Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@06:00:21 GMT

پروژه پل تا پل، تکمیل‌کننده کمربند گردشگری ساری

تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۰۱۵۷۹

پروژه پل تا پل، تکمیل‌کننده کمربند گردشگری ساری

به گزارش خبرنگار ایرنا ، شهر ساری مرکز استان مازندران با وجود این که شهری ساحلی است ، اما اغلب تا پیش از این شهری عبوری برای گردشگران محسوب می‌شد و کمتر مسافری شب را در ساری می‌گذراند ، اما در سال‌های اخیر از این وضعیت خارج شده و شب‌مانی گردشگران را در این شهر شاهد هستیم.
پروژه پل تا پل شهرستان ساری شاید بتواند در آینده مسیر گردشگری دیگری برای مرکز استان بگشاید و کمربند گردشگری ساری را تکمیل کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پروژه که از پل کابلی در شرق رودخانه تجن ، مسیری را در غرب رودخانه تجن به پل زغالچال وصل خواهد کرد ، از ۱۰ سال پیش راکد ماند.

این پروژه از پیمانکار خلع ید شد و شهرداری ساری با استفاده از توان داخلی سازمان عمران ، از سال گذشته اجرای آن را شروع کرد.
در دوره شهردار قبلی اگر چه برای اجرای این پروژه ، تابلوی روزشمار در بلوار منتهی به پروژه پل تا پل نصب شده بود و روزهای باقی مانده برای افتتاح پروژه را نشان می‌داد ، اما آن تابلو روزشمار مدتی بعد از کار افتاد و پروژه هم هیچوقت به سرانجام نرسید.

بر اساس گزارش مسئولان شهرداری ، تا سال ۹۴ تنها ۲۰۰ متر از این مسیر از ابتدای شروع به کار پروژه، تملک شده بود.

فاز دوم بوستان ملل هم در نزدیکی این پروژه قرار دارد و با به ثمر رسیدن این ۲ پروژه نقطه‌های امید گردشگری ساری پررنگ‌تر خواهد شد.

معاون عمرانی شهردار ساری روز چهارشنبه در بازدید خبرنگاران از پروژه پل تا پل گفت : پروژه پل تا پل‌ سال‌های متمادی متوقف بود و با پیگیری شهردار فعلی از دی ماه سال ۹۸ به شکل جدی با استفاده از توان داخلی شهرداری  ساری دوباره شروع به کار شد.
کریمی افزود : مسیر پل کابلی تا پل زغالچال دارای ۲ هزار و ۶۰۰ متر طول و ۲۶.۵متر عرض است.
وی با اشاره به اینکه برآورد اولیه برای احداث این پروژه ۲۵ میلیارد تومان بود، اظهار کرد : اکنون با دیگر هزینه‌ها، مبلغ احداث این پروژه به ۱۵۰ میلیارد تومان می‌رسد.
کریمی با اظهار این که مشکل اصلی پروژه، تملکات و تاسیسات در مسیر است‌، گفت : ۶۰ درصد تملکات انجام و آزادسازی شده است.

این مسئول با اشاره به اینکه بخشی از مسیر در گذشته با اعتبار ۵۲ میلیارد تومان آزاد شده بود ، افزود : مسیر باقی مانده برای آزادسازی نیازمند ۷۲ میلیارد تومان اعتبار است.

معاون عمرانی شهردار ساری گفت : این ‌پروژه، پل کابلی شهید رنجبر را به پل زغالچال وصل می‌کند که بخشی از ترافیک بلوار امام رضا (ع) را کاهش می‌دهد.

مدیرعامل سازمان عمران شهرداری ساری هم در این بازدید برای خبرنگاران توضیح داد : در گذشته تمرکزی بر اجرای این پروژه نبوده در حالی که می‌توانست کاربری فرهنگی، تجاری و گردشگری داشته باشد.
مرتضی بربسته با اشاره به روند مناسب اجرای پروژه پل تا پل در شروع دوباره افزود : در این پروژه ۲۰ هزار متر مکعب خاکبرداری انجام شده که از توان سازمان عمران شهرداری ساری استفاده شده است.

وی با بیان اینکه با توجه به شعار سال جهش تولید، شهرداری ساری امسال از نظر تولید موزاییک خودکفا شد و موزاییک‌های مصرفی در پروژه‌های شهری از سوی سازمان عمران شهرداری ساری تولید می‌شود، گفت: در همین راستا بتن آر سی سی را هم در چند روز آینده تولید می‌کنیم.

برچسب‌ها مازندران شهرداری ساری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مازندران شهرداری ساری مازندران شهرداری ساری پروژه پل تا پل میلیارد تومان سازمان عمران شهرداری ساری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۰۱۵۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فاز اول پروژه جاده مرزی آستارا با پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصد در حال تکمیل است

تین نیوز

 معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای گفت: فاز اول پروژه جاده مرزی آستارا به طول ۱۴۰۰ متر، تاکنون ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و پیش بینی می شود تا پایان خردادماه امسال تکمیل شده و به بهره برداری برسد.

به گزارش تین نیوز به نقل از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، رضا اکبری معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، در بازدید از پروژه بزرگراه آستارا- آستارا اظهار کرد: فاز اول این پروژه به طول ۱۴۰۰ متر در نقطه مرزی سرزمینی که حال احداث است و نقش به سزایی در حمل و نقل ترانزیتی ایفا می کند، تاکنون ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و پیش بینی می شود تا پایان خردادماه امسال تکمیل شده و به بهره برداری برسد.

اکبری افزود: این پروژه شامل یک دهنه پل بزرگ به طول ۳۲ متر و ۱۴۰۰ متر احداث بزرگراه است.

وی با بیان این که این پروژه در کنار پایانه مرزی جدید در کاهش بار ترافیکی کامیون ها اثرگذار خواهد بود، افزود: به طور قطع همکاری دستگاه های همسو به پیشبرد این پروژه کمک خواهد کرد.

اکبری گفت: باتوجه به تردد میانگین روزانه ۳۰۰ کامیون به خارج از کشور از طریق مرز آستارا، توسعه زیرساخت های حمل و نقل بین المللی در این شهرستان ضروری است. همچنین فاز دوم این پروژه شامل دو بانده کردن حدود ۲۲۰۰ متر از محور آستارا اردبیل و یک دستگاه دوربرگردان غیرهمسطح است که در صورت تأمین اعتبار لازم و عدم وقوع مشکلات معارضین تا پایان شهریور امسال قابلیت تکمیل را داراست.

معاون راهداری سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای در بازدید از پل جدیدالاحداث سیبلی در منطقه آستارا گفت: این پل در سیل سال گذشته و طغیان رودخانه تخریب شده بود که در حال حاضر توسط سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در حال احداث است.

گفتنی است پل خرپائی بقعه آقا سید ابراهیم روستای نوخاله بخش تولمات شهرستان صومعه سرا نیز با حضور معاون راهداری سازمان افتتاح شد. این پل در روستای نوخاله صومعه سرا به طول ۶۰ متر و عرض چهار متر با بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال هزینه احداث شده است.

معاون راهداری سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای، در حاشیه مراسم افتتاح این پل و در جمع مسئولان استانی، شهرستانی و اهالی روستای نوخاله صومعه سرا گفت: با اجرای طرح نهضت آسفالت در یک سال گذشته، ۲۰ هزار کیلومتر جاده های کشور آسفالت شده و ۳۰۰۰ کیلومتر جاده روستایی ساخته شده است.

اکبری همچنین در جلسه کمیسیون ایمنی راه های استان گیلان که به ریاست اسدالله عباسی استاندار و رئیس کمیسیون اجرایی ایمنی راه های استان گیلان برگزار شد، اظهار داشت: بهترین راهکار برای کاهش سوانح، انجام اقدامات حاصل از تحلیل حوادث رانندگی است تا از این راه نسخه های شفابخش و طرح های نو و به روز به دست آید.

معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای همچنین در خاتمه بر اهمیت رفع نواقص جاده های استان به منظور ایمن سازی محورها تأکید کرد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام
  • شورای راهبردی توسعه گردشگری در ساری شکل گرفت
  • این جاده‌های ایران در بهار هم برفی هستند
  • تکمیل پارکینگ محله چهل اختران قم
  • فاز اول پروژه جاده مرزی آستارا با پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصد در حال تکمیل است
  • سیستم روشنایی بوستان ولایت قم تکمیل می‌شود
  • شهرداری ۳۰۰ میلیارد تومان در حوزه گردشگری همدان هزینه می‌کند
  • پیشرفت ۶۳ درصدی کتابخانه مرکزی کرمانشاه
  • شهر یزد به اعتبارات ملی نیاز دارد/ پروژه‌های نیمه‌تمام دفع آب‌های سطحی تکمیل می‌شود
  • استاندار البرز از پروژه ادامه بلوار ماهان بازدید کرد