Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@18:35:18 GMT

فواد ایزدی: در حوزه حقوق بشر آفندی عمل کنیم

تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۰۶۷۱۸

فواد ایزدی: در حوزه حقوق بشر آفندی عمل کنیم

به گزارش روز چهارشنبه روابط عمومی پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی، نشست «بررسی ابعاد سیاسی چالش‌های ایران با هنجارهای حقوق بشری نظم بین‌الملل» در سالن نشست‌های تخصصی این پژوهشکده برگزار شد.

«فؤاد ایزدی» استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در این نشست اظهار کرد: در روابط خارجی ایران طی ۴۱ سال گذشته، چالش‌های متعددی در زمینه حقوق بشر وجود داشته و قطعنامه‌ها و تحریم‌های زیادی علیه ایران تصویب شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت آمریکا برخی دستورات اجرایی نیز داشته که طبق آن دستورات شخصیت‌ها و افرادی در کشور در لیست تحریم‌ها قرار گرفتند.

وی افزود: واقعیت این است که بسیاری از مسئولان تحریم شده‌ و برخی از آنها چندبار به دلایل متعدد تحریم شده‌اند. این شرایط فعلی جمهوری اسلامی ایران است و مربوط به امسال و پارسال یا ده سال قبل نیست، بلکه از ابتدا این ابزارهای اتهامی علیه ایران وجود داشته است؛ به ویژه از زمانی‌که نفوذ منطقه‌ای ایران گسترش پیدا کرد، تحریم‌های مرتبط با تروریسم رواج پیدا کرد، اما تحریم‌های حقوق بشری از ابتدای انقلاب اسلامی وجود داشته است.

استاد دانشگاه تهران گفت: در متون غربی ادبیات گسترده‌ای داریم که نشان می‌دهد چگونه از ابزار حقوق بشر برای رسیدن به اهداف سیاست خارجی استفاده شده است. بنده پیشنهاد می‌کنم پروژه‌ای تحقیقاتی به کتاب‌شناسی حقوق بشر درباره ابزار شدن حقوق بشر برای پیش بردن سیاست خارجی اختصاص دهید. برخی از نهادهای حقوق بشری هم در جهان وجود دارند که علیه چنین جریاناتی موضع گرفته‌اند. یکی از ضعف‌هایی که شاید در کشور وجود دارد، این است که این نوع دوم کار به میزان کمتری مورد توجه قرار گرفته است.

ایزدی بیان کرد: زمانی‌که گزارش حقوق بشر در آمریکا منتشر می‌شود، روی آن مانور نمی‌دهند، اما وقتی پای حقوق بشر در ایران به میان می‌آید، به ابزاری برای تحریم ملت ایران تبدیل می‌شود. درباره اینکه چرا این وضعیت را پیدا کرده‌ایم که حقوق بشر به ابزاری علیه ما تبدیل می‌شود، باید گفت که این به ماهیت جمهوری اسلامی ایران مربوط است.

وی افزود: در یمن حقوق بشر نقض می‌شود، اما برخی از همین کشورهای اروپایی یا آمریکایی مستقیماً از آن حمایت می‌کنند. این ناقضان حقوق بشر که عملکرد خودشان بسیار مشکل‌دار است، علیه ما موضع می‌گیرند. زمانی‌که انقلاب اسلامی پیروز می‌شود، در سالگرد انقلاب، روزنامه واشنگتن‌پست گزارشی بلند با عنوان «چه کسی ایران را از دست داد؟» منتشر کرد. این نشان می‌دهد که به ایران به مانند مِلک پدری نگاه کرده‌اند.

این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: الان در اتحادیه اروپا گفته می‌شود حکم اعدام نباشد، اما حکم اعدام در اسلام وجود دارد و نمی‌توانیم آن را برداریم. البته حتی در آمریکا هم وجود دارد. یا در مورد حقوق همجنس‌گرایان تضادهای بنیادین با غربی‌ها داریم.

ایزدی گفت: بنابراین در برخی از حوزه‌ها کاری نمی‌شود کرد، اما برخی قوانین که بی‌جهت باعث ایجاد حاشیه می‌شوند را می‌توان اصلاح کرد و این نیاز به کار بیشتری دارد. نکته دیگر این است که در حوزه حقوق بشر همیشه عادت کرده‌ایم که حالت پدافندی داشته و صرفاً به دنبال دفاع کردن باشیم، اما معتقدم که ما باید حالت آفندی هم داشته باشیم. در آمریکا هزاران نفر در ایام اخیر زخمی شدند و خود آقای ترامپ هم به این موضوع اشاره کرد، اما آیا ما به اندازه کافی به این موضوع پرداخته‌ایم؟

استاد دانشگاه تهران در پایان سخنان خود گفت: یکی از دلایل درگیری‌های اخیر تغییر دموگرافی در آمریکا است. تعداد رنگین‌پوستان در آمریکا دائما زیادتر می‌شود و ترامپ هم علیه آنها موضع گرفته است. معتقدم با این تغییر دموگرافی، پیش‌بینی‌هایی که امام خمینی(ره) در مورد نظام سرمایه‌داری داشتند، به حقیقت خواهد پیوست.

از ۳۳ سند الزام‌آور حقوق بشری ۱۹ سند را تصویب کرده‌ایم

 در ابتدای این نشست، محمد محمودی‌کیا، عضو هیئت ‌علمی گروه اندیشه سیاسی در اسلام پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی اظهار کرد: چالش‌های سه‌گانه اصلی ایران با نظام بین‌الملل، شامل چالش‌های حقوق بشری، برنامه هسته‌ای و موشکی است که موضوع حقوق بشر به سال‌های ابتدای انقلاب بازمی‌گردد.

 وی یادآورشد: ما از ۳۳ سند بین‌الملل الزام‌آوری که در زمینه حقوق بشر موجود است، ۱۹ مورد را تصویب کرده‌ایم که فقط دو مورد از آنها را با حق شرط پذیرفته‌ایم.

این استاد دانشگاه افزود: اولین قطعنامه حقوق بشری مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۸۵ علیه ایران تصویب شد و از سال ۱۹۹۳ تا سال ۲۰۱۹، تعداد ۳۱ قطعنامه درباره نقض حقوق بشر در ایران از سوی مجمع عمومی صادر شده است. گزارشگران ویژه‌ای در مورد ایران نیز منصوب شدند که قریب به ۸۸ گزارش در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران ارائه داده‌اند. در کنار آن دبیرکل سازمان ملل هم ۱۴ گزارش در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران ارائه داده است.

محمودی‌کیا بیان کرد: بازیگر دوم در این زمینه اتحادیه اروپا به عنوان پیش‌قراول تحریم‌های حقوق بشری علیه ایران است. پارلمان اروپا ۳۵ قطعنامه علیه وضعیت حقوق بشر در ایران و ریاست اتحادیه ۳۰ بیانیه در این مورد داده است. در این قطعنامه‌ها عمدتاً در مورد مجازات اسلامی با تأکید بر اعدام و سنگسار، نقض آزادی‌های بنیادین، هولوکاست، فتوای حضرت امام خمینی(ره) در مورد سلمان رشدی، حقوق زنان و آزادی همجنس‌گرایان بحث شده است.

برچسب‌ها دانشگاه تهران فواد ایزدی حقوق بشر

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دانشگاه تهران فواد ایزدی حقوق بشر دانشگاه تهران فواد ایزدی حقوق بشر حقوق بشر در ایران انقلاب اسلامی دانشگاه تهران حقوق بشری امام خمینی علیه ایران تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۰۶۷۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمار هولناک از فوت بیماران ایرانی به دلیل نبود داروهایشان!

تالاسمی، یک بیماری خونیِ ژنتیکی است و افرادی که به آن مبتلا هستند، مجبورند تا پایان عمر دارو مصرف کنند. این در حالی است که بیماران تالاسمی از حدود ۶ سال گذشته با کمبود دارو مواجه‌اند؛ واردات دارو به دلیل تحریم‌ها به سختی و به میزان اندک انجام می‌شود و دارو‌های تولید داخل نیز عوارض زیادی دارند و جوابگو نیستند.

 

به گزارش همشهری‌آنلاین، در حال حاضر ۲۳ هزار بیمار تالاسمی در ایران زندگی می‌کنند که از این تعداد تنها در طول ۶ سال گذشته، ۱۱۰۰ نفر به دلیل کمبود دارو‌های خارجی، جان خود را از دست داده‌اند که بسیاری از آن‌ها کودک بوده‌اند. در حالی که به گفته کارشناسان، در صورت تامین پایدار دارو، این بیماران می‌توانند عمری طبیعی داشته باشند و دوران سالمندی خود را نیز ببینند.

تالاسمی، یک بیماری خونی ژنتیکی یا ارثی است که به دلیل نقص در ساخت زنجیره هموگلوبین (پروتئین حمل اکسیژن در خون) اتفاق می‌افتد. در این بیماری، هموگلوبینِ معیوب قادر به اکسیژن‌رسانی مطلوب به اعضای بدن نیست.

بیمارانی که قبل از ۱۸ سالگی می‌میرند

تالاسمی سال‌ها است که در ردیف بیماری‌های خاص قرار گرفته، اما حمایت ضعیف دولت‌ها و سازمان‌های بیمه‌گر باعث شده که این بیماران ماهانه پول زیادی از جیب بپردازند؛ چیزی حدود ۷ میلیون تومان که رقم کمی نیست. علاوه بر این، دارو‌ها یا جوابگو نیستند یا اگر موثر باشند، در بازار کشور موجود نیستند و در هر دو صورت جان بیمار در معرض تهدید است.

یونس عرب، رئیس انجمن تالاسمی ایران می‌گوید: یک بیمار تالاسمی اگر درمان مناسب و پایداری داشته باشد و دارورسانی به او دچار مشکل و وقفه نشود، می‌تواند یک عمر طبیعی داشته باشد. در تمام دنیا همین‌طور است. اما در ایران در ذهن همه جا افتاده که که طول عمر بیماران تالاسمی کم و کوتاه است. دلیلش هم ساده است؛ اساسی‌ترین داروی این بیماران، تزریق مداوم خون و مصرف دارو‌های آهن‌زدا است. اگر هر یک از این‌ها دچار مشکل شود، ممکن است جان این بیماران به خطر بیفتد و طبیعی است که عمر طولانی هم نکنند. البته ما بیماران تالاسمیِ بالای ۶۰ سال هم داریم، اما تعداد زیادی بیمار هم داریم که زیر ۱۸ سالگی می‌میرند.

فوت ۱۱۰۰ بیمار به دلیل نبود دارو!

از زمان برگشت تحریم‌ها یعنی از سال ۱۳۹۷ تاکنون ۱۱۰۰ بیمار تالاسمی به دلیل نبود دارو فوت کرده‌اند. آماری که رئیس انجمن تالاسمی ایران سال گذشته درباره آن هشدار داده و گفته بود: با روند کنونی ممکن است آمار مرگ این بیماران در آینده تصاعدی شود.

عرب در این باره بیشتر توضیح می‌دهد و می‌گوید: تحریم‌ها روی مبادلات ارزی اثر گذاشته و باعث شده که میزان واردات دارو به کشور به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند. موضوع این است که ۳۵ تا ۴۰ درصد از بیماران تالاسمی برای زنده ماندن، راهی به غیر از مصرف داروی خارجی ندارند. چون دارو‌های تولید داخل، آهن را در بدن این بیماران پایین نمی‌آورد. دلیل بزرگ‌ترش این است که دارو‌های ایرانی عوارض می‌دهند. سال گذشته فقط ۱۲ درصد واردات دارو داشتیم و امسال هم که هنوز وارداتی اتفاق نیفتاده است.

به گفته رئیس انجمن تالاسمی ایران، در حال حاضر ۲۳ هزار نفر بیمار تالاسمی ماژور (کم‌خونی کولی)، سیکِل‌سل (کم‌خونی سلول‌های داسی‌شکل) و اینترمدیا (متوسط) داریم که این دسته از بیماران مجبورند دارو‌های آهن‌زدا یا فرآورده‌های خونی مصرف کنند.

عوارض متعدد دارو‌های تولید داخل

دارو‌های داخلی عوارض زیادی برای بیماران تالاسمی دارند؛ از عوارض پوستی گرفته تا درد در محل تزریق و عدم اثربخشی دارو. اگر دارو به بیمار تالاسمی نرسد، حجم بالای آهن در کبد، قلب، کلیه‌ها و سایر اعضای حیاتی بدنش رسوب می‌کند و بیمار را ظرف ۳ ماه تا ۲ سال - بسته به وضعیت جسمی بیمار - از بین می‌برد.

رئیس انجمن تالاسمی ایران می‌گوید: قبل از بازگشت تحریم‌ها، سالانه حداکثر ۴۰ بیمار تالاسمی در کشور جان خود را از دست می‌دادند، اما از زمان بازگشت تحریم‌ها یعنی از ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ تا الان این آمار بیش از ۶ برابر رشد کرده و سالانه ۲۶۰ بیمار تالاسمی به دلیل کمبود و نبود دارو جان خود را از دست می‌دهند. حدود ۲۰۰ نفر از فوتی‌ها کودکان زیر ۱۸ سال هستند.

۳۵ تا ۴۰ درصد از بیماران تالاسمی برای زنده ماندن، راهی به جز مصرف داروی خارجی ندارند. در حالی که پارسال تنها ۱۲ درصد واردات دارو داشتیم.

بیش از ۱۰ هزار نفر از بیماران مبتلا به تالاسمی براثر کمبود دارو آسیب جدی دیده‌اند و در معرض خطر جدی مرگ هستند. عرب در این باره می‌گوید: خود من جزو این بیماران هستم. این‌ها وقتی دارو را درست مصرف نکنند یا بریده‌بریده مصرف کنند، قلب یا کبدشان دچار مشکلات خیلی حاد می‌شود، فشار ریه بالاتر از حد نرمال می‌رود و این موضوع باعث می‌شود که به قلب فشار بیاید و بیمار را به مرگ نزدیک کند. علت بیش از ۸۰ درصد مرگ و میر بیماران تالاسمی، مشکلات قلبی و ریوی است.

افت کیفیت دارو‌های داخلی

وضعیت دارو‌های بیماران تالاسمی در سال ۱۴۰۳ حال خوبی ندارد. این را عرب می‌گوید و اضافه می‌کند: آمار‌ها گویا هستند. در سال ۱۴۰۲ فقط نیمی از نیاز‌های دارویی تزریقیِ این بیماران توسط سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت تامین شد و با این اوضاع نمی‌توان انتظار داشت که وضعیت تامین دارو در ۱۴۰۳ خود به خود بهبود پیدا کند. از ابتدای امسال تا الان که اصلا واردات نداشته‌ایم. البته پارسال یکی دو بار تامین دارو تا حدی رضایت‌بخش شد، اما این وضعیت ادامه‌دار و پایدار نبود.

رئیس انجمن تالاسمی ایران تاکید می‌کند: حتی داروی ایرانی هم در سال گذشته به اندازه تامین نشد و به طور مرتب در دسترس نبود. همان دارو‌ها هم عارضه می‌دادند و نه تنها بیماران از این موضوع گلایه دارند، بلکه پزشکان هم اذعان دارند که دارو‌ها عوارض می‌دهند. علاوه بر اینها، کیفیت دارو‌ها هم زیر سوال است. سال گذشته در ویال‌های یک شرکت دارویی داخلی، تار مو و چیز‌های دیگر پیدا کردیم! تازه تولیدکننده قصد شکایت از ما را داشت.

انتقاد از تغییر مدام مدیران سازمان غذا و دارو

قرار است در روز جهانی تالاسمی، (امروز ۱۸ اردیبهشت) اولین جلسه دادگاه بین‌المللیِ اثرات تحریم بر بیماران تالاسمی برگزار شود و رئیس انجمن تالاسمی ایران می‌گوید: امیدواریم راه به جایی ببریم. من این دادگاه را بی‌اثر نمی‌دانم.

عرب می‌گوید: البته مساله فقط تحریم‌ها نیست؛ تغییرات مدام مدیران در سازمان غذا و دارو یکی دیگر از دلایل بروز مشکلات در حوزه دارو است. حوزه دارو نیازمند یک مدیریت ثابت، پایدار با پایش دائمی است. در حالی که تغییرات مدیریتی در سازمان غذا و دارو خیلی زیاد اتفاق می‌افتد. متاسفانه با تغییر دولت‌ها یا تغییر یک وزیر، مدیران حساس‌ترین جایگاه‌ها هم تغییر می‌کند و این می‌تواند به منافع مردم ضربه بزند. درواقع بخش بزرگی از مشکل موجود در حوزه دارو به همین موضوع مربوط است.

مساله فقط تحریم‌ها نیست؛ تغییرات مدام مدیران در سازمان غذا و دارو یکی دیگر از دلایل بروز مشکلات در حوزه دارو است.

رئیس انجمن تالاسمی ایران تاکید می‌کند: سازمان غذا و دارو را باید از همه جهات فریز نگه داریم. چون این سازمان کاملا تخصصی و کارشناسی است و نباید مدیرانش مدام تغییر کنند تا بتوانند برای برنامه‌ریزی‌های درست و جامع اقدام کنند. با تغییرات مداوم مدیران و رویکرد‌ها مشکلات حوزه دارو شناسایی و رفع نخواهند شد. در چند سال اخیر چندین بار مدیر کل دارو سازمان غذا و دارو تغییر کرده است. با این تغییرات هیچ وقت اتفاق خوبی برای بیماران به خصوص بیماران خاص رخ نخواهد داد.

عرب ادامه می‌دهد: در این میان مسئولان مدام با افتخار اعلام می‌کنند که تامین دارو روند رو به رشدی دارد. در حالی که واقعیت چیز دیگری است. برخی مسئولان آمارسازی و عملکردسازی می‌کنند و آن را کادوپیچ‌شده پیش چشم مردم می‌گذارند و با این کار فقط نمک به زخم بیماران و خانواده‌های آن‌ها می‌پاشند. چون فقط بیماران می‌دانند که اتفاق مثبتِ پایداری در حوزه دارو رخ نداده است.

دیگر خبرها

  • اتحادیه اروپا چهاردهمین بسته تحریمی علیه روسیه را تصویب می‌کند
  • شناسایی قوانین مزاحم حوزه کسب و کار در دستورکار است
  • وحدت اسلامی؛ راهکار مقابله با توطئه دشمنان/ لزوم تمسک مسلمانان به قرآن کریم و مساجد
  • آمریکا در مسئله فلسطین در حال عوض کردن جلاد و شهید است / خیزش‌های اروپا و آمریکا منجر به سقوط صهیونیست خواهد شد
  • هاآرتص: تل‌آویو نگران همه گیر شدن تحریم علیه اسرائیل است
  • آمار هولناک از فوت بیماران ایرانی به دلیل نبود داروهایشان!
  • نخست‌وزیر بلژیک: در حال بررسی اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه اسرائیل هستیم
  • دهه ۹۰؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه»
  • مقامات آمریکا اعتقاد عملی به حقوق بشر ندارند
  • خیزش دانشگاهیان آمریکایی؛ چالشی برای سیاست‌های دوگانه غرب در قبال حقوق بشر