Web Analytics Made Easy - Statcounter

عباس خطیبی معاون راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در گفت و گو با خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه راه‌آهن چابهار به زاهدان یکی از استراتژیک ترین پروژه های حمل و نقلی کشور به شمار می‌رود گفت: با تلاش گسترده وزارت راه و شهرسازی در اواخر سال گذشته منابع پایدار استفاده از صندوق توسعه ملی را توانستیم دریافت کنیم که این خود نقطه عطفی برای پیشرفت چشمگیر این پروژه به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او ادامه داد: با دریافت این منابع مالی زمان و سرعت ساخت این پروژه افزایش یافته و از سوی دیگر ما توانستیم استفاده از ماشین‌آلات در تمامی شبکه‌های کاری را گسترده تر کنیم.

استفاده از ریل ملی در بزرگترین پروژه ریلی کشور

خطیبی اظهار کرد: یکی از برنامه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور علاوه بر تامین مالی، آغاز ریل گذاری با استفاده از ریل ملی بوده و با توجه به آنکه از زاهدان به شبکه ریلی متصل هستیم سعی کرده ایم عملیات ریل گذاری را از ایستگاه جیگولی آغاز کنیم.

معاوت شرکت ساخت و توسعه زیر بناهای حمل و نقل کشور با بیان اینکه با هماهنگی شرکت ذوب آهن توانستیم ریل مورد نیاز در این پروژه را تامین کنیم افزود: استفاده از ریل ملی در این پروژه جزو اولویت‌های ما بوده و خوشبختانه تاکنون ۲ هزار تن ریل دریافت کرده ایم و کارخانه تولید تراورس با توجه به حجم گسترده این پروژه در حال تامین ریل مورد نیاز است.

خطیبی با بیان اینکه مقدمات ریل‌گذاری در این پروژه فراهم شده است اظهار کرد: از فردا به صورت رسمی عملیات ریل گذاری را آغاز می‌کنیم و از ایستگاه جیگولی به سمت خاش و چابهار ریل گذاری انجام می‌شود.

او اضافه کرد: تا به امروز دو هزار میلیارد تومان در این مسیر هزینه شده و در فاز اول اولویت ما ریل گذاری به سمت خاش است و امیدواریم که بتوانیم این طرح را انجام دهیم.

معاون شرکت ساخت توضیح داد: طول کل پروژه ۶۲۸ کیلومتر است که مسیر چابهار تا زاهدان را شامل می‌شود و با احتساب عملیات ریل گذاری طول این مسیر به ۷۳۰ کیلومتر می‌رسد.

خطیبی تاکید کرد: خوشبختانه تمام تجهیزات و تولیدات روسازی راه آهن در داخل کشور با استفاده از امکانات تولید داخل تامین شده و با پیگیری های صورت گرفته است. از سال گذشته ما در کل این پروژه از ریل ملی استفاده کرده ایم و هیچ وابستگی به کشورهای خارجی برای تامین ریل نداشته ایم.

بیشتر بخوانید

تولید ۲۰۹ دستگاه ناوگان ریلی از ابتدای سال تاکنون

معاون شرکت ساخت عنوان کرد: حجم عملیات کار بسیار بالا است و با توجه به آنکه این پروژه بزرگ و حجیم است، امیدواریم تا سال ۱۴۰۰ بتوانیم این پروژه را به اتمام برسانیم.

خطیبی با بیان اینکه پیشرفت فیزیکی کل پروژه به ۴۴ درصد رسیده است ادامه داد: ۶۰ درصد از زیرسازی ها به طول ۶۰۰ کیلومتر را انجام داده ایم و از فردا هم عملیات ریل گذاری را آغاز خواهیم کرد و امیدواریم با سرعت و پیشرفت بیشتری بتوانیم این پروژه را به اتمام برسانیم.

او با بیان اینکه بندر چابهار بزرگترین بندر اقیانوسی کشور ما است و سال‌ها تلاش کرده ایم که بتوانیم ترانزیت و جا به جایی بار را از طریق بندر چابهار افزایش دهیم اظهار کرد: هم اکنون ظرفیت جا به جایی و حمل کالا در این بندر ۸ میلیون تن است که با ساخت این راه آهن شاهد افزایش چشم گیر ترانزیت خواهیم بود.

او توضیح داد: بنابراین نیاز به شبکه ریلی در پس کرانه‌های این پروژه بسیار لازم و ضروری است و حلقه ترکیبی و تکمیلی این بندر راه آهن چابهار به زاهدان است که از طریق زاهدان به شبکه داخلی و از آنجا به مناطق شمال شرقی و غربی متصل می‌شود.

خطیبی اظهار کرد: ما می توانیم از طریق این راه آهن به کشورهای همسایه به ویژه هند کالاها را منتقل کنیم و از سوی دیگر با توجه به حجم گسترده شبکه حمل و نقلی در کشور هند می توانیم از طریق این راه آهن کالاها را جا به جا و به کشورهای همسایه منتقل کنیم.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: شبکه ریلی راه آهن ناوگان ریلی حمل و نقل ریلی عملیات ریل گذاری ریل ملی شرکت ساخت راه آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۲۶۳۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز به‌کار پروژه‌های نهضت ملی مسکن در جنوب شرق تهران

رئیس اداره راه و شهرسازی جنوب شرق استان تهران از آغاز به کار پروژه‌های جدید طرح نهضت ملی مسکن در این منطقه خبر داد.

به گزارش خبرگزای ایمنا، علیرضا خالق‌دوست درباره آخرین وضعیت پروژه‌های نهضت ملی مسکن اظهار کرد: طرح نهضت ملی مسکن در سه شهرستان قرچک، ورامین و پیشوا شروع شده است.

وی افزود: در شهرستان پیشوا در ۴ قطعه پیمانکار تجهیز کارگاه کرده و با دستور نقشه و اخذ پروانه ساختمانی درحال پیگیری موارد و شروع مقدّمات پروژه است.

رئیس اداره راه و شهرسازی جنوب شرق استان تهران ادامه داد: زمین‌ها در شهرستان پیشوا در شهرک آژینه و نقش جهان برای پروژه نهضت ملی مسکن در نظر گرفته شده است.

خالق‌دوست از برنامه‌های اجرایی در فازهای مختلف این طرح خبر داد و گفت: فاز اول ساخت ۱۴۵ واحد مسکونی است و فاز دوم ساخت ۳۵۰ واحد که در مرحله طرح و برنامه اجرایی قرار دارد.

وی همچنین بیان کرد: در شهرستان قرچک پروژه ۳۳۶ واحدی آرشام در جوار ورزشگاه ملاآقایی کلید خورده و درحال انجام است.

تأمین زمین، عمده مشکل نهضت ملی مسکن در ورامین

خالق‌دوست در رابطه با تأمین زمین در شهرستان ورامین اظهار کرد: عمده مشکل ما در شهرستان ورامین بحث تأمین زمین است زیرا بیشتر زمین‌های منطقه از نوع درجه یک و دو کشاورزی بوده و امکان اجرای طرح نهضت ملی مسکن وجود ندارد.

وی خاطر نشان کرد: در صدد هستیم زمین‌های بیشتری را تملک یا الحاق کنیم تا تمامی متقاضیان این طرح مشمول شوند.

رئیس اداره راه و شهرسازی جنوب شرق استان تهران افزود: تاکنون ۹۰۱ خانوار با موضوع جوانی جمعیت خانوارهای سه، چهار، پنج و شش فرزندی در جنوب شرق استان تشکیل پرونده داده‌اند و تعداد ۴۵۱ قطعه مشخص شده که پس از طی مراحل اداری، ۲۰۰ نفر زمین و قرارداد واگذاری خودشان را تحویل گرفته‌اند و مابقی متقاضیان درحال طی کردن مراحل انعقاد قرارداد برای فرایند واگذاری هستند.

خالق دوست یادآور شد: سند مالکیت هزار و ۳۹ هکتار اراضی دولتی در پیشوا که ارزشی بالغ بر ۴۰ هزار میلیارد تومان دارد، بعد از طی فرایند ۱۰ ساله قوه قضائی و انجام امور مربوطه و سیر کامل حقوقی اخذ شده‌است.

وی افزود: همچنین سند مالکیت ورزشگاه و مجتمع اداری هلال احمر قلعه سین از دیگر موارد تملیکی توسط دولت بود که این اراضی نیز به نام سازمان ملی زمین و مسکن سند اخذ شده است.

منبع: فارس

کد خبر 749828

دیگر خبرها

  • ارتش یمن آغاز مرحله چهارم عملیات خود را اعلام کرد
  • هند در قرارداد بندر چابهار کمتر از یک چهارم مبلغ به تعهد خود عمل نموده!
  • نشست اقتصادی ایران و افغانستان در زاهدان
  • شمارش معکوس برای آغاز حج تمتع / اولین کاروان عمره‌گزاران امروز بازمی‌گردد
  • بازگشت زائران عمره به کشور آغاز شد
  • پیاده‌راه‌های همدان از زیباترین پیاده‌راه‌های کشور است
  • آغاز به‌کار پروژه‌های نهضت ملی مسکن در جنوب شرق تهران
  • هدیۀ اینترنت ۳۰ گیگابایتی برای معلمان
  • زارع‌پور: از پایگاه چابهار ماهواره به فضا پرتاب می‌کنیم
  • زارع‌پور: پایگاه چابهار تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد