Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-26@23:39:08 GMT

علائم کم خونی را بشناسیم

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۹۷۰۷۸

علائم کم خونی را بشناسیم

فقر آهن و کم خونی عارضه‌ای رایج بین اغلب شهروندان ایرانی است، شاید برخی از افراد مبتلا از بیماری خود نا آگاه باشند اما نمی‌توان عوارض ناشی از کم خونی را نادیده گرفت.

به گزارش خبرنگار ایمنا، عارضه کم خونی زمانی بروز می‌کند که خون فاقد هموگلوبین کافی است. هموگلوبین به گلبول‌های قرمز خون در حمل اکسیژن از ریه‌ها به تمام اندام‌های بدن کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کم خونی انواع مختلفی دارد که هر کدام به دلایل مختلف بروز می‌کنند. در انواع کم خونی بافت‌های بدن به ویژه ماهیچه‌ها و مغز به دلیل کمبود اکسیژن آسیب می‌بینند. همچنین عوامل متعددی در بروز این مشکل شایع نقش دارند. کم‌خونی انواع متفاوتی دارد که هر کدام علت خاص خود را دارند. کم‌خونی می‌تواند موقت یا بلند مدت، خفیف تا شدید باشد و اگر فردی مشکوک به کم‌خونی است باید به پزشک مراجعه کند.

در زمینه شیوع کم خونی در بین افراد و جهت پیشگیری و آشنایی با روند درمان این بیماری گفت‌وگویی با ناهید رئیسی، فوق تخصص خون و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان داشتیم که در ادامه می‌خوانید.

چگونه افراد به کم خونی مبتلا می‌شوند؟

کم خونی ناشی از کاهش گلبول‌های قرمز و هموگلوبین خون اطلاق می‌شود. قسمت عمده‌ای از این هموگلوبین از آهن ساخته شده به صورت معمول سه سلول اصلی در جریان خون اشخاص وجود دارد که هر کدام از آنها مسئول قسمتی از فعالیت‌های بدن است. گلبول‌های قرمز قسمت عمده سلول‌ها خون است که مسئول انتقال اکسیژن از ریه‌ها به بافت‌های بدن است و هنگامی که این عمل انجام نگیرد یا تعداد گلبول‌های قرمز یا هموگلوبین کاهش پیدا کند عارضه حاصل آن این می‌شود که اکسیژن کمتری و عوارض بعدی و علائم کم خونی ایجاد می‌شود.

گروه دوم سلول‌های خون گلبول‌های سفید است که مسئول دفاع بدن در مقابل میکروب‌ها و عفونت‌ها است. پلاکت‌ها گروه سوم سلول موجود در خون است که در ایجاد لخته خون در بدن مؤثر است.

علل بروز کم خونی چیست؟

زمانی که تعداد گلبول‌های قرمز یا هموگلوبین کاهش یابد باعث کم خونی بروز می‌کند. کاهش تولید گلبول‌های قرمز در مغز و استخوان که یا ارثی و یا اکتسابی است که می‌تواند منجر به بیماری‌های حاد و یا کم خونی فقر آهن ساده و کمبود B۱۲ (اسید فولیک) باشد.

کاهش زمان عمر گلبول‌های قرمز نیز از دیگر علائم کم خونی است در این بیماری جدار گلبول قرمز دچار اشکال شده و زودتر از حد معمول از بین می‌رود که به این عارضه همولیز گفته می‌شود (یعنی در حالت عادی گلبول‌های قرمز باید ۱۲۰ روز عمر کنند تا از بدن از بین می‌روند ولی در افراد دچار همولیز این حالت کاهش پیدا می‌کند) و این عارضه که اتفاق می‌افتد فرد دچار کم خونی می‌شود.

حالت سوم این است که مغز و استخوان سالم بوده و همولیز هم اتفاق نمی‌افتد اما دفع خون از بدن به دلیل وجود ضربه، تصادف و بریدگی وجود دارد و می‌تواند باعث بروز کم خونی شود.

افراد کم خون چه علائمی دارند؟

وقتی گلبول‌های قرمز و هموگلوبین بدن کم می‌شود و اکسیژن از ریه به بافت‌ها کاهش پیدا می‌کند علائمی که در کم خونی ایجاد می‌شود، خاص همین پروسه و این روند است. هنگامی که اکسیژن به ناحیه مغز و ماهیچه کم می‌رسد علائمی را به همراه دارد و شایع‌ترین این علائم خستگی‌های زودرس، ضعف، بی حالی، سردرد و سرگیجه، رنگ پریدگی، تنگی نفس و درد قف سه سینه، افزایش ضربان قلب و اشکال تمرکز در کودکان و بزرگسالان را با توجه به شدت این عارضه به همراه دارد.

به خصوص کودکان اشکال تمرکز، افت تحصیلی و مشکل رشدی و تغییرات خلق و خو را پیدا می‌کنند و در بین خانم‌ها هم کم خونی وجود دارد و سردی دست و پا هم می‌تواند یکی از علائم باشد که در صورت وجود این علائم نیاز به بررسی وجود دارد.

روش‌های تشخیص کم خونی چیست؟

در معاینه ظاهری گاهی اوقات کم خونی افراد از روی رنگ پریدگی و گودی پایین چشم و رگ پریدگی لب‌ها و ناخن‌ها مشخص می‌شود. معمولاً با وجود این علائم معمولاً یک آزمایش کامل خون (شمارش سلول‌ها خون) را ارسال می‌کنیم و بر اساس هموگلوبین موجود در آن آزمایش می‌توانیم مشخص کنیم که فرد دچار کم خونی شده است. به منظور کاهش مراجعه‌های بیمار به آزمایشگاه در مرحله اول ذخایر آهن بدن بیمار چک می‌شود و بعد از ارسال آزمایش‌ها تکمیلی این روند صورت می‌گیرد.

کم خونی قابل درمان است؟

ففر آهن و پایین آمدن فریتین (ذخایر آهنی) در بدن افراد کم خون وجود دارد و این موارد به معنای این نیست که این افراد بهبود نمی‌یابند. وقتی با یک بیمار مبتلا به کم خونی برخورد می‌شود باید دو مساله علت‌یابی این عارضه و درمان کم خونی را مد نظر قرار داد. در واقع با علت‌یابی درست بروز این مساله می‌توان با مصرف دارو روند درمانی علت بروز کم خونی را برطرف کرد.

کم خونی چه عوارضی دارد؟

کم خونی‌های معمول و فقر آهن پیش زمینه بروز بیماری‌های دیگر نیستند. وجود آهن در بدن علاوه بر خون در بسیاری از قسمت‌های بدن مؤثر است و روی بسیاری از آنزیم‌های مغزی و گوارشی و سیستم دفاعی بدن تأثیر دارد. هنگامی که افراد کمبود آهن دارند بسیاری از سیستم‌های بدن آنها بهم می‌ریزد و در زمینه اختلال ایمنی فرد ضعیف شده و مبتلا به عفونت‌های متفاوتی می‌شود و این عفونت‌ها در طی زمان باعث بروز بیماری‌های دیگری می‌شود.

روش پیشگیری از بروز عارضه کم خونی چیست؟

باید ابتدا سه علت بروز کم خونی را بدانیم، برخی از کم خونی‌های ارثی راهکار پیشگیری ندارد. موارد اکتسابی مانند کم خونی فقر آهن که بسیار شایع است را می‌توان با رژیم غذایی و انجام فعالیت‌هایی از بروز آن پیشگیری کرد، در این مورد توصیه می‌شود که رژیم غذایی غنی از آهن استفاده شود و مصرف گوشت قرمز، جگر، حبوبات، خرما، کشمش، شیره انگور و توت را در برنامه غذایی قرار دهند.

همچنین مصرف میوه‌هایی مانند سیب، لبو و سبزیجات با برگ‌های تیره غنی از آهن را توصیه می‌کنیم. علاوه بر این لازم است از غذای همراه با آهن از ترکیباتی حاوی ویتامین C نیز استفاده کنند و مصرف غذا با سالاد حاوی گوجه و میوه‌های دیگر به جذب آهن در بدن کمک می‌کند. از مصرف چای و قهوه بلافاصله بعد از غذا خودداری کنند. از خوردن مواد حاوی کلسیم مثل شیر، ماست، دوغ همراه با غذا پرهیز کنند به دلیل اینکه کلسیم مانع جذب آهن می‌شود. علاوه بر این مصرف فست فود را نیز کاهش دهند.

روند درمان کم خونی وابسته به چه مواردی است؟

درمان کم خونی وابسته به علت بروز این عارضه است. نکته حائز اهمیت این است که اگر فردی دچار کم خونی می‌شود باید از تجویزهای خانگی و خودسرانه خودداری کند. به دلیل اینکه ابتدا باید علت و نوع کم خونی و سپس روند درمانی این عارضه مشخص شود.

کد خبر 427599

منبع: ایمنا

کلیدواژه: علائم کم خونی فقر آهن بیماری آزمایش خون مهمترین علل ميوه سبزیجات رژیم غذایی عوارض تشخیص درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق گلبول های قرمز بروز کم خونی روند درمان کم خونی کم خونی فقر آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۹۷۰۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رکوردزنی «مست عشق» در روز نخست اکران


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مجموع فروش این فیلم در روز نخست، ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بوده است.

فیلم «مست عشق» درباره سیر زندگی مولانا و مواجهه او با شمس تبریزی است که حسن فتحی آن را در ایران و ترکیه ساخته است.  

مست عشق در شرایطی به این رکوردشکنی دست یافته که این رکورد طی یک دهه اخیر، در اختیار فیلم ساعت ۵ عصر مهران مدیری بوده است. طی یک دهه اخیر، علاوه بر ساعت ۵ عصر، چند فیلم دیگر نیز بوده‌اند که آمار خوبی از خود به جای گذاشته‌اند: فروشنده در روز نخست اکران خود، ۲۵ هزار مخاطب داشت. نهنگ عنبر ۲، ۲۱ هزار مخاطب، ما همه با هم هستیم ۲۹ هزار مخاطب، هزارپا ۲۷ هزار مخاطب، مطرب ۳۵ هزار مخاطب و گشت ۲ نیز ۳۵ هزار مخاطب داشته است.

دو فیلم پرفروش امسال یعنی تمساح خونی و سال گربه نیز به ترتیب در روز نخست نمایش خود، ۱۸ هزار و ۳۱ هزار مخاطب را به سینما کشاندند.

استقبال ۵۱ هزار نفری مخاطبان در روز نخست نمایش این فیلم در شرایطی رقم خورد که تمساح خونی به عنوان پرفروش‌ترین فیلم امسال سینماهای کشور، طی روز گذشته، ۲۰ هزار مخاطب داشت و سال گربه نیز به عنوان دومین فیلم پرفروش امسال، نتوانست بیش از ۱۷ هزار مخاطب جذب کند.

دیگر خبرها

  • علائم سرطان روده بزرگ را بشناسیم
  • «انقلاب میخک» پرتغال که منجر به دموکراسی در این کشور شد را بشناسیم
  • میوه َشادی بخش را بشناسیم
  • پیش‌بینی یک بیماری ۱۲ سال قبل از بروز علائم
  • رکوردزنی «مست عشق» در روز نخست اکران
  • ‌بیماری مالاریا در صورت ‌تشخیص دیرهنگام، خطرآفرین است
  • پیش بینی آلزایمر ۱۲ سال قبل از بروز علائم با آزمایش چشم
  • آزمایش چشم آلزایمر را ۱۲ سال قبل از بروز علائم پیش بینی می کند
  • علائم ورم معده یا گاستریت چیست؟
  • از کجا بفهمیم سرطان معده داریم؟ + راهنمای کامل