Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان، استفاده از راهکارهای نوین کشاورزی، بستری برای توسعه کمی و کیفی کشاورزی است، هر ساله بهار نوید بخش تازگی، طراوت، پویش و رشد اقتصادی و فصل کشت و کار  برای کشاورزان بوده و از آنجا که کم آبی در چند سال اخیر گریبان گیر صنایع و کشاورزی استان شده است چرخ زندگی کشاورزان به نحوی به استفاده بهینه از آب و روش‌های نوین کشاورزی بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محصولات بهاره تشنه قطره های باران بودند که لطف پروردگار در سال زراعی جاری امید کشاورزان کویرنشین سمنان را چند برابر کرد و در کنار روش های نوین نعمت کشت محصول بیش از بیش افزون شد.

استان سمنان با توجه به تنوع اقلیمی در کشت محصول با شاخصه‌های مصرف آبی متفاوت است.بارش باران‌های بهاری در سال جاری و پر شدن سد‌ها و بند‌های خاکی استان نوید بخش سالی پر بار برای کشاورزان است.

راهکارهای نوین کاشت محصولات؛ عنصر لازم کشاورزی در استان کم آب سمنان

با توجه به اینکه استان سمنان استانی گرم و خشک است ،کاشت محصولات کم آب بر و استفاده از روش‌های نوین کشاورزی و آبیاری مزارع نقش بسزایی در پیشبرد اهداف اقتصادی این استان دربخش کشاورزی دارد.

نقش کشاورزی در زندگی انسان‌ها غیرقابل انکار است و با نگاهی به بافت روستاها می توان به وضوح تجمع انسان برای ادامه حیات در بستر رودخانه‌ها با هدف ایجاد سرپناه و بهره گیری از سبزیجات و گیاهان اطراف رودخانه‌ها و کشت محصولات آبی دید. به مرور زمان با افزایش جمعیت و از طرفی تنوع غذایی تنها کشت محصولات آبی پاسخگوی نیاز استان سمنان نبوده و انسان‌ها مجبور به کشت محصولات کم آب بر می‌شدند.

ابوالفضل شاهمرادی مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به افزایش ۱۱.۶ درصدی میزان بارندگی امسال نسبت به پارسال، گفت: به منظور جبران خسارت های ناشی از تندباد‌ها، تگرگ و بارش‌های شدید ابتدای سال بر بخش کشاورزی به خصوص در شهرستان شاهرود، یارانه‌ ویژه به کشاورزان پرداخت می شود و همچنین با کشت نشایی چغندر تلاش بر این است که خسارت های بخش کشاورزی تا حدودی جبران شود.

کاشت محصولات کم آب بر راهی برای مقابله با چالش کم آبی در بخش کشاورزی

 شاهمرادی با بیان اینکه به طور کلی ۸۴ هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان سمنان به صورت کشت دیم و آبی است، ابراز داشت:  ۳۱ هزار هکتار از زمین ها مربوط به کشت بهاره و  ۵ هزار و ۷۰۰ هکتار آن مربوط به محصولات دیم است که بیشترین محصول دیم با دو هزارو ۷۰۰ هکتار آفتابگردان  در بخش کالپوش است.

او با اشاره به مقابله با چالش کم آبی در بخش کشاورزی اظهار داشت: استفاده از سیستم‌های آبیاری تحت فشار به دو روش آبیاری بارانی و زیر سطحی از جمله سیاست‌های اصلی وزارت جهاد کشاورزی است که به همین منظور یارانه‌ای به کشاورزان در قبال اجرای هریک از این سیستم‌ها ارائه می‌شود که در افزایش میزان مصرف آب اهمیت بسیاری دارد.

شاهمرادی با بیان اینکه تلاش بر این است تا تولید محصولات کم آب بر  بیشتر شود، بیان کرد: تلاش ما بر این است که کشت های بهاره را به سمت کشت های پائیزه پیش ببریم تا بهتر بتوانند از بارندگی های پاییز و زمستان استفاده نمایند و توانستیم با یک سیکل ۹۰ روز در شهرستان سمنان این محصولات را تولید نمائیم.

مالچ های پلاستیکی  راهی دیگر در کاشت محصولات

او اظهار داشت: از دیگر راه های مصرف بهینه آب استفاده از مالچ های پلاستیکی  (کشت زیرپلاستیکی) در کم کردن میزان تبخیر و تعرق  و جلوگیری از کانون های ریزگرد محسوب می شود. با توجه به اینکه استان سمنان در حاشیه کویر و منطقه بسیار گرم واقع شده است، کشاورزان عمدتا از مالچ های پلاستیکی در کاشت محصولات سبزیجات و صیفی جات استفاده می کنند.

شاهمرادی همچنین از دیگر راهکارهای حفظ منابع آبی بخصوص منابع خاک را استفاده از روش کشاورزی حفاظتی دانست و تصریح کرد:  استفاده بهینه از بقایای گیاهان در درون خاک و کمتر بهم زدن آن باعث می شود این نعمت خدادادی کمتر مورد تخریب قرار گیرد.

بیشترین سطح زیرکشت به غیر از یونجه محصول استراتژیک چغندرقند به میزان ۱۰ هزار هکتار است که هم در پائیز و در بهار کشت می شود،از نظر سطح زیر کشت محصولات بهاره می توان به کاشت خربزه و طالبی حدود ۳ هزار هکتار اشاره کرد.

علی ثابت خیرآبادی کارشناس مسئول سبزی و صیفی استان سمنان با اشاره به اینکه در سال جاری بنابر ابلاغ وزارت جهاد کشاورزی حدود ۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان به کشت خربزه اختصاص یافته است،گفت: از مزایای کاشت محصول خربزه استفاده از روش زیر پلاستیکی است که موجب افزایش ۴۰ درصدی میزان تولید، مبارزه با علف‌های هرز، صرفه جویی ۵۰ درصدی در مصرف آب و جلوگیری از فرسایش خاک می‌شود.

او افزود: از ویژگی های کاشت زیر پلاستیکی خربزه رسیدن زود هنگام این محصول است که با توجه به اینکه بصورت غیرمستقیم با خاک در ارتباط است، محصول با کیفیتی را می توانیم در این روش داشته باشیم.

مسئول سبزی و صیفی استان سمنان در پایان تصریح کرد: توصیه می شود کشاورزان در پایان برداشت محصول در روش زیر پلاستیکی، پلاستیک ها را جمع آوری و یا از مالچ های تجدید پذیر استفاده کنند.

گزارش از زهرا مجاور

انتهای پیام/ب

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: جهاد کشاورزی بندهای خاکی مصرف بهینه آب محصولات کم آب کشاورزی استان کاشت محصولات استان سمنان بخش کشاورزی کشت محصولات کاشت محصول هزار هکتار کشت محصول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۳۸۶۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی

 اکبر فتحی گفت: در سال ۱۴۰۲ با تلاش بی وقفه کشاورزان و بهره برداران و اجرای طرح‌های مختلف وزارت جهاد کشاورزی با همت متخصصان و کارشناسان کشاورزی موفق به تولید ۴ میلیون و ۴۳۸ هزار تن محصولات کشاورزی شدیم که با هدف گذاری‌های صورت پذیرفته در سال جاری این میزان به ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن خواهد رسید.

وی با تشریح این هدف گذاری در زیربخش‌های مختلف کشاورزی گفت: در حوزه زراعت در سال ۱۴۰۲، ۲ میلیون و ۵۹۰ هزار و ۷۴۹ تن محصولات کشاورزی تولید شد که در برنامه تحولی کشاورزی این سازمان در سال جاری این میزان به ۲ میلیون و ۶۰۲ هزار تن خواهد رسید. در هدف گذاری انجام شده برای سال جدید، سطح زیر کشت محصولات زراعی در دیمزار‌ها به ۶۲۳ هزار و ۱۰ هکتار افزایش خواهد یافت، اما در مزارع آبی با توجه به برنامه ریزی که در زمینه کاهش مصرف آب در کشاورزی در دست اجراست، سطح زیر کشت از ۱۹۱ هزار و ۴۸۷ هکتار به ۱۷۹ هزار و ۸۱ هکتار کاهش خواهد یافت.

وی در خصوص تغییرات قابل توجه کشاورزی استان در حوزه زراعت در سال ۱۴۰۳ گفت: طبق برنامه الگوی کشت ابلاغی در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۰ هزار هکتار از سطح زیر کشت گندم آبی در استان کاسته خواهد شد. همچنین سطح زیر کشت گوجه فرنگی و برخی از محصولات صیفی و سبزیجات نیز به طور محسوسی کاسته شده است.

فتحی ادامه داد: افزایش تولید برنامه ریزی شده در حوزه زراعت با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، توسعه کشت گیاهان دارویی دیم، توسعه سطح زیرکشت آبی ناشی از اجرا و بهره برداری ازطرح‌های آب و خاک در پایاب سد‌ها و پایاب رودخانه مرزی ارس و آیدوغموش و ... به میزان ۱۳ هزار هکتار و افزایش بهره وری عوامل تولید در سطح استان با اجرای کشاورزی حفاظتی، اجرای اصلاح الگوی کشت، بهزراعی و بهنژادی، مکانیزه کردن تولید و کاهش ضایعات، انتقال یافته‌های نوین پژوهشی و تحقیقاتی و ... صورت خواهد گرفت.

وی بر ضرورت تأمین مالی طرح‌های زیربخش زراعت در سال ۱۴۰۳ تأکید کرد و گفت: در طرح تحولی برای اجرای طرح‌های بخش زراعت تأمین مالی یک هزار و ۹۱۹ میلیارد ریالی از طریق بخش دولتی و ۸۸ هزار و ۷۱۰ میلیارد ریالی از طریق بخش خصوصی پیش بینی شده است. در تأمین مالی پیش بینی شده برای بخش خصوصی ۷۱ هزار و ۸۸ میلیارد ریال از طریق تسهیلات بانکی و ۱۷ هزار و ۶۲۲ میلیارد از طریق آورده شخصی سرمایه گذار تأمین خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی از برنامه ریزی برای افزایش سطح باغات و گلخانه‌های استان در سال ۱۴۰۳ به ۱۲۱ هزار و ۷۹۱ هکتار خبر داد و افزود: در سال ۱۴۰۳ بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته انتظار داریم یک میلیون و ۴۴۴ هزار و ۶۷۶ تن محصولات باغی، ۱۵۳ هزار و ۹۲۵ تن محصولات گلخانه‌ای و ۲۴ هزار و ۵۷۴ تن گیاهان داروئی تولید شود که نسبت به سال ۱۴۰۲، ۳۱ درصد افزایش تولید را تجربه خواهیم کرد.

فتحی با اشاره به برنامه ریزی برای افزایش تولیدات باغی استان به میزان ۳۸۴ هزار تن برای رسیدن به تولید یک میلیون و ۶۲۳ هزارو ۱۷۵ تن خبر داد و گفت: برای تحقق این جهش تولید، اجرای برنامه‌های مختلفی در سال ۱۴۰۳ پیگیری خواهد شد. افزایش تولید ناشی از توسعه کشت گیاهان دارویی در سطح استان به میزان ۱۳ هزارو ۲۹۸ تن و افزایش آمار تولید با در نظر گرفتن عدم وقوع خسارت به دلیل عوامل قهری طبیعی- با توجه به اینکه در سال قبل ۲۸۴ هزار و ۵۲۲ تن از محصولات کشاورزی استان در اثر خسارت کاهش یافت - بخشی از این برنامه هاست که برای افزایش تولید محصولات باغی و گلخانه‌ای پیش بینی شده است.

وی افزود: توسعه کشت گلخانه‌ای از ۳۵۵ هکتار به ۶۵۵ هکتار با اجرای طرح‌های در انتظار اخذ تسهیلات که هم اکنون با خوداجرایی و آورده شخصی مجریان طرح به کندی در حال اجرا می‌باشد و در صورت تأمین اعتبار افزایش ۸۶ هزار و ۱۶۵ تن محصول را شاهد خواهیم بود، از دیگر برنامه ریزی‌های سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در این حوزه است.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی افزایش بهره وری عوامل تولید را یکی از محور‌های برنامه‌های این سازمان در حوزه کشاورزی معرفی کرد و ادامه داد: در این زمینه در سال ۱۴۰۳ در حوزه باغبانی، طرح‌های مختلفی همچون اصلاح و نوسازی باغات درجه ۲ و جایگزینی باغات درجه ۳، اجرای طرح فراز یا روسیمی کردن تاکستان ها، نوسازی و بهسازی گلخانه‌های موجود، تأمین نهال لیبل دار و نظارت بر محلول‌پاشی باغات را به صورت جدی دنبال خواهیم کرد.

فتحی سیب، انگور، گردو، زردآلو، بادام و گیاهان دارویی را از عمده‌ترین محصولات باغبانی استان دانست و گفت: در سال گذشته از ۴۱ هزار و ۵۰۰ هکتار از باغات سیب استان، ۴۵۸ هزار و ۴۳۸ تن محصول برداشت شد که پیش بینی می‌شود این میزان در سال ۱۴۰۳ به ۷۷۰ هزار تن افزایش پیدا کند. البته باید توجه داشت که سطح باغات سیب استان در سال ۱۴۰۳، ۴۱ هزار و ۴۳۰ هکتار پیش بینی شده است که این کاهش سطح ناشی از حذف باغات درجه ۳ و جایگزینی با محصولات کم آب بر است.

وی با اشاره به برداشت ۲۲۰ هزار و ۴۴۲ تن انگور از ۱۷ هزار و ۶۳۴ هکتار از انگورستان‌های استان گفت: سطح تاکستان‌های استان در سال ۱۴۰۳، ۸۶ هکتار افزایش پیدا خواهد کرد و برای سال جدید، برداشت ۳۰۳ هزار و ۱۲ تن انگور از باغات استان پیش بینی شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی افزود: میزان گردوی برداشت شده در سال گذشته ۲۴ هزار و ۵۲۵ تن بود که با برنامه ریزی صورت گرفته این میزان را به ۳۰ هزار تن افزایش خواهیم داد.

فتحی از هدف گذاری برای رشد ۲۳ هزار و ۸۹۰ تنی محصول زردآلو در استان خبر داد و افزود: در سال گذشته ۶۷ هزار و ۱۷۷ تن زردآلو در استان تولید شد که این میزان در سال جاری به ۹۱ هزار و ۶۷ تن افزایش خواهد یافت. این افزایش تولید با وجود کاهش ۷۰ هکتاری سطح باغات زردآلو در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۲ در اثر عملیات به باغی و عدم رخداد حوادث غیرمترقبه خواهد بود.

وی با تشریح سایر برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی استان برای تحقق جهش تولید با مشارکت مردم گفت: در سال جاری بادام از ۸ هزار ۲۵۰ تن به ۱۱ هزار و ۴۰ تن، گیاهان داروئی از ۱۴ هزار و ۱۷۲ تن به ۲۴ هزار و ۵۷۴ تن و سایر محصولات باغی نیز از ۲۲۱ هزار و ۶۰۰ تن به ۲۳۹ هزار و ۵۵۷ تن افزایش پیدا خواهد کرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اضافه کرد: در حوزه محصولات گلخانه‌ای نیز در سال ۱۴۰۲، ۷۰ هزار و ۵۱۰ تن محصول در استان تولید شد که با تلاش بخش خصوصی و حمایت و برنامه ریزی کارشناسان و متخصصان در سازمان این میزان را به ۱۵۳ هزار و ۹۲۵ تن خواهیم رساند.

فتحی تأمین مالی دولتی طرح‌های زیربخش باغبانی را دارای اهمیت دانست و گفت: در طرح تحولی برای اجرای طرح‌های بخش باغبانی، تأمین مالی یک هزار و ۵۵۱ میلیارد ریالی از طریق بخش دولتی و ۱۹۱ هزار و ۶۸۶ میلیارد ریالی از طریق بخش خصوصی پیش بینی شده است. در تأمین مالی پیش بینی شده برای بخش خصوصی ۱۵۳ هزار و ۳۴۹ میلیارد ریال از طریق تسهیلات بانکی و ۳۸ هزار و ۳۳۷ میلیارد از طریق آورده شخصی سرمایه‌گذار تأمین خواهد شد.

وی از اجرای ۷ پروژه باغات مدرن در آذربایجان شرقی خارج از حوضه آبریز دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: این پروژه‌ها در سطح ۱۰ هزار و ۷۹ هکتار و با سرمایه گذاری یک هزار و ۴۵۲ میلیارد ریال در حال اجراست و بیش از ۷۸ هزار و ۳۴۴ میلیارد ریال تسهیلات به این پروژه‌ها تخصیص یافته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی ادامه داد: همچنین ۳۰۰ هکتار پروژه گلخانه‌ای نیز در استان در دست اجراست که ۹۶ هزار و ۵۸۳ میلیارد ریال سرمایه گذاری انجام شده است و ۶۹ هزار و ۱۰۱ میلیارد ریال تسهیلات به این پروژه‌ها اختصاص یافته است.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان شرقی تبریز

دیگر خبرها

  • توجه به کمیت‌ها نباید جلوی توسعه کیفی آموزش را بگیرد
  • ارائه نوآوری‌های صندوق توسعه فناوری‌های نوین در تامین مالی فناوری در اینوتکس ۲۰۲۴
  • بررسی راهکارهای توسعه زیرساخت‌های شبکه برق آذربایجان غربی
  • نخستین چراگاه دست‌کاشت در کشور راه‌اندازی شد
  • آغاز برداشت گُل گاوزبان در گلستان
  • تضمینی برای تامین حقابه کشاورزان گرمسار از حبله‌رود وجود ندارد
  • پیش‌بینی تولید پنج میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در استان
  • رشد تولید محصولات کشاورزی در لرستان
  • تولید ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی
  • توسعه ۳۰۰ هزار هکتار اراضی؛ افزایش سه میلیون تنی محصولات کشاورزی