Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-27@23:24:58 GMT

میزان ورودی صندوق توسعه ملی در سال ۹۸ چقدر بود؟

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۴۳۶۳۶

میزان ورودی صندوق توسعه ملی در سال ۹۸ چقدر بود؟

حداکثر میزان ورودی صندوق توسعه ملی در سال ۹۸ حدود ۱ میلیارد دلار بوده و عملا سهم این صندوق از درآمدهای صادراتی نفت و گاز در سال گذشته که قرار بود 20 درصد باشد به حداکثر 8.1 درصد رسیده است.

به گزارش مشرق، یکی از سوالات مهمی که درباره عملکرد قانون بودجه 98 مطرح بوده و تاکنون صراحتا توسط مسئولان دولتی پاسخ داده نشده، میزان ورودی صندوق توسعه ملی در سال گذشته بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید: ماجرای اختصاص ۵۰میلیون یورو برای آب و فاضلاب اهواز افتتاح پروژه‌های بزرگ صنعت آب استان سیستان و بلوچستان با حضور روحانی

با این وجود، اخیرا محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در صحن علنی مجلس، صراحتا میزان درآمدهای نفتی کشور در سال گذشته را اعلام کرده اند و با توجه به همین موضوع، می توان رقم مذکور را محاسبه کرد. در این گزارش به بررسی این موضوع می پردازیم:

*سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی و گازی در سال 98

نوبخت درباره وضعیت صادرات نفت و میعانات گازی در صحن علنی مجلس در تاریخ 13 خردادماه گفت: «این موضوع همواره با نشیب و فرازهایی مواجه بوده است چنانچه از 119 میلیارد دلار میزان صادرات در سال 90، به 8.9 میلیارد دلار در سال گذشته رسیده ایم».

با توجه به ارقام فوق، میزان درآمد نفتی کشور (و نه صرفا دولت) در سال 98، بالغ بر 8.9 میلیارد دلار بوده است. بنابراین با توجه به بند «الف» تبصره 1 قانون بودجه 98 که سهم صندوق توسعه ملی را 20 درصد از درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی درنظر گرفته بود، 1.78 میلیارد دلار از این محل به صندوق توسعه ملی واریز شده است.

از طرف دیگر، با توجه به همین بند از قانون بودجه، 20 درصد از درآمدهای حاصل از صادرات گاز در سال گذشته هم باید به صندوق توسعه ملی واریز می شد. براساس فرضیات دولت در هنگام تدوین بودجه پارسال، قرار بود میزان کل درآمدهای ناشی از صادرات گاز در سال 98 حدود 3.45 میلیارد دلار باشد که درباره میزان تحقق آن، اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. حال اگر فرض کنیم پیش بینی دولت کاملا صحیح بوده باشد (این فرض با توجه به تشدید تحریم‌ها در سال  گذشته، فرضی نسبتا خوشبینانه است)، 690 میلیون دلار از این محل به صندوق توسعه ملی واریز شده است.

در مجموع و با توجه به آنچه گفته شد، حداکثر میزان ورودی به صندوق توسعه ملی در سال گذشته، بالغ بر 2.47 میلیارد دلار بوده است.

*میزان برداشت از منابع ورودی سال 98 صندوق توسعه ملی

اما رقم فوق، رقم خالص ورودی صندوق توسعه ملی در سال 98 نیست زیرا دولت در قالب بند «ه» تبصره 4 قانون بودجه 98، مجوز داشت براساس بند «ه» تبصره 4 قانون بودجه 98، دولت مجوز داشت 2.375 میلیارد یورو از منابع ورودی سال 98 صندوق توسعه ملی را با نرخ ارز نیمایی به مصارف مشخص شده در این بند برساند. با توجه به همین موضوع و با فرض اینکه نسبت تبدیل دلار به یورو را 1.1 درنظر بگیریم، دولت مجوز داشت 2.61 میلیارد دلار (معادل 34.8 هزار میلیارد تومان) از منابع ورودی سال 98 صندوق توسعه ملی را برداشت نماید. با توجه به اینکه دولت «حداقل» 20 هزار میلیارد تومان از منابع بودجه پارسال را از این محل تامین کرده است (میزان برداشت از صندوق توسعه ملی در سال گذشته 65 هزار میلیارد تومان بوده و دولت مطابق مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، مجوز برداشت 45 هزار میلیارد تومانی از این صندوق را داشته است)، «کمترین» میزان برداشت دولت از محل صندوق توسعه ملی در سال گذشته 57 درصد مجوز داده شده یعنی حدود 1.48 میلیارد دلار بوده است.

در مجموع و با توجه به توضیحاتی که ارائه شد، میزان ورودی به صندوق توسعه ملی در سال 98، «حداکثر» حدود 1 میلیارد دلار بوده است. به عبارت دیگر، سهم صندوق توسعه ملی در سال گذشته با توجه به میزان تحقق درآمدهای نفتی و همچنین مجوز داده شده در قالب بند «ه» تبصره 4 قانون بودجه 98، «حداکثر» معادل 8.1 درصد از کل درآمدهای نفتی (نفت خام و میعانات گازی) و گازی کشور بوده است. این اتفاق در حالی رخ داده است که یکی از مهمترین محورهای مورد تاکید مقام معظم رهبری به دولت در هنگام تدوین لایحه بودجه 98، این بود که سهم صندوق توسعه ملی کمتر از 20 درصد نشود.

صندوق توسعه ملی با هدف کاهش وابستگی بودجه عمومی به درآمدهای نفتی ایجاد شد تا بدینوسیله درآمدهای نفتی به جای هزینه در مخارج جاری کشور به ثروتهای ماندگار و بین نسلی تبدیل شود. با این وجود، دولت روحانی برخلاف اسناد بالادستی و تاکیدات مقام معظم رهبری، صندوق توسعه ملی را عملا به «ضربه گیر بودجه دولت» تبدیل کرده است. انتظار می رود با پیگیری نمایندگان مجلس یازدهم بخصوص اعضای کمیسیون برنامه و بودجه، وضعیت فعلی تغییر یابد و صندوق توسعه ملی به جایگاه اصلی خود بازگردد.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا سهام عدالت مجلس یازدهم صندوق توسعه ملی مقام معظم رهبری مجلس یازدهم بودجه 98 محمدباقر نوبخت شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا نفت خام صندوق توسعه ملی در سال گذشته ورودی صندوق توسعه ملی در سال میلیارد دلار بوده سهم صندوق توسعه ملی صندوق توسعه ملی صندوق توسعه ملی درآمدهای نفتی قانون بودجه 98 هزار میلیارد درآمدهای نفت میزان ورودی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۴۳۶۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از میزان تخصیص بودجه عمومی به رسانه‌ها در لایحه بودجه ۱۴۰۳/ صداوسیما ۲۴ هزار میلیارد تومان

اعتبارات حوزه رسانه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ نسبت به قانون سال ۱۴۰۲، ۵۹ درصد افزایش یافته است. این درحالی است که از مجموع اعتبارات حوزه رسانه در سال ۱۴۰۳، حدود ۹۸ درصد به سازمان صدا و سیما اختصاص یافته است.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، به عنوان نخستین قانون بودجه که براساس برنامه هفتم پیشرفت کشور تنظیم شده است، حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان را از محل بودجه عمومی برای دستگاه‌های رسانه‌ای در نظر گرفته است. اعتبارات پیش بینی شده برای این دستگاه‌ها به شرح زیر است:


۱. حدود ۲۴.۰۰۰ میلیارد تومان برای سازمان صدا و سیما (جاری، عمرانی، متفرقه)،
۲. حدود ۳۷۳ میلیارد تومان برای خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) (جاری، عمرانی)،
۳. حدود ۸۱ میلیارد تومان برای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،
۴. حدود ۲۲ میلیارد تومان برای شورای نظارت بر صدا و سیما،
۵. حدود ۲۰ میلیارد تومان برای خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)،
۶. حدود ۱۹ میلیارد تومان برای خبرگزاری خانه ملت.

گفتنی است در لایحه بودجه ۱۴۰۳، مبلغ ۶.۶۰۰ میلیارد تومان به عنوان درآمد اختصاصی برای صدا و سیما برآورد شده که با احتساب این مبلغ مجموع اعتبارات (ردیف ۲۸۳۵۰۰، متفرقه و اختصاصی)، پیش بینی شده برای این سازمان معادل ۳۱.۰۰۰ میلیارد تومان می‌باشد. همچنین مبلغ ۸۳ میلیارد تومان به عنوان درآمد اختصاصی برای خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) پیش بینی شده که با احتساب این مبلغ مجموع اعتبارات (ردیف ۲۸۲۵۰۰ و اختصاصی) پیش بینی شده برای این خبرگزاری در لایحه بودجه ۱۴۰۳ معادل ۴۵۷ میلیارد تومان است.

همچنین اعتبارات حوزه رسانه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ نسبت به قانون سال ۱۴۰۲، ۵۹ درصد افزایش یافته است. این درحالی است که از مجموع اعتبارات حوزه رسانه در سال ۱۴۰۳، حدود ۹۸ درصد به سازمان صدا و سیما اختصاص یافته است.

مهم‌ترین یافته‌ها و پیشنهاد‌های حاصل از تحلیل جداول و پیوست‌های لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور عبارتند از تفکیک نشدن برنامه‌های فصل رسانه به طور جداگانه ذیل امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری در لایحه بودجه ۱۴۰۳ برخلاف سال‌های گذشته و در نتیجه فقدان اطلاعات لازم در خصوص اعتبارات برنامه‌ها و عناوین آنها، پیشنهاد افزوده شدن سنجه‌های قابل ارزیابی به متن لایحه برای افزایش اعتبارات عمومی سازمان صدا و سیما در ازای کاهش حجم تبلیغات بازرگانی، پیش بینی اعتبارات مشخص برای اثربخش کردن شورای نظارت به منظور تقویت قانون نحوه اجرای اصل (۱۷۵) قانون اساسی در بخش نظارت، ضرورت رفع ابهام در خصوص معیار تقسیم منابع پیش بینی شده بند «ب» تبصره «۱۳» بخش اول قانون بودجه ۱۴۰۳ برای دستگاه‌های اجرایی.

دیگر خبرها

  • کشمکش وزارت‌های دارایی و دفاع آلمان بر سر افزایش بودجه نظامی
  • کشمکش بر سر سه هزار میلیارد تومان؛ دولت برنده است یا مجلس؟
  • توقیف دارایی‌های روسیه دلارزدایی را تسریع می‌کند
  • رشد ۱۵ درصدی بخش نفتی اقتصاد ایران در سال گذشته
  • کشمکش بر سر سه هزار میلیارد تومان / دولت برنده است یا مجلس؟
  • دولت و بذرپاش، نمایندگان مجلس را دور می‌زنند؟
  • گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از میزان تخصیص بودجه عمومی به رسانه‌ها در لایحه بودجه ۱۴۰۳/ صداوسیما ۲۴ هزار میلیارد تومان
  • تصویب طرح تفصیلی اردبیل/ شهر اردبیل آماده‌ی ساماندهی حوزه ساخت و ساز شد
  • تصویب طرح تفصیلی شهر اردبیل
  • طرح تفصیلی شهر اردبیل به تصویب رسید