: در صورتی که فرد پس از بازکردن لینک مربوطه به صفحه پرداخت الکترونیک هدایت شد سریعا باید درگاه جعلی بانکی را ترک کند و یا برای جلوگیری از نفوذ بدافزار به تلفن‌همراه باید اینترنت موبایل خود را قطع کند.

وی اضافه کرد: پلیس فتا استان کرمانشاه به صورت شبانه‌روزی در حال رصد و پایش فضای مجازی است و هکر‌های اینترنتی را شناسایی می‌کند، اما در صورتی که همشهریان کرمانشاهی با چنین موارد کلاهبرداری مواجه شدند و یا اطلاعات شخصی و بانکی آنها به سرقت رفت سریعا آن را به مأموران پلیس فتا استان برای انجام اقدامات لازم گزارش دهند.

رئیس‌پلیس فتا استان کرمانشاه با اشاره به اینکه یکی از راه‌های دیگر کلاهبرداری از حساب بانکی افراد استفاده از اسکیمر است، گفت: مردم هنگام انجام خرید از دست‌فروشان حتما از قرار دادن کارت بانکی خود همراه رمز آن به افراد خودداری کنند تا شاهد کاهش جرائم کلاهبرداری در استان کرمانشاه باشیم .

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • مخالفت با مالیات ارزش افزوده تاکسی‌های اینترنتی
  • (ویدئو) خلاصه بازی لیورپول ۴ - ۲ تاتنهام؛ انتقام بازی رفت گرفته شد
  • هفته هشتم رقابت چابکسواران در کورس سراسری بهاره یزد
  • بهترین سایت سفارش آنلاین کتاب در ایران
  • انهدام ۲۰ باند جرایم سایبری در مازندران
  • نجات جان چند بیمار با اعضای بدن کارمند پست
  • ستاره کره‌ای بعد از پنج سال از بایرن انتقام گرفت! ‏
  • آموزش و پرورش را براساس سند تحول بنیادین اداره خواهیم کرد/ معلم کارمند نیست
  • پیش‌بینی تولید ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول بهاره در خراسان رضوی 
  • کلاهبرداران در کمین سرقت اطلاعات شخصی و بانکی افراد