Web Analytics Made Easy - Statcounter

سید محمد علی گلاب زاده گفت: پته هایی که امروز دوخته می شود اگر چه اقدام خوبی است اما از دست زنان کرمان بیرون رفته و اکنون زنان کشورها و شهرهای دیگر این هنر را به دست گرفته اند. از این رو شاید یکی از دلایل ضایع شدن این اثر دستی این است که از دست خبرگان بیرون رفته و به دست کسانی افتاده که عرضه آن را به عنوان یک کار اقتصادی تلقی می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سید محمد علی گلاب زاده در گفتگو با "راه آرمان" در رابطه با تاریخچه صنایع دستی کرمان از جمله پته گفت: مردمان کرمان انسان های تلاش گری هستند، از جمله فعالیت های آنان از گذشته تا کنون بافتن بوده است به طوری که نام کرمان موید این واقعیت است.

مدیر مرکز کرمان شناسی ادامه داد: کرمان در حقیقت همان کارمان است که کار به چند معنا  است که یکی از این معانی بافتن است و کرمانی ها حتی در گویش خود به عنکبوت که به دیوار تار می تند کاربافو می گویند.

این تاریخ شناس کرمانی عنوان کرد: روزگاری بود که بافته های کرمان، راین و بم به اقصی نقاط جهان از جمله مصر، هند و … صادر می شد بنابراین در این زمینه کرمان دارای پیشینه کهنی است.

مدیر مرکز کرمان شناسی توضیح داد: اولین بافته ای که کرمانی ها می بافتند همان پارچه های معروف و شال کرمان بوده است به طوری که خلیفه عباسی وقتی از دنیا می رود، چند هزار شال کرمانی در انبار او وجود داشت که یکی از سرمایه های بزرگ او محسوب می شده است.

گلاب زاده افزود: سرپرسی سایکس و ادبار براوون نیز از جمله کسانی هستند که در خاطرات خودشان اشاره می کنند به کارگاه های شال بافی که در کرمان وجود داشته اشاره می کنند، به واقع فصلی ارزشمند از گذشته کرمان وجود داشته که جنبه تاریخی، سیاسی و اقتصادی داشته است.

وی اظهار کرد: پته به عنوان یک هنر ظریف و ویژه کرمان در قرن های گذشته مورد توجه قرار گرفته است قدمت این هنر شاید کمتر از ۴۰۰ سال است و پته هایی که در گذشته در کرمان دوخته می شد در جهان از شهرتی خاص برخوردار بود کما این که پته ای که در آستانه ی شاه نعمت الله ولی وجود دارد بیش از ده ها میلیارد تومان برآورد قیمت شده است چرا که پته ای منحصر به فرد است که در زمان‌یکی از حاکمان کرمان در روزگار قاجاریان دوخته شده است.

این تاریخ شناس کرمانی توضیح داد: پته های دیگری نیز از زمان زندیه و قبل از آن وجود دارد که نزد برخی صاحبان صنایع دستی کرمان است، نمونه هایی  که با مقایسه با کار امروز متوجه تفاوت فاحش آن می شویم و تاسف می خوریم که کار ما از کجا به کجا کشیده شده است.

وی بیان کرد: پته هایی که امروز دوخته می شود اگر چه اقدام خوبی است اما از دست زنان کرمان بیرون رفته و اکنون زنان کشورها و شهرهای دیگر این هنر را به دست گرفته اند و شاید یکی از دلایل ضایع شدن این اثر دستی این است که از دست خبرگان بیرون رفته و به دست کسانی افتاده که عرضه آن را به عنوان یک کار اقتصادی تلقی کردند.

گلاب زاده تاکید کرد: راه اندازی کارگاه های ویژه ی پته دوزی با نیت حفظ ارزش ها و اصالت های این هنر یکی از وظایفی است که صنایع دستی باید پی گیر آن باشد.

این تاریخ شناس کرمانی عنوان کرد: پته هنری فرامرزی است اما متاسفانه برای حفظ آن کم وقت گذاشته شده است همانطور که در زمینه شال علیرضا رزم حسینی استاندار سابق کرمان همت کرد و مجموعه ای مفصل کارگاه شال بافی را در ابتدای خیابان زریسف احداث کرد که خوشبختانه اکنون شال های ارزشمندی در این کارگاه تولید می شود امروز نیز باید برای احداث کارگاه هایی در جهت حفظ اصالت پته تلاش کرد.

مدیر مرکز کرمان شناسی تاکید کرد: باید تلاش کرد که پته از وضعیت اسفبار کنونی بیرون بیاید و کسانی چون خانم عبدالرحمانی تا در قید حیات هستند را دریابیم و اطلاعات و آگاهی های آن ها را بگیریم و از تجربیات آنان بهره مند شویم و کارگاه هایی راه بیاندازیم که پته کرمان به شکوه و عظمتی که در گذشته داشته برگردد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: بیرون رفته گلاب زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۸۶۶۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام عوامل کاهش سرقت در کرمان

  به گزارش خبرگزاری صداوسیمای کرمان ،معاون قضایی، اجتماعی وپیشگیری ازوقوع جرم دادگستری کل استان کرمان ساماندهی کارگاه های ضایعاتی و معتادین متجاهر وپایش تصویری مهمترین مولفه‌های کنترل و کاهش سرقت عنوان کرد.

مهدی قویدل درنشست شورای پیشگیری از وقوع جرم با اشاره به موضوع نشست و دستورکارهای سال ۱۴۰۳، بیان داشت: سال گذشته در مرکز استان ۱۲ جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم برگزار شده است که ۴۳ مصوبه در پی داشت و در حوزه های قضایی شهرستان ها ۱۹۴ جلسه با بیش از هزار و ۱۴۹ مصوبه تشکیل شده است.

وی با اشاره به اینکه شهرستان های زرند، رفسنجان، بم و بافت بیشترین جلسه شورای پیشگیری داشته اند، افزود: دستورکار شورای پیشگیری سه اتهام اول استان یعنی سرقت، خشونت های رفتاری و گفتاری و تصادفات است که علیرغم تلاش های همه دست‌اندرکاران در خصوص موضوع سرقت در سال ۱۴۰۲ هرچند که برخی شهرستان ها کاهش داشته است.

قویدلبیان کرد: حدود ۳۱ درصد از آمار زندانیان مربوط به جرم سرقت می باشد.

این مقام قضایی ضمن بیان اینکه در حوزه سرقت سیم برق در زمینه پیشگیری از سرقت سیم برق، شاهد تلاش های خوبی از سوی دست‌اندرکاران بودیم که اثرات مفیدی برجای گذاشت، اضافه کرد: در حوزه سیم برق در سال ۱۴۰۱ ، ۱۱ هزارو ۶۲۲ فقره سرقت و در سال ۱۴۰۲، ۷ هزارو ۵۰۰ فقره سرقت رخ داده که کاهش ۳۴ درصدی را شاهد بودیم که این کاهش در راستای اجرای طرح پیشگیری از سرقت، با همکاری دادگستری کل، شرکت برق شمال استان، نیروی انتظامی و بسیج استان بوده است.

وی با بیان اینکه بیشترین افزایش سرقت سیم برق در سال ۱۴۰۲ مربوط به شهرستان شهداد ۱۱۴ درصد وشهرستان زرند با ۲.۵ درصد بوده است، یادآور شد: شهرستان های راور، نوق، چترود وشهربابک نیز به ترتیب بیشترین کاهش سرقت سیم برق را در سال گذشته داشته اند.

وی با اشاره به اینکه حدود 250 کارگاه ضایعاتی در سطح شهر کرمان فعال است که باید به خارج از شهر منتقل شوند، افزود: ساماندهی کارگاه‌های ضایعاتی در کاهش سرقت‌ها موثر است و تاکنون مصوبات متعددی داشتیم تا این کارگاه‌ها به خارج از شهر منتقل شود و در جلسات مختلف بحث و تبادل نظر شده است.

دیگر خبرها

  • برپایی کارگاه آموزشی تخصصی قرآن کریم در بابل
  • کارگاه آموزش حقوقی برای مشاوران املاک در کردستان برگزار شد
  • اعلام عوامل کاهش سرقت در کرمان
  • درخشش تکواندوکاران کرمانی در المپیاد استعداد‌های برتر منطقه ۶ کشور
  • درخشش تکواندوکاران کرمانی در المپیاد استعداد‌های برتر منطقه ۶ کشو
  • اعزام زائران کرمانی به سرزمین وحی پس از ۹سال + تصاویر
  • سلسله کارگاه راه‌اندازی کسب و کار در دانشگاه شهید چمران اهواز
  • ورود هوش مصنوعی به تشخیص‌‌های آزمایشگاهی/ لزوم آشنایی دانش‌آموزان با علوم آزمایشگاهی
  • رقابت ۴۵ هزار نفر داوطلب کرمانی در مرحله نخست کنکورسراسری
  • ۵ شعبه تخصصی شورای حل اختلاف اتاق اصناف اهواز راه‌اندازی می‌شود