Web Analytics Made Easy - Statcounter

فراز و نشیب‌های آموزش مجازی در ترم جاری شاید برای غیرمنتظره بودن آن قابل چشم پوشی باشد؛ اما برای ادامه این مسیر و جلوگیری از ضربه جبران ناپذیر به آموزش کشور، ستاد ملی مبارزه کرونا و مسئولان دانشگاهی باید تصمیماتی را اتخاذ کنند که دیگر اساتید و دانشجویان دچار سردرگمی نشوند.

به گزارش خبرنگار حوزه صنفی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، بلاتکلیفی در بازگشایی دانشگاه‌ها منجر شد که دانشجویان و اساتید نتوانند برنامه‌ریزی درستی برای استفاده از ظرفیت آموزش داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانشگاهیان بر این باورند که آموزش مجازی نسبت به آموزش حضوری از کیفیت کمتری برخوردار است؛ اما همین بلاتکلیفی عاملی شد که از این بستر کم کیفیت نیز به‌خوبی استفاده نشود.

«پس از تعطیلات نوروز دانشگاه‌ها بازگشایی می‌شوند»، «از 17 خردادماه دانشجویان در دانشگاه‌ها حاضر می‌شوند»، «آزمون‌های پایان‌ترم به‌صورت حضوری برگزار خواهد شد»، «تصمیمات منوط به تصمیم ستاد ملی کرونا است» و... این دیالوگ‌های آشنایی است که این چندماهی است به گوش اساتید و دانشجویان می‌خورد.

آموزش مجازی، آموزشی است که دانشجو محور و پژوهش محور است، بدین‌صورت که دانشجویان آموزش مجازی باید برای یادگیری تلاش بیشتری کنند. هم‌چنین آزمون و ارزیابی در این سیستم آموزشی نیز متفاوت است. دانش در آموزش مجازی، «مشارکتی» است بدین معنا که اساتید منابع مختلف را معرفی کنند و دانشجویان به آن منابع مراجعه کرده و اساتید خلاصه‌ای از آن منابع را طلب کند و با ارزیابی آن خلاصه منابع اساتید می‌توانند میزان دانش دانشجویان خود را مورد ارزیابی قرار دهند.

بیشتر بخوانید:

کیفیت هر جلسه آموزش مجازی یک‌ششم آموزش حضوری است/ لزوم برگزاری امتحانات این ترم به‌صورت حضوری در تابستان

قاسم پورحسن، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، در خصوص چگونگی ارزیابی آموزش مجازی اظهار کرد: آموزش مجازی، «آموزش» تلقی نمی‌شود؛ زیرا مبنای تعلیم و تربیت مواجهه استاد و دانشجو است و مبنای آموزش در خواندن صرف نیست؛ بلکه مبنا بر یادگیری مستقیم دانشجو از تجربیات استاد است که تنها در نسبت به‌مواجهه حضوری شکل می‌گیرد ما نمی‌توانیم بگوییم امروز که با انبوهی از نوشته‌ها آثار مواجه هستیم می‌تواند خلأ نبود استاد را جبران کند.

وی افزود: در این دوران با معضلاتی ازجمله برگزاری امتحانات و چگونگی سطح آن مواجه هستیم. یکی از بهترین روش‌های برگزاری امتحانات در آموزش مجازی این است که دانشجویان به سمت پژوهش بیشتر، پرسش‌های پژوهش محور و کیفی و پرسش‌هایی بر مبنای کتاب‌باز سوق داده شوند. در غیر این صورت با معضل عدم یادگیری درس و نخواندن آن، تقلب و... مواجهه خواهیم بود.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: اکنون با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی آموزش حضوری در سراسر دنیا مراکز آموزشی تلاش می‌کنند شیوه جدیدی از آزمون‌ها را تجربه کنند این وضعیت متفاوت شامل دو مرحله است. مرحله نخست این است که در طول‌ترم دانشجویان به پرسش‌های پژوهش محور و پرسش‌های کیفی‌تر سوق داده شوند و در مرحله دوم این است که دانشجویان به پرسش‌های تحلیلی و انتقادی توجه کنند و اگر دانشجویان نیز خواستند به تقلب روی‌آورند در حقیقت در یک فرآیند کتاب‌باز این اتفاق رخ دهد.

تصمیم به برگزاری آزمون مجازی برای امتحانات پایان‌ترم، کیفیت آموزش و سطح علمی دانشجویان را با کاهش و افت روبرو خواهد کرد، چرا که دانشجویانی که باید با تحلیل و پژوهش سروکار داشته و امتحانات خود را به‌صورت تحقیقی و تحلیلی ارائه دهند به آزمون‌های تستی اکتفا کنند و همین امر کیفیت سطح علمی دانشجویان را تحت الشعاع قرار خواهد داد. از این رو شایسته است که مسئولان امر برای تداوم این وضعیت چاره‌ای بیندیشند تا از شتاب حرکت علمی کشور کاسته نشود.

پورحسن تصریح کرد: به‌طور مثال به دانشجویان خود اعلام کردم که بخشی از ارزیابی کلاس به نحو کوییز یعنی پرسش‌هایی که در طول‌ترم مطرح‌شده است و دانشجویان برای پاسخگویی به آن پرسش‌ها باید تحقیق کنند تا بتوانند با آن پاسخ دهند تعلق دارد. اساساً در آموزش مجازی نباید از پرسش‌های چگونه است، نام ببرید و... اکتفا کرد. بسیاری از دانشگاه‌های معتبر دنیا از روش کوییز برای ارزیابی دانشجویان استفاده می‌کنند کوییز امتحانات کوچک هستند که در طول‌ترم بدون اطلاع دانشجو از او پرسیده می‌شود.

دانشگاهیان به دنبال روش‌های جدید آزمون

در آموزش مجازی هر یک از اساتید باید به یکی از روش‌های جدید آموزشی روی‌آورند و نباید ذهن خود را به روش‌های آموزش حضوری معطوف کند. بخشی از فرایند تبعیض در آموزش مجازی خود دانشجو است می‌توان گفت آموزش مجازی دانشجو محور است.

تصمیم به برگزاری آزمون مجازی برای امتحانات پایان‌ترم، کیفیت آموزش و سطح علمی دانشجویان را با کاهش و افت روبرو خواهد کرد، چرا که دانشجویانی که باید با تحلیل و پژوهش سروکار داشته و امتحانات خود را به‌صورت تحقیقی و تحلیلی ارائه دهند به آزمون‌های تستی اکتفا کنند و همین امر کیفیت سطح علمی دانشجویان را تحت الشعاع قرار خواهد داد. از این رو شایسته است که مسئولان امر برای تداوم این وضعیت چاره‌ای بیندیشند تا از شتاب حرکت علمی کشور کاسته نشود.

در همین راستا لیلی میرطاهری مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: «نحوه امتحان گرفتن از دانشجویان طی روزهای گذشته به این صورت بود که در زمان سؤال پرسیدن میکروفن دانشجوی مربوطه را روشن می‌کنم و بلافاصله بعد از شنیدن جواب او، اطمینان حاصل می‌کنم که دانشجو فرصت تقلب کردن را ندارد، اما سایر اساتید از روش‌های دیگر برای کاهش سطح تقلب‌ها استفاده کرده‌اند.»

وی افزود: «معاونت آموزشی دانشگاه خوارزمی در حال آماده‌سازی دستورالعمل مربوطه برای برگزاری امتحانات مجازی است تا اساتید از هر کدام از روش‌ها با توجه به نوع درس خود استفاده کنند و با این کار نحوه ارزیابی دانشجو را انجام دهند.»

محمد دانشجوی ترم هفت دانشگاه صنعتی شریف در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، با پژوهش محوری در طول‌ترم آموزش مجازی را خوب ارزیابی کرد و گفت: آموزش مجازی بدون فایده نیست؛ اما بسیاری از اساتید نحو تدریس در فضای مجازی را بلد نیستند.

وی افزود: یکی از اساتید صرفاً درس داده است و ارزیابی را به امتحان پایان‌ترم واگذار کرده است. یکی دیگر اساتید نیز 70 درصد ارزیابی را به انجام پروژه اختصاص داده است.

این دانشجوترم آخری گفت: هر هفته از سوی مسئولان یک تصمیم جدید گرفته می‌شود؛ از همین رو اساتید و دانشجویان نمی‌دانند چه‌کاری باید انجام دهند. ابتدا گفته شد از عید نوروز آموزش مجازی است، زمان بازگشایی دانشگاه به پس از ماه مبارک رمضان و پس‌ازآن به 17 خردادماه واگذار شو و اکنون زمان و چگونگی امتحانات پایان‌ترم به این بلاتکلیفی مواجه است!

محمد با بیان اینکه اساتید خود اساتید به این امید بودند که دانشگاه‌ها بازخواهد شد و امتحانات میان‌ترم را برگزار خواهند کرد و یا برای بالا بردن سطح کیفیت آموزش چه‌کارهایی می‌توانند انجام دهند، تصریح کرد: در کلاس‌ها آموزش مجازی استاد حین تدریس با فرزند خود بازی می‌کرد و ... کیفیت تدریس واقعاً پایین و در حد صفر بود.

ترم جاری با تمام فراز و نشیب‌هایش دارد به نقطه پایان خود نزدیک می‌شود؛ اما استمرار این وضعیت به گفته صاحب‌نظران ضربه جبران‌ناپذیری به آموزش کشور خواهد زد، از این رو مسئولان ستاد ملی مبارزه کرونا و سایر مسئولان تصمیم‌ساز باید در صورت استمرار شیوع ویروس کرونا و تعطیلی دانشگاه‌ها از وجود این سردرگمی‌ها و بلاتکلیفی در بین دانشگاهیان جلوگیری کنند.

انتهای پیام/4084/

منبع: آنا

کلیدواژه: کرونا آموزش مجازی بازگشایی دانشگاه آموزش حضوری ستاد ملی مبارزه کرونا سطح علمی دانشجویان برگزاری امتحانات آموزش مجازی آموزش حضوری پژوهش محور دانشگاه ها طول ترم پایان ترم آزمون ها ستاد ملی پرسش ها روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۷۲۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاه تهران رتبه اول همکاری‌های بین‌المللی را دارد

رئیس مرکز مطالعات و همکاری‌های علمی و بین‌المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه بیشترین ارتباط بین المللی را دانشگاه‌های بزرگ در کشور دارند، گفت: هرساله یک ارزیابی در وزارت علوم از وضعیت همکاری بین‌المللی دانشگاه، پژوهشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی انجام می‌شود که در این ارزیابی‌ها، رتبه دانشگاه تهران اول شده است.

مسعود صدری نسب، رئیس مرکز مطالعات و همکاری‌های علمی و بین‌المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌وگو با ایسنا گفت: بیشترین ارتباط بین المللی و پروژه های مشترک بین المللی را دانشگاه های بزرگ در کشور دارند. هرساله یک ارزیابی در وزارت علوم درباره وضعیت همکاری بین المللی دانشگاه، پژوهشگاه ها و مراکز تحقیقاتی انجام و دانشگاه ها رتبه بندی می شوند.

وی افزود: دانشگاه تهران در این ارزیابی رتبه اول را کسب کرده است. این دانشگاه به دلیل قدمت، دانشجو و  اعضای هیات علمی زیادی که دارد در اکثریت سال ها رتبه نخست را کسب می کند.

رئیس مرکز مطالعات و همکاری‌های علمی و بین‌المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ما با همه کشورهای دنیا به جز رژیم اسرائیل پروژه های مشترک دارند و تحریم مانعی برای انجام این همکاری بین المللی به وجود نیاورده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کسب رتبه ۱۴ دانشگاه مازندران در بخش آموزش در میان دانشگاه‌های کشور
  • دانشگاه تهران رتبه اول همکاری‌های بین‌المللی را دارد
  • معلم علمدار مبارزه با جهل و معمار هویت کشور است
  • تجلیل از استاد برتر دانشگاه شیراز
  • دولت مسائل کشور را با کمک و حمایت از دانشگاهیان حل می‌کند
  • رفتار آمریکا با دانشجویان حامی فلسطین حقیقت حقوق بشر آنها را روشن کرد
  • اعزام دانشجویان عمره گزار به عمره مفرده
  • دانشگاهیان پیشرفت‌های کشور را روایت کنند
  • امیر نصیرزاده: وضعیت دانشگاه‌های آمریکا نشان می‌دهد بیداری بزرگی رخ داده است
  • امیر نصیرزاده: «وعده صادق» معادلات بین المللی را تغییر داد