Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-29@10:32:59 GMT

تاثیرات وضعیت کرونایی و اقتصادی بر انتخابات ۱۴۰۰

تاریخ انتشار: ۱۹ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۷۲۵۸۷

تاثیرات وضعیت کرونایی و اقتصادی بر انتخابات ۱۴۰۰

فرارو- تقریبا یک سال مانده به انتخابات ۱۴۰۰، کشور در شرایط خوبی قرار ندارد. از یک سو تحریم‌ها و از سویی وضعیت کرونایی، اقتصاد ایران را در تنگنا قرار داده و وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم نیز چندان تعریفی ندارد.
به گزارش فرارو، چنین شرایطی فضای اجتماعی جامعه را تحت تاثیر قرار داده و طبقات متوسط را تضعیف و بر طبقات پایین جامعه می‌افزاید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انتخابات ۱۴۰۰ در چنین فضایی برگزار خواهد شد. فضایی که شاید معیشت و اقتصاد حرف اول را در آن بزند. از این‌رو، در گفتگو با دو تن از کارشناسان سیاسی تأثیر وضعیت اقتصادی و کرونایی را بر انتخابات ۱۴۰۰ مطرح کردیم تا هر کدام از منظری آن را بررسی کنند.
مسائل اقتصادی و معیشتی مردم مهمترین متغیر تاثیرگذار بر این انتخابات است
ناصر ایمانی در گفتگو با فرارو در این باره گفت: وضعیت کرونایی و شرایط اقتصادی به طور مسلم بر انتخابات ۱۴۰۰ تأثیر دارد. وضعیت اقتصادی کشور، مسائل اقتصادی و معیشتی مردم مهمترین متغیر تاثیرگذار بر این انتخابات است. در هیچ دوره‌ای در انتخابات گذشته مسائل اقتصادی و معیشتی مردم مانند این دوره بر انتخابات تاثیر نداشته است. در دوره‌های گذشته مسائل مختلفی در هر انتخابات تعیین‌کننده بوده است. البته مسائل اقتصادی هم همیشه تاثیر داشته است، اما نه به پررنگی این دوره، ولی این دوره مسئله اقتصادی و معیشت مردم تاثیر بسیار زیادی در انتخابات دارد که تاثیرگذاری تا این حد مطلوب نیست.   وی افزود: اگر تا آستانه انتخابات وضعیت تورم و کاهش ارزش پول ملی بیشتر از این بشود و وضعیت بدتری خدای نکرده به وجود بیاید دراین‌صورت تأثیرگذاری متغیر اقتصادی بر انتخابات باز هم بیشتر خواهد شد. این تاثیرگذاری هم می‌تواند بر میزان مشارکت و هم بر مسئله کاندیدا‌ها و فردی که از میان کاندیدا‌ها موفق به کسب رای می‌شود خود را نشان دهد.
ایمانی توضیح داد: وضعیت به گونه‌ای خواهد بود که افرادی که در صحنه انتخابات حضور پیدا می‌کنند به خاطر سختی‌های اقتصادی مردم، برخی حرف‌هایی را خواهند زد که خیلی با واقعیت منطبق نیست یا شاید راهکار‌هایی ارائه کنند که راهکار‌های مطلوبی برای اقتصاد کشور نباشد و با این حرف‌ها ممکن است فردی موفق به جلب نظر مردم شود و این خطری است که وجود دارد.
او با تایید جذابیت شعار‌های پوپولیستی در این وضعیت اظهار کرد: کاندیدا‌ها ممکن است شعار‌هایی مطرح کنند که مانند چند دوره گذشته حول پرداخت مبالغی پول به مردم باشد. در انتخابات گذشته برخی از کاندیدا‌ها در تبلیغات انتخاباتی خود اعلام کردند مبالغی را به مردم پرداخت می‌کنند حتی یکی از کاندیدا‌ها مبالغ بیشتری را در میان کاندیدا‌ها مطرح کرد. این‌ها انحرافاتی است که آرام آرام خودش را نشان می‌دهد. پرداخت پول به مردم به این شکلی که این کاندیدا‌ها مطرح می‌کردند اصلاً منطق و توجیه اقتصادی برای کشور نداشت، اما وضعیت اقتصادی مردم به گونه‌ای بود که طرح این شعار‌ها و این مبالغ حتی توانست در جلب نظر برخی از مردم برای رای دادن مؤثر باشد.   حالا در انتخابات ۱۴۰۰ که وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم شاید قابل قیاس با هیچ دوره‌ای در گذشته نباشد چه از نظر بزرگی تورم و چه کاهش ارزش پول ملی و رشد بسیار شدید نقدینگی ممکن است باز هم برخی از کاندیدا‌ها از این وضعیت بخواهند استفاده کنند و به طرح برخی از وعده‌های عوام‌فریبانه بپردازند که منطق اقتصادی در علم اقتصاد ندارد، اما با این شیوه بخواهند نظر مردم را جلب بکنند. به خاطر همین باید در انتخابات ۱۴۰۰ بسیار مراقب بود.
او اضافه کرد: البته این مخصوص ایران نیست و در هر کشور دیگری هم ولو برخی کشور‌های بزرگ و مطرح در مقاطعی رؤسای جمهوری انتخاب شده‌اند که با طرح شعار‌هایی خاص توانستند جلب توجه مردم را بکنند و رأی بیاورند بعد هم مشکلات زیادی را برای آن کشور ایجاد کردند.
این کارشناس مسایل سیاسی ادامه داد: یک بعد از تاثیر وضعیت اقتصادی می‌تواند برسطح مشارکت مردم باشد و احتمال دارد با کاهش مشارکت مواجه باشیم. به‌هرحال وضعیت ۱۴۰۰ وضعیت استثنایی است و نسبت به انتخابات ریاست جمهوری‌های گذشته متفاوت است.
وی افزود: ممکن است مشارکت بالایی هم داشته باشیم، اما مهم این است کاندیدا‌هایی که در انتخابات شرکت می‌کنند چه افرادی هستند. به این معنا که شاید برخی از کاندیدا‌ها به صحنه بیایند و برخی از شعار‌ها را بدهند که اتفاقاً باعث هیجان هم در مردم بشود و مشارکت هم بالا برود، اما به‌هرحال فردی رئیس جمهور بشود که از شرایط موجود مردم سوءاستفاده بکند و خودش را به کرسی ریاست جمهوری برساند. این خطر است. به عبارت دیگر، ممکن است مشارکت بالا باشد، اما آن فردی که می‌خواهد رئیس‌جمهور بشود چه فردی است و چقدر می‌تواند حلال مشکلات کشور باشد مهم است.   وی بیان کرد: طبعاً این شرایط بر نحوه حضور جریان‌های سیاسی هم تاثیرگذار است. برخی از جریان‌های سیاسی مثلاً جریان سیاسی که در سال‌های گذشته قدرت اجرایی کشور را در اختیار داشته است و فعلاً با توجه به عملکرد قوه مجریه نمی‌تواند برای انتخابات ۱۴۰۰ در میان مردم سرش را بلند کند امکان حضور فعال در انتخابات را ندارد، چون مورد اتهام است که مسبب و مقصر وضعیت موجود است. آن جریان‌های سیاسی هم که مسبب وضع موجود نبودند آن‌ها هم ممکن است با بدبینی‌های دیگری از سوی مردم مواجه شوند مگر این‌که بتوانند در فرصت باقی‌مانده تا انتخابات آینده خودشان را در افکار عمومی تطهیر کنند.
شرایط کنونی انگیزه مشارکت را کاهش می‌دهد محمدصادق جوادی‌حصار عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در گفتگو با فرارو در این باره گفت: عوامل متعددی بر فضای انتخابات ۱۴۰۰ مؤثر است و مثلا تنها کرونا را نمی‌توان تنها عامل اثرگذار دانست. اما مشخص است که شرایط کنونی انگیزه مشارکت را اگر کاهش دهد خیلی افزایش نمی‌دهد. به همین دلیل فکر می‌کنم باید منتظر باشیم تا ببینیم در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چه اتفاقی می‌افتد.اگر در آن‌جا اتفاقاتی بیفتد که به نفع ایران باشد و گشایش‌هایی در فضای سیاسی ایران رقم بخورد یا اگر برنامه‌هایی که آمریکایی‌ها برای تمدید تحریم‌ها علیه ایران تدارک دیدند ناموفق باشد و ایران موفق شود و گام‌های جدیدی برای رونق اقتصادی بردارد می‌تواند بر مسیر انتخابات تاثیر بگذارد. اما اگر تحریم‌ها تمدید شود و از آن طرف با فشار اقتصادی بیشتری روبرو شویم من گمان می‌کنم که بر روی سطح مشارکت تاثیر خواهد گذاشت.   عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی اظهار کرد: این وضعیت بر نحوه حضور جریان‌های سیاسی هم تاثیر خواهد داشت. جریان‌های منتقد و معترض به وضع موجود باز هم در همین مسیر اعتراض قرار خواهند داشت و این باعث کاهش رونق انتخابات خواهد شد. از طرفی هم باید ببینیم که آیا فضا برای مشارکت جریان‌های دیگر فراهم می‌شود یا نه. به فرض اصلاح‌طلبان یا جریان‌های مستقل اگر کاندیدای متفاوتی از کاندیدا‌های جریان‌های اصول‌گرایی در این عرصه ببینند شاید انگیزه‌ای برای مشارکت بیشتر پیدا بکنند، ولی اگر این اتفاق نیفتد با کاهش مشارکت بیشتری مواجه خواهیم شد.
او با اشاره به این‌که انتخابات همیشه برای بخش‌هایی از جامعه موضوعیت دارد، گفت: باید دید آن جریان‌هایی که انتخابات را مدیریت می‌کنند چه اهدافی را دنبال می‌کنند. شورای نگهبان و برخی جریان‌های سیاسی اگر به این امید باشند که یکدست‌سازی بکنند و برای یکدست کردن مدیریت کشور اگر رئیس جمهوری از جنس آقای قالیباف یا آقای رئیسی یا همراه با این‌ها عهده‌دار مدیریت کشور شود تصور می‌کنم برای بخش‌های دیگر جامعه رغبت و انگیزه‌ای پیدا نمی‌شود که خیلی جدی بخواهند وارد عمل بشوند.
جوادی‌حصار درباره تاثیر وضعیت اقتصادی بر شعار‌های انتخاباتی نیز افزود: هر کسی که از جریان‌های مختلف در انتخابات حضور پیدا کند شعارهایش فرق می‌کند. بعضی از جریان‌ها اگر فرصت حضور پیدا بکنند مثل جریان اصلاح‌طلب اگر کاندیدایی جدی داشته باشد و بخواهد به میدان بیایید نوع نگاه و شعارهایش متفاوت خواهد بود. جریان همسوی با دو قوه مقننه و قضائیه بخواهد وارد عمل شود و در ادامه راه آن‌ها باشد یک جور شعار می‌دهند؛ برخی از اصولگرایان که منتقد شرایط حاضر هستند یک جور دیگر شعار خواهند داد، اما برای شعار‌ها باید صبر کرد و الان خیلی زود است. اما این‌که آیا این شعار‌ها می‌تواند به افزایش رغبت مردم برای مشارکت منجر شود یا خیر باید گفت وقتی شعار‌ها می‌تواند مؤثر باشد که تضمینی برای تحقق این شعار‌ها پس از پیروزی وجود داشته باشد.
او ادامه داد: ما به تجربه دریافتیم که دولت‌ها یعنی نامزد‌های ریاست‌جمهوری برنامه‌هایی را اعلام می‌کنند، ولی وقتی پیروز می‌شوند با موانع زیادی روبه‌رو می‌شوند و اجازه پیدا نمی‌کنند که آن برنامه‌ها را عمل کنند به همین دلیل شعار‌ها دیگر اعتبار خود را از دست داده است و خیلی جدی نیست، چون موانع زیادی بعد از روی کار آمدن شان وجود دارد که این موانع مسیر را تعریف می‌کنند نه این شعارها؛ بنابراین شعار‌ها دارند معنی خود را از دست می‌دهند. ولی اگر یک تضمینی پیدا شود که یک نامزدی اگر شعاری داد آن شعار‌ها را دنبال کند قطعاً شعار‌ها تاثیرگذار خواهند بود.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب اضافه کرد: کرونا قطعا یکی از عوامل موثر بر انتخابات ۱۴۰۰ است. نوع عمل دولت در مقابله با کرونا اگر بتواند نظر مردم را جلب بکند و اطمینان خاطر به جامعه بدهد که دولت در ابعاد اقتصادی، بهداشتی و درمانی به مردم خدمات داده و با مردم همراه بوده و توانسته است مدیریت مناسبی بکند می‌تواند به اعتبار دولت در نزد مردم اضافه کند و وجهه خوبی از دولت در نزد مردم بسازد؛ بنابراین اگر دولت و نظام در نظر مردم از نظر عملکردی محبوبیتی به دست بیاورند در حوزه انتخابات اثرگذار است، اما اگر خلاف این باشد و در کرونا موفق عمل نکنند و در دور دوم کرونا میزان تلفات ما بالاتر باشد و مدیریت ما ضعیف‌تر باشد اعتماد مردم به نظام و مدیریت آن کاهش پیدا می‌کند. اگر چنین حادثه‌ای رخ بدهد مردم به دعوت دولت و نظام برای مشارکت در انتخابات توجه لازم را نمی‌کنند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: انتخابات 1400 مشارکت اقتصادی کرونا در ایران تورم اقتصادی و معیشتی مردم بر انتخابات ۱۴۰۰ جریان های سیاسی مسائل اقتصادی وضعیت اقتصادی کاندیدا ها ریاست جمهوری برای مشارکت شعار ها نظر مردم جریان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۷۲۵۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طلوع فارس بر قله توانمندی‌های ایران

در ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران (اکسپو ۲۰۲۴) که با حضور قابل توجه استان فارس و ۳۰ استان دیگر کشور برگزار می‌شود توانمندی‌های صادراتی هر استان به مدت ۵ روز به نمایش درمی آید و قرار است ۲۰ محصول جدید تولید شده در فارس طی روز‌های آتی در این نمایشگاه رونمایی شود.

هدف از برگزاری این نمایشگاه فراهم کردن زمینه‌های لازم برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی در زمینه‌های مختلف صنعتی، کشاورزی، شیلات، فرش و صنایع دستی، گردشگری، دارو، تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی، محصولات آرایشی، بهداشتی، صنعت ساختمان، خدمان فنی مهندسی و پتروشیمی اعلام شده است.

استان فارس نیز با تاکید بر معرفی زنجیره‌های ارزش در زمینه‌های فولاد و گیاهان دارویی مشارکت جدی در این رویداد مهم اقتصادی دارد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس با اشاره به اینکه ششمین نمایشگاه دستاورد‌ها و توانمندی‌های صادراتی با شعار توجه به زنجیره‌های ارزش آغاز به کار کرده است؛ ابرازداشت: استان فارس با ظرفیت‌های کم نظیر خود در این رویداد ملی حاضر شده و شعار توسعه زنجیره ارزش درفناوری‌های نوین را در دستور کار خود قرار داده است.

حسن شیخ نیا با اشاره به اینکه استان فارس با ۱۲۲ هزار کیلومتر مربع وسعت و ۳۷ شهرستان به عنوان چهارمین استان پهناور کشور شناخته می‌شود؛ گفت: این استان در زمینه تولیدات باغی رتبه نخست و در زمینه تولیدات زراعی رتبه دوم کشور را در اختیار دارد.

او با بیان اینکه فارس در تولید محصولات پروتئینی نیز رتبه سوم کشور را در اختیار دارد گفت: در حوزه معدن نیز این استان جایگاه اول به لحاظ سنگ‌های تزیینی، سیمان و خاک نسوز کشور را به خود اختصاص داده است؛ این در حالی است که در حوزه صنعت و صنایع مادر و اساسی نیز از جمله استان‌هایی هستیم که در زمینه سازه‌های فولادی در رده‌های برتر کشور قرار داریم.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در بخش دیگری از سخنان خود به ظرفیت‌های بخش گردشگری و میراث فرهنگی استان نیز اشاره و خاطرنشان کرد: در این زمینه توریسم سلامت، گردشگری تاریخی، طبیعی، مذهبی و... می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. شعار امسال بهشت سرمایه گذاری با رویکرد زنجیره ارزش شیخ نیا مجموعه این ظرفیت‌ها را زمینه ساز کسب عنوان بهشت سرمایه گذاری برای استان فارس عنوان کرد و گفت: شعار امسال بهشت سرمایه گذاری با رویکرد زنجیره ارزش می‌باشد و از همین جا از همه سرمایه گذاران داخلی و خارجی دعوت می‌کنیم تا ضمن بازدید از ظرفیت‌های استان فارس، در این بهشت، سرمایه گذاری کنند.

لو جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی را در توسعه بیش از پیش استان موثردانست و گفت: این کار در تقوبت تولید تجاری نیز موثر خواهد بود. به گفته وی، تولیدات استان فارس در کشور‌های حوزه خلیج فارس و تعدادی از کشور‌های اروپایی بازار مصرف مناسبی دارد. گ

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس وضعیت بسیار خوب استان فارس در حوزه تولید گیاهان دارویی و لبنیات را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: تامین زیرساخت‌های صنعتی، معدنی، تجاری و مباحث گمرکی از عمده نیاز‌هایی است که فعالان اقتصادی باید در این زمینه‌ها مورد حمایت قرار گیرند.

شیخ نیا در بخش دیگری از سخنان خود از آمادگی استان فارس برای جذب مشارکت‌ها و توسعه بیش از پیش زیرساخت‌ها برمبنای شعار سال خبر داد و گفت: در سال ۱۴۰۲ در بحث صادرات وضعیت بسیار خوبی داشتیم، در زمینه سرمایه گذاری خارجی نیز تمام بستر‌های لازم و زیرساخت‌ها فراهم شده؛ کمااینکه مرکز خدمات سرمایه گذاری برای نخستین بار در کشور در استان فارس راه اندازی شد تا بتواند نیاز‌های فعالان اقتصادی در خارج از کشور را پاسخگو باشد.

او با تاکید براینکه آمادگی لازم برای تامین نیاز‌های سرمایه گذاران داخلی و خارجی در بخش‌های اقتصادی، صنعتی، معدنی، کشاورزی و گردشگری وجود دارد؛ تصریح کرد: در نمایشگاه اکسپو امسال از ۲۰ محصول جدید در حوزه فرایند‌ها و تولیدات رونمایی می‌شود که بخشی از این محصولات نیاز فعالان اقتصادی در داخل کشور را پوشش می‌دهد و بخشی نیز در حوزه سرمایه گذاری خارجی کاربرد دارد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در پایان سخنان خود مجموعه اقدامات انجام شده را در راستای کمک به فعالان اقتصادی در زمینه اصلاح فرایند‌ها و معرفی ظرفیت‌ها عنوان کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • تعطیلی پنج‌شنبه‌ یا شنبه؛ کدام یک برای تحقق «شعار سال» سودمند است؟
  • طلوع فارس بر قله توانمندی‌های ایران
  • فیلم/ آخرین وضعیت فهرست های احزاب برای دور دوم انتخابات مجلس
  • وزیر کار: جامعه کار و تولید مخاطب اصلی شعار سال
  • ضرورت قدم‌برداشتن در مسیر تولید برای تحقق شعار سال
  • هروی: حاکمیت باید در انتخابات ۱۴۰۴ اندکی نرمش نشان دهد /برای حل مشکلات اقتصادی، درهای کشور برای تعامل با بیرون باز شود
  • ‌ساختارهای حقوقی و ‌حقیقی در تحقق شعار سال ‌مورد توجه قرار گیرد
  • پناهیان: رسالت امروز هیئتی‌ها ترویج فرهنگ زندگی تعاونی است
  • سیاست‌های خلاف تولید، بازنگری شود
  • انتقاد امام جمعه باخرز از وضعیت تنها بیمارستان شهرستان