Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-30@02:09:33 GMT

محله ای که با نام بانی مسجد پیوند خورد

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۲۷۶۴۱

محله ای که با نام بانی مسجد پیوند خورد

مسجد بادی الله در محله زاهدان، یکی از مساجد تاریخی رشت است که در فهرست آثار ملی ثبت شده و در اثر احداث خیابان مطهری، حیاط و حوض مسجد از بین رفت.

خبرگزاری شبستان_رشت، مهری شیرمحمدی؛ پیاده که در کوچه پس کوچه‌های محلات قدیم قدم بزنید، زندگی رنگ دیگری دار، از مراودات اجتماعی مردم محله گرفته تا وجه تسمیه نام محلات که از بزرگان همان محله نشات می‌گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

شهر رشت در گذشته هفت محله مهم داشت و هر محله به مثابه یک سلول مستقل دارای مسجد، حمام، بازار و گذرهای مستقلی بود. «محله زاهدان»، یکی از محلات قدیمی رشت بود که از یک سو به «محله ساغریسازان» و از سوی دیگر به «مسگر بازار» متصل می‌شد. احداث «خیابان مطهری» در دوره پهلوی دوم، بخشی از این محله را از رشته‌های دیگر آن قطع کرد.

 

محله زاهدان، ۱۲ ناحیه داشت و «گذر بادی الله» یکی از این نواحی بود. در این گذر، «مسجد بادی الله، مسجد اردبیلیان، مسجد و مدرسه علمیه مستوفی، مسجد صفی، بقعه آقا سید ابراهیم» وجود دارد و اتصال این گذر به بازار بزرگ رشت و مسگر بازار، نشان از پویایی و سرزندگی محله داشت.

 

در میانه خیابان مطهری رشت و در ابتدای «گذر بادی الله»، مسجد سفید رنگی به چشم می‌خورد که نوع معماری و رنگ آن تداعی کننده عمارت‌های میدان شهرداری رشت است و مناره منفرد از مسجد و کم ارتفاعش جذابیت خاصی برای رهگذران دارد. این مسجد به نام «بادی الله» خوانده می‌شود و در ابتدای گذر، سردیس آیت الله «شیخ محمدباقر رسولی رشتی» نصب شده است. وی از مجتهدان گیلان در اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی بود که در زمان حیات، امام جماعت مسجد بادی اله بوده است.

 

ساکنان قدیمی بادی الله در وجه تسمیه این محله اینگونه می‌گویند: «بنیانگذار این مسجد، فردی به نام «بدیع‌الله» بود و قبر وی نیز در قسمت شمالی شبستان مسجد قرار دارد. بعدها کم کم بدیع الله به بادی الله خلاصه شد.»

 

شادروان«فریدون نوزاد» در یادداشت‌های خود در مورد تاریخچه محلات اشاره دارد که این محله در اصل «وادی الله» بوده و واژه «وادی» یا محلِ گذر، بعدها تبدیل به «بادی الله» شده است.

 

سال ساخت مسجد را می‌شود از سنگ قبر بانی مسجد فهمید. در گذشته رسم بر این بود که پیشنماز و یا بانی مسجد را پس از فوت در همان مکان به خاک می‌سپردند. بر روی سنگ قبر بدیع الله هم که در قسمت شمالی مسجد قرار دارد، قید شده مسجد در سال ۱۳۴۴ قمری احداث شده است.

 

شادروان «منوچهر ستوده» که دهه ۴۰ از مسجد بادی الله دیدن کرده بود، در جلد نخست «از آستارا تا استرآباد» درباره مسجد بدیع الله اینگونه می‌نویسد: « صحن مسجد فعلی دارای دو قسمت اصلی است: قسمت بزرگ، زیر گنبد مدوری است و قسمت دیگر با سه ستون بزرگ که در پایین هشت ضلعی و در وسط مدور و در بالا چهارضلعی هستند، جدا می‌شود. غرفه زنانه، بالاخانه مانند متکی بر این ستون‌هاست. محراب مسجد گچ‌بری و کلمات زیر با خط نسخ بدی بر محراب گچ‌بری شده است: یا الله، یا الله، یا قاضی الحاجات، یا کریم، یا رحیم، بمله و سوره «انا انزلنا» تا « حتی مطلع الفجر». در ضلع غربی، مدخل غرفه زنانه و پنج پنجره نورگیر است. در ضلع شمالی دو پنجره بزرگ تا زیر سقف و در ورودی است که از کفش کن به صحن مسجد می‌روند. بالای کفش کن اتاق خادم است. در ازاره داخلی مسجد چهار ردیف کاشی منقش آبی و سفید به ارتفاع ۶۵ سانتی متر از کف و در پایه فیلپاها، سه ردیف کاشی به ارتفاع نیم متر چسبانده اند. سقف سرسرا مسجد لمبه کوبی خط دار و بام گنبد و مسجد حلب سر است.»

 

البته گچ‌بری‌های که «ستوده» در دهه ۴۰ دیده بود، اکنون از بین رفته و جای آن محراب سنگی قرار گرفته است، با این حال از توضیحات ستوده می‌توان گچ‌بری‌های گذشته را احیا کرد. این پژوهشگر همچنین می‌نویسد: «چندپاره ستون‌های سنگی لاچ لنگری مارپیچ جلو مسجد افتاده است که معلوم نشد متعلق به چه بنایی است.»‌

 

نویسنده کتاب «رشت شهرباران» نیز ضمن معرفی مسجد بادی الله اشاره دارد که قسمتی از حوض و حیاط این مسجد قدیمی در احداث خیابان مطهری از بین رفته است و اگر خیابان مطهری در پهلوی دوم احداث شده باشد، می‌توان استنباط کرد ستوده، باقیمانده پایه‌های حوض سنگی را در کنار خیابان دیده است.

مسجد بادی الله در بهمن ماه ۱۳۸۸ و به شماره ۲۹۳۱۵ در فهرست آثار ملی ثبت شده است. بررسی پرونده ثبتی این مسجد نشان می‌دهد، این بنا چوب‌های بلند روسی ساخته شده و هیچ نوع تیرآهنی در آن به‌کار نرفته است. بخشی از پرونده ثبتی «مسجد بادی الله» بدین شرح است: «صحن مسجد فعلی دارای دو قسمت اصلی است: قسمت بزرگ، زیر گنبد مدوری است و قسمت دیگر با سه ستون بزرگ که در پائین هشت ضلعی و در وسط مدور و در بالا چهار ضلعی هستند، جدا می‌شوند. محراب مسجد در گذشته گچ‌بری بوده که متأسفانه امروزه اثری از آن نیست. دیوارهای مسجد از نوع باربر و با آجرهایی به ابعاد ۵×۲۰×۲۰ سانتی‌متر است.

 

ملات استفاده شده در دیوارها ملات گچ و خاک است. ضخامت دیوارها در قسمت‌های مختلف مسجد، متفاوت و در جبهه شمالی به بیشترین مقدار خود به قطر ۴۰/۱ متر رسیده است. چوب‌های به‌کار رفته در کل بنا و همچنین سازة آن از نوع نراد روسی است و هیچگونه تیرآهن در ساخت آن به‌کار نرفته است. دور تا دور مسجد پنجره‌های چوبی قدیمی با قوس هلالی به چشم می‌خورد و در دیوارهای مسجد فرورفتگی‌هایی با قوس هلالی وجود دارد.

 

پنجره‌های مسجد در اندازه‌های مختلف است و تزئینات دالبر مانند در نمای ساختمان دارد. همچنین فرم گنبد و مناره مسجد در ترکیب با نمای ساختمان از ویژگی‌های خاص این بناست» در حال حاضر، پنجره‌های نورگیر بخش بانوان مسدود شده است و همین امر موجب افزایش رطوبت به بنا شده است.

پایان پیام/595

منبع: شبستان

کلیدواژه: خیابان مطهری بدیع الله گچ بری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۲۷۶۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای طرح سرشاخه کاری درختان گردو در زارچ

کریمی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان زارچ گفت: با توجه به اینکه سطح زیرکشت درختان گردو در روستای دربید قابل توجه می‌باشد و برخی از درختان منطقه از ارقام کم محصول و کم کیفیت می‌باشد بحث اصلاح درختان گردو در این منطقه در دستور کار جهاد کشاورزی شهرستان قرار گرفت و بحث پیوند این درختان با ارقام پرمحصول مطرح شد.

وی افزود: امیدواریم با اجرای این طرح افزایش سودآوری و بهره وری در منطقه را شاهد باشیم.

طرح سرشاخه کاری درختان گردو با همکاری معاونت بهبود تولیدات گیاهی و مدیریت امور باغبانی سازمان جهاد کشاروزی در روستای دربید که از روستا‌های ییلاقی شهرستان می‌باشد و سطح زیرکشت گردو قابل توجهی دارد اجرا شد.

پیوند سرشاخه کاری گردو یا عمل تغییر تاج درختان مسن به فعالیتی گفته می‌شود که با پیوند نوع رقم تاج درخت را تغییر داده و با این کار کیفیت و میزان عملکرد درخت را افزایش داد، در این کار پس از پیوند درخت به هر روشی باید تا یک سال از درخت مراقبت کرد؛ و از لحاظ چیدن و برداشت محصول بسیار راحتر می‌باشد؛ و باعث تولید یکدست و بالا رفتن بازار پسندی محصول خواهد داشت.

باشگاه خبرنگاران جوان یزد یزد

دیگر خبرها

  • استان فارس برند جهانی در عرصه صنایع دستی محسوب می‌شود
  • اجرای طرح سرشاخه کاری درختان گردو در زارچ
  • لزوم پیوند کودکان با طبیعت از بدو تولد
  • امروز با سعدی: ای یار جفا کرده پیوند بریده
  • انعقاد پیوند خواهرخواندگی میان دو بندر مهم ایران و کوبا
  • استراحت علیرضا حقیقی بعد از ۲۵ بازی
  • مادربزرگ ۵۴ ساله قلب مصنوعی و کلیه خوکی دریافت کرد
  • برای اولین بار یک زن همزمان پمپ قلب و پیوند کلیه خوک دریافت کرد
  • اولین فردی که همزمان پمپ قلب و کلیه خوک دریافت کرد
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست