Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-28@10:18:09 GMT

خواب ناآرام روی گسـل 

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۶۷۲۲۳

خواب ناآرام روی گسـل 

تجربه چند زمین لرزه اخیر در تهران نشان داد بهترین و سریع‌ترین تصمیمی که می‌گیریم، خارج شدن از خانه است. فرقی هم نمی‌کند که از طبقه پانزدهم سوار آسانسور پرخطر شویم یا پله‌های فرسوده ساختمانمان را یکی دو تا کنیم تا زودتر به پایین و جایی برسیم که سقف روی سرمان آوار نشود. می‌دانیم خانه‌هایمان روی خط زلزله بنا شده و خطر جدی است اما باید قبل و زمان وقوع زلزله هوشیارانه عمل کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این گزارش با اهمیت آموزش در زمان بحران و راه‌های کاهش آسیب‌های زلزله در مناطقی که ساختمان و برج‌ها روی گسل‌های پرخطر و زلزله خیر قد کشیده‌اند آشنا می‌شویم.  

پیش‌بینی خسارات ناشی از زلزله، میزان تلفات جانی، بررسی ظرفیت‌های هر منطقه در مواجهه با خطر و مدیریت بحران از موضوعاتی است که با توجه به تجربه‌های چند زلزله اخیر می‌تواند در برنامه‌ریزی برای کارآمدی بیشتر مدیریت بحران مؤثر باشد. سوله‌های بحران در مناطق تهران از مکان‌هایی است که در دوره گذشته مدیریت شهرداری تهران با هدف آمادگی در برابر حوادث احتمالی مانند زلزله و طوفان راه‌اندازی شد. هرچند طی سال‌های گذشته برخی از این سوله‌ها تغییر کاربری داده یا برای ضبط برنامه، به صدا و سیما واگذار شده بودند اما اهمیت این سوله‌ها موجب شد تا دوباره برای فعالیت‌های مرتبط استفاده شوند.  
«کیوان فاتحی منش» مدیر ستاد بحران منطقه یک درباره تعداد و فعالیت سوله‌های بحران منطقه یک می‌گوید: «۳ سوله بحران در محله‌های ازگل، گلابدره و شهرک شهید محلاتی در حال بهره‌برداری و ۲ سوله دیگر در محله‌های اراج و شهرک نفت در حال ساخت است. سوله‌ها هنگام وقوع، قبل و پس از بحران مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته قبل از بحران به‌عنوان محلی برای آموزش شهروندان، تشکیل جلسه‌ها یا برگزاری مانورها و در زمان بحران به‌عنوان محل ذخیره‌سازی اقلام مورد نیاز و مرکز توزیع استفاده می‌شود. در زمان وقوع بحران، تیم‌های امداد و نجات استان‌های معین می‌توانند در این سوله‌ها استقرار یابند و عملیات امدادرسانی به شهروندان را با استفاده از تجهیزات ذخیره شده در این مراکز انجام دهند. »

 اهمیت آموزش‌های طرح دوام

منطقه یک با داشتن برج‌های متعدد و تراکم جمعیتی در محله‌هایی با بافت قدیمی یکی از مناطق پرخطر در تهران به شمار می‌آید و این موضوع ضرورت آموزش در مواقع بحران را بیشتر می‌کند. فاتحی منش، آمار شرکت‌کنندگان در دوره‌های آموزشی را ۵۰۰ نفر در سال گذشته و ۳ هزار و ۵۰۰ نفر در مجموع ۷ سال گذشته عنوان می‌کند و می‌افزاید: «این تعداد اگرچه آمار خوبی است اما برای منطقه‌ای با جمعیت بالای ۵۰۰ هزار نفر کافی نیست. بسیاری از شهروندان با آموزش‌های اولیه امدادرسانی آشنا نیستند و این موضوع می‌تواند میزان تلفات در زمان زلزله یا حوادث دیگر مانند سیل و آتش‌سوزی را افزایش دهد. در صورت تدوین قانونی برای الزامی بودن، این آموزش‌ها موجب می‌شود تا این آموزش‌ها در اداره‌ها، دانشگاه‌ها یا حتی در دوره سربازی جدی‌تر پیگیری شود. شهرداری آموزش‌های کوتاه‌مدت را در برج‌ها و ساختمان‌های مسکونی یا اداره‌ها برگزار می‌کند و علاوه بر این، شهروندان می‌توانند در دوره‌های آموزشی طرح دوام شرکت کنند. مرحله اول آموزش‌ها به‌صورت مجازی و از طریق مراجعه به سایت مدیریت بحران انجام می‌شود. در مرحله دوم آموزش‌ها به‌صورت حضوری برگزار می‌شود و در پایان به اعضای شرکت‌کننده گواهینامه اعطا خواهد شد. اعضای گروه دوام می‌توانند در مانورها شرکت کنند و برای آنها اردوی آموزشی و دوره‌های بازآموزی نیز برگزار می‌شود. با توجه به اهمیت این دوره‌ها، شهروندان می‌توانند درخواست خود برای برگزاری کلاس‌های آموزشی در مجتمع‌های مسکونی را به ستاد مدیریت بحران منطقه ارائه دهند تا نسبت به برگزاری کلاس‌های آموزشی اقدام شود. » 

کیوان فاتحی منش/ مدیرستاد بحران منطقه یک  نقاط پرخطر و زلزله‌خیز 

محدوده شهر تهران روی گسل‌های مختلف با ویژگی و پیچیدگی‌های خود قراردارد و بافت مسکونی در کلانشهر تهران از سال‌های گذشته با علم به وجود این گسل‌ها شکل گرفته و ساخته شده است. در قوانین شهرداری تهران وجود گسل به‌عنوان مبنا برای صدور مجوز ساخت وجود نداشته و صدور پروانه ساختمان براساس رعایت قوانین نظام مهندسی و آیین‌نامه ۲۸۰۰ بوده که زمین‌های براساس خطر زلزله به ۴ نوع بسیار پرخطر برای زلزله تا کم خطر تعریف شده است و در نقشه‌های ساختمان کنترل می‌شود.  
تهران ۳ گسل اصلی دارد و گسل شمال تهران بزرگ‌ترین آنهاست که در جنوب دامنه رشته کوه البرز و در شمال تهران قرار دارد. این گسل از سوهانک و لشکرک در منطقه یک، آغاز و با عبور از مناطق فرحزاد و حصارک در منطقه ۲ به سوی غرب کشیده شده است. گسل شمال تهران در مسیر خود نیاوران، تجریش، زعفرانیه، فرمانیه و سعادت‌آباد را در بر می‌گیرد. ساختمان‌های فرسوده، برج‌های بلندمرتبه وگودهای پرخطر از موضوعاتی است که در صورت وقوع زلزله می‌تواند عمق حادثه را بیشتر کند. در منطقه ۲، گودهای دریا و ایران زمین زیرمجموعه گودهای پرخطر قرارمی گیرد. به گفته جواد قربانی اصیل، دبیر ستاد مدیریت بحران منطقه ۲، مقاوم‌سازی جداره‌های گود با طرح مشاور مقاوم‌سازی و مجری ذیصلاح انجام شده و این منطقه پیگیر تعیین تکلیف نهایی آن است. ایستگاه گاز فشار قوی در کوی فراز منطقه ۲ یکی دیگر از دغدغه‌های شهروندان هنگام وقوع زلزله است. به گفته مسئولان شهرداری منطقه ۲، از سال‌های گذشته، شرکت گاز به مقاوم‌سازی سازه‌ای و همچنین نصب شیر خودکار قطع کن گاز در زمان زلزله اقدام کرده و شهرداری منطقه ۲ در تلاش بوده تا با همکاری و هماهنگی با عوامل شرکت گاز، نسبت به ایمن‌سازی این منطقه اقدام کند.  
در منطقه ۲ در مجموع ۹ پایگاه بحران دارد که از ظرفیت این مراکز برای آموزش شهروندان استفاده می‌شود. یادگیری فوت و فن امدادرسانی و شرکت در کلاس‌های آموزشی که توسط ستاد بحران مناطق شهرداری برگزار می‌شود می‌تواند ما را با راه‌های خودائمنی و امدادرسانی در مواقع بحران آشنا کند تا در مواقع خطر بتوانیم بهترین تصمیم را برای نجات جان خود و خانوده‌هایمان بگیریم.  
 

نقاط امن در هر محله کجاست؟  

هنگام وقوع زلزله پیدا کردن نزدیک‌ترین محل امن یکی از دغدغه شهروندان است. اگر می‌خواهیم با نقشه تخلیه امن مناطق و محل سکونت خود مطلع شوید پیشنهاد می‌کنیم پیش از وقوع زلزله به سایت شهرداری تهران مراجعه کنید و با محل‌های تخلیه اضطراری آشنا شوید به نشانی
 www.tehran.ir مراجعه کنید و با جست‌وجوی نام محله خود از نقاط امن در محله خود که در زمان اضطراری (مثل زلزله) اطلاع پیدا کنید. اسکان یافتن در این محل‌ها می‌تواند تا رسیدن امکانات و نیروهای امدادرسان به شما کمک کند تا بر ترس و اضطراب خود غلبه کنید.  
 

کد خبر 519987 برچسب‌ها بافت‌ فرسوده زلزله محله منطقه ۱ تاریخ - بناها همشهری محله منطقه ۲

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: بافت فرسوده زلزله محله منطقه ۱ همشهری محله منطقه ۲ مدیریت بحران بحران منطقه وقوع زلزله منطقه یک آموزش ها دوره ها سوله ها منطقه ۲ برج ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۶۷۲۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: مبلغ درخواستی از سوی مسئولان استان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست و باید برآورد دقیق و کارشناسی شده وجود داشته باشد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، محمدحسن نامی امروز در جمع خبرنگاران در استانداری کرمانشاه، با اشاره به اینکه استان کرمانشاه از نظر پیشگیری، آمادگی و مقابله با بحران نسبت به سایر استان‌ها وضعیت بهتری دارد، اظهار داشت: این وضعیت باز هم کافی نیست و باید پیشگیری در حوزه‌های مختلف که می‌تواند احتمال خطر در آن وجود داشته باشد، با استفاده از ظرفیت استان مورد توجه قرار گیرد و ما نیز وظیفه داریم بودجه مورد نیاز را به ویژه برای شهر کرمانشاه تهیه کنیم.

وی درباره تکمیل بازسازی مناطق زلزله‌زده کرمانشاه گفت: در شهرستان سرپل‌ذهاب برخی از اماکن عمومی از جمله ساختمان‌های اداری، مساجد، کتابخانه‌ها و مراکز بهداشت هنوز ساخته نشده و نیاز به بودجه دارد و باید به نتیجه برسد.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: برآورد دقیقی از میزان اعتبار مورد نیاز برای بازسازی این اماکن وجود ندارد و تعیین اعتبار و زمان تأمین آن نیاز به برآورد دارد و البته از این به بعد همچون سال گذشته بودجه براساس براورد تخصیص نمی‌یابد بلکه به صورت مرحله به مرحله با پیشرفت کار و دقت در محاسبه و استفاده از ظرفیت دستگاه‌های موجود پرداخت می‌شود. این ساختمان‌ها باید ساخته می‌شد، اما با کم‌دقتی رها شده و اکنون ما بنا داریم تا انتها همراهی کنیم و نیازی به اعلام اعتبار نیست. ساختمان‌های دولتی باید بیمه باشند و در صورت تخریب به هر دلیل، ما نباید یک ریال برای بازسازی آن کمک کنیم و کاری که اکنون قرار است انجام شود کاری اضافه بر وظیفه است.

نامی با اشاره به اینکه برای ساخت و بازسازی مساجد می‌توان از ظرفیت خیران استفاده کرد، گفت: ما تمام تلاش خود را به کار می‌گیریم که این وضعیت ساماندهی شود اما باید همراه با دقت باشد و با برآورد کارشناسی برآورد صحیحی انجام شود.

وی با اشاره به اینکه با توجه به شعار سال باید بیشتر از ظرفیت مردم استفاده شود، افزود: در رابطه با ساماندهی آبشوران نیاز به اقدامات اولیه دارد و در ابتدا باید نقشه دیجیتال شهر تهیه شود که بتوانیم تصمیم درستی بگیریم و اعتبار آن از منابع استانی و بخشی نیز از بودجه مدیریت بحران تأمین می‎‌شود.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: برای ساماندهی آبشوران نیز اطلاعات دقیقی از نحوه انجام عملیات، شیب رودخانه و نوع مصالح مورد استفاده وجود ندارد و نمی‌توان بدون داشتن این اطلاعات اعتباری برای آن برآورد کرد.

نامی با اشاره به استفاده از پساب شهر کرمانشاه برای صنایع افزود: در قانون بودجه 1402 قید شده که تمایم شرکت‌های صنعتی باید از پساب استفاده کنند و تمام دستگاه‌ها باید در حد توان برای تصفیه پساب و انتقال آن به شهرک‌های صنعتی کمک کنند.

وی با اشاره به اینکه توسعه فضای سبز در کرمانشاه به خوبی انجام شده است، گفت: براساس برنامه‌ریزی انجام شده باید در کشور 250 میلیون اصله درخت کاشته شود و بنابر تأکید مقام معظم رهبری باید این درختان مثمر باشند و تولید چوب نیز می‌تواند در این دسته قرار بگیرد، زیرا در کشور سالانه به حداقل پنج میلیون مترمربع چوب نیاز است که بخشی از آن وارد می‌شود و به هر میزان این تولید چوب افزایش یابد واردات کاهش می‌یابد.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور بیان کرد: با این وجود تلاش می‌شود درختان کاشته شده مثمر باشد و نحوه عملکرد در این زمینه براساس تقسیمات وزارت جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی به دقت پیگیری می‌شود، زیرا توسعه فضای سبز یکی از اصول مهم دنیا برای ادامه حیات بشر است.

نامی با اشاره به اینکه در تمام ابعاد مدیریت بحران مردم حضور فعال دارند، گفت: این حضور نیاز به سازماندهی و آموزش دارد و به همین دلیل قرارگاه مردم یاری بحران در کشور به منظور آموزش مردم و استفاده از ظرفیت مردم در بحران‌ها راه‌اندازی شده است.

برآورد دقیق از خسارت در مناطق زلزله‌زده انجام شده است

محمدطیب صحرایی نیز در این نشست با تأکید بر همراهی مدیریت بحران کشور تا پایان ساماندهی مناطق زلزله‌زده کرمانشاه اظهار داشت: ممکن است اعتبار مورد نیاز بیشتر یا کمتر از برآورد و اعتبار درخواست شده باشد و مهم این است که از این وضعیت عبور کنیم. در صورت همراهی مدیریت بحران می‌توانیم در مدت زمان قابل قبولی تمام مناطق زلزله‌زده استان را از نابسامانی فعلی خارج کنیم.

صحرایی با بیان اینکه براساس برآورد انجام شده تا پایان سال گذشته 2700 میلیارد تومان برای تکمیل بازسازی مناطق زلزله‌زده نیاز است گفت: برآورد دقیق از خسارت‌ها وجود دارد و تقدیم خواهد شد و در صورت نیاز برآورد تکمیلی و کارشناسی‌های جدید انجام می‌شود.

استاندار کرمانشاه افزود: متأسفانه ردیف بودجه بازسازی مناطق زلزله‌زده از قانون بودجه حذف شده و برای بازگشت این ردیف حمایت مدیریت بحران نیاز است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • چهار هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل بازسازی مناطق زلزله‌زده و حل برخی از مشکلات کلانشهر کرمانشاه
  • وقوع سالانه ۱۴ تا ۱۵ هزار زلزله در سطح کشور
  • برای اتمام واقعی بازسازی زلزله کرمانشاه و ایمن سازی استان ۴ همت اعتبار نیاز است
  • کرمانشاه وارث‌دار پروژه‌های نیمه تمام افتتاح شده دولت قبل است
  • ایمن‌سازی کرمانشاه ۴۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد
  • مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶