Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-03@02:57:09 GMT

خطر کوچ اهـالی از سنگلج

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۶۵۰۰۲

خطر کوچ اهـالی از سنگلج

همشهری آنلاین_ فاطمه عسگری‌نیا:‌  از فرسودگی بافت‌های مسکونی و تجاری گرفته تا رهاسازی زباله توسط واحدهای تولیدی و پرسه معتادان متجاهر در کوچه‌پسکوچه‌های آن. پیرامون این مسائل و مشکلات با اهالی و کارشناسان دفتر نوسازی و توسعه محله به گفت‌وگو نشستیم.  

محله سنگلج، قطعه‌ای از طهران قدیم است که هر کوچه و گذرش قصه‌ای را برایمان روایت می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از بازارچه قدیمی‌ شاپور گرفته که هنوز کسبه‌اش به سبک و سیاق قدیم مغازه‌هایشان را اداره می‌کنند تا درخونگاه پر رمز و رازش. خانه جلال هم در همین محله بوده است، نزدیکی‌های خانه شعبون بی‌مخ و مسجد حاج رجبعلی خیاط. درست است همه این بناهای قدیمی ‌جزء ظرفیت‌های گردشگری و تاریخی محله است، اماگاه وجود برخی مشکلات در محله باعث شده تا اهالی این زیبایی‌ها را کمتر ببینند. 
«حاج اسماعیل مقدسی» یکی از اهالی قدیمی ‌محله سنگلج است. او که در همسایگی بوستان دکتر حسابی زندگی می‌کند، سال‌های زیادی را در این محله گذرانده است، اما این روزها دل خوشی از وضعیت محله ندارد و می‌گوید: «محله را بن‌بست کرده‌اند و کسی رغبتی برای سرمایه‌گذاری در محله ندارد. خانه‌ها یک به یک از سوی اهالی رها می‌شوند و بعد کم‌کم تخریب می‌شوند.»از دوستان و همسایه‌های حاجی کسی در همسایگی او نمانده است و این هم‌محله‌ای نگران است سنگلج در آینده به متروکه‌ای در تهران تبدیل شود. 
«راضیه صفری» یکی دیگر از شهروندان محله هم می‌گوید: «سنگلج به یکی از مراکز تجمع معتادان متجاهر تبدیل شده است. در هر کوچه و پسکوچه و داخل بوستان‌های محله پر از معتادان بی‌خانمانی است که علنی مشغول مصرف مواد هستند و این مسئله چهره محله را تخریب می‌کند.»
گلایه‌های این شهروند را «حسین عامری» از اهالی درخونگاه ادامه می‌دهد؛ درخونگاهی که اهالی‌اش گلایه‌های زیادی از بافت فرسوده و زباله‌های رهاشده توسط کارگاه‌های تولیدی در محله دارند. او می‌گوید: «بخش قابل توجهی از خانه‌های محله به کارگاه‌های غیرمجاز کار تبدیل شده است. این مجموعه‌ها زباله‌های تولیدی‌شان را در کوچه‌های محله رها می‌کنند و این مسئله چهره زشتی در محله ایجاد کرده است.»

سایه املاک اوقافی بر سر محله

یکی از مراکزی که این روزها با هدف بهبود وضعیت محله سنگلج در این محله مشغول است، دفتر توسعه محلی سنگلج است که در خیابان مقدس خیابانی یا همان وزیر دفتر سابق، پشت درمانگاه خیریه سیدالشهدا(ع) در انتهایی‌ترین قسمت کوچه هاشمی، قرار دارد. مهندسان جوان این دفتر یکی از خانه‌های قدیمی ‌محله را برای پیگیری امور در اختیار دارند، هرچند تابلوی دفتر روی ساختمانی در همسایگی یکی از زمین‌های بایر و بلااستفاده محله چسبیده است. مدیر دفتر توسعه محلی سنگلج با اشاره به همین زمین خاکی و بلا استفاده در محله می‌گوید: «این زمین یکی از زمین‌های اوقافی محله است که نه اجازه داریم آن را آسفالت کنیم، نه می‌توانیم از آن به نفع اهالی محله استفاده کنیم.» 
«نیما توسلی» با بیان اینکه بخش قابل‌توجهی از املاک واقع در محله سنگلج املاک اوقافی هستند، اظهار می‌دارد: «اوقافی بودن املاک باعث شده تا در محله شاهد بناهای فرسوده، خالی از سکنه وگاه رهاشده‌ای باشیم که نمی‌توانیم هیچ دخل و تصرفی در آنها داشته باشیم. با اینکه زیرساخت‌های شهری مناسب در محله نداریم، حتی نمی‌توانیم از این زمین‌های اوقافی خالی به‌عنوان پارکینگ محلی، بوستان یا زمین ورزشی برای بچه‌ها استفاده کنیم.»

توقف توسعه سنگلج با مصوبه میراث فرهنگی

مدیر دفتر توسعه محلی سنگلج بعد از روایت قصه املاک اوقافی از توقف توسعه محله سنگلج با مصوبه میراث فرهنگی برایمان می‌گوید: «از 25 مردادماه 95 تا به امروز سنگلج به دلیل قرار گرفتن در حصار صفوی تهران، اجازه ساخت‌وساز بیشتر از 12‌متر را ندارد و این مسئله باعث شده تا سرمایه‌گذاران رغبتی برای ساخت‌وساز در محله نداشته باشند و بومی‌های محله هم رفتن به محله‌ها دیگر را به ماندن در این محله ترجیح دهند.»به گفته او بیش از 40‌درصد بافت فرسوده محله نوسازی شده، اما این روند به دلیل منع ساخت‌وساز بیشتر از 12‌متر در محله چند سالی می‌شود که مسکوت مانده است. 

پرسه معتادان در محله

شاید دنج بودن محله سنگلج باعث شده تا آسیب‌های اجتماعی در این محله به سرعت بیشتر شود. مدیر دفتر توسعه محلی سنگلج با اشاره به این موضوع می‌گوید: «فعالیت خرده‌فروشان موادمخدر در محله یکی دیگر از آسیب‌های پیش روی ماست که باعث شده اهالی هر روز شاهد پرسه موادفروشان و خرید وفروش‌های بی‌هراس آنها در محله باشند.»او با اشاره به کانکس نیروی انتظامی ‌حاضر در بازارچه شاپور می‌گوید: «این کانکس همیشه فعال نیست و نمی‌تواند همه محله را پوشش دهد.»

شهربانو داریم، اما بسته است

بافت قدیمی‌ محله سنگلج و توقف توسعه آن باعث شده تا جای خیلی از سرانه‌های رفاهی و خدماتی در محله خالی باشد، اما دل مردم این محله به‌خصوص بانوان وقتی می‌گیرد که یکی از مجهزترین مجموعه‌های شهربانوی تهران را در محله دارند، اما نمی‌توانند از این امکان بهره‌مند شوند. توسلی در این‌باره می‌گوید: «این مجموعه از فروردین 97 با مدیریت جدید مشغول به فعالیت است ، اما مشکلات تأسیسات برقی آن اجازه نداده تا اهالی محله از آن استفاده کنند.»

خانه‌هایی که کارگاه شدند

روایت مسائل و مشکلات سنگلج از زبان جوان‌هایی که برای‌ آبادانی این محله آستین بالا زده‌اند، به فصل کارگاه‌های کیف و کفش و خیاطی می‌رسد؛ مجموعه‌هایی که این روزها به گفته توسلی و قلی‌خانی زیر سقف لرزان خانه‌های قدیمی ‌چرخ تولیدشان می‌چرخد و معابر شهری محله از زباله‌های تولیدی‌شان در امان نیست. توسلی می‌گوید: «رها کردن زباله‌ها در حاشیه کوچه‌ها یا دیوار پشت کارگاه راحت‌تر از تخلیه آنها در سطل‌های مکانیزه است. به خاطر همین است که محله همیشه پر از این زباله‌هاست. او از برنامه دفتر برای‌ ترویج فرهنگ زباله‌ها برایمان می‌گوید: «قرار است در ملاقات‌های حضوری با تولیدکنندگان و صاحبان کارگاه‌ها از حجم این مشکلات بکاهیم.»

فعالیت طلا سازیها در محله و آلودگی های شیمیایی

تسهیلگر اجتماعی دفتر توسعه محلی سنگلچ هم در گفتگو با ما درباره آسیب های پیش روی محله می گوید:« سنگلچ به دلیل نزدیکی به بازار، محل تمرکز فعالیت طلاسازیهاست و فعالیت انها به جهت همراهی با انتشار الودگیهای شیمایی برای محله  سلامت اهالی را تهدید می کند. » به گفته نوید قلیخانی گاز متصاعد شده از این کارگاه ها در محله سلامت اهالی را تهدید می کند و این مسئله امروز از سوی اهالی و کارشناسان حقوقی در حال پیگیری است.
 

کد خبر 523429 برچسب‌ها بافت‌ فرسوده محله سفر - گردشگری همشهری محله منطقه ۱۲ اعتیاد - معتاد پایتخت

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: بافت فرسوده محله سفر گردشگری همشهری محله منطقه ۱۲ اعتیاد معتاد پایتخت باعث شده محله سنگلج کارگاه ها زباله ها خانه ها کوچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۶۵۰۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاسداشت سعید امیرسلیمانی به بهانه رونمایی از مستند «دیدار در سنگلج» + تیزر مستند

مراسم پاسداشت سعید امیرسلیمانی بازیگر پیشکسوت تئاتر، تلویزیون و سینما و رونمایی از مستند «دیدار در سنگلج» به همت شبکه مستند در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، آیین پاسداشت سعید امیرسلیمانی، بازیگر پیشکسوت تئاتر، تلویزیون و سینما و رونمایی از مستند «دیدار در سنگلج» تولید جدید شبکه مستند برگزار شد.

 

این مستند به کارگردانی و تهیه کنندگی ابوالفضل توکلی تولید شده است و شب گذشته ۱۰ اردیبهشت با حضور جمعی از هنر دوستان و علاقه‌مندان در فرهنگسرای ارسباران از این مستند رونمایی شد.


در ابتدای این مراسم ایرج راد بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون با تشکر و قدردانی از خانم علی‌پور همسر استاد امیرسلیمانی عنوان کرد: همسر سعید امیرسلیمانی این بار عظیم را به دوش کشید تا او بتواند روی صحنه تئاتر و جلوی دوربین تلویزیون برود. او کار‌های ارزنده و اثرگذاری از خودش باقی گذاشته تا بتواند خدمت گذاری در زمینه فرهنگ و هنر این سرزمین باشد.


ایرج راد با نقل خاطره‌ای از هم بازی شدن با امیرسلیمانی گفت: اولین که باری بر روی صحنه رفتم و از نزدیک با ایشان آشنا شدم به سال‌های ۱۳۵۴ یا ۱۳۵۵ برمی‌گردد که اولین اجرا و نمایشی بود به نام «حادثه در ویشی» نوشته آرتور میلر که در سالن انجمن ایران و آمریکا بر روی صحنه رفت. به خاطر دارم با سعید امیرسلیمانی حتی در زمان جنگ در طبقه سوم اداره تئاتر لباس تمرین پوشیده بودیم و ایشان به خاطر عشق و علاقه‌ای که به تئاتر داشتند هر روز در آنجا حاضر بودند و تمرین می‌کردند.


در این مراسم سپند امیرسلیمانی، گوهر خیراندیش، مسعود فروتن، رضا بنفشه خواه و احمد درویشعلی پور، از این هنرمند پیشکسوت تقدیر و تشکر کردند.
در ادامه ابوالفضل توکلی تهیه کننده و کارگردان «دیدار در سنگلج» از روند آشنایی با سعید امیرسلیمانی و چگونگی تهیه این مستند گفت: در اولین تماسی که با استاد امیرسلیمانی داشتم ایشان با خون گرمی بسیاری که دارند از صحبت‌های من به خوبی استقبال کردند و این باعث شد من انرژی بالایی را برای تهیه این مستند داشته باشم.


توکلی در پایان از خانم علی‌پور، سپند و کمند، همسر و فرزندان این هنرمند و استاد ایرج راد تشکر کرد و گفت: ایشان با وجود کسالتی که داشتند لطف کردند بنده را در تکمیل این مستند همراهی کردند.


در پایان این مراسم با اهدای تندیس شبکه مستند و لوح تقدیر از بیش از نیم قرن فعالیت هنری استاد سعید امیرسلیمانی قدردانی و از مستند «دیدار در سنگلج» رونمایی شد.


«دیدار در سنگلج» تولید جدید شبکه مستند به تهیه کنندگی و کارگردانی ابوالفضل توکلی روایتی از سال‌ها فعالیت هنری و اجرای تئاتر در سنگلج است.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • محله کم‌برخوردار حصه در مسیر توسعه‌ است
  • گزارش برنامه توسعه سازمان ملل و کمیته «اسکوا» از اوضاع غزه
  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»
  • ابرپروژه مسکونی تهران در محله یاخچی آباد با ۱۰ هزار واحد ساخته می شود
  • نقش‌آفرینی صنعت در دانشگاه با مسئله‌محوری/ اختصاص مکانی برای دفتر گسترش ارتباط «صنعت و دانشگاه»
  • نقش‌آفرینی صنعت در دانشگاه با مسئله‌محوری/ اختصاص مکانی برای دفتر گسترش ارتباط صنعت با دانشگاه
  • سرآسیاب قدیمی ترین حسینیه محله کن
  • پاسداشت سعید امیرسلیمانی به بهانه رونمایی از مستند «دیدار در سنگلج» + تیزر مستند
  • سنگلج در خطر است!