Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از فارس، مشهد هویتی مذهبی دارد و این هویت نشأت‌گرفته از وجود بارگاه منور رضوی است. هویت مشهد همراه با توسعه آن در طول تاریخ حول محور حرم مطهر شکل گرفته و تا به امروز رسیده است. اگر هویت مذهبی و معنوی را از مشهد بگیریم و مرکزیت را از حرم مطهر رضوی به ساختمان‌های بلندمرتبه و تجاری پرزرق و برق سوق دهیم، آیا هویتی برای مشهد باقی می‌ماند؟ این سوال وقتی این روزها در خیابان‌های اطراف حرم مطهر قدم می‌زنید، احتمالا به ذهنتان خطور کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا بافت اطراف حرم جایی شده که برای دیدن گنبد طلایی باید چشم بگردانید از لابه‌لای هتل‌ها و پاساژهای سر به فلک کشیده، پیدایش کنید.

طرح‌های توسعه شهری دهه‌ها قبل نیز ایده‌هایی برای نوسازی و بهسازی بافت اطراف حرم در نظر داشت که نتیجه آن احداث چهار خیابان به عنوان خیابان‌های اصلی منتهی به حرم مطهر بودند. از انتهای هرکدام از این خیابان‌ها گنبد طلایی دیده می‌شد و حرکت خودروها در اطراف حرم باعث می‌شد که تردد در مشهد به مثابه طواف به دور مقبره امام رضا(ع) باشد. مشهدی‌ها این امر را برکت زندگی خود می‌دانند. اتوبوس‌های درون‌شهری که به یکی از این چهار خیابان منتهی به حرم می‌رسید، صدای بلند صلوات و زمزمه «السلام علیک یا علی‌بن‌موسی‌الرضا» در اتوبوس می‌پیچید و زنان و مردان دست به سینه رو به حرم، روز خود را با سلام به امام رئوف آغاز می‌کردند. این سنت هنوز هم در مشهد رواج دارد؛ قدیمی‌ها و مجاوران مشهد هنوز ناخودآگاه وقتی سوار بر خودرو یا پیاده به یکی از خیابان‌های طبرسی، نواب، امام رضا(ع) یا شیخ توسی می‌رسند، لحظه‌ای درنگ می‌کنند و سلام می‌دهند. اما این سنت برای زائران و نسل جوان ساکن مشهد باقی می‌ماند؟

خواب پهلوی‌ها برای دو پاره کردن مشهد

در دوره پهلوی قرار بود که مشهد به دو بخش شرقی(مذهبی و سنتی) و غربی(توریستی و مدرن) تقسیم شود که با پیروزی انقلاب اسلامی به اجرا نرسید.

شاید بتوان اولین تغییرات پس از انقلاب اسلامی را در توسعه حرم مطهر و پس از آن احداث زیرگذر حرم مطهر مشاهده کرد؛ اما رفته رفته و با افزایش زائرانی که سالانه به مشهد می‌آمدند، ظرفیت کوچه‌ها و خیابان‌های اطراف حرم، کم بود و باید برای تردد زائران فکری می‌شد. اولین طرح را در دهه ۷۰ آغاز کردند.

طرح‌هایی که راه به جایی نبردند

تصویر زیر کاربری‌های وضع موجود مصوب سال ۱۳۷۳ را نشان می‌دهد. براساس این نقشه، قرار بود بلواری در اطراف حرم احداث شود که بخش عمده‌ای از آن در زاویه جنوبی حرم احداث شده است و به نام شارستان شهرت دارد.

کاربری‌های نزدیک حرم بزرگ مقیاس شده است. براساس این تملک قطاع کوچک مقیاس، آغاز شد. این تملک‌ها از سوی شهرداری انجام می‌شد و پس از آن به سرمایه‌گذاران واگذار می‌شد. شائبه‌های بسیاری در این واگذاری‌ها ایجاد شد و از طرفی دیگر، این طرح با ایراداتی مواجه بود که باعث شد پس از مدتی طرح تفصیلی بافت اطراف حرم را به مشاوران مهرازان واگذار شد.

در نیمه دهه ۸۰ بر طرح اولیه طاش اصلاحاتی وارد شد، اما این اصلاحات باز هم مشکلاتی را به دنبال داشت تا اینکه شرکت مشاوران مهرازان مسئولیت تدوین طرح جامع مشهد را به عهده گرفتند.

شورای عالی معماری و شهرسازی در تیرماه سال ۹۶ مصوب کرد که هرگونه طرحی در بافت اطراف حرم در حال اجراست، متوقف تا طرحی جدید و متناسب با این بافت تدوین شود.

کارشناسان شهری معتقدند آنچه در بافت اطراف حرم مطهر رخ داده، باید به عنوان یک مدل ناکارآمد از بازسازی بافت شهری ثبت شود.  

سعید شعرباف تبریزی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام رضا(ع) و یکی از پژوهشگران در حوزه مدیریت شهری است.

او معتقد است که در ۲۵۰ هکتار بافت مسکونی در این منطقه، به گونه دستکاری شده که دیگر قابلیت بازگشت ندارد. با این حال هنوز می‌توان آن را در قطاع ۲ و بخش ۱۰۰ هکتاری نجات داد؛ قطاعی که بسیاری از علما و جریان‌های مرتبط مذهبی در آن حضور داشته و دارند.  

راهکار شعرباف برای نجات بافت این است که مسئولان شهری باید به این جمع‌بندی برسند که در این منطقه نباید ساختمان‌های بلندمرتبه بیشتر از ۲۳ متر ساخته شود  و از طرف دیگر باید محورهای پیاده‌راه در آن ایجاد شود.

به اعتقاد این استاد دانشگاه هم سلوک زیارت، پیاده‌راه‌ها را ایجاب می‌کند و هم مسائل امنیتی. از طرف دیگر باید توصیه‌های شورای راهبری به صورت جدی در بافت اطراف حرم دنبال شود.  

البته نباید از اتفاقاتی که در شرکت عمران و مسکن‌سازان ثامن که مسئولیت برنامه‌ریزی در بافت پیرامون حرم مطهر را به عهده دارد، غفلت ورزید.

کارشناسان گفتند که باید از این شرکت تحقیق و تفحص جدی انجام شود؛ چراکه بسیاری از اتفاقات در بافت اطراف حرم مطهر به اقتصاد سیاسی آن وابسته است.  

بی‌توجهی مسئولان استانی به اسناد بالادستی

در بند دوم مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی تصریح شده است که «به منظور جلوگیری از تداوم اقدامات مغایر با حفاظت از حیثیت مکان و ارزش‌های ملموس و ناملموس بافت تاریخی-فرهنگی پیرامون حرم مطهر، از این تاریخ، طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر امام رضا(ع) - مصوب سال ۱۳۸۷- لغو و اجرای آن متوقف می‌شود.»

بر این اساس باید تغییری در بافت اطراف حرم رخ ندهد، با این حال طرح‌های بافت اطراف حرم ادامه پیدا کرد؛ احداث شارستان و تملک خانه‌های مردم در این منطقه ادامه یافت.

دغدغه حقوق ساکنان اطراف حرم

استاندار خراسان رضوی با طرح دغدغه رهبر انقلاب در سال ۸۶ دستوراتی درباره بافت اطرف حرم مطهر به شهردار وقت مشهد ابلاغ کرد که در آن نکاتی درباره تملک املاک مردم در این منطقه و همچنین حفظ هویت فرهنگی و مذهبی این بافت مطرح شده بود. با این حال، مسئولان و مدیران شهری مشهد به دنبال پرداخت حقوق مکتسبه‌اند و در این زمینه جلسات متعددی در سطح کلان و وزارت راه و شهرساز نیز برگزار کرده‌اند.

در آخرین جلسه‌ای که در شورای عالی معماری و شهرسازی و به ریاست اسلامی، وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، به بی‌توجهی مسئولان به منویات رهبری نیز تأکید شد. در این جلسه صحبت از شیوه نامه‌ای برای پرداخت حقوق مکتسبه مطرح شد، این شیوه‌نامه که هنوز به اجرا نرسیده، قرار است موضوعات مورد اختلاف در حقوق مکتسبه را بررسی کند و راه حلی برای پرداخت این حقوق پیش پای مسئولان بگذارد.

دو روز پیش نیز با امضای ۲۳۰ نماینده مجلس شورای اسلامی، نامه‌ای به خطاب به رهبر انقلاب در سطح علنی مجلس قرائت شد که در آن نمایندگان تأکید کرده‌اند که ایشان، نمایندگان مجلس را در پیگیری منویات و دغدغه‌هایشان را درباره بافت اطراف حرم و بازنگری در این طرح، به منظور تقویت هویت اسلامی ایرانی مشهد و احقاق حقوق مجاوران و زائران حریم رضوی و پیگیری تخلفات و جرم‌انگاری قانون‌گریزی‌های انجام شده، راهنمایی و حمایت فرمایند.

کد خبر 525517 برچسب‌ها حرم امام رضا (ع) استان خراسان رضوی مدیریت شهری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: حرم امام رضا ع استان خراسان رضوی مدیریت شهری بافت اطراف حرم امام رضا ع خیابان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۱۹۲۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نماینده مجلس: طرح هادی از تخلف ساخت وساز در روستاهای البرز می کاهد

به گزارش خبرآنلاین البرز ؛ علی حدادی روز شنبه در همایش روز ملی شوراهای اسلامی شهر و روستا استان البرز که در تالار شهیدان نژاد فلاح کرج برگزار شد، افزود: طولانی شدن اجرای زمان طرح هادی روستاها سبب می شود تا ساخت وسازهای غیر مجاز در این مناطق را شاهد باشیم .

وی تاکید کرد: در طرح هادی روستاهای استان البرز شاهد بلاتکیلفی هستیم که به بافت روستاها آسیب وارد می کند؛ انجام ساخت وساز در خارج از بافت روستاها سبب می شود تا اقدام تخریبی برای این گونه بناها اعمال شود که نارضایتی مردم را در پی دارد.

این نماینده مجلس در ادامه بر توجه به اجرای طرح جامع و تفصیلی شهرهای استان البرز تاکید کرد و افزود: وجود املاک قولنامه ای از مشکلات شهرهای استان البرز است که امروز بیش از ۷۰ درصد مشکلات شهری استان به این موضوع مرتبط است.

وی گفت: در بحث درآمد پایدار شهرداری ها نیز نشستی با مسوولان امور مالیاتی استان برای اختصاص بودجه از محل ارزش افزوده برگزار شد که قرار شد از محل بودجه امسال توجه ویژه ای به شهرداری ها شود.

این مسوول با بیان اینکه تلاش های فراوانی در شوراهای اسلامی شهر و روستا در استان البرز شاهد هستیم ، افزود: بسیاری از این خدمات مغفول مانده و به خوبی اطلاع رسانی نشده که بیانگر مظلومیت نهاد شورایی است.

وی با اشاره به جایگاه قانونی شوراهای اسلامی بیان کرد: در قانون اساسی برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی ، عمرانی و آموزشی از طریق همکاری مردم در شهرها و روستاها تاکید شده است.

حدادی گفت : با پیگیری نمایندگان مردم البرز در مجلس و استاندار البرز امسال بودجه محرومیت و عمرانی مناسب برای ۲ روستای پرجمعیت پلنگ آباد اشتهارد و نجم آباد نظرآباد دیده شده است.

این نماینده مجلس تاکید کرد: در کنار برنامه هفتم توسعه باید بهبود وضعیت حمل ونقل عمومی شهری و تامین زیر ساخت ها برای شهرها و روستاهای البرز به خوبی دنبال شود.

نماینده مردم شهرستان های ساوجبلاغ ، نظرآباد ، چهارباغ و طالقان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به پاسخ موشکی سپاه به تجاوز رژیم صهیونیستی گفت : امروز این رژیم در آستانه فروپاشی قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه طوفان الاقصی و عملیات موشکی سپاه موجب نظم جدید جهانی شد، افزو : مجموعه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سپاه با حرکت منسجم، شرارت دشمن صهیونیستی را پاسخ محکم دادند.

حدادی گفت : مقاومت ملت فلسطین و وحدت جهان اسلام رژیم صهیونیستی را در سردرگمی و آستانه نابودی قرار داده است.

۴۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900223

دیگر خبرها

  • شورای شهر مشهد با پیگیری ویژه رفع کمبود پارکینگ اطراف حرم را به سرانجام برساند
  • انعقاد تفاهم‌نامه تأمین ناوگان اتوبوسرانی مشهد
  • حمله شدیدالحن سایت اصولگرا به ذوالنوری | به چه حقی "شورایعالی سران قوا" که دستور رهبری است را خلاف می‌دانی!
  • پیگیری ویژه شورای شهر مشهد برای رفع کمبود پارکینگ اطراف حرم رضوی
  • مخالفت عضو هیئت رئیسه مجلس با جدایی ری از تهران
  • نگاهی به تمام جنجال‌های کریمی قدوسی | گاف تاریخی نماینده مشهد چه بود؟
  • درخواست کریمی قدوسی از دولت افغانستان برای بررسی رگ و ریشه اش /سخنگوی سپاه ادعای جنجالی را تکذیب کرد /گاف تاریخی نماینده مشهد چه بود؟
  • نماینده مجلس: طرح هادی از تخلف ساخت وساز در روستاهای البرز می کاهد
  • اجماع شورای وحدت برای حمایت از یک نامزد دور دوم انتخابات مجلس در مشهد
  • فناوری‌های نوین برای مقابله با ساخت‌وسازهای غیرمجاز استفاده شود