Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-26@22:03:27 GMT

آسیب‌های شخصیتی ناشی از تک فرزندی

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۹۲۴۸۸

آسیب‌های شخصیتی ناشی از تک فرزندی

روانشناسان امور تربیتی و همچنین آسیب‌شناسان اجتماعی این روزها با ابراز نگرانی از تک فرزندی در جامعه ایرانی، از آسیب‌های شخصیتی سخن می‌گویند که به صورت غیرمستقیم و ناآگاهانه منجر به اختلال در شخصیت کودکان تک فرزند می‌شود.

یکی از آسیب های شخصیتی مهمی که کودکان تک فرزند را درگیر می‌کند و در اثر وابستگی و حمایت های بی حد و مرز والدین به وجود می آید، عدم تاب آوری این افراد در برابر شکست و ناکامی های زندگی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهشید رابطیان روز جمعه فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان در این زمینه می گوید: روش تربیتی والدین تک فرزند باعث بروز برخی از آسیب‌های شخصیتی می‌شود البته از نظر روانپزشکی تک فرزندی باعث بروز اختلال در کودکان نیست اما سبک فرزندپروری والدین شخصیت فرزندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی می افزاید: به عنوان مثال یکی از آسیب‌های تک فرزندی فقدان تجربه ناکامی است؛ خواست‌ تک فرزندان از دوران کودکی همواره توسط والدین برآورده می‌شود و این مساله تجربه احساس شکست و ناکامی را از کودک و نوجوان سلب می‌کند.  حمایت‌ بی‌حد و حصر و مراقبت‌ بیش از اندازه والدین نیز که به دلیل اضطراب خانواده بر فرزندان حاکم است، مسئولیت‌پذیری و آزادی عمل را کاهش می‌دهد و فرزند را وابسته به پدر و مادر می‌کند.

به گفته رابطیان تک فرزندان در نقش پدر و مادر به دلیل آن که تنها فرزند خانواده‌اند، گاه در جهت مراقبت و حمایت از والدین زمان کمتری را برای همسر و فرزندان اختصاص می‌دهند.

این فوق تخصص روانپزشکی می گوید: تک فرزندان به جهت تعاملات گسترده با خانواده از دوران کودکی همچون بازی و گفت وگو، در آغوش کشیده شدن و... تعلق خاطر شدیدی نسبت به والدین می‌یابند و این امر سلامت روان کودک را ارتقاء می‌بخشد.  این فرزندان همچنین به سبب گفت وگو و تعامل شدید خانواده (در دوران کودکی) دایره لغات گسترده و هوش سرشاری می‌یابند و براین اساس در مراکز آموزشی و مدارس نیز گاها موفقیت بیشتری را تجربه می‌کنند.

به گفته این فوق تخصص کودک و نوجوان، این تعاملات از دوران طفولیت بر توان فکری و شناختی کودک نیز اثرگذار و مهارت‌های شناختی را ارتقاء می‌بخشد.

پدر از دایره تربیتی فرزندان حذف نشود

رابطیان در خصوص عملکرد والدین نیز به منظور کاهش تبعات مخرب تک فرزندی اظهار می دارد: فراگیری مهارت‌های فرزندپروری (پیش از فرزندآوری) به کمک روانشناسان و روانپزشکان یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه محسوب می‌شود.

وی می افزاید: در وضعیت کنونی با توجه به دشواری‌های اقتصادی و تورم گذران وقت با فرزندان هم یکی از مهمترین عناصر تربیتی به شمار می‌رود؛ در زمان حاضر گاه پدر خانواده به منظور تامین معیشت از دایره تربیتی کودک حذف و این مسائل قبل از فرزندآوری باید مورد توجه واقع شود.

این روانپزشک همچنین در خصوص عملکرد تک فرزندان در جایگاه پدر و مادر یادآور می شود: تک فرزندان از دوران کودکی باید کمبود خواهر و برادر را با تعاملات اجتماعی در مهمدکودک‌ها و مراکز هنری و آموزشی جبران و ارتباط با همسالان را بیاموزند و در دوران بزرگسالی نبود خواهر و برادر را در جایگاه عمو، خاله برای فرزندان جبران کنند.

رابطیان می گوید: روش تربیتی پدربزرگ و مادربزرگ نیز باید با پدر و مادر یکسان باشد؛ تغییر قوانین تربیتی سبب عدم تثبیت اصول تربیت و این امر موجب تقویت برخی از سوءرفتارها می‌شود./ایرنا

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: آسیب های شخصیتی دوران کودکی تک فرزندان پدر و مادر تک فرزندی تک فرزند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۹۲۴۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سینمای سیار کودک و کارگاه آموزش رایانه در خاش افتتاح شد

رامین نارویی مدیرعامل انجمن سرای امید و همدلی حامی کودکان سیستان و بلوچستان گفت: شخصیت دوران کودکی همانند پی یک ساختمان بوده، بنابراین زمانی می‌توانیم روی یک پی ساختمانی بنا کنیم که مستحکم باشد، در واقع تربیت یک فرآیند است که باید حتما از دوران کودکی شکل بگیرد.

وی اظهارداشت: نقش پدر و مادر در شکل گیری شخصیت، رفتار و احساسات کودکان بسیار موثری و تعیین کننده است.

لیلا سایگانی مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سیستان و بلوچستان گفت: انجام کار‌های فرهنگی و آموزشی، سبب ارتقای شاخص‌های آگاه سازی، شناسایی و پرورش استعداد‌ها و در نتیجه کاهش آسیب‌های اجتماعی می‌شود.

در پایان ضمن تجلیل از کودکان نمونه خاش، از مسوولان و حامیان حقوق کودکان و خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این شهرستان تقدیر به عمل آمد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • نکات تربیتی فرزند از زبان استاد قرائتی + فیلم
  • سینمای سیار کودک و کارگاه آموزش رایانه در خاش افتتاح شد
  •  سومین دوره ملی مهارت‌های زندگی و بالندگی فرزندان دانش‌آموز به کار خود پایان داد
  • موزه‌ای که به یک فقر تربیتی پاسخ گفت/ اسباب‌بازی، دروازه شور خلاقانه
  • سنجش بینایی بیش از ۱۶۲ هزار کودک در آذربایجان‌غربی
  • کانون حل بسیاری از آسیب‌ها و مشکلات جامعه، آموزش و پرورش است
  • باور‌های اعتقادی مهم‌ترین عامل پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی است
  • پایان دوره توانمند سازی معاونین و مربیان پرورشی مدارس سمپاد در قم
  • با «کودک استرسی» چگونه برخورد کنیم؟
  • بایدها و نبایدهای رفتاری در برخورد با کودکان و 7 اشتباه والدین در تربیت فرزندان