Web Analytics Made Easy - Statcounter

پنج ماه تا انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا باقی مانده است و دنیا در شرایطی که با کرونا و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن دست و پنجه نرم می‌کند نیم نگاهی هم به اتفاقات منتهی به انتخابات ‌آمریکا دارد. ابعاد شخصیتی منحصر به فرد دونالد ترامپ کم کم آثار خود را در سیاست داخلی و مدیریت بیماری کرونا و نیز روابط خارجی این کشور نشان می دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تعداد قربانیان ویروس کرونا و بالطبع انتقادات از عملکرد ترامپ در این خصوص هر روز بیشتر می شود. به طوری که تعداد قربانیان این ویروس درآمریکا به بیش از ۱۰۰ هزار نفر رسیده است. اگر روال افزایش جان باختگان کرونا به همین روال پیش برود، حتما در نتیجه انتخابات ‌آمریکا اثرات خود را خواهد گذاشت. اما انتخابات پیش روی ‌آمریکا از سوی ناظران مسائل بین‌الملل هم به شدت دنبال می‌شود. واقع امر این است که ترامپ با سیاست اول آمریکا علیه نظم جهانی شورش کرده است و همه قواعد متعارف در سیاست بین الملل را به هم ریخته است.

تاجایی که به ایران مربوط می شود، یکی از اصلی‌ترین شعارهای ترامپ نابودی توافق هسته ای با ایران موسوم به برجام به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای دولت دموکرات اوباما بود. از این جهت این دوره از انتخابات آمریکا برای شرکای برجام و از جمله ایران اهمیت زیادی دارد. آمریکا با خروج از برجام نه تنها تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران را اعاده کرد، بلکه در دو سه سال اخیر از هیچ تلاشی برای کارشکنی در تعهدات سایر شرکای برجام فروگذار نکرده است. حالا اگر ترامپ یک بار دیگر به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا انتخاب شود، سیاست فشار حداکثری را دنبال خواهد کرد. اما جو بایدن سخن از بازگشت به برجام و مذاکره با ایران گفته است. او گفته است که اگر ایران به بازگشت به تعهداتش تمایل داشته باشد، دولت او هم به برجام باز می‌گردد.

توافقی قوی‌تر

موضوع برجام و مناسبات آمریکا با تهران خواه ناخواه یکی از موضوعات مطرح در مناظرات و سخنرانی‌های انتخاباتی آمریکاست. ترامپ با وجود سیاست فشار حداکثری و اعمال سختترین فشارها علیه تهران نه تنها نتوانسته به توافقی بهتر از برجام دست یابد حتی حسرت گرفتن عکس یادگاری با رهبران ایران هم در دلش مانده است و بعید است در ماه‌های پیش رو هم اتفاق خاصی در این باره رخ دهد. این موضوعی است که به هر حال در مناظره‌ها ترامپ باید در خصوص آن توضیح دهد و بگوید که اعمال  تخریب برجام و اعمال سیاست فشار حداکثری چه دستاوردی برای آمریکا در پی داشته است. جوبایدن همین موضوع را بارها و بارها دستمایه انتقاد از ترامپ قرار خواهد داد. در عین حال باید بگوید که بدیل دولت احتمالی او در این زمینه چه خواهد بود. سایه روشن‌های این سیاست کم کم از کمپین جوبایدن شنیده می‌شود.

«تونی بلینکن»، قائم‌مقام سابق وزارت خارجه آمریکا که از او به عنوان یکی از چهره‌های پشت‌پرده مذاکرات هسته‌ای با ایران یاد می‌شود گفته «جو بایدن»، نامزد بالقوه حزب دموکرات در صورت پیروزی در انتخابات به دنبال رسیدن به «توافقی قوی‌تر» از برجام با ایران خواهد بود.

چند ماه پیش هم بایدن در یادداشتی در نشریه «فارین پالیسی» وعده داد اگر رییس جمهور شود، واشنگتن را به برجام بازمی‌گرداند.

بایدن با تاکید بر اینکه دیپلماسی اولین اولویت دولتش در سیاست خارجی خواهد بود، نوشت: در موضوع عدم اشاعه و امنیت هسته‌ای، ایالات متحده نمی‌تواندهم از توافق‌هایی که خود آن را مذاکره کرده خارج شود.

معاون باراک اوباما رییس جمهوری پیشین آمریکا افزود: ترامپ در سیاست‌هایش در قبال ایران تا کره شمالی، روسیه و عربستان سعودی، چشم‌انداز عدم اشاعه را به یک رقابت تسلیحاتی جدید تبدیل و حتی استفاده از تسلیحات هسته‌ای را محتمل‌تر کرده است.

بایدن تاکید کرد که توافق تاریخی هسته‌ای با ایران که دولت اوباما- بایدن آن را مذاکره کرد، از دست‌یابی ایران به تسلیحات هسته‌ای جلوگیری می‌کرد؛ اما ترامپ با کنار گذاشتن عجولانه آن، باعث شده که ایران برنامه هسته‌ای خود را بازگرداند.

نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا وعده داد در صورتی که تهران به اجرای کامل تعهدات خود در برجام بازگردد، او واشنگتن را دوباره به این توافق بازخواهد گرداند. وی در عین حال گفت که از قدرت دیپلماسی و همکاری با متحدان واشنگتن برای تقویت و گسترش برجام و محدود کردن فعالیتهای منطقه ای ایران استفاده خواهد کرد.

بایدن اولین شرط بازگشت آمریکا به برجام را پایبندی دوباره ایران به این توافق‌نامه هسته‌ای عنوان کرده است. او همچنین به طرفداران خود وعده داده که با همکاری متحدان آمریکا نسبت به تقویت و گسترش برجام اقدام خواهد کرد.

تلاش برای نابود کردن برجام

 این اظهارات درباره برجام در حالی از سوی بایدن مطرح می شود که ترامپ درباره برجام استراتژی زمین سوخته را پیگیری می کند. او به دنبال تخریب هر ظرفیت و امکانی است که ممکن است ظرفیت احیا داشته باشد. ترامپ تلاش می کند با تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران که هنگام انقضای آن در مهرماه سال جاری است و همچنین تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه با وجود خروج از برجام این توافقنامه بین المللی را نابود کند.

برایان هوک، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران روز ۲۰ اردیبهشت بدون نام بردن از «جو بایدن»، مدعی شد چیزی از برجام باقی نخواهد ماند که نامزد حزب دموکرات در صورت پیروزی در انتخابات بخواهد به آن برگردد.

هوک در مصاحبه‌ای با سی‌ان‌بی‌سی گفت: «بعضی از نامزدهای انتخاباتی وعده می‌دهند به توافق هسته‌ای ایران بازخواهند گشت. چیز زیادی از این توافق باقی نخواهد ماند که آمریکا به آن ملحق شود.»او در ادامه ادعاهای خود گفت که  «ایران از این توافق برای افزایش ستیزه‌جویی‌ در منطقه، آزمایش موشک‌های بالستیک و اشاعه موشکی استفاده کرده است و ما اقدام فوق‌العاده‌ای برای عوض کردن این روند انجام داده‌ایم.»

مهار و مدیریت سیاست‌های خصمانه ترامپ در مجامع بین المللی

کمتر از پنج ماه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقیمانده است. نظرسنجی‌ها در آمریکا از افت جایگاه ترامپ و بالا رفتن جو بایدن دراین نظرسنجی‌ها خبر می‌دهند. اگر روال به همین نحو پیش برود، ممکن است ترامپ نتواند بار دیگر راهی کاخ سفید شود. کما اینکه وی در روزهای اخیر هم به این موضوع اذعان کرده است. اما مهم این است که ایران باید برای هر امکان و احتمالی، سناریوهای مختلف را پیش بینی کرده باشد.

 تقویت انسجام داخلی، مهار و مدیریت اقدامات و رفتارهای مخرب آمریکا و رژیم صهیونیستی در شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی و سایر مجامع دستور کار اصلی تهران در ماه‌های منتهی به برجام است. علاوه بر این دستگاه دیپلماسی باید با در دست داشتن ابتکارعمل، منافع ایران بویژه منافعی که در سال‌های اخیر در سایه خیره سری‌های ترامپ نادیده گرفته شده را جبران و تامین کند.

برچسب‌ها برجام جو بایدن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام جو بایدن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برجام جو بایدن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ریاست جمهوری جو بایدن هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۴۸۶۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پژوهشگر فلسطینی: اعتراضات دانشجویی، نتانیاهو، بایدن و حتی ترامپ را سردرگم کرده است

«محمد جرادات» نویسنده و پژوهشگر سیاسی فلسطینی درباره تظاهرات اخیر دانشجویان دانشگاه‌های آمریکایی که در حمایت از ملت فلسطین به ویژه غزه در برابر جنایات رژیم صهیونیستی و در اعتراض به سیاست‌های آمریکا در حمایت از این رژیم برگزار شد، گفت: این اعتراضات که دانشگاه‌های آمریکا شاهد آن است به دانشگاه‌های اروپایی، استرالیایی و دانشگاه‌هایی در آسیا، جهان عرب و اسلام از جمله ایران و لبنان و حتی دانشگاه بیرزیت در کرانه باختری فلسطین گسترش یافت

وی اظهار داشت، این دانشگاه‌ها در خیزش جهانی خود حامل پیامی بسیار قوی برای آمریکا و سیاست‌های استعماری و استکباری آن در مقابله با مظلومان جهان به ویژه مردم فلسطین و غزه هستند که از زمان حمله هفتم اکتبر مقاومت فلسطین در معرض کشتار جمعی از سوی اسرائیل قرار گرفتند؛ حمله‌ای که هدف آن دفاع و پیروزی ملت فلسطین در برابر هفتاد و پنج سال مظلومیت و مقابله با اشغالگری رژیمی بود که موجودیت خود را بر فراز تپه های فلسطین اشغالی بنا کرد.

جرادات عنوان داشت، این اعتراضات و این جنبش‌ها در دانشگاه‌های آمریکا از سوی دانشجویان متعلق به نسل دهه بیست هستند؛ نسلی که به نظر می‌رسد به نخبگان و گروه سیاسی حاکم آمریکا در سنا و کنگره و احزاب دموکرات و جمهوری‌خواه و این نخبگان سیاسی که اسیر لابی صهیونیستی شده‌اند اعتقادی ندارند.

وی ادامه داد: یکی از این سیاستمداران فاقد اراده آمریکایی را دیدیم که به «نعمت شفیق»، رئیس دانشگاه کلمبیا می‌گوید «آیا می‌دانید اسرائیل موهبتی از جانب خداست و وقتی در مقابل اسرائیل می‌ایستید نفرین می‌شوید». این سیاستمدار آمریکایی به این طرز عجیب و وحشتناک درباره پرستش اسرائیل صحبت می‌کند.

اعتراضات دانشجویی در آمریکا

پژوهشگر فلسطینی تصریح کرد: بنابراین، این جنبش دانشجویی آمریکایی که علیه سیاست‌های آمریکا شورش کرده، انتظار ندارد که این نخبگان سیاسی موضع خود را تغییر دهند، زیرا آن‌ها با اسرائیل به عنوان یک معبود برخورد می‌کنند و آن را فراتر از منافع آمریکا می‌دانند. این افراد به اسرائیل به عنوان مروارید تاج تمدن غرب می‌نگرند. بنابراین، این بیگانگی فرهنگی و بیگانگی سیاسی که نخبگان سیاسی در آمریکا، بخش‌هایی از اروپا، در آلمان و در انگلیس از آن رنج می‌برند، در بینش و فرهنگ غرب علیه ملت عربی و اسلامی ریشه دوانده است. بنابراین آنها به عنوان مثال با ایران به عنوان یک اشتباه موجودیتی برخورد می‌کنند. چرا؟ چون تسلیم سیاست اسرائیل در منطقه نمی‌شود و در مقابل سیاست آمریکا ایستاده است که می‌خواهد اسرائیل مقصد و قبله همه سازشکاران و عادی‌سازان روابط و کسانی باشد که منافع آن‌ها و منافع اسرائیل را تامین می‌کنند.

نویسنده فلسطینی درباره آثار و نتایج این انتفاضه دانشجویی آمریکایی عنوان داشت، جنبش آمریکایی امروز در چندین سطوح فوایدی داشته و اگر تشدید شود، ممکن است نتایج بیشتری محقق کند. این جنبش، نتانیاهو و تیمش در تل‌آویو، بایدن و حتی ترامپِ کاندیدای انتخابات را سردرگم کرده و همه را در مظان اتهام قرار می‌دهد.  اکثریت این نسل جدی می‌خواهند سیاست آمریکا را از خدمت کردن مطلق به منافع رژیم اسرائیل دور نگه دارند و جلوی جنایات را در غزه بگیرند.

جرادات تصریح کرد: این دانشجویان در ابتدای جنبش خود مطالبات ساده‌ای را مطرح کردند، به طور مثال، از دانشگاه کلمبیا خواستند تمام تحقیقاتی را که برخی از دانشجویان به نفع وزارت جنگ رژیم اسرائیل انجام می‌دهند  و در زمینه هواپیماهای بدون سرنشین و توسعه برخی موشک‌ها است متوقف کند. آن‌ها می‌خواستند دانشگاهشان از شرکت‌هایی که با ارتش اشغالگر سر و کار دارند فاصله بگیرد، اما رئیس دانشگاه با وجود اینکه اصالتا عرب است، به پلیس مجوز ورود به حریم دانشگاه را داد  و از ارتش آمریکا خواست به دانشگاه‌ها حمله‌ور شود.

محمد جرادات، تحلیلگر فلسطینی

وی افزود: ۴۰ دانشگاه آمریکایی درگیر چیزی شبیه انقلاب و جنبش هستند. این امر نمی‌تواند سیاست آمریکا را تغییر دهد، مگر اینکه وارد حوزه قضایی شود و دستگاه قضایی آمریکا نسبت به این خیزش دانشجویی جانبدارانه وارد عمل شود و یا اینکه تبدیل به یک جریان سیاسی انتخاباتی شود که وضعیت سیاسی انتخاباتی را علیه حزب دموکرات و حزب جمهوری‌خواه تغییر دهد.

نویسنده فلسطینی در پاسخ به میزان اثرگذاری جنبش‌هایی از این دست بر سیاست‌های آمریکا گفت: بله این جنبش‌ها می‌تواند تاثیرگذار باشند. اما کسانی که دنیا را فقط با عینک اسرائیل می‌بینند، خواه بایدن و یا ترامپ و احزابشان، این افراد قطعا به این نسل جدید اهمیت نمی‌دهند و بایدن دانشجویان دانشگاه خود را اینگونه خطاب قرار می‌دهد که شما متوجه نیستید و این مربوط به مرحله ناپختگی سیاسی است. بنابراین یک انفصال و جدایی ذهنی و شکاف بزرگ در این نسل وجود دارد؛ نسل پیر در آمریکا و این نسل جوان. اما اگر این نسل جوان بتواند ابتکار عمل را در دست بگیرد و واقعیت را تحمیل کند، اوضاع می‌تواند تغییر کند، اما این امر نیازمند زمان، افزایش تحرکات و تحولات بسیاری است که چه بسا فراتر از جنبش سیاسی دانشجویی می‌رود.

انتهای پیام

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • ترامپ بایدن را به اداره دولت گشتاپو متهم کرد
  • واکنش کاخ سفید به «گشتاپو» خواندن دولت بایدن از سوی ترامپ
  • اعتراف روزنامه غربگرا: ایران  سه بر صفر از آمریکا جلو است
  • چالش‌های بایدن و ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا
  • بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم
  • ترامپ دولت بایدن را به «گشتاپو» تشبیه کرد
  • منافع غرب در باقی ماندن اسرائیل است
  • ترامپ، دولت بایدن را با گشتاپو مقایسه کرد
  • حرف‌های جنجالی رابرت دنیرو درباره بازگشت ترامپ به قدرت
  • پژوهشگر فلسطینی: اعتراضات دانشجویی، نتانیاهو، بایدن و حتی ترامپ را سردرگم کرده است