Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا به نقل از آسیا تایمز ، در طول دوره حاکمیت طالبان بر بسیاری از بخش های افغانستان در دهه ۱۹۹۰ میلادی تاجیکستان حکومت آنها را به رسمیت نشناخت و بطور کامل از برهان‌الدین ربانی حمایت کرد. پس از سقوط طالبان، تاجیکستان با حسن نیت روابط را دنبال کرد و روابط دو کشور در ۱۹ سال گذشته رو به رشد بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه این یادداشت نوشته فرزاد رمضانی بونش آمده است: افغانستان از دیرباز متحد سنتی تاجیکستان بوده و همچنین جماعت اسلامی افغانستان و جناح سیاسی عبدالله عبدالله از زمان مقاومت در برابر طالبان از حمایت تاجیکستان برخوردار بوده است.

 اکنون که تاجیکستان حضورهای مهمی در صحنه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی داشته است، مشارکت در فرایند صلح افغانستان می‌تواند نقش مهم دیگری برای این کشور آسیای مرکزی باشد.

افزایش نقش تاجیکستان در فرایند صلح بین افغانان همچنین می‌تواند موقعیت دوشنبه را در میان تاجیک‌های افغانستان و همچنین دولت افغانستان ارتقا دهد.

 از این رو ادامه حضور جنبش‌های تاجیک و فارسی زبان در ترکیب آینده فرمول نهایی (دولت مشارکتی) در افغانستان کارت ارزشمندی است.

به بیان دیگر ،‌ تثبیت موقعیت شمالی‌ها و تاجیک‌ها در فرایند گفت وگو با طالبان و هرگونه توافق می‌تواند به نفع تاجیکستان باشد. از سوی دیگر ، اگر فرایند مذاکرات با طالبان به موقعیت تاجیک‌ها و متحدان سنتی تاجیکستان در افغانستان لطمه بزند، دوشنبه یکی از بازندگان منطقه‌ای خواهد بود.

بیم و امید امنیتی

بخش زیادی از مرز یک هزار و ۳۴۴ کیلومتری بین تاجیکستان و افغانستان از منطقه‌ای کوهستانی عبور می‌کند و تاجیکستان توجه ویژه‌ای به امنیت مرزی دارد. افغانستان بزرگترین تولیدکننده مواد مخدر در جهان است که بیش از ۹۰ درصد از هروئین جهان را تولید می‌کند. از این رو تامین امنیت این مرز مهم است چرا که ورود مواد مخدر به تاجیکستان یکی از تهدیدات بزرگ از ناحیه افغانستان است.

از دیدگاه دوشنبه، حضور طالبان در هرگونه فرایند صلح بین افغانان می‌تواند به همکاری این گروه برای کنترل جریان مواد مخدر و نادیده گرفتن این گروه به افزایش قاچاق مواد مخدر منجر شود.

با خروج مورد انتظار آمریکا از افغانستان هر چند طالبان وعده داده از استفاده از خاک افغانستان برای تهدید امنیت همسایگان جلوگیری کند ،‌اما نگرانی‌ها درباره این گروه باقی است.

در سال های اخیر طالبان در استان‌های شمالی افغانستان بخصوص بدخشان، تخار، فاریاب و قندوز حضور یافته و دوشنبه امروزه بیم آن دارد که هرگونه توافق صلح با طالبان به افزایش نفوذ آن در شمال افغانستان منجر شود.

طالبان از سال ۲۰۱۳ در تلاش بوده تا با کمک جنگجویان خارجی پایگاهی در شمال افغانستان ایجاد کند. در حقیقت بیش از ۱۰ هزار اتباع خارجی در بین طالبان هستند که برخی از آنان از کشور تاجیکستان هستند. افزایش حضور جنگجویان در شمال افغانستان موجب شده که صلح و ثبات در افغانستان از اهمیت بیشتری برای تاجیکستان برخوردار شود. افزایش فعالیت طالبان و گروه های تروریستی مانند داعش در مناطق شمالی هم مرز با آسیای میانه هم تهدیدی برای تاجیکستان است. پیش از این حدود ۲ هزار تبعه تاجیکستان در سوریه و عراق عضو داعش شدند.

در سال ۲۰۱۵ گل‌مراد حلیموف از فرماندهان سابق نیروهای ویژه وزارت کشور تاجیکستان به داعش در سوریه پیوست. اکنون تاجیکستان نگران است که افراطیون از افغانستان به تاجیکستان وارد شوند. هراس تاجیکستان این است که مذاکره با طالبان و حتی پیامدهای دستیابی به صلح با این گروه پیامدهای منفی برای تاجیکستان داشته باشد.

منطقه خودمختار گورنو بدخشان تاجیکستان نیز با شمال افغانستان هم‌مرز است و هر از گاهی درگیری‌هایی در این منطقه روی می‌دهد. اگر گروه های افراطی از افغانستان به بدخشان تاجیکستان برسند آنها هم تهدید بزرگی خواهند بود.

 اکنون تهدید همکاری بین طالبان و جنگجویان تاجیک و حتی حزب غیرقانونی رنسانس اسلامی تاجیکستان مساله مهمی است. اگر طالبان به جنگجویان خارجی پناه بدهند این مساله می‌تواند برای دوشنبه خطرناک باشد. در مقابل اگر صلح با طالبان فشار بیشتری بر گروه های دیگر مانند داعش وارد کند این مساله به نفع امنیت ملی تاجیکستان خواهد بود.

بعلاوه، تاجیکستان عضو کشورها همسود CIS و پیمان امنیت جمعی و سازمان همکاری شانگ های است و در این اوضاع هماهنگی سیاست های ملی ضد تروریستی برای دوشنبه مهم‌تر از گذشته است.

با توجه برنامه مذاکرات بین افغانان و حضور طالبان در قدرت و تاثیر آنها بر محیط امنیتی تاجیکستان، نیاز روزافزونی برای تعامل های نظامی و امنیتی بین کابل و دوشنبه وجود دارد. همچنین افزایش همکاری امنیتی و تشدید همکاری‌های ضدتروریستی موجب شده که دوشنبه علاقه بیشتری به حضور قوی‌تر در افغانستان و آگاهی از فرایند صلح داشته باشد.

بیم و امیدهای اقتصادی

تجارت بین افغانستان و تاجیکستان در دو دهه گذشته چندین برابر شده است .در این ارتباط یادداشت تفاهمی بین دو کشور امضا شده که می‌تواند توسعه همکاری را در زمینه‌های مختلف از اقتصاد گرفته تا صنایع و فرهنگ را تسهیل کند.

همچنین پروژه نیروی آسیای میانه – آسیای جنوبی (CASA-۱۰۰۰) یک خط انتقال نیرو در منطقه، ساخت خط آهن چین – قرقیزستان – تاجیکستان – افغانستان – ایران و سایر پروژه‌های بلندپروازانه بدون امنیت و ثبات در افغانستان امکان‌پذیر نخواهند بود.

بطور خلاصه، از دیدگاه تاجیکستان، فرایند گفت‌وگو با طالبان بجای اینکه مانعی در راه توسعه روابط اقتصادی و همکاری‌های دوجانبه باشد ،‌ باید سکویی برای امنیت و رسیدن به صلح و توسعه روابط اقتصادی با افغانستان باشد.

در سال های اخیر تاجیکستان تلاش کرده تا آمادگی خود را برای کمک به تضمین امنیت افغانستان و ایجاد صلح در این کشور به اثبات برساند . برای مدت بیش از یک دهه،‌ افغانستان همچنین تلاش کرده تا طالبان را به نشستن پشت میز مذاکره متقاعد سازد.

تحت این شرایط ،‌هرچند دورنمای صلح بین‌المللی در افغانستان بسیار پیچیده است و قابل حصول در کوتاه‌مدت نیست، اما واقعیت این است که منافع و امنیت ملی جمهوری تاجیکستان تا حد زیادی با امنیت و ثبات در افغانستان پیوند دارد. از این رو ، نوع فرایند صلح بین افغانی و موقعیت آینده طالبان در قدرت و رویکرد رهبران طالبان در قبال تاجیکستان از جمله بیم و امیدهای مهم در سیاست خارجی تاجیکستان هستند.

برچسب‌ها دوشنبه افغانستان تاجیکستان مذاکرات صلح افغانستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دوشنبه افغانستان تاجیکستان مذاکرات صلح افغانستان دوشنبه افغانستان تاجیکستان مذاکرات صلح افغانستان شمال افغانستان فرایند صلح مواد مخدر صلح بین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۴۱۵۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فوتسال قهرمانی آسیا / تاجیکستان راهی جام جهانی شد/ حذف دراماتیک افغانستان

آفتاب‌‌نیوز :

در نخستین دیدار از مرحله یک چهارم نهایی جام ملت‌های فوتسال آسیا امروز چهارشنبه از ساعت ۱۰:۳۰ تیم‌های ملی فوتسال افغانستان و تاجیکستان به مصاف هم رفتند که این بازی در پایان با برتری ۲ بر یک به سود تاجیکستان به پایان رسید.

تیم ملی فوتسال تاجیکستان با این پیروزی علاوه بر صعود به مرحله نیمه نهایی موفق شد جواز حضور در رقابت‌های جام جهانی ۲۰۲۴ ازبکستان را از آن خود کند.

در این دیدار تیم تاجیکستان در آخرین دقایق نیمه اول موفق شد از حریف خود پیش بیفتد اما در نیمه دوم شاگردان مجید مرتضایی توانستند گل خورده را جبران کنند و بازی را به تساوی بکشانند.

گلاره ناظمی داور بین المللی فوتسال کشورمان یکی از داوران قضاوت کننده در این دیدار بود و در حالی که ۳ دقیقه به پایان بازی مانده بود یکی از بازیکنان تاجیکستان را با کارت زرد دوم جریمه کرد تا این تیم ۲ دقیقه ۴ نفره به کار خود ادامه دهد و فرصت مناسبی برای بازیکنان افغانستان برای به ثمر رساندن گل برتری به وجود بیاید. اما دفاع فشرده تاجیکی‌ها مانع از آن شد که شاگردان مرتضایی بتوانند در این ۲ دقیقه به گل برسند.

در ادامه هم هیچکدام از تیم‌ها موفق به گلزنی نشدند تا بازی در وقت‌های قانونی با تساوی یک به یک به پایان برسد.

اما در وقت‌های اضافه این تیم تاجیکستان بود که موفق شد یک بار دیگر دروازه حریف را باز کند و در مجموع با برتری ۲ بر یک به برتری برسد.

تیم افغانستان هم برای صعود به دیدار نهایی چشم انتظار دیدار تیم‌های ازبکستان برابر ویتنام خواهد بود. ۴ تیم راه یافته به مرحله نیمه نهایی جام ملت‌ها راهی جام جهانی می‌شوند اما از آنجا که ازبکستان به عنوان میزبان جام جهانی جواز حضور در این مسابقات را به صورت پیش فرض کسب کرده است در صورتی که این تیم بتواند از سد ویتنام عبور کند تیم‌های بازنده مرحله یک چهارم نهایی در دیدارهای پلی آف به مصاف هم می‌روند تا سهمیه چهارم آسیا مشخص شود.

برنامه دیدارهای مرحله یک چهارم نهایی به شرح زیر است:

چهارشنبه ۵ اردیبهشت:

* تاجیکستان ۲ - افغانستان یک
* ایران - قرقیزستان؛ ساعت ۱۲:۳۰
* تایلند - عراق؛ ساعت ۱۴:۳۰
* ازبکستان - ویتنام؛ ساعت ۱۷:۳۰

در مرحله نیمه نهایی تیم فوتسال تاجیکستان به مصاف برنده دیدار تایلند و عراق می‌رود. برنده دیدار ایران و قرقیزستان هم با برنده بازی ازبکستان و ویتنام با هم دیدار خواهند کرد.

اما اگر ازبکستان برابر ویتنام به برتری برسد:

در مرحله پلی آف، تیم ملی افغانستان به مصاف بازنده دیدار تایلند و عراق می‌رود. بازنده دیدار ایران و قرقیزستان هم با تیم ملی ویتنام دیدار خواهد کرد.

برنده این دیدارها هم فینال پلی آف را برای تعیین یک سهمیه آسیا در جام جهانی برگزار می‌کنند.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند
  • شگفتی‌سازی افغانستان و تاجیکستان در جام ملتهای فوتسال آسیا
  • کمک های بشر دوستانه قزاقستان به کابل رسید
  • فوتسال قهرمانی آسیا / تاجیکستان راهی جام جهانی شد/ حذف دراماتیک افغانستان
  • تاجیکستان با پیروزی مقابل افغانستان به جام جهانی صعود کرد
  • افغانستان 1 تاجیکستان 2، تاریخ‌سازی تاجیک‌ها
  • افغانستان به جام جهانی نرسید
  • تاجیکستان با حذف افغانستان مسافر جام جهانی شد
  • تاجیکستان راهی جام جهانی شد/ حذف دراماتیک افغانستان از آسیا
  • افغانستان به مصاف تاجیکستان می‌رود