Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/اصفهان نتایج یک پژوهش نشان می دهد که در بررسی کلی آبخوان‌های حوضه زاینده رود تحت سه سناریو، خروجی‌ها نمایانگر جبران ۵ میلیارد مترمکعبی مخزن آبخوان‌ها در سناریوی خوشبینانه، کنترل افت و افزایش یک‌میلیارد مترمکعبی حجم مخازن در سناریوی بدبینانه و همچنین ادامه روند نزولی سطح آب و کاهش ۵.۳ میلیارد مترمکعبی حجم آب در آبخوان‌های حوضه آبریز زاینده‌رود تحت سناریوی روند است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمدحسین گل محمدی دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی عمران - مهندسی آب، مدیریت منابع آب در پایان نامه خود به «بررسی و ارزیابی توأمان اثرات تغییراقلیم و اجرای طرح احیا و تعادل‌ بخشی بر منابع آب زیرزمینی حوضه آبریز زاینده ‌رود» پرداخت.

در سالیان اخیر منابع آب کره زمین با چالش‌های بزرگی از جمله افزایش جمعیت و پدیده تغییر اقلیم مواجه شده ‌است، از این‌رو نیاز به مدیریت صحیح و کارآمد این منابع در راستای توسعه پایدار و برقراری موازنه‌ای بین عرضه و تقاضا بیش از پیش احساس می‌شود.

دسترسی و در اختیار داشتن اطلاعات کافی و درست از وضعیت امروز و پیش‌بینی‌ صحیح از آینده از لازمه‌های این سطح از مدیریت است.

در این پژوهش به بررسی نتایج وقوع همزمان پدیده تغییر اقلیم و اجرای طرح احیا و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی کشور بر منابع آب زیرزمینی حوضه آبریز زاینده‌رود پرداخته شده ‌است.

در این تحقیق، از ۹ مدل GCM تحت ۳ سناریو RCP۲.۶، RCP۴.۵ و RCP۸.۵ گزارش پنجم ارزیابی هیئت بین الدول تغییر اقلیم جهت پیش‌بینی‌ تغییرات متغیرهای بارش و دما بین سال‌های ۲۰۲۰ الی ۲۰۴۹ میلادی بهره گرفته شد. بعد از اخذ اطلاعات هر ایستگاه‌ از مدل‌ها توسط نرم‌افزارARCGIS، براساس عملکرد مدل در مطابقت دما و بارش شبیه‌سازی شده طی سال‌های ۱۹۷۱ الی ۲۰۰۵ میلادی با داده‌های تاریخی مشاهداتی وزن‌دهی شده‌اند؛ سپس با استفاده از وزن مدل‌ها، ضرایبی به عنوان الگوی تغییر اقلیم جهت استفاده در مولد آب و هوایی LARS-WG محاسبه شده‌است.

دما و بارش خروجی از مدل LARS-WG نشان داد که حوضه آبریز با افزایش ۱۳.۲-۱۶.۱ میلی‌متری میانگین بارندگی سالانه و ۳۶.۱-۰۳.۱ درجه سانتی‌گرادی دما تحت سناریوهای مختلف مواجه خواهدبود. در مرحله بعد از این اطلاعات به عنوان ورودی‌های مدل HEC-HMS جهت محاسبه رواناب تحت ۳ سناریو RCP۲.۶، RCP۴.۵ و RCP۸.۵ طی دوره ۱۵ ساله ۲۰۲۰-۲۰۳۴ میلادی استفاده شده است.

در بین رواناب‌های شبیه‌سازی شده، از رواناب تحت سناریو RCP۴.۵ با رشدی معادل ۳۷ میلیون مترمکعب در سال، به دلیل داشتن افزایش کمتر نسبت به باقی رواناب‌ها و شرایط بحرانی‌تر نسبت به سایرین به عنوان رواناب ورودی در مدل مدیریت و برنامه ریزی WEAP بهره گرفته شد.

براساس میزان موفقیت در اجرای بندهای ۹،۷،۵ و۱۰ طرح احیا و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی کشور که به ترتیب مربوط به خرید چاه‌های کم بازده کشاورزی، جایگزینی چاه‌های کشاورزی با پساب در دشت‌های ممنوعه، تهیه و نصب کنتور حجمی و هوشمند آب و برق، اطلاع رسانی و ایجاد سامانه پایش وکنترل برداشت ازچاه‌ها و کنترل، نظارت و مسلوب‌المنفعه کردن چاه‌های فاقد پروانه مضر به مصالح عمومی هستند، سه سناریوی روند، خوش‌بینانه و بدبینانه برای منطقه مورد مطالعه تعریف شده‌اند تا اثرات اجرای این طرح را بر روی منابع آب زیرزمینی با کمک مدل WEAP مورد بررسی قرار دهند.

نتایج اعمال سناریوها گویای آن است که در میان ۶ آبخوان مهم حوضه آبریز بیشترین نوسان تراز مربوط به دو آبخوان بوئین میاندشت و اصفهان-برخوار است که به ترتیب با داشتن تغییرات در حدود ۲۲ و۱۷.۵ متری دارای حداکثر مقدار افزایش تراز سطح آبخوان تحت سناریوی خوشبینانه و کاهش تراز تحت سناریوی روند هستند.

در بررسی کلی آبخوان‌ها تحت سه سناریو، خروجی‌ها نمایانگر جبران ۵ میلیارد مترمکعبی مخزن آبخوان‌ها در سناریوی خوشبینانه، کنترل افت و افزایش یک‌میلیارد مترمکعبی حجم مخازن در سناریوی بدبینانه و همچنین ادامه روند نزولی سطح آب و کاهش ۵.۳ میلیارد مترمکعبی حجم آب در آبخوان‌های حوضه آبریز زاینده‌رود تحت سناریوی روند است.

این پایان نامه در دانشگاه صنعتی اصفهان دفاع شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی پايان نامه تغییرات اقلیمی زاينده رود میلیارد مترمکعبی حجم حوضه آبریز زاینده منابع آب زیرزمینی سناریوی روند تحت سناریوی تغییر اقلیم تحت سناریو زاینده رود آبخوان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۵۱۲۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشدید مقابله با حفر چاه‌های غیرمجاز در سطح استان کرمانشاه

حمیدرضا کریمی دادستان عمومی و انقلاب استان کرمانشاه  در شورای حفاظت از اراضی و منابع طبیعی و حقوق بیت المال، با تاکید بر لزوم تشدید برخورد با حفر چاه‌های غیرمجاز در استان، گفت : باتوجه به کم شدن آب‌های سطحی و مصرف بی رویه آب‌های زیرزمینی، برخورد با چاه‌های غیرمجاز و کشت‌های آب بر باید تشدید شود. 

وی افزود: در این راستا شرکت آب منطقه‌ای باید تلاش‌های خود را جهت انسداد چاه‌های غیرمجاز تشدید کرده و انسداد چاه‌های مناطق ممنوعه و کسانی که میزان مصرف غیرمجاز بالایی دارند را در اولویت قرار دهد. 

دادستان کرمانشاه تصریح کرد: باتوجه به پیامد‌های منفی حفرچاه‌های غیرمجاز در حوزه منابع آبی استان، نیروی انتظامی موظف به پشتیبانی قاطع از اقدامات شرکت آب منطقه‌ای در این حوزه است. 

وی یادآورشد: از طرفی در حال حاضر تنها درصد کمی از چاه‌های مجاز نیز دارای کنتور هستند که اکثریت آنها نیز هوشمند نیستند، بنابراین باید تدابیری اندیشیده شود تا هوشمندسازی چاه‌های آب کشاورزی استان براساس اولویت و تفکیک شهرستان‌ها صورت گیرد. 

به گفته این مقام قضایی، اولویت با چاه‌هایی خواهد بود که احتمال برداشت‌های غیرمجاز از سوی آنها بیشتر است. 

کریمی اشاره‌ای هم به اجرای طرح کاداستر (حدنگار) در استان داشت و ضمن ابراز رضایت از روند کلی اجرای کاداستر اراضی کشاورزی در سطح استان در شش ماه دوم سال ۱۴۰۲ و سال جاری، عنوان کرد: در برخی از شهرستان‌های استان اجرای طرح کاداستر اراضی کشاورزی با کندی پیش می‌رود، لذا اجرای این طرح در این شهرستان‌ها باید به صورت ویژه مورد پیگیری قرار گیرد. 

وی بر لزوم پیشگیری از تغییرکاربری اراضی در سطح استان هم تاکید کرد و افزود: دستگاه‌های خدمات رسان موظف هستند از هرگونه ارائه خدمات و برقراری انشعاب برای افرادی که تغییر کاربری غیرمجاز داشته و مجوز ساخت و ساز نگرفته اند، خودداری کنند و اگر در این زمینه اقدامی داشته باشند، پیگرد قانونی خواهد داشت. 

مدعی العموم استان اعلام کرد: دستگاه‌های مذکور باید گزارش عملکرد خود را به صورت منظم به دبیرخانه شورای حفاظت از اراضی و منابع طبیعی و حقوق بیت المال در دادسرای استان ارائه کنند .

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • ۵۹ میلیارد تومان برای طرح های آبخیزداری در ایلام اختصاص یافت
  • ۵۹ میلیارد تومان برای اجرای عملیات آبخیزداری در ایلام اختصاص یافت
  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • فعالیت های حفظ و احیای منابع طبیعی درجنوب کرمان مردمی سازی می شود
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • ایفون ۱۶ کی میاد؟ بررسی تخصصی آیفون 16
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • تشدید مقابله با حفر چاه‌های غیرمجاز در سطح استان کرمانشاه
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال