Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-27@07:08:06 GMT

«عمو دردسر»؛ قصه‌هایی که نویسنده، زیسته است

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۶۸۵۰۰

«عمو دردسر»؛ قصه‌هایی که نویسنده، زیسته است

اگر کسی نویسنده کتاب «عمو دردسر» را بشناسد، می‌داند که چنین شخصیت‌هایی که قابلیت داستانی دارند، در شفاهیات او فراوان‌اند؛ ولی برای نوجوان امروز که خانواده‌اش در کم‌ترین رفت و آمد با خویشان هستند، این عمو، مفهومی ندارد.

داداشی، «عمو دردسر» را زندگی کرده است. اگر کسی این نویسنده را بشناسد، به یاد خواهد آورد که چنین شخصیت‌هایی که قابلیت داستانی دارند، در شفاهیات او فراوان‌اند؛ ولی برای نوجوان امروز که خانواده‌اش در کم‌ترین رفت و آمد با خویشان هستند و مراودات فرهنگی خیلی ناچیزی با دیگران دارد، عمو (کسی که برادر پدر نباشد) خیلی مفهومی ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، کتاب «عمو دردسر» نوشته حمیدرضا داداشی به تازگی از سوی نشر پیدایش منتشر و روانه بازار کتاب شده است.

داداشی که بیش‌تر با کتاب «عزیز خانم» شناخته می‌شود، «پشت دیوار مدرسه»، «سر خیابان منتظرم باشید» و «یکی بود، یکی نبود» (سفرنامه عمره) را هم در کارنامه دارد، اما او به موازات فعالیت در عرصه نویسندگی، حرفه ویراستاری و روزنامه‌نگاری را نیز پیگیری کرده است.

«عمو دردسر» حاوی ۶ داستان کوتاه به‌هم پیوسته است که شخصیتی به نام «نوید» (که البته عمو دردسر او را «هوشنگ» صدا می‌کند) بازیگر اصلی آن است. او مثل خیلی از نوجوانان، می‌خواهد توانایی‌های خود را به همه اثبات کند، اما در مسیر اثبات استعدادهای خود با چالش‌هایی مواجه می‌شود.

داداشی 49 ساله از آن دست نویسندگانی است که عمده نوشته‌هایشان را زیسته‌اند. پیش از او و در میان نویسندگان حال حاضر حوزه ادبیات نوجوان، محمد میرکیانی را می‌شود مثال زد که دست بر قضا با داداشی، اشتراکاتی هم دارد. هر دو اهل محله بی‌سیم در جنوب تهران هستند که پیرامونشان، شخصیت‌های مشابهی با خصلت‌های مشترک شکل گرفته‌اند. اگر میرکیانی، «روز تنهایی من» را در سال ۱۳۶۸ نوشته و انتشارات برگ آن را منتشر کرده، حالا حمیدرضا داداشی، «عمو دردسر» را درست ۳۰ سال بعد در همان فضای زیستی به چاپ رسانده است.

عموی قهرمان داستان در «عمو دردسر» می‌تواند عموی ناتنی هر یک از ما باشد. البته در روزگاری که بچه‌ها، حتی عمو، خاله، دایی یا عمه ندارند و عصر تک‌فرزندی است، اما نسل قبل، نه تنها به تعداد کافی، بستگان درجه دو داشته که یادش می‌آید کسانی را با عنوان «عمو» صدا می‌کرده که اساساً هیچ نسبت فامیلی و خونی باهم نداشته‌اند. عموی دردسرآفرین داداشی از آن جنس است که البته با قهرمان قصه، خیلی هم بی‌نسبت نیست.

روی جلد کتاب عبارت «مجموعه داستان طنز» قید شده است. همین قیدها به خوانده شدن اثر تا اندازه زیادی کمک می‌کند، اما جنس طنز به‌کار رفته در «عمو دردسر» با وجود شریف و وزین بودن، شاید نتواند نوجوانی را که با انبوه محتواهای طنز ـ ولو سطحی و مبتذل ـ در شبکه‌های اجتماعی مواجه است، بخنداند.

قبلا گفتم که داداشی، «عمو دردسر» را زندگی کرده است. اگر کسی این نویسنده را بشناسد، به یاد خواهد آورد که چنین شخصیت‌هایی که قابلیت داستانی دارند، در شفاهیات او فراوان‌اند؛ ولی برای نوجوان امروز که خانواده‌اش در کم‌ترین رفت و آمد با خویشان هستند و مراودات فرهنگی خیلی ناچیزی با دیگران دارد، عمو (کسی که برادر پدر نباشد) خیلی مفهومی ندارد. با این حساب، می‌توان کتاب جدید داداشی را «مناسب‌تر» برای کسانی دانست که درک خوبی از این عموها دارند. به عبارتی، این اثر را می‌توان با قهرمان نوجوان و مخاطب بزرگسال فرض کرد.

عمو دردسر، بی‌تاریخ است و این به کار آسیب می‌رساند. قهرمان قصه، دنبال نخودچی و کشمش می‌گردد که سرش را با آن گرم کند. چنین تنقلاتی متعلق به نسل نوجوان امروز نیست و توت خشک و برگه آلو یا نخودچی و کشمش، تنقلات مورد علاقه نوجوانان قدیم بود؛ در حالی که همین قهرمان از اینستاگرام و لایک صحبت می‌کند و بر مادرش که اینستا را ایستا و لایک را لاک می‌گوید، خرده می‌گیرد. این‌که بالاخره نوجوان قصه ما با آن همه شیفتگی نسبت به پژوی ۲۰۶ صندوق‌دار، اهل نخودچی و کشمش است، باهم جور در نمی‌آید. باید از نویسنده پرسید که این قصه در کدام سال و دهه اتفاق افتاده است که هم بوی کهنگی می‌دهد و هم مظاهر سبک زندگی جدید را یادآوری می‌کند؟

داداشی که خودش ویراستار است، در یکی از قصه‌ها، کلاس صحیح‌خوانی حافظ برای خوانندگانش برگزار می‌کند و مخاطب را عادت می‌دهد که برای خوانش آثار کلاسیک، حوصله و دقت به خرج دهد و متون کهن را دقیق بخواند.

«عمو دردسر» نثری روان و روایتی بی‌تکلف و صمیمی دارد. می‌توانید آن را در یک نشست کوتاه بخوانید و ۶ قصه را در ۷۸ صفحه به سرعت تمام کنید. این کتاب، برای نوجوانان نسل قدیم که از «کیهان بچه‌ها» خاطره دارند، مناسب‌تر است. هرچند می‌شود آن را به اتفاق فرزندان خانواده مطالعه کرد و درباره عموها و دایی‌ها، خاله‌ها و عمه‌های ناتنی به بچه‌ها توضیح داد که زندگی مهربانانه گذشته و اشتراکی اقوام فامیل چگونه رقم می‌خورده و چه صفایی بین ما مردم برقرار بوده است.

این کتاب را نشر پیدایش با قیمت ۱۵۰۰۰ تومان منتشر کرده است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: نشر پیدایش کتاب ادبیات نوجوان محمد میرکیانی نوجوان امروز برای نوجوان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۶۸۵۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

کتاب «حسنا و ملکه‌های رنگی» به قلم نسیبه استکی با توجه به یکی از دغدغه‌های روز نوجوانان از سوی نشر جمکران منتشر شد و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در سال‌های اخیر، مهمان تازه‌ای به جمع بحران‌های نوجوانی اضافه شده است؛ مهمانی که روی مصرف بی‌جا و ریخت و پاش زیاد اصرار می‌کند و هرچه از در بیرونش می‌کنیم باز از پنجره برمی‌گردد. تجمل‌گرایی و پرداختن به امیال، مهمان تازه و البته ناخوانده نوجوان‌های ماست.

کتاب «حسنا و ملکه‌های رنگی» به قلم نسیبه استکی که به تازگی از سوی انتشارات جمکران به چاپ رسیده، با دغدغه پرداختن به همین موضوع نوشته شده است. در معرفی این اثر آمده است: «حسنا و ملکه‌های رنگی»، دنیایی را که نوجوان ما فکر می‌کند، ایده‌آل است نشانش می‌دهد و ذره ذره طعم بودن در این دنیا را به او می‌چشاند. دنیایی که در آن همه چیز حتی پله‌ها، صندلی و دیوارها برق می‌زنند. هزاران کمد لباس نو وجود دارد و فقط اگر سری به یکی از کمد جواهرات ملکه بزنیم دهانمان باز می‌ماند. اما واقعاً درون این دنیای پرزرق و برق همه چیز همین قدر بی عیب و نقص است؟!

«حسنا» که شخصیت اصلی داستان ماست، آیا می‌تواند بی‌ترس از حیله‌های ملکه و فکر دلتنگی خانواده‌اش اینجا بماند؟! اصلاً شاید حسنا هم ملکه شود و در این دنیای قشنگ، قصری برای خودش بسازد، شاید هم اسیر این چیزها نشود و یاد حرف‌های پدرش بیفتد که همیشه می‌گفته «با این چیزها دست و پای ذهنت رو می‌بندی، ذهنی که بسته شد، دیگه نمی‌تونه آزادانه رشد کنه».

ورود «شهر شکل‌ها 2» به کتابفروشی‌ها

کتاب «حسنا و ملکه‌های رنگی» که برای گروه سنی نوجوان نوشته شده، تلاش دارد تا با زبانی شیرین و ورود ماجراهای جذاب به متن داستان، دست مخاطب خود را بگیرد و به یکی از مهمترین دغدغه‌های نوجوانان امروز پاسخ دهد. دو راهی انتخاب بین علایق شدید وجودمان و ارزش‌های درست، محور اصلی کتاب است؛ محوری که خوراک نوجوان امروزی و مهمان‌های جدیدش است.

رمان نوجوان «حسنا و ملکه‌های رنگی» در 172 صفحه و با قیمت 105 هزار تومان به تازگی توسط انتشارات کتاب جمکران روانه بازار نشر شده است. در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

حسنا همین که می‌خواست به خانه برگردد، چیزی طلایی روی سنگ جلویش برق زد. حسنا عاشق جواهرات بود، از هر نوعش؛ بدل یا واقعی، انگشتر یا النگو مهم نبود.

یک قدم به جلو برداشت. پایش لیز خورد و نزدیک بود بیفتد توی دریا. باید زود برمی‌گشت. همین حالا هم بیش از اندازه دیر کرده بود، ولی نمی‌توانست بی خیال آن جسم براق شود. دوباره نفس گرفت و سر جایش ایستاد. بعد آهسته به جلو خم شد. همین که نوک دستش با آن شی براق تماس پیدا کرد، سنگ زیر پایش شروع به لرزیدن کرد. لرزید و لرزید و یک‌دفعه پایین رفت... .

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • انتشار کتاب یوسف گم گشته باز آید در ماهشهر
  • چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟
  • عرضه چهار نمایشنامه «تیرنگ» در نمایشگاه کتاب
  • دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»
  • الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی
  • معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه
  • مهرداد صدقی با یک آبنبات جدید به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • روایتی حقوقی و هنری از کارگران کارخانه چیت‌سازی بهشهر 
  • انتشارکتاب «نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا (ع)
  • انتشار کتابی متفاوت درباره آلبرکامو