Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-04@18:38:11 GMT

خطر دریافت وثیقه‌های سنگین از خلبانان

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۷۸۶۱۶

خطر دریافت وثیقه‌های سنگین از خلبانان

 به گزارش اقتصادآنلاین، مهدی علیزاده . کارشناس هوانوردی در شرق نوشت: خلبانی را می‌توان یکی از جذاب‌ترین مشاغل جهان دانست. فعالیت در دفتر کاری که در ارتفاع 35هزار‌پایی واقع شده است، مسافرت‌های بی‌پایان، حقوق و مزایای عالی و... شاخص‌های جذابی هستند که به‌ظاهر از فضای کاری این شغل برداشت می‌شوند. جذابیت‌هایی که جوانان را برای ورود به این حوزه تخصصی ترغیب و وسوسه می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی آیا همه‌چیز در رابطه با خلبانی در همین موارد به‌ظاهر جذاب خلاصه می‌شود؟ به‌تازگی نشریه فلایت با همکاری شرکت گوس تحقیقی درباره اولویت‌های خلبانان در محیط کار انجام داده است؛ داده‌های حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد که انگیزه خلبانان برای رضایت از شغل و شرکت هواپیمایی متبوعشان به‌ترتیب در‌بر‌گیرنده مواردی چون تعادل ساعات کار و زندگی، فرهنگ سازمانی، فرصت‌های آموزشی، پیشرفت شغلی و دستمزد پرداختی است. دو سال پیش بود که هم‌زمان با سانحه سقوط هواپیمای پرواز تهران-یاسوج، اخبار جسته‌و‌گریخته‌ای مبنی‌بر پدیده‌ای نوین در صنعت هوایی ایران به گوش می‌رسید؛ اینکه شرکت هواپیمایی که هواپیمای توربوپراپش نرسیده به فرودگاه یاسوج و در محدوده کوه دنا دچار سانحه شده بود، اقدام به دریافت وثیقه‌های سنگین از خلبان خود کرده بود. طرح این موضوع و رسانه‌ای‌شدن آن واکنش متخصصان صنعت هوایی کشور را در‌پی داشت، با‌این‌حال خیلی زود به فراموشی سپرده شد.‌ با‌این‌حال، امروزه کار به جایی رسیده که اغلب شرکت‌های مختلف هواپیمایی کشور وثیقه‌های سنگینی در رده‌های مختلف از پرسنل پروازی خود طلب می‌کنند. اقدامی که هر‌چند در هیچ‌کجای جهان باب نیست و مغایر اصول ایمنی پرواز است، ولی بجد در دستور کار ایرلاین‌های داخلی قرار گرفته است. وثیقه‌هایی که چه به‌صورت وثایق ملکی و چه به‌صورت سفته و چک، در مبالغی از 300 میلیون تا حتی سه، چهار میلیارد تومان! (بسته به شرکت و جایگاه و تایپ پروازی خلبان) از خلبانان گرفته می‌شوند. شرکت‌های هواپیمایی تازه‌کار در این امر نیز قدم‌های اول خود را در اخذ وثیقه از خلبانان تازه‌وارد یا خلبانانی که قصد ارتقای جایگاه یا تغییر تایپ دارند، برداشته‌اند. امروزه در ایران چیزی حدود هزارو 700 تا دوهزار نفر کمک‌خلبان و کاپیتان(خلبان) در خطوط هواپیمایی داخلی مشغول فعالیت و پرواز هستند. با این حال، چیزی حدود هزار نفر نیز باوجود گذراندن دوره‌های آموزش خلبانی و دریافت گواهینامه‌های مربوطه، همچنان جویای کار بوده و از یافتن شغل مناسب در خطوط هواپیمایی عاجزند؛ هم‌اکنون حدود هزار نفر دانشجوی خلبانی نیز در کشور مشغول تحصیل هستند که 500 تا 600 نفر آنها به‌طور مستقیم درگیر فرایند آموزش‌های تئوری و عملی بوده و برخی نیز در سایر مراحل امتحانات و دریافت گواهینامه‌ها قرار دارند. بدون شک تمامی این نیروها (ازجمله شاغلان در هنگام ارتقا یا تغییر تایپ هواپیما و دانش‌آموختگان و دانشجویان هنگام طی فرایند استخدام) با این پدیده مخرب جدید دست‌به‌گریبان خواهند بود. مشخص نیست که انگیزه ایرلاین‌ها از قدم‌نهادن در این وادی بسیار خطرناک چیست؛ شرکت هواپیمایی حق دارد که نگران از‌دست‌دادن نیروی انسانی متخصص خود باشد اما بدون شک توسل به زور راه‌حل صحیحی برای رفع این مشکل احتمالی نخواهد بود. متأسفانه موضوع وثیقه به حربه‌ای در دست شرکت‌های هواپیمایی مبدل شده که منجر به سلب اختیار و آزادی از خدمه پروازی و ابزاری برای اعمال فشار شده است. موضوعی که با بهره‌کشی از نیروهای متخصص کشور و جلوگیری از انفصال ایشان از شرکت هواپیمایی متبوع، آنان را مجبور می‌کند تا تحت هر شرایطی (تأکید می‌شود که تحت هر شرایطی!) مطابق میل شرکت عمل کنند. همان‌گونه که پیش‌تر نیز به آن اشاره شد، این اقدام به‌شدت در مغایرت کامل با بحث Safety است و در صورت ادامه این روند و این رفتار نادرست، بدون شک شاهد حوادث ناخوشایندی در صنعت هوایی ایران خواهیم بود.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: ایرلاین شرکت هواپیمایی خلبان وثیقه خلبان هواپیما صنعت هوايي قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۷۸۶۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خلبانی، رویای کودکی هرکول طلایی ایران!

به گزارش "ورزش سه"، قهرمان بلامنازع این روزهای کشتی فرنگی جهان که چندی پیش با رای مردم، عنوان مرد سال ورزش کشور را از آن خود کرده بود، اين روزها با جديت تمام خود را براى المپيک ۲۰۲۴ پاریس آماده می کند.

دارنده مدال طلای مسابقات جهانی ۲۰۲۳ در سنگین وزن در گفتگو با "ورزش سه" با معرفى خود گفت: "امین میرزازاده متولد ۱۳۷۶ در شهرستان گتوند از استان خوزستان و خادم ملت ایران در ورزش اول کشور هستم. کشتی را در زادگاهم و از سن ۱۴ سالگی  زیر نظر سینا طالب وند و یوسف محمدی شروع کردم. پس از مدتی که روی تشک قدم گذاشتم و علاقه مند به کشتی شدم ، خانواده و دوستانم مشوق من شدند تا بتوانم مسیر سخت و شیرینی را طی کنم و  امروز به عنوان سربازی برای ورزش کشور در خدمت شما باشم."

او در بخش ديگرى از صحبت هايش مى گويد: "خوزستان مهد کشتی فرنگی است و بچه های استان به خصوص همتباران لر و بختیاری به دلیل داشتن قدرت بدنی ذاتی و فیزیک مناسب می توانند به قهرمانان بزرگی در دنیا تبدیل شوند به شرطی که بستر مناسبی برای شناسایی، معرفی و رشد آن ها فراهم شود. اگر روزی مسئولیتی در کشتی استان یا کشور داشته باشم قطعا در گام اول روی دانش و توان مربیان پایه و مناطق مختلف سرمایه گذاری می کردم البته به گونه ای که دغدغه ای جز آموزش کشتی نداشته باشند."

امين ميرزازاده با اشاره به قهرمانان و استعدادهاى آن منطقه مى گويد: "قبل از من چند چهره نامدار از جمله مرحوم علی یوسفی کیا و غلامرضا صالوند در شهر گتوند برای کشتی این شهر افتخار آفرینی کرده بودند. مردم ایران ورزش و ورزشکاران را دوست دارند اما برخی مسائل  از جمله اخلاق نیکو، متانت، مردم داری و بالابردن پرچم کشور در میدان های بزرگ باعث می شود که تعدادی از قهرمانان ورزشی به محبوبیت عمومی برسند و مردم آن ها را ویژه دوست داشته باشند."

قهرمان سنگين وزن كشتى فرنگى جهان در خصوص انتخابش به عنوان مرد سال ورزش كشور گفت: "عنوان مرد سال ورزش ایران از آن جهت برایم ارزشمند بود که این عنوان را از رای و نظر مردم به دست آوردم. مردمی که ما هر چه داریم و هر آن چه تلاش می کنیم برای خوشحالی دل آن هاست. قبل از هر مسابقه ای به مقام شهدای گمنامی که در فدراسیون کشتی آرمیده اند، ادای احترام می کنم و از آن ها مدد می خواهم ضمن این که ارادت خاصی به شهید زادگاهم گتوند، شهید مدافع حرم محمد تاج بخت دارم و معتقدم که قهرمانان واقعی کشور همین شهدا هستند."

ميرزازاده درباره برنامه هاى آينده اش هم عنوان كرد: "تا لیسانس تربیت بدنی درس خوانده ام و قصد دارم در کنار ورزش آن را ادامه بدهم، هر چند الان به شدت درگیر ورزش قهرمانی هستم و با دعای خیر مردم به خوشرنگ ترین مدال المپیک فکر می کنم اما در پستوی ذهنم و در آینده قصد دارم روی کشتی فرنگی زادگاهم و دیگر نقاط خوزستان سرمایه گذاری کنم."

در پايان از امين ميرزازاده پرسيديم با شنیدن این کلمات، یاد چه می افتد؟

بهمن علادین: اسطوره موسیقی قوم بزرگ لر
قیصر امین پور: استاد تمام
خوزستان: دیار مردمان خونگرم
شاهنامه: روایت پهلوانان ایران زمین
ورزش سه: همراه همیشگی جامعه ورزش
رویای تان در موضوع انشا زمان مدرسه: خلبانی

حرف آخر: ممنون از شما بابت این گفت و گوی صمیمانه و تشکر از خانواده ام، مربیانم، دوستانم، مردم عزیز شهرم، استانم، همتبارانم و ملت بزرگ ایران و هموطنانم در سراسر دنیا که دعایشان و محبت شان تاکنون همراه من بوده و از آن ها می خواهم که باز هم من و دیگر ورزشکاران ملی شان را دعا کنند که در میادین بزرگ پیش رو از جمله المپیک سربلند باشیم و بتوانیم پرچم پرافتخار میهن مان را برافراشته تر نگه داریم.

هوشنگ نوبخت

دیگر خبرها

  • اولین خلبان بازرگانی ایرانی؛ کاپیتان داریوش تیمسار
  • بازگشت پرواز تهران ـ خرم‌آباد ‌به مبدأ در پی شرایط بد جوی
  • همکاری شرکت هواپیمای اتحاد امارات با کام‌ایر افغانستان
  • لغو پرواز‌های شرکت هواپیمایی ایران ایر تهران - ایلام و بالعکس
  • پروازهای تهران به ایلام لغو شد
  • خلبانی، رویای کودکی هرکول طلایی ایران!
  • لغو پروازهای شرکت هواپیمایی ایران‌ ایر تهران - ایلام و بالعکس
  • لغو پروازهای شرکت هواپیمایی ایران‌ایر تهران-ایلام و بالعکس
  • سپهران کم تاخیرترین ایرلاین فرودگاه نجف شد
  • بهسازی باند فرودگاه کرمانشاه تا پایان نیمه نخست سال