Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، اولین قسمت از فصل جدید برنامه تلویزیونی «چراغ مطالعه» شنبه ۷ تیرماه از شبکه چهار سیما به روی آنتن رفت. در این برنامه کورش علیانی با سیدامیرحسین میرابوطالبی، مترجم کتاب «فقر، احمق می‌کند» به گفتگو نشست.

سید امیرحسین میرابوطالبی در ابتدای برنامه گفت: این کتاب به موضوع کمیابی می‌پردازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فقر مالی نوعی از کمیابی است. فراتر بودن نیازها از منابع، قالب ذهنی‌ای را ایجاد می‌کند که افراد نمی‌توانند از ظرفیت‌های شناختی‌شان استفاده کنند. فرض کنید تا دو روز دیگر باید پروژه‌ای را تمام کنید. یک نکته مثبت این است که ما تمرکزمان بر روی کار را افزایش می‌دهیم. این تونل‌زنی یک نکته منفی هم دارد که از آنچه که خارج از تونل است غافل می‌شوید که ممکن است نکات مهمی باشند.

وی افزود: آتش‌نشان‌ها وقتی می‌خواهند به سمت مسیر حادثه بروند با کمبود زمان مواجه‌اند. یکی از بیشترین دلایل مرگ آتش‌نشان‌ها تصادف و نبستن کمربند ایمنی است که در مسیر حادثه برایشان این اتفاق می‌افتد. این‌ها افراد بی‌قانونی نیستند که از بستن کمربند در شرایط عادی غافل باشند، اما چون تمام ذهن‌شان روی رسیدن به مقصد بسته شده است باعث می‌شود که از بستن کمربند غافل شوند.

کوروش علیانی، مجری برنامه در ادامه پرسید: این کمیابی همان چیزی است که در اقتصاد به آن کمبود منابع می‌گویند؟

میرابوطالبی در پاسخ گفت: این کمیابی بیشتر ذهنی است. در اقتصاد بیشتر بر روی منابع مادی صحبت می‌شود. علم اقتصاد یعنی تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود. در واقع باور به محدودیت منابع اینجا مطرح است و تأثیری که این ذهنیت بر روی رفتار شما می‌گذارد. اگر ریشه این رفتارها را بشناسیم خیلی از اتفاقات را بهتر درک می‌کنیم و می‌توانیم پیامدهای آن را پیش‌بینی کنیم.

وی ادامه داد: پاداش تمرکز اصطلاحی است که به ما می‌گوید شما می‌توانید به جای این‌که برای یک موضوع یک هفته وقت بگذارید سه روز وقت بگذارید. این بخش مثبت ماجراست. این کتاب یک قالب ذهنی مشخص به ما می‌دهد. خیلی از عملکردهای نامناسب را می‌توان به نگرانی ربط داد و این کتاب ابزاری به ما می‌دهد که در موقعیت‌های مختلف می‌توان رفتارها را سنجید. یکی از نکات قوت قالب ذهنی کمیابی این است که در موقعیت‌های مختلف به ما کمک می‌کند و در واقع از یک جامعیتی برخوردار است.

مجری برنامه سپس این سوال را مطرح نمود که به نظر می‌رسد این کتاب خیلی حرف جدیدی ندارد و صرفاً سالادی از مطالب بی‌ربط را به خورد ما می‌دهد.

میرابوطالبی در پاسخ به این نقد گفت: یکی از نقدهایی که خودم به این کتاب دارم این است که نکات مختلفی را از جاهای مختلف گرفته است، اما بی‌ربط بودن مطالب را قبول ندارم. کتاب در حوزه اقتصاد رفتاری است و اقتصاد رفتاری، ترکیبی از رشته اقتصاد و روانشناسی است. یکی از نکات این کتاب این است که خیلی از افرادی که دچار فقر مالی هستند لزوماً به خاطر ناتوانی آن‌ها نیست. ممکن است این نکته قبلاً هم گفته شده باشد، اما به این شکلی که در کتاب توضیح داده می‌شود بیان نشده است. نوع نگاهی که این کتاب به فقر یا کمبود دارد، نگاهی بدیع است. نقطه اتهام فقر را می‌توان از فرد برداشت و به چیزهای دیگر نسبت داد که این نگاه قبلاً هم وجود داشته است، اما کاری که این کتاب می‌کند این است که نقطه اتهام را از فرد بر می‌دارد و به یک ذهنیت مشخص ربط می‌دهد که این ذهنیت حاصل ترکیب چند مفهوم روان‌شناختی است و از این جهت بدیع است.

میرابوطالبی اضافه کرد: این کتاب به نظرم کتاب لوکسی است و برخی بخش‌هایش برای یک جامعه توسعه‌یافته نوشته شده است. نویسندگان کتاب، افراد هندی اند و استاد دانشگاه در آمریکا هستند، اما آزمایش‌هایشان بیشتر بر روی جامعه هند انجام شده است. خیلی از مسائلی که در کتاب پرداخته شده است در کشورهای توسعه‌نیافته اصلاً محلی از اعراب ندارد. نادیده گرفتن خیلی از پیش‌زمینه‌های شکل‌گیری فقر یکی دیگر از ایرادات این کتاب است.

وی سپس گفت: مسئله نزدیک‌بینی در کتاب وجود دارد که در علوم شناختی درباره آن زیاد صحبت می‌شود. در زمان کمبود، نزدیک‌بینی در ما تشدید می‌شود. نکته دیگر این‌که وقتی ما درباره آینده فکر می‌کنیم، قسمتی از مغز ما فعال می‌شود که درباره دیگری فکر می‌کنیم. یعنی خودمان را در آینده مانند یک فرد دیگر می‌بینیم. در کمیابی هم دچار این موضوع می‌شویم و از آینده‌مان قرض می‌گیریم و نرخ‌های بالایی هم قرض می‌گیریم و باعث می‌شود که آینده را فدای الآن مان کنیم.

در آیتم کتابدار این برنامه سیامک محبوب، کتابدار و پژوهشگر، تجربه‌های خود در زمینه کتاب خواندن و این‌که چه بخوانیم و چطور بخوانیم را بیان کرد.

فصل دوم «چراغ مطالعه» که به نقد و بررسی کتب روانشناسی می‌پردازد، با تهیه‌کنندگی مرتضی روحانی و یاسر غفاری و با سردبیری مجتبی طالقانی، در گروه فرهنگ و اندیشه شبکه چهار تولید شده است و شنبه‌ها ساعت ۲۱ پخش می‌شود. بازپخش این برنامه نیز یکشنبه‌ها ساعت ۹ خواهد بود.

کد خبر 4960209

منبع: مهر

کلیدواژه: شبکه چهار سیما برنامه چراغ مطالعه معرفی کتاب دهه کرامت ویروس کرونا دکتر علی شریعتی کنفرانس بین المللی سازمان تبلیغات اسلامی سید جواد میری فلسفه امام رضا ع مجمع عالی حکمت اسلامی فعالیت های قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه شهادت امام صادق ع بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۴۱۶۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلیل از ایثارگران کارآفرین شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی؛ نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران در این مراسم گفت: عناصر خلاق و از خود گذشته‌ای که در حوزه‌های اقتصادی کشور فعالیت دارند باید شناسایی شوند، باید به آنها بها داد و از فعالیت اقتصادی آنها حمایت کرد.

حجت‌الاسلام سیّدرمضان موسوی مقدم افزود: اگر قرار باشد از بحران‌های اقتصادی عبور کنیم باید نو آوری و خلاقیت را در دستور کار خود قرار دهیم.

وی گفت: آسیب شناسی برنامه‌های توسعه از دهه ۳۰ خورشیدی در ایران نشان می‌دهد، یکی از عوامل اصلی شکست طرح‌های توسعه در کشور پیگیری و تقلید از برنامه‌های اقتصادی خارجی و عدم بومی سازی اقتصاد در کشور بوده است.

نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران افزود: عناصر و نیرو‌های ایثارگر با عناصر از خود گذشتگی، نوآوری، خلاقیت و شجاع بودن در ۸ سال دفاع مقدس توفیق گسترده‌ای را نصیب ملت کردند و با تداوم همین روند شاهد پیشرفت‌ها در عرصه‌های دیگر از آنان هستیم.

حجت‌الاسلام موسوی مقدم گفت: ایثارگرانی که در عرصه‌های مختلف پای کار بودند با از خود گذشتگی و برای منافع ملی و دینی و اعتقادی از منافع فردی گذشتند، چنین عناصر از خود گذشته‌ای مانند شهید حاج قاسم هنوز هم در میان ما هستند و شاهد موفقیت‌های آنان هستیم.

وی افزود: این عناصر از خود گذشته در عرصه‌های اقتصادی و غیراقتصادی، چون به دنبال پست و مقام نیستند دیده نمی‌شوند، حال آنکه این افراد در صنعت و کشاورزی کشور در حال فعالیت اند.

مشاور وزیر صمت و هماهنگ کننده امور ایثارگران وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز بر ورود فرهنگ فداکاری در عرصه تولید تاکید کرد و گفت: اگر در حوزه‌های اقتصادی موفق نبوده ایم به این دلیل است که فرهنگ ایثار و شهادت در این عرصه جاری نبوده است.

حسن ممتحن افزود: نتیجه بی توجهی به فرهنگ ایثار در اقتصاد این شد که عده‌ای سودجو در حوزه اقتصاد، با دریافت ارز ۴۲ هزار ریالی اقتصاد کشور را به تاراج بردند، اقتصاد به کسانی داده شد که به جای اینکه به فکر منافع اقتصاد جمعی باشند همه چیز را فدای منافع خود کردند.

وی گفت: مطالعات نشان می‌دهد فراوانی کارآفرینان شاهد و ایثارگر در استان‌های خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و بخش‌هایی از اصفهان قابل توجه است، لذا وزارت صمت برای استفاده از این ظرفیت‌های ارزنده در اقتصاد برنامه ریزی کرده است.

در ادامه محمد صادق محمدیاری معاون سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، با بیان اینکه شعار سال درک درستی از واقعیت‌های کشور است و با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری باید مانع زدایی در بخش تولید و مشارکت مردم صورت گیرد، اضافه کرد: در این حوزه نیاز به تدبر و تفکر بیشتر برای ارائه روش‌های عملیاتی و مدرن است و باید شرایط و بستر مناسب را فراهم کنیم تا اتفاقات خوبی در حوزه تحقق شعار سال بیفتد.

محمدیاری عنوان کرد: باید فضا را برای مشارکت فعالانه بخش خصوصی، تشکل‌ها و انجمن‌ها بویژه ایثارگران کارآفرین در حوزه تولید فراهم کنیم و مردم را با طرح‌های مشارکتی به حوزه‌های تصمیم سازی در بخش تولید بیاوریم.
 
مدیر عامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان خراسان رضوی نیز در تشریح این همایش گفت: امروز برای نخستین بار از کارگران شاهد و ایثارگر و همچنین خانواده شهدا و ایثارگران کارآفرین که وارد عرصه تولید و اشتغال در شهرک‌های صنعتی استان شده اند، تجلیل شد.

جعفر فرشچی طوسی افزود: ایثارگران یکی از گروه‌هایی هستند که وارد عرصه تولید در مجموعه شهرک‌هایی صنعتی شده اند، کسانی که در دوره دفاع مقدس در سنگر جهاد حضور داشتند و امروز در عرصه جبهه اقتصادی نقش موثر دارند.

دیگر خبرها

  • چاپ ترجمه کتاب اقتصاددان آمریکایی درباره تحول در رفتار
  • نگاهی به مسایل اقتصادی کشور، در برنامه گفتگوی اقتصادی
  • این برنامه‌ها را حتما بشنوید/ ضیافت کتاب خوان‌ها در رادیو
  • اجرای بیش از ۴۰ طرح محرمیت زدایی و عمرانی در سروستان
  • بازیگر سینما و پیشنهاد کتابی مرموز
  • ظرفیت ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان برای رفع نیازهای فناورانه صنایع معدنی کشور
  • رفع نیازهای فناورانه صنایع معدنی با کمک ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان
  • کشور در حوزه اقتصاد نیاز به وعده صادق دارد
  • اکنون مهم‌ترین زمان برای اجرای وعده صادق در حوزه اقتصاد کشور است
  • تجلیل از ایثارگران کارآفرین شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی