Web Analytics Made Easy - Statcounter

کتاب زیست‌نامه مادر امام رضا علیه‌السلام که در چهار فصل به نگارش درآمده است، ادای یک نذر است، نذری که ۸ سال به طول انجامید.

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، نقش‌های آشکار و پنهانِ سیاسی، اجتماعی زنان در طول تاریخ، اگرچه از دیده‌های بسیاری پنهان مانده اما، سهم و نقش تعیین کننده آن‌ها از جایگاه والایی برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از همان زمان که تاریخ حیات بشر رقم خورد، زنان پابه‌پا و همدوش مردان در تمام عرصه‌های زندگی حضور داشتند؛ زنانی که استمرار حیات بشریت به دست آنان رقم می‌خورد و مفتخر به تربیت مردان بزرگ تاریخ بوده‌اند و همواره سهم بسزایی در تأثیرگذاری بر تمامی شئون اجتماعی و سیاسی داشته‌اند.

اما در این میان مادران ائمّه اطهار علیهم السلام به دلیل آنکه میزبان و مربّی مردان الهی و پیشوایان دینی و سیاسی بوده‌اند، در میان دیگر زنان از اهمیت بیشتری برخوردارند و بررسی و مطالعه شخصیت سیاسی ـ اجتماعی آنان می‌تواند راهگشای ما در تبیین مباحث زنان باشد.

در همین راستا انتشارات آستان قدس (به‌نشر) دست به انتشار کتاب «زیست‌نامه مادر امام رضا» به قلم  ناهید طیبی زده، بانویی که عمری را صرف تحقیق و پژوهش پیرامون زندگی مادران ائمه کرده و صاحب آثار بسیاری در این زمینه است.

مادر امام رضا علیه السلام کنیزی بوده که «طیبی» اثبات می‌کند اصالت یونانی داشته است. درباره نام مقدّس این خانم، راویان اختلاف دارند، برخی، آن حضرت را خیزران نامیده‌اند و گفته‌اند که ایشان ام‌ولد و لقبش شقراء بوده است.

برخى گفته‌‌اند اسم او نجمه و کنیه‌‌اش امّ‌البنین بوده و برخى نام آن بانو را تکتم دانسته‌اند. در روایتی آمده که مادر امام رضا (ع) کنیزی پاک و پرهیزگار به نام نجمه بود که حمیده مادر امام کاظم (ع) وی را خرید و به پسرش بخشید و بعد از ولادت حضرت رضا (ع) او را طاهره نامید.‌»

شیخ صدوق در مورد ایشان می‌نویسد: «ایشان از زمره زنان شریف غیر عرب و کنیز حمیده خاتون مادر امام موسى (علیه السّلام)، و از زنان شایسته در عقل و دین و شرف بود و بانویش حمیده را بسیار محترم مى‌‌داشت و از روى احترام به او هرگز در مقابلش نمى‌نشست. بنابراین حمیده به پسرش امام موسى (علیه السّلام) گفت: «اى فرزند، یقیناً تکتم کنیزى است که من هرگز بهتر از او را ندیده‌ام و شکّى ندارم که خداوند به او فرزندانى عطا خواهد کرد. من او را به تو بخشیدم و سفارش مى‌کنم که با مهربانى با او رفتار کنى.»

ناهید طیبی در کتاب «زیست‌نامه مادر امام رضا» به طور کامل به معرفی این بانو و زندگی ایشان می‌پردازد، اثری در خور و قابل توجه که آن را پیشکش حضرت شمش‌الشموس، علی ابن موسی الرضا کرده است.

در این راستا گفت‌وگویی با این نویسنده اصفهانی ساکن قم داشتیم تا بیشتر با آثار این نویسنده و کتاب «زیست‌نامه امام رضا» آشنا شویم.

بیشتر آثارم چه در قالب کتاب و چه در قالب مقاله مربوط به حوزه زنان است/قصد دارم در آینده نیز زندگی تمام مادران ائمه را در قالب یک کتاب بررسی کنم

* عمده فعالیت‌های شما در زمینه آثار دینی است؟

عمده فعالیت من مطالعه و پژوهش در مورد زندگی مادران ائمه بوده و در همین رابطه کتابی قطور در مورد مادر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و کتابی هم در مورد مادر امام سجاد علیه السلام به نام «شهربانو» به رشته تحریر درآورده‌ام‌.

علاوه بر این‌ها در مورد مادران سایر ائمه، به خصوص 7مادری که کنیز هستند، کار کردم و تحت عنوان مقالاتی علمی، پژوهشی در مجلات مختلف به چاپ رساندم. انشاالله قصد دارم در آینده نیز زندگی تمام مادران ائمه را در قالب یک کتاب بررسی کنم.

حوزه کاری من به صورت تخصصی زن در تاریخ است، در همین راستا دوره مطالعات زنان را نیز گذرانده‌ام و بیشتر آثارم چه در قالب کتاب و چه در قالب مقاله به همین حوزه اختصاص می‌یابد.

* ضرورت پرداختن به پژوهش‌های دینی در حوزه مطالعات زنان چیست و شما چه اهدافی را از پژوهش در مورد مادران ائمه دنبال می‌کردید؟

بیشتر دغدغه من در حوزه مطالعات زنان است و به نظرم، مطالعه و پژوهش در مورد مادران ائمه از دو جهت ضرورت دارد؛ یک اینکه آن‌ها بخشی از تاریخ ما هستند و آن را ساختند، این زنان مادران ائمه ما بودند و اگر ائمه ما شخصیت‌های برجسته و قابل تعظیمی هستند، بخش زیاد آن، ناشی از رشد و پرورش در دامن این زنان است.

دوم اینکه این زنان جنبه الگویی نیز دارند، به هرحال این زنان قابلیت و ظرفیت خاصی داشتند که خداوند آن‌ها را به عنوان مادران ائمه انتخاب کرده است.

هر کدام از مادران ائمه شاخه‌هایی داشتند که می‌توان آن‌ها را به عنوان الگو به جامعه معرفی کرد

اگر من مادر امام رضا که ارتباطی متعالی بین خود و خدایش برقرار کرده را به عنوان یک الگو معرفی می‌کنم، جامعه ما متوجه این نکته می‌شود که نیاز دارد، ارتباطی با حضرت حق داشته باشد و همسرداری و فرزندداری نباید مانعی برای این ارتباط معنوی تلقی شود و یا اینکه در معرفی مادر امام کاظم قصد داشتم نگاه اسلام را به زن و فعالیت اجتماعی او معرفی کنم چرا که جامعه ما بسیار لذت می‌برد از اینکه بفهمد مادر امام کاظم وکیل امام صادق بوده و حقوق مردم را به دستشان می‌رسانده، حتی اسم ایشان در وصیت‌نامه امام به عنوان وصی امام ذکر شده است.

هر کدام از مادران ائمه شاخه‌هایی داشتند که می‌توان آن‌ها را به عنوان الگو به جامعه معرفی کرد. همراهی کردن با همسرانشان در اوج اختناق سیاسی، سازگاری در مسائل اقتصادی و به نوعی نشان دادن مقاومت اقتصادی و هزاران شاخصه دیگر می‌تواند سرلوحه زنان و مادران قرار گیرد.

پس درواقع دو ضرورت الگوسازی و بیان بخشی از تاریخ، برای من آن‌چنان مهم بود که عمر خود را به روی تحقیق و پژوهش برای این بزرگواران گذاشتم و بسیار خرسندم که در این فضا د حال فعالیت هستم.

* از چه شیوه‌ای برای نگارش کتاب «زیست‌نامه مادر امام رضا (ع)» استفاده کردید؟ داستان‌گونه یا تحقیقی؟

روش تحقیقی. من یک پژوهشگر هستم و قصد داشتم در کتاب‌هایم‌ مجموعه روایات و گزارش‌های تاریخی را مطرح کنم، به عنوان مثال در کتاب «زیست نامه مادر امام رضا (ع)» مجموعه روایات و گزارش‌های تاریخی که مادر امام رضا علیه‌السلام به نوعی در آن حضور داشته‌اند را بیان کردم، چه آن‌هایی که در متن آن ذکر شده بود مثل روایاتی از خریداری این بانو و چه آن‌هایی که در حاشیه یک روایت و یا گزارش تاریخی مطرح شده بود و اطلاعاتی از این بانو را در اختیار ما می‌گذاشت.

من همه این اطلاعات را جمع آوری و بررسی کردم، چه بررسی سندی و چه بررسی متنی، به این معنا که آیا آن متن درست بوده یا خیر، سپس مطالب را با در نظرگرفتن فضایی که در آن زمان حاکم بوده و مسائلی که در تاریخ آن زمان وجود داشته، کنار هم قرار دادم و شخصیت ایشان را معرفی کردم.

هیچ قصد ادبی نویسی نداشته‌ام، یعنی قصه‌پردازی انجام ندادم بلکه تنها به دنبال این بودم که اطلاعات معتبری از زندگی تاریخی مادر امام رضا علیه السلام به خواننده ارائه کنم.

نویسنده‌ای که نذر کرد و کتاب نوشت/ ۸ سال نوشتن این کتاب به طول انجامید

* نگارش کتاب «زیست نامه مادر امام رضا» چه مدت به طول انجامید؟

کتاب زیست نامه مادر امام رضا علیه السلام که در چهار فصل به نگارش درآمده است، ادای یک نذر است؛ نذری که ۸ سال به طول انجامید، من سال‌ها صاحب فرزند نمی‌شدم به همین علت با امام رضا علیه السلام عهدی بستم که این دعا به اجابت رسد، نذر می‌کنم تا زندگی مادر ایشان را به صورت تحقیقی و نه داستان وار بنویسم.

۸ سال نوشتن این کتاب به طول انجامید یعنی وقتی به لطف خداوند و دعای امام رضا (ع) صاحب پسری شدم، پسرم ده ساله بود که من نذرم را ادا کردم و کتاب آماده چاپ شد.

* «زیست نامه مادر امام رضا» از چه بخش‌هایی تشکیل شده و چه اطلاعاتی از زندگی ایشان در اختیار مخاطب قرار می‌دهد؟

درفصل اول کتاب، ابتدا مفاهیم و اصطلاحاتی که به ایشان مربوط است را معرفی کردم به عنوان مثال واژه «ام‌ولد» که به معنای دختر غیر عرب که در سرزمین عربی به دنیا آمده است و «شقرا» یعنی دختر سفید پوستی که سرخی او بر سفیدی‌اش غلبه دارد و موهایش قرمز است، از جمله اصطلاحاتی است که به آن‌ها پرداختم.

در فصل اول هم‌چنین مجموعه روایت‌هایی که در مورد مادر امام رضا بیان شده به طور کامل بررسی شده است و تعارض‌های روایات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

در فصل دوم هویت و شخصیت مادر امام رضا علیه السلام شامل اسامی،کنیه، مذهب و ملیت بررسی شده، منظور از هویت نام‌هایی است که به ایشان نسبت داده شده است است چرا که ایشان کنیز بودند و عرب رسم داشت که روی کنیز براساس ویژگی‌های ظاهری، نام‌های متفاوت بگذارد، به عنوان مثال ایشان که فرزندش را به دنیا آورد اسمشان را طاهره گذاشتند.

این نکته را هم بگویم که تغییر اسم کنیز حُسن محسوب می‌شده است، در کتاب شریف کافی نقل شده که امام صادق می‌گویند به هنگام خرید برده، پولش را مقابل خود برده نپردازید که حرمت برده حفظ شود و دوم اینکه تا برده را خریدید اسمش را تغییر دهید، به این علت که برده گذشته نابسامان خود را فراموش کند.

در فصل سوم کتاب ویژگی‌های شخصیتی و اخلاقی مادر امام رضا علیه السلام را بررسی کردم، شاید این نکته برای مخاطبان این کتاب بسیار جالب باشد که چندین گزارش از منابع معتبر داریم که ایشان را عاقل‌ترین زن زمان خودش و کسی که بهترین انتخاب‌ها را می‌کرده، معرفی کردند درحالیکه، ایشان در زمانی می‌زیست که بسیاری از زنان علوی نیز زندگی می‌کردند.

من در واقع هم صفات ظاهری نجمه خاتون را بررسی کردم و هم صفات شخصیتی و اخلاقی ایشان را؛ مثلاً در این فصل بخش‌هایی است با نام عاقل ترین زن زمان خود، متدین‌ترین بانوی زمان خود، برترین در اخلاق اجتماعی و ارتباط با دیگران.

در بیان ویژگی‌های مادر امام رضا علیه السلام موارد دیگری از جمله ظرفیت معنوی بالای ایشان، رازدار بزرگ خاندان امامت بودن و پنهان کردن بارداری، راستگو بودن و شجاع بودن در بیان حق، هرکدام با دلیل و روایات مشخص مطرح می‌شود.

در فصل چهارم تاریخ و کیفیت ورود ایشان به خانه امام کاظم علیه السلام و نقش سیاسی-اجتماعی ایشان را بررسی کردم و در آخر بحث رحلت و محل دفن ایشان را مطرح کردم.

کاری که در انتهای تمام کتاب‌هایم در مورد مادران ائمه انجام می‌دهم، ارائه یک نمایه از زندگی آن‌هاست، کاری که در کتاب «زیست‌نامه مادر امام رضا» نیز به آن پرداختم. مراحلی که ایشان در طول زندگی تا زمان مرگ پشت سر گذاشتند، در کنار وقایعی که زمان دقیق آن در اختیار نیست، مطرح شده و حتی احتمالی بودن و یا قطعی بودن آن رخداد را نیز درج کردم؛ به عنوان مثال ما تاریخی از تولد مادر امام رضا در اختیار نداریم به همین علت باتوجه به اطلاعاتی که در اختیار داشتم، تاریخ احتمالی تولد ایشان را ذکر کردم.

مردم باید با تاریخ آشتی کنند

* به عنوان نکته پایانی اگر مطلبی هست بفرمایید؟

تاریخ تنها روایت گذشته و زندگی گذشتگان نیست. ما به وسیله مطالعات تاریخی می‌توانیم برای امروز خودمان روش‌هایی صحیحی در زندگی پیاده کنیم و برای آینده، پیش بینی‌های خوبی داشته باشیم.

به نظر من، مردم باید کمی بیشتر با تاریخ آشتی کنند، یعنی با خواندن تاریخ زندگی انسان‌های بزرگ و مخصوصاً زنان اهل بیت علیهم السلام که به خاطر زن بودن کمتر زندگی‌شان ثبت شده، با این‌ها کمی بیشتر انس بگیرند و از آن‌ها به عنوان الگو در زندگی خود بهره ببرند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: تاریخ مادر امام رضا علیه السلام مادر امام رضا ع مورد مادران طول انجامید عنوان مثال مورد مادر مادران ائمه بررسی کردم چه در قالب امام کاظم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۵۴۶۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایتی از طلبه جهادگر و مادر ۵ فرزند/ بچه ها برکت آوردند

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: «صدیقه کلیجی» از طلاب دانش آموخته مدرسه علمیه تخصصی الزهرا (س) ساری و مادر پنج فرزند است. این بانوی طلبه ۳۱ ساله که سطح دو حوزه را تمام کرده، خانه‌داری می‌کند و مدتی است که با یک شرکت دانش بنیان همکاری دارد و محصولات آرایشی و بهداشتی به همراه مشاوره رایگان در اختیار دوستانش قرار می‌دهد.

وی مادر سه پسر و دو دختر است که با ما هم صحبت شده است.

*پس از ازدواج تصمیم داشتید صاحب چند فرزند شوید؟

۲ فرزند

*کدام مساله شما را به داشتن فرزند بیشتر ترغیب کرد؟

وقتی که دوتا از فرزندانم همبازی بودن دائماً حس رقابت داشتند و نسبت به هم گذشت نداشتند، زمانی که با مشاوره صحبت کردم گفت با آمدن فرزند سوم این مشکل حل خواهد شد، با وجود فرزند سوم گذشت و فداکاری را یاد می‌گیرند؛ واقعاً هم با بچه بعدی که به عنایت پروردگار دوقلو بودند اوضاع تربیتی بچه‌ها خیلی بهتر شد ولی داشتن دوقلو خیلی برای ما سخت بود.

*کدام یک از شما بیشتر مشتاق بودید برای داشتن فرزند به تعداد بالا؟

همسرم در خانواده‌ای به دنیا آمد که مادرشان به تک فرزندی اعتقاد داشتند، با وجود اینکه همسرم تک پسر بودند ولی اصرار داشتند که یک فرزند نهایت دو فرزند کافی است، خودم خیلی دوست داشتم به خاطر برکات زیاد چند فرزندی، فرزندان بیشتری داشته باشم.

*با توجه به داشتن پنج فرزندی آیا با مشکلاتی مواجه بودید؟

این سوال خیلی کلی هست قطعاً چه تک فرزندی و چه چند فرزندی یک سری چالش‌ها و سختی‌های خودش را دارد ولی ما همه چیز را به فال نیک می‌گیریم و با اینکه دوقلو داشتن سختی زیادی برای ما به همراه داشت، اقدام به فرزند پنجم کردیم، الان اگر کسی بخواهد به خاطر سختی‌های بزرگ کردن بچه از این کار امتناع کند قطعاً امام زمان (عج) هم بیایند بهانه‌ای دارد برای کمک نکردن به ایشان.

*اقتصاد زندگی شما بر چه مبنایی می‌چرخد؟ راحت‌تر بگویم زندگی شما با ۵ فرزند چگونه تأمین می‌شود؟

همسرم کارمند هستند، مثل اکثر مازندرانی‌ها که یا خانواده دختر یا پسر در بعضی از موارد کمک می‌کنند برای ما هم به همین صورت است، پدرم خیلی کمک کار زندگی ما هستند، چون ایشان کشاورز هستند و خیلی چیزها را نمی‌خریم، در واقع خدا پدرم را واسطه رزق ما قرار داده است و یکی از الطاف خدا به ما در این چند سال مستاجری، این بود که، صاحبخانه‌های خوبی در مسیر زندگی ما قرار داد، مکانی که در حال حاضر در آن زندگی می‌کنیم، طبقه پایین آن خالی است و صاحبخانه آن را اجاره نمی‌دهد و بچه‌ها خیلی راحت و بدون دغدغه همسایه آزاری تحرک دارند، همچنین صاحبخانه ما طی این سه سال مبلغی برای رهن و اجاره اضافه نکرده است.

*زیاد بودن تعداد بچه‌ها کار تربیتشان را سخت نکرده است؟

اتفاقاً وقتی یکی بود کارم سخت‌تر بود و خیلی به رفتار من و همسرم دقت می‌کرد و همیشه با ما حرف می‌زد و وابستگی‌اش به ما زیاد بود و باید سرگرمش می‌کردیم که واقعاً بعضی وقت‌ها خسته کننده بود، وقتی دوتا شدند همبازی پیدا کرد ولی فضای بین آنها رقابتی بود و به لطف خدا از بچه‌های بعدی همکاری‌شان در کار خانه خیلی زیاد شد و چون واقعاً من تنهایی به کارها نمی‌رسیدم، پسر بزرگم که هنوز ۱۰ سالش نشده آشپزی می‌کند، نان می‌خرد، جارو می‌کشد و ظرف می‌شوید.

حتی دوقلوهایمان که دو سال و نیم هستند با این قد کوچک کلی به کارهای خانه می‌رسند که حتی تصورش برای مادرهای تک فرزند و دو فرزند سخت است، با عشق به هم کمک می‌کنیم و این هم لطف خداست، به قول قدیمی‌ها «تو بچه اول را خوب تربیت کن بقیه بچه‌ها با دیدن رفتارهای او خودشان تربیت می‌شوند».

*خود بچه‌ها از اینکه به تعداد زیاد هستند، اذیت نمی‌شوند؟

نه اتفاقاً خیلی دوست دارند و به بقیه فخرفروشی می‌کنند.

*آیا تا الان با انتقاد اقوام و آشنایان هم مواجه شدید؟ مثلاً بگویند این همه بچه چرا؟

خیلی، دوستانم طعنه کنایه میزنند، باید فقط با یک لبخند از کنار این حرف ها رد شد.

*اگر به گذشته برگردید، همچنان به داشتن تعداد بالای فرزند تمایل دارید؟

بله شایدم بیشتر

آیا داشتن فرزندان زیاد، آثار و برکاتی در زندگی شما به همراه داشت؟

بله، هم برکات مادی هم معنوی، در بارداری اول ماشین خریدیم، بعد از دخترم پراید قدیمی‌مان را فروختیم و یه پراید صفر خریدیم، بعد از دوقلوها؛ فرزند آخری با اینکه جمع ما بیشتر شد ولی قدرت خرید ما به طرز معجزه آسایی بیشتر شد و خیلی راحت مسائل مادی در زندگی ما پیش می‌رود و به لطف خدا محتاج کسی نمی‌شویم.

کد خبر 6090840

دیگر خبرها

  • کتابی پر ازجاهای خالی!
  • روایتی از طلبه جهادگر و مادر ۵ فرزند/ بچه ها برکت آوردند
  • مجموعه دفتر یادداشت روزانه داستایوفسکی به چاپ سوم رسید
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • بررسی آثار کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر مسلمان شده فرانسوی
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • قصه دو زار و ده شاهی کرایه تاکسی‌ها به تاریخ پیوست
  • «فلسطین و توطئه صهیونیستی انگلیسی» به کتابفروشی‌ها آمد
  • بودجه دولتی برای حوزه‌های علمیه | جمع مبلغ نهاد‌های فرهنگی و مذهبی ۶۷ هزار میلیارد تومان!